حمایت روسیه از پیش‌نویس جدید اروپایی‌ها درباره برنامه هسته‌ای ایران

علی طجوزی- در پی تعدیل پیش‌نویس قطعنامه اروپایی‌ها علیه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران روسیه اعلام کرد، از پیش‌نویس جدید حمایت خواهد کرد. پیش‌نویس قطعنامه اروپا که برای جلب رضایت روسیه و چین تعدیل شده است، علاوه بر ممنوعیت فروش فناوری و مواد هسته‌ای به ایران، برای سفر مقام‌ها، شرکت‌ها و سازمان‌هایی که در برنامه‌ هسته‌ای ایران فعالیت دارند، محدودیت‌هایی قائل شده است. در پیش‌نویس جدید، تحریم مربوط به نیروگاه بوشهر حذف شده اما در‌خصوص سوخت هسته‌ای این راکتور استثنایی قائل نشده است. رویتر نیز به نقل از دیپلمات‌ها نوشت که کشورهای اروپایی برای رفع مخالفت روسیه از شدت تحریم‌های پیشنهادی اروپایی علیه ایران کاسته‌اند، اما توافق نهایی همچنان صورت نگرفته است.

تام کیسی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واشنگتن گفت: همه کشورها به جز چین قرار است روز دوشنبه و سه‌شنبه در جلسه سازمان امنیت و همکاری در اروپا در بروکسل شرکت کنند و به بحث و مشورت درباره ایران بپردازند.

آمریکا و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان که پیش‌نویس قطعنامه تحریمات احتمالی علیه ایران را تنظیم کرده‌اند از ۱۵ عضو شورای امنیت می‌خواهند که چون ایران طبق قطعنامه ۳۱ اوت برنامه هسته‌ای‌اش را تعلیق نکرده است، تهران را تحریم کنند. اما روسیه و چین با نیمی‌از مفاد اولیه این پیش‌نویس مخالفت کردند.

رویتر به نقل از یک دیپلمات خارجی افزود: طبق پیشنهاد جدید اروپایی‌ها که توسط فرانسه تنظیم شده فقط صدور موادی که برای ساخت سلاح‌های هسته‌ای یا موشک‌های بالستیک می‌توان از آنها استفاده کرد به ایران ممنوع می‌شود.

با این حال ژان ماک دو لاسابلیر، سفیر فرانسه در سازمان ملل به خبرگزاری رویتر گفت که امیدوار است قطعنامه نهایی تا کریسمس تنظیم شود.

وی افزود: ما پیشنهادهایی داده‌ایم که فکر کنیم شروع مذاکرات را آسان کند. به نظر من روند جدید مذاکرات اکنون آغاز خواهد شد. خبرگزاری ایتارتاس نیز نوشت: سرگئی لاورف تاکید کرد که روسیه حاضر است از تصمیم سازمان ملل مبنی بر ممنوعیت صدور مواد هسته‌ای و فناوری‌های حساس به ایران حمایت کند. وی افزود: مسکو با تحریم‌ها و اقدام‌هایی که می‌تواند بر فعالیت‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌ در ایران تاثیر بگذارد، مخالف است. وی گفت: تحریم‌های پیشنهادی آمریکا خیلی خشن و شدید بودند و می‌توانستند باعث تضعیف فعالیت‌های آژانس در ایران شوند. به گزارش آسوشیتدپرس، لاوروف گفت که مذاکرات ۱+۵ درباره قطعنامه علیه ایران می‌تواند در اوایل هفته (میلادی) آتی صورت گیرد.

وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه در اردن افزود: این دیدار که به پیشنهاد فرانسه انجام می‌شود درباره پیش‌نویس قطعنامه و در سطح معاونان سیاسی وزیران خارجه خواهد بود.

لاوروف همچنین گفت که کاندولیزا رایس، مارگارت بکت و فرانک والتر اشتاین‌مایر، وزیران خارجه آمریکا، انگلیس و آلمان جمعه درباره این دیدار موافقت‌شان را اعلام کردند. در پی اظهارات سرگئی لاوروف مبنی بر دیدار ۱+۵ درباره قطعنامه علیه ایران، نماینده انگلیس در سازمان ملل گفت که انتظار ندارد این مذاکرات حداقل تا ۱۰ روز دیگر از سر گرفته شود.امیر جونز پری، نماینده انگلیس در سازمان ملل اضافه کرد: این کار در حال انجام با زبان‌های مختلف است. زود است که فکر کنیم متن جدیدی در دست است.

رویتر نیز به نقل از خاویر سولانا افزود که امیدوار است در این دیدار پیشرفتی حاصل شود. رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در کنفرانس توسعه و دموکراسی خاورمیانه در بحر‌المیت در اردن گفت: فکر می‌کنم این دیدار در روزهای آتی انجام می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه نیز در‌خصوص نتیجه طرح کشورهای اروپایی برای تحریم علیه ایران گفت: ما منتظر واکنش دیگر کشورها نسبت به این طرح هستیم.

ژان باتیست ماته‌ئی، ضمن تایید تداوم این مذاکرات، افزود: در چارچوب شورای امنیت و بین کشورهای موسوم به گروه شش، مذاکراتی برای وضع مجازات‌ها علیه ایران در جریان است.

وی اضافه کرد: این مذاکرات در راستای تهیه متن پیش‌نویس قطعنامه‌ای صورت می‌گیرد که براساس بند ۴۱ منشور این سازمان تنظیم می‌شود. موضوع کلی این متن همان مساله قبلی یعنی برنامه هسته‌ای ایران و موشک‌های بالستیک و قسمت‌های تشکیل دهنده و افرادی است که عهده دار امور آن هستند.

سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه گفت: طرح سه کشور اروپایی به روسیه و چین همچنین آمریکا ارائه شده است و تلاش این بوده که نگرانی‌های همه را در برگیرد. بنابر این در این قالب است که البته فعلا به طریق غیر رسمی ‌اوضاع به پیش می‌رود.

وی افزود: به گمان من در این ماجرا باید احتیاط کرد. ما ابتدا منتظر می‌مانیم ببینیم که استقبال از این طرح اروپا چگونه خواهد بود و نتیجه این تماس‌ها چه می‌شود. اگر چنین احساس شود که اوضاع در مسیر خوبی در جریان است در آن موقع این طرح را به شورای امنیت خواهیم برد.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز درخصوص حل مساله هسته‌ای ایران گفت: پیشنهاد روسیه به ایران مبنی بر غنی‌سازی اورانیوم ایران در خاک روسیه می‌تواند گامی برای حل مساله هسته‌ای ایران باشد.

محمد البرادعی، از پیشنهاد روسیه مبنی بر تهیه تسهیلات غنی‌سازی اورانیوم برای ایران در خاک روسیه حمایت می‌کند.

وی در ادامه افزود: با وجود همکاری روسیه با ایران آژانس اتمی هیچ گونه ایرادی از پروژه ساخت نیروگاه هسته‌ای بوشهر نخواهد گرفت.

البرادعی افزود: ساخت نیروگاه هسته‌ای در ایران یک پروژه قابل بحث نیست، زیرا چندین سال است که تحت کنترل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به مرحله اجرا درآمده و احتمالا سال آینده راه‌اندازی خواهد شد.

مدیرکل آژانس با بیان این که اعمال تحریم‌ها راهگشا نیستند، انعطاف در مذاکره با ایران و کره شمالی را خواستار شد.