آهنگ رشد جمعیت در ایران بالا رفته است
ایرنا- برآوردهای مقدماتی از نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۸۵ نشان میدهد که رشد جمعیت در ایران اندکی افزایش یافته و از حدود ۴/۱درصد در سال ۸۰ به ۵۵/ ۱درصد در سالجاری رسیده است. آهنگ رشد جمعیت در ایران در دهه ۶۵-۱۳۵۵ با ۹۲ /۳ درصد در سال بسیار شتابان بود و این پدیده در علم جمعیت شناسی به پدیده «افزایش زاد و ولد» معروف است.
سیاست تعدیل باروری و کنترل رشد جمعیت از اواخر سال ۱۳۶۷از سوی جمهوری اسلامی ایران اتخاذ و با واکنش مثبت عموم مردم، مواجه شد. برخی کارشناسان جمعیتی معتقدند که سیاست و همچنین فشارهای تورمی ناشی از سیاستهای اقتصادی بهتدریج از ابعاد رشد جمعیت کشور نیز کاست.
رشد جمعیت کشور بر حسب برآورد سازمان مدیریت و برنامهریزی از سال ۷۵ به بعد حدود ۴/۱درصد در سال بوده است. با توجه به اینکه جمعیت ایران در دهه ۶۰ افزایش بسیار فزایندهای داشت، بنابراین جمعیت وسیعی از زنان در سنین باروری ، به دهههای بعدی رسیدهاند. یک کارشناس جمعیت شناسی پیشتر اعلام کرده بود: نسل جوانی که نتیجه افزایش جمعیت در سالهای ابتدای پیروزی انقلاب در کشور بود، به سن ازدواج رسیدهاند. به طوری که گروه سنی صفر ساله در سالهای ابتدای انقلاب در دهه ۸۰ به سن باروری وارد شدهاند.
برخی کارشناسان جمعیتشناسی نیز احتمال افزایش شدید باروری در سالهای آینده را مطرح میکنند و معتقدند با رسیدن متولدان دهه اول انقلاب به سن باروری، بار دیگر با افزایش زاد و ولد در کشور، مواجه خواهیم شد.
دکتر «حبیبا... زنجانی» کارشناس جمعیتشناسی نیز در خصوص روند رشد جمعیت ایران در سالهای آینده، پیشتر اعلام کرده بود: ایران در آینده پدیده ازدحام جمعیت دهه ۶۰را تجربه نخواهد کرد. وی گفته بود که بروز پدیده ازدحام جمعیت نیازمند دو پارامتر اصلی است، یکی فزونی تعداد زنان در سن باروری در دو گروه سنی ۲۰تا ۲۴ و ۲۵تا ۲۹ ساله است که این پارامتر در کشور وجود دارد و پارامتر دیگر سطح باروری بالا یا حداقل ثابت ماندن سطح باروری است.
وی همچنین گفته بود که واقعیت این است که سطح باروری در ایران به شدت کاهش پیدا کرده است و این روال در آینده ادامه پیدا خواهد کرد، با این سطح باروری پایین، فزونی تعداد زنان در دو گروه سنی یادشده نمیتواند به شدت میزان زاد و ولد را افزایش دهد.
زنجانی پیشبینی کرده بود که رشد جمعیت ایران در پنج سال ۸۵-۱۳۸۰به دلیل ورود دختران متولد دهه اول انقلاب به سن باروری افزایش خواهد یافت، اما این افزایش بسیار اندک و از حدود ۲/۰درصد در سال تجاوز نمیکند.
با توجه به اینکه رشد جمعیت در سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۸۵ نسبت به سرشماریهای پیشین کاهش یافته است، در ۱۰سال آینده ادامه این روند بر روی کاهش زاد و ولد تاثیر خود را بر جای خواهد گذاشت و قاعده هرم سنی ایران همچنان کوچکتر خواهد شد.
ارسال نظر