کنگره با طرح تحریمهای جدید در خلاف جهت اوباما حرکت میکند؟
تناقض آمریکایی در برابر روحانی
دنیای اقتصاد - کنگره آمریکا از دیروز طرح صادرات تحریمهای جدید نفتی علیه ایران را مورد بررسی قرار داده و رایگیری در این خصوص به امروز موکول شده است. هدف این طرح کاهش مجدد صادرات نفت ایران به میزان یک میلیون بشکه در روز در مدت یک سال است. این در حالی است که تعدادی از نمایندگان مجلس آمریکا همچنان تعویق رای گیری و استفاده از فرصت مذاکره با دولت روحانی را خواستارند. در صورت تصویب این طرح در مجلس نمایندگان، این اقدام نشان دهنده اختلاف نظر اعضای مجلس نمایندگان و دولت باراک اوباما بر سر چگونگی رویارویی با ایران خواهد بود.
دنیای اقتصاد - کنگره آمریکا از دیروز طرح صادرات تحریمهای جدید نفتی علیه ایران را مورد بررسی قرار داده و رایگیری در این خصوص به امروز موکول شده است. هدف این طرح کاهش مجدد صادرات نفت ایران به میزان یک میلیون بشکه در روز در مدت یک سال است. این در حالی است که تعدادی از نمایندگان مجلس آمریکا همچنان تعویق رای گیری و استفاده از فرصت مذاکره با دولت روحانی را خواستارند. در صورت تصویب این طرح در مجلس نمایندگان، این اقدام نشان دهنده اختلاف نظر اعضای مجلس نمایندگان و دولت باراک اوباما بر سر چگونگی رویارویی با ایران خواهد بود. برخی از نمایندگان کنگره معتقدند لایحه تحریمهای جدید قبل از آنکه رییسجمهور ایران تصدی امور را به دست بگیرد غیرسازنده و غیرمسوولانه است و راهحل دیپلماتیک بهترین گزینه برای تضمین صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران است.منتقدان بر این باورند که تصویب چنین طرحی درزمان حاضر پیام اشتباهی به رییسجمهور جدید ایران خواهد فرستاد و شکاف سیاسی بین کنگره و کاخ سفید را نمایان خواهد کرد. از این رو توجیه رایگیری هر چه باشد، در نهایت تهران آن را به اقدامی خصمانه تعبیر خواهد کرد که میتواند به تقویت موضع تندروها در دو کشور بینجامد. تشدید اختلاف اوباما و کنگره بر سر چگونگی رویارویی با روحانی
رای گیری طرح تحریم صادرات نفت ایران امروز در کنگره
دنیایاقتصاد- در حالی حسن روحانی رییسجمهور جدید ایران یکشنبه هفته آینده به صورت رسمی تصدی امور را به دست خواهد گرفت که دیروز (چهارشنبه) کنگره آمریکا طرح تحریمهای جدید نفتی علیه ایران را مورد بررسی قرار داد و رایگیری در این خصوص به روز پنجشنبه (امروز) موکول شد.
پس از آنکه اوایل ماه جاری پیامهایی از سوی مقامات کنگره و همچنین سابق آمریکا مبنی بر مذاکره مستقیم و استفاده از فرصت دیپلماسی به دولت آمریکا توصیه گردید و هفته گذشته دولت اوباما برخی تحریمها در زمینه صادرات تجهیزات پزشکی به ایران را تسهیل کرد، در جدیدترین اقدام کنگره آمریکا لایحه تحریمهای جدید را در دستور کار خود قرار میدهد.هدف این طرح، کاهش مجدد صادرات نفت ایران به میزان یک میلیون بشکه در روز در طی مدت یک ساله است. این در حالی است که تعدادی از نمایندگان مجلس آمریکا همچنان تعویق رایگیری و استفاده از فرصت مذاکره با دولت روحانی را خواستارند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم این لایحه اگر با همین سیاق تصویب شود، تحریمهای شدیدی بر صادرات نفت ایران تحمیل خواهد کرد. طرفداران لایحه اعلام کردهاند با ۳۷۶ رای موافق این لایحه به سهولت تصویب شود و سپس به سنا ارجاع شود تا در ماه سپتامبر مورد بررسی قرار گیرد.
