مدیر کل بازرسی شرکت ارتباطات سیار گفت: درخواست کشف مزاحمت‌های تلفنی از طریق اینترنت و پیام کوتاه (SMS) تلفن همراه امکان‌پذیر خواهد شد. تیمور کرمی ‌در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان، درباره نحوه پیگیری مزاحمت‌های تلفنی برای مشترکان تلفن همراه، اظهار کرد: در حال حاضر مالک تلفن همراه با در دست داشتن اصل و کپی شناسنامه تلفن همراه خود باید به یکی از ادارات امور مشترکان برای پیگیری مزاحم تلفنی خود مراجعه کند، تا با پر کردن فرم مربوط و اعلام اطلاعات لازم درخصوص مزاحم مورد نظر اقدامات لازم از سوی شرکت ارتباطات سیار انجام شود.

وی افزود: اما در برنامه‌های آتی شرکت ارتباطات سیار به دنبال آن هستیم تا نحوه درخواست کشف مزاحمت تلفنی از طریق اینترنت یا SMS اعلام شود تا مشترکان از مراجعه حضوری بی‌نیاز شوند و سریع‌تر در این زمینه اقدام کنند. کرمی ‌با اشاره به این‌که امیدواریم تا پایان سال این تسهیلات برای مشترکان فراهم شود، گفت: اگر مرکز call center و پرتال ارتباطات سیار فعال شود، اجرای این امر تا پایان سال امکان‌پذیر خواهد شد. وی با اشاره به این‌که نوع مزاحمت بیشتر موارد سکوت، تهدید، فحاشی و موارد غیراخلاقی را شامل می‌شود، گفت:‌ در حال حاضر از تعداد مزاحمان تلفنی نسبت به گذشته بسیار کاسته شده است و موردی نیز اگر اعلام شود، به‌طور معمول ظرف ۲۴ ساعت پاسخ داده خواهد شد.

کرمی‌ ادامه داد: در صورت شناسایی شدن مزاحم، اگر دفعه اول باشد، به آن تذکر داده می‌شود و اگر این امر تکرار شود، از یک هفته قطع تلفن تا سلب امتیاز در نظر گرفته شده است، همچنین اگر این موارد ادامه ‌یابد و مساله بسیار حاد باشد، مشترک می‌تواند از طریق مراجع قضایی نسبت به پیگیری اقدام کند. مدیر کل بازرسی شرکت ارتباطات سیار در پایان درباره میزان مزاحمت‌ها از طریق دایورت کردن تلفن همراه بر روی تلفن دیگر گفت: دایورت کردن جزو مزاحمت‌های تلفنی به‌شمار می‌آید، اما میزان مزاحمت و شکایت در این زمینه بسیار اندک است.