طرح‌های پرشمار، اقدامات اندک

در حالی که دولتمردان عرضه آزاد بنزین تا پایان سال ۸۶ را منتفی دانسته‌اند، روزی نیست که نمایندگان مجلس طرح یا پیشنهاد جدیدی برای عرضه مازاد بر سهمیه این حامل انرژی مطرح نکنند. روز گذشته نیز محمدمهدی شاهرخی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، عرضه آزاد بنزین به صورت پلکانی را بهترین راهکار برای حل مشکلات ناشی از سهمیه‌بندی بنزین دانست. این نماینده مجلس با بیان این که نباید صرفه‌جویی در سوخت را با توقف بخش‌های قابل توجهی از مملکت اشتباه گرفت، عنوان کرد: امروز با اجرای سهمیه‌بندی بنزین، بخش‌هایی از صنعت، تجارت، کشاورزی و بخش‌های خدماتی به شدت آسیب دیده است.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، اصلاح الگوی مصرف را مهم خواند و یادآور شد: دولت با کمک مجلس و با اجرای دقیق مصوبه مجلس می‌تواند از عوارض منفی سهمیه‌بندی بنزین بکاهد.

شاهرخی عرضه آزاد بنزین در کنار اجرای سهمیه‌بندی را ضروری دانست و پیشنهاد داد عرضه آزاد بنزین به صورت پلکانی باشد، به این صورت که جدولی در نظر گرفته شود و به افرادی که بیش از سهمیه ۱۰۰‌لیتر نیاز دارند، ۱۰۰‌لیتر اول با قیمت ۲۵۰تومان، و ۱۰۰‌لیتر دوم هر‌لیتر ۳۵۰‌تومان عرضه شود و به افرادی که ۵۰۰‌لیتر در ماه نیاز دارند، بنزین به قیمت تمام شده به آنها عرضه شود، و از افرادی که بالای ۵۰۰‌لیتر و تا ۱۰۰۰‌لیتر بنزین در ماه نیاز دارند اضافه بر قیمت جهانی نیز از آنها گرفته شود.

شاهرخی عرضه آزاد بنزین به صورت پلکانی را در کاهش آثار تورمی موثر دانست و تاکید کرد: بدون عرضه بنزین مازاد طرح سهمیه‌بندی موفق نخواهد بود.

شاهرخی تصریح کرد:‌ در اصل صرفه‌جویی و مدیریت انرژی شکی نیست و ضروری است که الگوی مصرفی ما در زمینه انرژی‌ها مخصوصا مواد سوختی تغییر کند، که مصوبه مجلس در این راستا بوده است.

وی ادامه داد: چنانچه بتوان این مصوبه را به صورت کامل اجرا کرد، شاید موفقیت در این زمینه کمتر از موفقیت در زمینه انرژی هسته‌ای نباشد.

واقع‌بین باشیم

در همین حال، موج تاکید نمایندگان بر عرضه آزاد بنزین همچنان ادامه دارد.

محمدهادی ربانی، نماینده مردم شیراز در مجلس گفت:‌ باید واقع‌بینانه درباره سهمیه‌بندی و نرخ آزاد بنزین تصمیم‌گیری کنیم.

وی افزود:‌ اعلام نکردن قیمت آزاد بنزین به معنی نبودن قیمت آزاد برای بنزین نیست، بلکه به هر حال همان طور که تجربه سالیان گذشته در زمان کوپنی بودن هم نشان داده، از وقتی سهمیه‌بندی ایجاد شود؛ بازار سیاه و قاچاق نیز درست می‌شود و آن بازار سیاه و قاچاق جایگزین دولت خواهد شد.

این نماینده اصولگرای مجلس تصریح کرد: در واقع این بازار سیاه، قیمت آزاد بنزین را تعیین می‌کند؛ بنابراین مردم مشکلات بیش‌تری را از این جهت باید تحمل کنند. بر اساس برخی اخبار در بعضی روستاها، قیمت آزاد بنزین به یک‌هزار تومان و در برخی شهرها به ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان رسیده است.

او ادامه داد: این که نرخ آزاد بنزین را اعلام نمی‌کنیم به این معنا نیست که بنزین، قیمت آزاد ندارد؛ قیمت آزاد بنزین را بازار سیاه تعیین کرده است که این مساله آسیبی برای دولت است که در کنار آن مشکلات مضاعفی هم برای مردم ایجاد شده است.

ربانی معتقد است:‌ سهمیه‌بندی یا باید به گونه‌ای شود که حداقل فضا را برای بازار سیاه و قاچاق تنگ کند یا این‌که کاری که در بازار سیاه انجام می‌دهند؛ به شکلی توسط دولت انجام شود که منافع آن هم به دولت برسد.

