نگاه سوم - نشست خبری چهاردهمین دوره نمایشگاه مطبوعات و جشنواره مطبوعات صبح روز گذشته با حضور ملکیان معاون امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی، یوسف غروی، دبیر جشنواره برگزار شد.

در ابتدای نشست، ملکیان اعلام کرد که چهاردهمین نمایشگاه و جشنواره مطبوعات از ۱۶ تا ۲۲ آبان ماه در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در خیابان حجاب برگزار می‌شود. وی ادامه داد: نمایشگاه مطبوعات در سال‌های گذشته همزمان با نمایشگاه بین‌المللی کتاب برگزار می‌شد که امسال به دلیل مشکلاتی که در محل نمایشگاه کتاب وجود داشت، امکان برگزاری همزمان این دو نمایشگاه در کنار یکدیگر وجود نداشت. معاون امور مطبوعاتی با بیان این مطلب که اولین بار است نمایشگاه مطبوعات به صورت مستقل نسبت به نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود، افزود: نمایشگاه محلی است برای تعیین جایگاه و اهمیت رسانه در میان افکار عمومی است و اقشار مختلف با رسانه‌ها آشنا می‌شوند. دیدگاه‌های دو طرف در رویارویی با یکدیگر مطرح می‌شود و رسانه‌ها از نظرات مخاطبان در جهت رشد خود استفاده خواهند کرد. امسال که نمایشگاه به صورت مستقل بر پا می‌شود، جایگاه رسانه مشخص خواهد شد. در سال‌های گذشته اعتقادی وجود داشت که مردم برای نمایشگاه کتاب به محل نمایشگاه می‌آیند و گشتی هم در نمایشگاه مطبوعات می‌زدند ولی امسال باید ثابت شود که عکس این موضوع وجود دارد.

وی همچنین درباره جشنواره مطبوعات گفت: جشنواره مطبوعات در ۱۲ رشته اصلی برگزار خواهد شد و نسبت به سال‌های گذشته دو موضوع با عنوان «زن و خانواده» به دلیل اهمیت بانوان در جامعه و «رسانه‌های خارجی» که مختص به رسانه‌هایی است که در ایران نمایندگی دارند، اضافه شده است.

ملکیان با بیان این مطلب که فراخوان در هفته جاری منتشر می‌شود اعلام کرد: بخش‌های ویژه برای این دوره از جشنواره در نظر گرفته شده است که شامل اتحاد ملی و انسجام اسلامی، نظام اسلامی سیره امام(ره) و رهبر انقلاب، منافع ملی و فناوری هسته‌ای، آفاق عدالت و مهرورزی، اصل ۴۴ قانون اساسی و سهام عدالت، حمایت از مردم لبنان و فلسطین با نگاه به جنگ ۳۳ روزه لبنان، فرهنگ ایثار و شهادت، سفرهای استانی و خدمت‌رسانی بی‌منت و فرهنگ نماز است.

غروی نیز در این نشست گفت:‌ زمان مطالب ارسالی باید مربوط به دوره زمانی از ابتدای فروردین سال ۸۵ تا پایان اسفند سال ۸۵ و در بخش‌های ویژه از ابتدای فرودین ۸۵ تا پایان شهریور ۸۶ باشد.

دبیر جشنواره زمان برگزاری مراسم جشنواره مطبوعات را آبان‌ماه بیان کرد و اعلام کرد که مهلت ارسال مطالب در فراخوان ذکر خواهد شد.

در ادامه ملکیان با اشاره به دعوت از رسانه‌های ۲۴ کشور در نمایشگاه مطبوعات ادامه داد: برای حضور رسانه‌های خارجی در نمایشگاه مطبوعات دعوتنامه‌هایی برای ۲۴ کشور ارسال شده است و در‌حال‌حاضر رایزنی‌ها برای حضور آنها در نمایشگاه ادامه دارد.

وی درباره جلوگیری از مشکلات پیش آمده در نمایشگاه سال گذشته گفت: امسال سعی کرده‌ایم تمام برنامه‌ها را پیش‌بینی کنیم و بارها جلسه‌های مختلفی داشته‌ایم تا تکلیف کمیته‌ها را مشخص کنیم و فکر می‌کنم مشکلی که سال گذشته در مورد تعدادی روزنامه به وجود آمد، شاهد نباشیم.

معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که چگونه می‌توان آثار روزنامه‌نگاران را در بخش ویژه «سفرهای استانی و خدمت‌رسانی مثبت» که انتقادهایی به آن است از لحاظ حرفه‌ای سنجید، گفت: سفرهای استانی دولت برای اولین بار در نظام برگزار شده که مورد استقبال مردم و نظام قرار گرفت. در این سفرها بخش عمده‌ای شامل نکات مثبت است ولی مشکلات در بخش‌های اندک وجود دارد که ما نیز انتظار نداریم در آثار ارسالی فقط نکات مثبت مطرح شود.

ملکیان همچنین در پاسخ به این پرسش که معاونت مطبوعاتی چه برنامه‌هایی برای حمایت از حقوق خبرنگاران دارد، افزود: عمده نشریات ما متعلق به بخش خصوصی است و باید موسسات مطبوعاتی در وهله اول حقوق خبرنگاران شان را به رسمیت بشناسند. با این وجود ما در وزارت ارشاد آئین نامه فعالیت حرفه روزنامه‌نگاری را در دست بررسی داریم که مسائل خوبی از جمله بیمه خبرنگاران و ایجاد صندوق حمایت از هنرمندان، نویسندگان و خبرنگاران، که وزیر ارشاد هم بر آن تاکید دارد، در آن لحاظ شده است.

وی ابراز امیدواری کرد که با همکاری مجلس شورای اسلامی میزان اعتبار این صندوق افزایش یابد. ملکیان در ادامه بر نظارت جدی‌تر بر مطبوعات در دوره کاری خود تاکید کرد و گفت: وزارت ارشاد در این راستا بعد نظارتی خود را تقویت کرده است.

وی با اشاره به تدوین لایحه نظام جامع رسانه‌ای تا چند روز دیگر و ارسال آن به هیات دولت، گفت: به اعتقاد ما اخلاق حرفه‌ای روزنامه‌نگاری حتی اگر نانوشته هم باشد، برای همه مشخص است و برخی خطوط قرمز را همه رعایت می‌کنند.

ملکیان درپاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی براین که با نزدیک شدن به زمان انتخابات، موج جدیدی برای بسته شدن روزنامه‌ها ایجاد شده است، گفت: من این گفته را تایید نمی‌کنم و معتقدم که اگر روزنامه‌ها برمدار آنچه که قانون معین کرده و رسالتی که در قانون برای آنها پیش‌بینی شده، حرکت کنند، هیچ مشکلی برای آنها به وجود نخواهد آمد.

وی تصریح کرد: اگر هیئت نظارت تذکری می‌دهد و یا تصمیمی می‌گیرد، عین قانون را عمل می‌کند و اگر روزنامه‌ای منافع ملی و یا امنیت ملی را نادیده گرفت، نباید توقع داشته باشد که هیات نظارت در این گونه موارد سکوت کند.