اقدام مجلس نمایندگان که اکثریت آن را جمهوری خواهان تشکیل میدهند، در شرایطی انجام میشود که تحریمهای اخیر علیه ایران، به گفته اداره اطلاعات انرژی آمریکا، میزان صادرات نفت ایران را در سال ۲۰۱۲ به پایینترین سطح به نسبت سال ۱۹۸۷ رساند.
پیشتر نمایندگان مجلس آمریکا در نشست ماه مه خود گفته بودند که خواست آنها کاهش دو سوم از صادرات نفت ایران است. از آنجا که ایران در سال گذشته در حدود یک میلیون و پانصد هزار بشکه نفت در روز صادرات نفت داشته است، هدف اعضای مجلس نمایندگان کاهش صادرات نفت به میزان پانصد هزار بشکه در روز ارزیابی شده بود.
احتمالا این طرح در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب میشود؛ ولی از آنجا که طرح مشترکی درباره آن در سنای آمریکا به تصویب نرسیده فورا به قانون بدل نخواهد شد.
در همین حال خبرگزاری رویترز اضافه کرده است، کمیته بانکی سنای آمریکا احتمالا طرح مشابهی را در سپتامبر مورد بررسی قرار خواهد دهد، آن گاه طرح میتواند به رای گذاشته شود.
مگان ویتمور، سخنگوی مطبوعاتی مجلس نمایندگان آمریکا که مسوول این رای گیری است در پیامی ایمیلی اعلام کرده است که احتمالا رایگیری در روز پنجشنبه انجام خواهد شد. برخی دیگر نیز میگویند این رایگیری تا زمانی پس از پایان تعطیلات تابستانی کنگره به تعویق خواهد افتاد.درصورت تصویب این طرح در مجلس نمایندگان، این اقدام نشان از اختلاف نظر اعضای مجلس نمایندگان و دولت باراک اوباما بر سر چگونگی رویارویی با ایران خواهد بود. در حال حاضر بسیاری از تحلیلگران این پرسش را مطرح میکنند که با توجه به اینکه مراسم تحلیف روحانی روز یکشنبه برگزار میشود، تصویب تحریمهای جدید در فاصله ۳ روز قبل از آن اقدام صحیحی خواهد بود یا اینکه نشانهای منفی برای تهران ارسال میکند. روزنامه نیویورک تایمز نیز در این زمینه مینویسد: مجلس نمایندگان آمریکا چند روز قبل از تحلیف روحانی تحریمها را به رای میگذارد. به گزارش این روزنامه آمریکایی، این اقدام مجلس نمایندگان آمریکا، پرسشهایی را در مورد نوع پیامی که به ایران ارسال میشود، پدید آورده است.
طرح تحریمهای جدید غیرسازنده و غیرمسوولانه است
مجلس نمایندگان آمریکا در حالی لایحه تحریمهای جدید علیه ایران را بررسی خواهد کرد که تعدادی از نمایندگان همچنان تعویق رای گیری و استفاده از فرصت مذاکره با دولت روحانی را خواستارند. امضاکنندگان نامه تاکید کردهاند لایحه تحریمهای جدید قبل از آنکه رییسجمهور ایران تصدی امور را به دست بگیرد غیرسازنده و غیرمسوولانه است و راهحل دیپلماتیک بهترین گزینه برای تضمین صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از فارین پالیسی، جیم مکدرموت، جان کانیرز، کیت الیسون و جیم مکگاورن، چهار تن از اعضای دموکرات مجلس نمایندگان از هیاترییسه کنگره خواستهاند رایگیری درباره لایحه تحریمهای جدید علیه ایران را به تعویق بیندازند؛ و هشدار دادهاند این اقدام ممکن است تلاشهای اخیر دولت اوباما برای رسیدن به توافق هستهای با دولت جدید ایران را به خطر اندازد.