وی با اشاره به بحث ایجاد تورم در صورت اعلام نرخ آزاد بنزین نیز ابراز عقیده کرد:‌ این تورم ایجاد شده و در حال حاضر دولت نرخ تورم را از ۱۰ تا ۱۵‌درصد اعلام کرده، در حالی که واقعا این گونه نیست. نرخ تورم گاهی در برخی جاها از ۱۰۰‌درصد هم بالا رفته و این نشان می‌دهد که آن بازار سیاه و قاچاق بنزین تاثیر خود را در قیمت کالاها به طور وضوح گذاشته است.

همچین مخبر کمیسیون اقتصادی با اشاره به مشکلات سهمیه‌بندی بنزین خودروهای عمومی، ‌اتوبوس‌ها، ابزار کشاورزی همانند تیلرهای آبکشی در شهرستان‌ها و روستاها، تصریح کرد: شاید این معضلات در شهرهای بزرگ بسیار کم باشد، اما قطعا در روستاها و شهرستان‌ها بسیار زیاد است.

کاظم دلخوش اجرای بندهای مختلف این طرح را به دلیل قانونی بودن الزامی دانست و خاطرنشان کرد:‌ مجلس شورای اسلامی ۵/۲میلیارد دلار در اختیار دولت قرار داده است تا بنزین وارد کند، در عین حال دولت را موظف کرده است تا اجازه استفاده بنزین سهمیه‌بندی را به خودروهای دولتی ندهد، و بنزین غیرسهمیه‌بندی را هم در صورت نیاز و با تصویب هیات وزیران در اختیار مردم قرار دهد.

دولت اقدام کند

در همین حال علی دانش‌منفرد، عضو کمیسیون انرژی مجلس، گفت: فروش بنزین آزاد، سرقت کارت‌های هوشمند سوخت، فروش سهمیه و ارتزاق از این طریق و ندادن خدمات به مردم، اشکالات عمده سهمیه‌بندی بنزین است.

وی تصریح کرد: هدفمند کردن مصرف انرژی لازم بود، ولی اگر مصوبه‌ مجلس به طور کامل اجرا می‌شد، یعنی در کنار سهمیه‌بندی، برای پاسخگویی به نیازهای مردم بنزین آزاد یا نیمه آزاد به صورت محدود عرضه می‌شد، مشکلات و تخلفات این چنینی کم می‌شد.

وی افزود: تخلفات و تبعات سهمیه‌بندی بنزین، در جلسات دولت و مجلس از سوی نمایندگان به دولت منعکس شده و دولت قول بررسی و رفع آن‌ها را داده است.

نماینده‌ مردم تفرش و آشتیان در مجلس، تصریح کرد: دولت باید به این کار سرعت دهد تا مردم از بلاتکلیفی و مشکلات رها شوند.

این عضو فراکسیون وفاق و کارآمدی مجلس، به تصویب فوریت طرح عرضه‌ آزاد بنزین اشاره و ابراز امیدواری کرد این طرح زودتر مراحل خود را طی کند و زودتر تصویب و به دولت ابلاغ شود.

البته مرتضی تمدن، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به ایسنا گفت که دولت تصمیم ندارد لایحه‌ای را برای رفع مشکلات و کمبودهای سهمیه‌بندی بنزین به مجلس ارائه کند.

وی با بیان این‌که اشکالات و جرایم احتمالی ناشی از سهمیه‌بندی بنزین در مجلس مورد بررسی قرار نگرفته است، افزود: رسیدگی به مسائل جزیی بر عهده دولت و مسائل کلی بر عهده مجلس است.

از مردم عذر می‌خواهیم

همچنین یک عضو هیات‌رییسه مجلس درباره مشکلات سهمیه‌بندی بنزین گفت: بابت مشکلاتی که در این رابطه برای مردم به وجود آمده از مردم عذرخواهی می‌کنیم و امید داریم با تعامل دولت و مجلس، طی یک ماه آینده مسائل و مشکلات این طرح حل شود.

وی با بیان اینکه فعلا دولت برنامه‌ای برای افزایش سهمیه روزانه خودروها ندارد، گفت: بهترین کار در این زمینه، صرفه‌جویی‌ است چون دولت فعلا قصد افزایش سهمیه روزانه و همچنین اعلام نرخ آزاد بنزین ندارد.

این نماینده مجلس بیان کرد: اعلام نرخ آزاد بنزین اثرات تورمی در اقتصاد دارد از این رو بیشتر تحلیلگران و کارشناسان اقتصادی معتقدند که نرخ آزاد برای بنزین تعیین نشود و دولت و مجلس هم در این زمینه قصدی ندارند.

واردات کاهش یافت

در همین حال خبر رسید که واردات بنزین که طی چهار ماه نخست امسال بین ۲۸ تا ۳۴‌میلیون لیتر در روز در نوسان بود، در مرداد ماه به ۱۸‌میلیون لیتر کاهش یافت که پیش‌بینی می‌شود این رقم در شهریورماه به ۱۵‌میلیون لیتر در روز برسد.

