توافقات اقتصادی و امنیتی ایران و عراق

دنیای اقتصاد - نخست‌وزیر عراق روز پنجشنبه در ادامه سفرش به ایران در مشهد به دیدار مقام معظم رهبری رفت و با روسای قوای مقننه و قضاییه کشورمان نیز دیدار و گفت‌و‌گو کرد.

نوری المالکی که با رییس‌جمهوری، معاون اولش و دبیر شورای‌عالی امنیت ملی در تهران دیدار کرده بود، گفت‌و‌گو در خصوص مسائل مورد علاقه دو جانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی را مورد تاکید قرار داده و در مشهد نیز در گفت‌و‌گو با حداد عادل، رییس مجلس خلاصه‌ای از چالش‌های دولت عراق را تشریح کرد. مالکی که ظهر جمعه ایران را با بدرقه داودی معاون اول رییس‌جمهوری ترک کرد، با تاکید بر اهمیت توسعه روابط اقتصادی و بازرگانی تهران - بغداد گفت: دو طرف تلاش کردند با مرور پرونده‌ها و مسائل اقتصادی و موافقت‌نامه‌های قبلی، موانع و اشکالات موجود بر سر راه اجرای توافقات را برطرف کنند.

همچنین معاون اول رییس‌جمهوری کشورمان در آیین بدرقه نخست‌وزیر عراق با اشاره به دیدارهای انجام شده با نخست وزیر عراق در این سفر افزود: دراین دیدارها درباره مسائل مورد علاقه در زمینه گسترش همکاری‌های سیاسی و اقتصادی تبادل‌نظر کردیم. داوودی افزود: در این مذاکرات بر پیگیری توافق‌های قبلی و تلاش برای اجرایی شدن پروژه‌های مشترک بین دو کشور تاکید شد و همچنین وزارتخانه‌های نیرو، نفت و ارتباطات و شرکت‌های تابعه که طرح‌های مختلف را در عراق در دست اجرا دارند، بر پیگیری جدی پیشرفت این پروژه‌ها تاکید کردند. معاون اول رییس‌جمهوری تصریح کرد: در زمینه انتقال برق به عراق و در جهت رفاه حال مردم این کشور، طرح‌های خوبی در حال انجام است که از میان آنها می‌توان به اجرای طرح بازسازی شبکه توزیع برق در شهرهای مقدس کربلا و نجف اشاره کرد. داوودی همچنین افزود: در این سفر توافق شد که برای طرح‌های آتی در عراق پیمانکاران ایرانی بتوانند در مناقصات شرکت کرده و در اجرای این طرح‌ها سهیم شوند.

معاون اول رییس‌جمهوری در ادامه کمک ایران به تامین سوخت مردم عراق در زمستان و همچنین اعلام آمادگی ایران به ساخت پالایشگاه در کربلا را از دیگر توافقات این سفر اعلام کرد. داوودی افزود: با سفر وزیر نفت عراق به تهران که در روزهای آینده انجام خواهد شد، قرارداد طرح زیربنایی خطوط لوله انتقال نفت آبادان - بصره به امضا می‌رسد که براساس این قرارداد با این لوله‌ها واردات نفت خام از عراق و صدور فرآورده‌های نفتی به این کشور نیاز مردم این کشور تامین خواهد شد. معاون اول رییس‌جمهوری همچنین خاطرنشان کرد که دو کشور ایران و عراق علاقه‌مند هستند برای توسعه تجارت و تسهیل امور بازرگانی و افزایش حجم تجارت بخش‌خصوصی را تقویت کنند.

نخست‌وزیر عراق، روز پنج‌شنبه در مشهد، ایران و عراق را دارای سابقه تاریخی و همکاری‌های مشترک توصیف کرد و هدف از سفرش به ایران را توسعه همکاری‌های دوجانبه دانست.

همچنین هوشیار زیباری، وزیر امور خارجه عراق و همراه مالکی با منوچهر متکی، همتای ایرانی‌اش دیدار کرد، تا ضمن بررسی اوضاع امنیتی عراق، از تلاش برای آزادی دیپلمات‌های ایرانی و لزوم افتتاح کنسولگری‌ها به عنوان ابزاری برای توسعه مناسبات فرهنگی، سیاسی،‌ اجتماعی گفته باشد.وی همچنین از بررسی طرح موضوع هواپیماهای عراقی که در جنگ خلیج‌فارس به ایران آمده‌اند، به شکل غیررسمی در حاشیه دیدارهایشان خبر داد و گفت: در مورد این هواپیماها به شکلی جدی بحث نشده است. منوچهر متکی وزیر امور خارجه کشورمان نیز در دیدار با هوشیار زیباری، سرنخ ناامنی‌های عراق را ناشی از رویکردهای نامناسب عوامل فرامنطقه‌ای دانست.

در این ملاقات، منوچهر متکی با اشاره به اهمیت امنیت عراق برای منطقه و ایران گفت: مذاکرات سه جانبه ایران، عراق و آمریکا به منظور حمایت از دولت عراق و ساختار قانونی موجود در این کشور و با هدف افزایش امنیت در عراق صورت گرفت.

وزیر امور خارجه ایران گفت: مشکل عراق باید در داخل عراق و توسط مردم عراق حل و فصل شود. رییس دیپلماسی کشورمان با تاکید بر ضرورت تقویت هر چه بیشتر مناسبات میان دو ملت ایران و عراق، مذاکرات دو جانبه را راهکار مناسبی برای افزایش تفاهم و تقویت همه جانبه مناسبات عنوان کرد.

متکی از همتای خود خواست تا شرایط لازم برای آزادی دیپلمات‌های اسیر و همچنین ایرانیان زندانی در عراق فراهم شود.

زیباری، وزیر امور خارجه عراق نیزگفت: تلاش برای آزادی زندانیان ایرانی به ویژه دیپلمات‌های اسیر ایرانی، همواره مورد توجه دولتمردان بوده است که امیدواریم این مهم هر چه زودتر محقق شود. هوشیارزیباری در گفت‌وگوی با خبرنگاران، در پاسخ به سوالی درباره درخواست فرمانده نیروی هوایی عراق مبنی بر اینکه دولت ایران هوایپماهای عراق که در جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ به تهران آمده‌اند را پس بدهد، گفت: در سفر آقای مالکی این موضوع به طور رسمی مورد بحث و تبادل نظر قرار نگرفت.وی افزود: بازگشت هواپیماهای عراقی در دستور مذاکرات نبود. شاید درباره این موضوع در حاشیه این سفر بحثی صورت گرفته باشد، اما در حال حاضر بنده از نتیجه آن بی خبرم.