در این نامه که به تاریخ ۲۰ جولای [۲۹ تیر ماه] است، تاکید شده: یک راهحل دیپلماتیک بهترین گزینه برای تضمین صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران است. مجلس نمایندگان نباید چنین فرصتی را با تصویب تحریمهای جدید از بین ببرد.
منتقدان بر این باورند که تصویب چنین طرحی در زمان حاضر پیام اشتباهی به رییسجمهور جدید ایران خواهد فرستاد؛ همچنین شکاف سیاسی بین کنگره و کاخ سفید را نمایان خواهد کرد. از این رو توجیه رایگیری هر چه باشد، در نهایت تهران آن را به اقدامی خصمانه تعبیر خواهد کرد که میتواند به تقویت موضع تندروها در ایران بینجامد.
کیت الیسون، نماینده دموکرات ایالت مینسوتا در گفتوگو با روزنامه نیویورک تایمز میگوید: «ایران تصویب این لایحه را به عنوان یک علامت دشمنی تفسیر خواهد کرد. نگرانم با این اقدام موضع طرفداران عدم مذاکره را تقویت کنیم.تریتا پارسی، رییس شورای ملی ایرانی آمریکایی میگوید: «سوال این است که چرا طرفداران لایحه تاکید دارند اکنون رایگیری کنند؟ من واقعا مشکوک شدهام که آنها قصد دارند این فرصت به وجود آمده برای گفتوگو را از بین ببرند.» در مقابل، اما برخی دیگر بر این عقیدهاند که زمان تصویب تحریمهای جدید مناسب است. بنا بر باور این کارشناسان، در حال حاضر تهران در آستانه از سرگیری مذاکرات هستهای با غرب قرار دارد و تصویب تحریمهای جدید میتواند به ایران نشان دهد که آمریکا و شرکایش در بازداشتن تهران از دستیابی به سلاح هستهای عزم راسخی دارند. برخی از حامیان تحریمهای جدید با اشاره به سابقه روحانی به عنوان مذاکرهکننده ارشد هستهای، ادعا میکنند وی یک بار غرب را فریب داده و میتواند بار دیگر این اقدام را انجام دهد.
واکنش ایران به تحریم جدید نفتی آمریکا
نماینده ایران در هیات عامل اوپک در واکنش به طرح جدید آمریکا برای صفر شدن صادرات نفت ایران گفت: اقدام آمریکا به حذف ایران از بازارهای جهانی نفت تصمیم جدیدی نیست و سناریویی از پیش شکست خورده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدعلی خطیبی در واکنش به طرح جدید تحریمی آمریکا برای صفر کردن صادرات نفت ایران تا پایان سال اظهار کرد: آمریکا و دیگر کشورهای استکباری با محدودیتهایی که در سالهای گذشته اعمال کردند، برنامه شان این بوده که ایران را از بازارهای بینالمللی حذف کنند.
نماینده ایران در اوپک با تاکید بر اینکه برگزاری جلسه در کنگره آمریکا به منظور به صفر رساندن صادرات نفت ایران رویکرد و اقدام جدیدی از سوی این کشور نیست، تصریح کرد: آنها از ابتدا به دنبال این بودند که صادرات نفت ایران را هرچه بیشتر کاهش دهند و حتی ایران را از عرصه این تجارت جهانی خارج کنند، اما همه جهان مثل گذشته شاهد حضور تاثیرگذار ایران در بازار جهانی نفت هستند. خطیبی در خصوص برنامه ایران برای صادرات نفت گفت: ما طبق آنچه در بودجه سنواتی کشور به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و به عنوان یک قانون دراختیار ما است، صادرات نفت را ادامه میدهیم و ادامه صادرات نفت کشور در سال جاری در چارچوب بودجه سال ۹۲ انجام میشود.
ارسال نظر