به گزارش خبرگزاری فارس، طی ۶ ماهه نخست سال جاری و بر اساس پیش‌بینی صورت گرفته تا پایان شهریور ماه حدود ۵‌میلیارد و ۶‌میلیون و ۸۱۰‌هزار لیتر بنزین وارد کشور می‌شود.

واردات بنزین در مرداد ماه بر اساس خرید انجام شده توسط مدیریت امور بین‌الملل شرکت ملی نفت روزانه حدود ۳/۱۸‌میلیون لیتر خواهد بود.

بنابراین گزارش، واردات بنزین در شهریور ماه بر اساس برنامه پیش‌بینی شده روزانه ۱۵‌میلیون لیتر خواهد بود. این میزان در مقایسه با ماه مشابه در سال ۸۵ بیش از ۳۵‌درصد کاهش را نشان می‌دهد.

بر این اساس واردات روزانه بنزین در تیرماه سال جاری ۶۱/۳۴‌میلیون لیتر و در مرداد ماه ۳/۱۸‌میلیون لیتر بوده که حاکی از کاهشی ۴۷‌درصدی است.

متوسط واردات روزانه بنزین در ۶‌ماهه نخست امسال به ترتیب ماه عبارت از فروردین ۶۱/۳۰‌میلیون لیتر، اردیبهشت ۵۱/۳۴، خرداد ۴۸/۲۸، تیر ۶۱/۳۴، مرداد ۳/۱۸ و شهریور ۱۵‌میلیون لیتر با متوسط ۹۱/۲۶‌میلیون لیتر است که در مقایسه با میزان واردات برنامه‌ریزی شده برای شهریور ماه کاهشی ۴۴‌درصدی را نشان می‌دهد.

مصرف افزایش یافت

این در حالی است که مصرف بنزین کشور در روزهای پایانی هفته گذشته بار دیگر اوج گرفت و به رقم ۵/۶۶میلیون لیتر در روز پنج‌شنبه رسید.

به گزارش ایسنا، مصرف بنزین کشور در هفته گذشته (۳۰ تیر تا ۵‌مرداد) معادل ۲/۴۳۶میلیون لیتر بوده که از متوسط مصرف روزانه ۳/۶۲میلیون لیتر حکایت می‌کند.

بیشترین میزان مصرف بنزین کشور در هفته پیش مربوط به روز پنج‌شنبه (چهارم مرداد) با ۵/۶۶‌میلیون لیتر و بیشترین مصرف گازوییل مربوط به روز یک‌شنبه (۳۱ تیر) با ۶/۸۷ میلیون لیتر بوده است. همچنین کمترین میزان مصرف بنزین در هفت روز پیش مربوط به روز جمعه (۵ مرداد) با ۹/۵۸ میلیون لیتر و کمترین میزان مصرف گازوییل نیز مربوط به همان روز با ۶/۶۱‌میلیون لیتر بوده است.

میزان مصرف بنزین استان تهران نیز در هفته گذشته ۸/۸۰ (متوسط مصرف روزانه ۵/۱۱)‌میلیون لیتر بوده است.

براساس آمار رسمی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، بیشترین مصرف بنزین استان تهران مربوط به روز پنج‌شنبه (۴ مرداد) با ۵/۱۲میلیون لیتر بوده است.

ابطال کارت‌های سوخت مفقودی در ۲۴ ساعت

محمد‌رضا نعمت‌زاده، معاون وزیر نفت از اجرای برنامه غیرفعال شدن ۲۴ساعته کارت‌های سوخت مفقود شده تا دو روز آینده خبر داد.

معاون وزیر نفت در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، گفت: تا دو روز آینده برنامه غیر‌فعال شدن ۲۴‌ساعته کارت‌های سوخت مفقود شده و کارت‌هایی که توسط صاحبان آنها در جایگاهای بنزین به‌جا مانده است، اجرایی می‌شود. محمد‌رضا نعمت‌زاده درباره صدور دو کارت هوشمند سوخت برای یک خودرو اظهار کرد: صدور دو کارت‌سوخت برای یک خودرو اشتباهی بود که از سوی نیروی انتظامی صورت گرفت، به‌ طوری که یک بار اطلاعات خودرو با پلاک قبلی و یک‌بار نیز با پلاک جدید اعلام شد، اما در‌حال‌حاضر ارائه سهمیه‌بندی بنزین با کارتی که در ابتدا برای خودرو صادر شده، صورت می‌گیرد. وی صدور دو کارت سوخت برای یک خودرو را منتفی دانست و افزود: هم‌اکنون با شناسایی خودروهای دارای دو کارت سوخت یکی از کارت‌‌های آنها باطل شده است.