مراقب باشید چه چیزی را آرزو می‌کنید

مترجم: رفیعه هراتی

صادرات ارزان از چین به پایین نگه‌داشتن قیمت‌ها در آمریکا و دیگر اقتصادهای پیشرفته کمک کرده است. اما اضطراب از گزارش‌های اخیر مبنی‌بر افزایش ناگهانی دستمزد‌ها و قیمت‌‌ها در چین موجب این نگرانی شده است که چین بیشتر از آنکه برای دیگر نقاط جهان باعث تورم رکودی باشد، باعث تورم صادراتی است.در ماه مه تغییر دوازده ماهه در میانگین قیمت واردات آمریکا از چین برای اولین‌بار از زمان انتشار این شاخص در سال ۲۰۰۴ مثبت شد. در ماهه ژوئن ۶/۰درصد افزایش نشان داد. خبر بعدی در مورد افزایش ۴/۴درصدی نرخ تورم قیمت مصرف‌کننده در چین در ماه ژوئن، به نگرانی‌ها در این مورد که اقتصاد داغ چین به جای کند کردن تورم جهانی در حال وخیم‌تر کردن آن است، اضافه شد.در مورد چنین نگرانی‌هایی اغراق می‌شود.

دلیل اصلی افزایش قیمت صادرات چین تورم داخلی موجود نیست، بلکه افزایش ارزش یوان است.

به این دلیل که دلار تضعیف شده است قیمت واردات آمریکا از اکثر کشورها، به خصوص اروپا طی ۱۸ ماه گذشته افزایش یافته است. از جولای ۲۰۰۵ ارزش یوان در برابر دلار ۹درصد افزایش یافته است، بنابراین در صنایعی مثل پوشاک که سود ناچیز است، صادرکنندگان مجبور می‌شوند قیمت‌های خود را به دلار افزایش دهند. به گفته مینگ چون سون و راب سابارامان از موسسه لمن برادرز، قیمت دلار برای صادرات پوشاک چینی در نیمه اول سال ۲۰۰۷ حدود ۴درصد بیش از سال گذشته بود و تقریبا با افزایش ارزش یوآن برابری می‌کرد. اگر پکن به تقاضای واشنگتن در مورد تقویت بیشتر ارزش پول خود پاسخ مثبت دهد، آمریکا بیشتر با افزایش قیمت مواجه خواهد شد.

برای قیمت بالای واردات آمریکا ارزش پایین دلار را باید مقصر دانست نه تورم روزافزون هزینه‌ها در چین را.

در مجموع هزینه‌های تولید در چین و قیمت صادرات به یوآن هنوز در حال کاهش است.

افزایش تورم قیمت مصرف‌کننده کاملا از قیمت بالای غذا ناشی می‌شود و قیمت صادرات را تحت‌تاثیر قرار نمی‌دهد.

آنچنان که برخی مفسران می‌گویند چین از نیروی کار ارزان خالی نشده است. البته کمبود مدیران و نیروی کار ماهر وجود دارد اما برای آنکه نیروی کار روستایی مازاد چین به طور کامل جذب صنعت شود، یک دهه دیگر زمان لازم است.

درست است که میانگین دستمزدها طی سال گذشته ۱۵درصد رشد داشته است اما هنوز بهره‌وری در تولید سریع‌تر رشد می‌کند بنابراین واحد هزینه‌های نیروی کار کاهش یافته است. علاوه‌بر این بهره‌وری‌های به دست آمده یعنی ارزش بالای بازده هر کارگر تا حدی تغییر در ترکیب صادرات در جهت کالاهای با ارزش بالا را نشان می‌دهد.

این تغییر به نحو گمراه‌کنننده‌ای باعث می‌شود این‌گونه به نظر می‌رسد که چین برای صادراتش بیشتر هزینه می‌کند.

به هر حال بسیاری از نگرانی‌ها در مورد نتایج افزایش قیمت صادرات چین از یک سوءتفاهم ناشی می‌شود. تاثیر تولیدکننده کم‌هزینه مثل چین بر تورم جهانی بیشتر از آنکه به نرخ تبدیل در قیمت‌های صادرات وابسته باشد به تفاوت‌های سطح قیمت‌های کشورها وابسته است. چین به پایین نگه داشتن تورم جهانی کمک کرده است نه به دلیل اینکه قیمت‌های آن در حال کاهش است بلکه به این دلیل که کالاهای چینی ارزان هستند و سهم زیادی در بازار جهانی به دست آورده‌اند.

این مساله قیمت‌های کالاهای رقابتی فروخته شده در بازارهای داخلی را پایین می‌آورد. حتی اگر قیمت صادرات چین افزایش پیدا کند، این افزایش، مادامی که قیمت صادرات چین پایین‌تر از میانگین جهانی باقی بماند و سهم چین از بازار آمریکا افزایش یابد، نرخ تورم آمریکا را مهار می‌کند.

افزایش ناچیز قیمت صادرات چین تهدید واقعی برای تورم آمریکا نیست بلکه تهدید اصلی کنگره آمریکا است که آن قدر کوته‌بین است که لایحه‌هایی برای حمایت از محصولات داخلی تحمیل می‌کند که به موجب آنها مصرف‌کنندگان آمریکایی از خرید کالاهای ارزان‌قیمت چینی منع می‌شوند.