شهردار تهران درباره تنظیم بودجه سال آینده شهرداری گفت: تلاش کرده‌ایم اولویت‌ها را بر‌اساس نیاز مردم قرار دهیم. همچنین به دلیل آنکه سیستم مالی شهرداری از نقدی به تعهدی تبدیل شده است در فرآیند بودجه‌ریزی هم‌، بودجه عملیاتی تنظیم شده و با این کار اولویت‌بندی‌ها و نحوه هزینه و نظارت و تاثیر آن در شهر را بهتر می‌توانیم ببینیم. به گزارش خبرگزاری مهر‌، محمد‌باقر قالیباف در حاشیه مراسم سالگرد آغاز به کار ۱۳۷ در جمع خبرنگاران با اشاره به تجربه یک‌ساله مدیریت خود در شهر تهران گفت‌: با توجه به این تجربه می‌توانیم بودجه کارآمد‌تری را برای شهر تهران برنامه‌ریزی کنیم.

شهردار تهران در‌خصوص تخلفات مدیران و مسوولان شهرداری گفت: در سال‌جاری با ۱۷‌نفر از مدیران شهرداری به دلیل تخلف برخورد شده است که این تخلفات بعضا تخلفات مدیریتی و اقتصادی بوده است.

شهردار تهران در مورد اینکه دولت اعلام کرده که شهرداری در بحث مربوط به تبصره ۱۳ در بخش مترو سهل انگاری کرده و هیچ مکاتبه‌ای با دولت نداشته است‌‌، گفت‌: چون روز گذشته مطرح شده بود که وزارت کشور پول به شهرداری داده و شهرداری نگرفته است‌، مراجع مربوطه در این زمینه پاسخ روشن می‌دهند و این موضوع با سند در اختیار رسانه‌ها قرار می‌گیرد.

شهردار تهران تاکید کرد: چنین چیزی به هیچ‌وجه صحیح نیست و بحث تبصره ۱۳ در کمیسیون عمران مجلس با حضور وزیر کشور انجام شده و اگر کمیسیون عمران مجلس گزارشش را از عملکرد تبصره ۱۳ بدهد همه چیز به طور کامل روشن خواهد شد.

قالیباف در این قسمت از سخنانش به اظهارات اخیر محرابیان، مشاور رییس‌جمهور اشاره داشت که دو روز پیش گفته بود شهرداری و مترو تهران در زمینه جذب بودجه موضوع تبصره ۱۳قانون بودجه تعلل کرده‌اند.

همچنین شرکت مترو تهران دیروز با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد: بودجه مترو شهر‌های اصفهان، مشهد، تبریز و شیراز مستقیما در اختیار شهرداری‌های این شهر‌ها قرار گرفته، اما بودجه متروی تهران به سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های وزارت کشور داده شده است.

اجرای تبصره ۱۳ تا پایان سال‌جاری ممکن نیست

رییس کمیسیون انرژی با تاکید بر اینکه اجرای کامل اهداف تبصره ۱۳ قانون بودجه ۸۵ تا پایان سال به دلیل ضعف مدیریت ممکن نیست، گفت: تاکنون تنها ۲۰‌درصد اهداف این تبصره محقق شده است.

کمال دانشیار در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، گفت: در تبصره ۱۳ قانون بودجه ۸۵، گاز‌سوز کردن ۴۰۰هزار خودرو و ساخت ۹۱۰ ایستگاه گاز‌سوز پیش‌بینی شده که تحقق این اهداف در طول یک‌سال امکان‌پذیر نبوده و باید مدت زمان اجرای تبصره ۱۳ افزایش یابد.

به گفته وی‌، برهمین اساس اجرای تبصره ۱۳ قانون بودجه نیازمند تمدید از یک‌سال به ۴ سال است.

رییس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد‌: برای تحقق تبصره ۱۳ قانون بودجه سال‌جاری ۵‌میلیارد دلار بودجه مورد‌نیاز است که به صورت منابع داخلی دولت و فاینانس باید تامین شود.

دانشیار با بیان اینکه تاکنون فقط یک‌میلیارد دلار از این رقم تاکنون اختصاص یافته است، گفت‌: تاکنون فقط ۲۰‌‌درصد از تبصره ۱۳ محقق شده و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال این رقم به ‌۳۰درصد برسد‌.

وی اضافه کرد‌: در مجموع اجرای تبصره ۱۳‌قانون بودجه سال‌جاری نیازمند تمدید به ۴سال است که دولت نیز با این امر موافق است.

دانشیار تصریح کرد‌: در صورت تمدید مدت زمان اجرای تبصره ۱۳‌، تعداد خودروهایی که باید گازسوز شوند، به ۲میلیون دستگاه و تعداد اتوبوس‌ها نیز از ۶۵۰۰ دستگاه در برنامه امسال به ۶۰هزار دستگاه افزایش می‌یابد.

رییس کمیسیون انرژی تاکید کرد‌: در این مدت نیز می توان به اهداف تبصره ۱۳ همانند جمع‌آوری خودروهای فرسوده‌، توسعه حمل‌و‌نقل عمومی و توسعه و بهینه‌سازی پالایشگاه‌ها دست یافت‌.

به گفته وی‌، برای ساخت و بهینه‌سازی پالایشگاه‌ها ‌۲۰میلیارد دلار و برای کاهش مصرف و افزایش ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی‌، مترو و گازسوز کردن خودروها نیز در این مدت ۴ سال‌، ۲۰‌میلیارد دلار اعتبار نیاز است که در مجموع ۴۰‌میلیارد دلار می‌شود‌.

دانشیار اضافه کرد‌: ۲۰‌درصد از این رقم باید از محل حساب ذخیره ارزی و مابقی باید به صورت فاینانس تامین شود.