همزمان با آغاز نشست شورای حکام آژانس اعلام شد
رضایت البرادعی از پیشرفت مذاکرات هستهای
همزمان با آغاز بهکار نشست شورای حکام آژانس انرژی اتمی که مساله هستهای ایران را نیز در دستور کار دارد، محمدالبرادعی مدیرکل آژانس پیشرفت اعلام شده در مذاکرات از سوی لاریجانی و سولانا را دلگرمکننده توصیف و ابراز امیدواری کرده است که راهحل اختلافات کنونی از راه مذاکره استخراج شود.محمد البرادعی تاکید کرد که مذاکرات همچنان بهترین گزینه برای حل مساله هستهای ایران است. وی با اشاره به مذاکرات لاریجانی و سولانا گفت: امیدوارم وقتی آنها با یکدیگر دیدار میکنند، بتوانیم شاهد توافقی برای بازگشت به میز مذاکرات باشیم. وی افزود که ایران باید برای روشن ساختن مسائل مهم باقی مانده با آژانس همکاری کند، زیرا آژانس پس از گذشت بیش از سه سال تحقیقات قادر نبوده است تشخیص دهد که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است یا خیر. خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش داد که البرادعی از ایران و گروه شش خواسته است تا از رویارویی پرهیز کنند و بر سر میز مذاکرات بازگردند. البرادعی «هرگونه تلاش» برای بازگشت به مذاکرات بر سر برنامه هستهای ایران را خواستار شد. وی در عینحال هشدار داد که «پنجره موفقیت برای رسیدن به یک راه حل از طریق مذاکره» در حال بسته شدن است. وی ادامه داد: همچنان معتقدم که مذاکرات بهترین گزینه برای یافتن راهحلی بادوام است. شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیروز در وین تشکیل جلسه داد که برنامه هستهای ایران یکی از موضوعات مورد بحث این نشست بود.
لاریجانی پیش از ترک وین:
مساله هستهای ایران ذاتا چندان پیچیده نیست
در همین حال، علی لاریجانی با مثبت خواندن مذاکره با خاویر سولانا گفت که اگر این مذاکرات بر همین اساس تداوم یابد، امکان دارد نتیجه بخش باشد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی پیش از ترک وین در جمع خبرنگاران با اشاره به دیدارهایش با خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: در این جلسات بحثهای خوبی مطرح و برخی ابهامات رفع شد و روی اصولی هم توافقاتی صورت گرفت.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان خاطر نشان کرد: مساله هستهای ایران ذاتا چندان پیچیده نیست، اما مسائل و سوءتفاهمات و بهانهجوییهایی هست که باید بر طرف شود.
لاریجانی اضافه کرد: گفتوگوها در هفته آینده (میلادی) ادامه مییابد تا به نتیجه برسیم، چرا که این مذاکرات مثبت بود و اگر بر همین اساس حرکت کنیم، امیدواریم نتایج نشستهای بعدی نیز مثبت باشد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین گفت: در سیاست هر چیزی امکان دارد اتفاق افتد و من به دنبال آن نیستم تا امیدواری غیر معقول بدهم. لاریجانی دیدار با محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای را به جا دانست و گفت: ما باید با آژانس که مرجع اصلی حل مسائل هستهای است دائما در ارتباط باشیم.
دبیر شورای عالیامنیت ملی افزود: وی نیز تلاشهای خوبی برای حل مساله ایران دارد و در نهایت تمام این تلاشها با هم میتواند موثر واقع شود.
لاریجانی عصر روز یکشنبه پس از دیدار با سولانا در گفتوگویی کوتاه با مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی هستهای، وی را در جریان نتایج این مذاکرات گذاشت.
لاریجانی و سولانا پیش از این در پایان دور دوم مذاکراتشان در وین اعلام کردند که در این گفتوگوها پیشرفت حاصل شده است.
ادعای آسوشیتدپرس
از سوی دیگر خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتها مدعی شد که ایران آماده است پایبندی به درخواست شورای امنیت مبنی بر تعلیق غنیسازی اورانیوم را دست کم به طور موقت بررسی کند.
این خبر از سوی آسوشیتدپرس در حالی منتشر شده است که علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پس از پایان دور دوم مذاکرات لاریجانی و سولانا، هرگونه گفتوگو درباره تعلیق در این مذاکرات را تکذیب کرده است. وی گفت: «ایران آشکارا گفته است که هیچ مبنای حقوقی و فنی برای چنین درخواستی وجود ندارد.»
آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود آورده است: چنین مصالحهای، در حالی که این کشور با تحریمهای احتمالی شورای امنیت به علت سرپیچی از درخواستهای شورا رو به رو است، مساله مهمی از سوی ایران خواهد بود، همچنین گامی بزرگ به سمت فرونشاندن رویارویی بر سر برنامه هستهای این کشور خواهد بود.
در این گزارش «به نقل از دیپلماتهایی که خواستند نامشان فاش نشود»، ادعا شده است که علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در گفتوگوهای دو روزهاش با خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا که روز یکشنبه به پایان رسید به چنین مصالحهای اشاره کرده است.
یکی از این دیپلماتها ادعا کرد که لاریجانی این امکان را مطرح کرده است که ایران فعالیتهای غنیسازی را به صورت داوطلبانه برای یک یا دو ماه متوقف کند.
دیپلماتهای یاد شده به این که چه زمانی امکان دارد چنین مسالهای رخ دهد، اشارهای نکردند. همچنین قرار بود سولانا نمایندگان شش کشور درگیر در مساله هستهای ایران را روز دوشنبه به صورت تلفنی از گفتوگوهای وین مطلع سازد.
آمریکا از نتیجه مذاکرات ایران و اروپا راضی است
نماینده آمریکا نیز در آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد کشورش از نتایج مذاکرات هستهای ایران و اتحادیه اروپا راضی است.
به گزارش خبرگزاری فارس، گریگوری شولته، نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیروز اعلام کرد واشنگتن از نتیجه مذاکرات علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و خاویر سولانا، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا راضی است اما احساس میکند نیاز داریم ایران را از طولانی کردن مذاکرات همزمان با تکمیل فنآوری غنیسازی بازداریم. وی گفت: باعث امیدواری است که در این مذاکرات پیشرفتهایی حاصل شده است. ما امیدواریم پیشرفت ادامه یابد. اما معتقدیم اگر ایران فعالیت موردنظر را تعلیق نکند، ما به (ارائه) قطعنامه تحریمها ادامه خواهیم داد. وی درباره پیشنهاد ایران برای بررسی تعلیق موقت غنیسازی گفت: ما باید مطمئن شویم این تعلیق تنها یک فرصتگیری کوتاه مدت نباشد.
شولته همچنین با رد گزارشهای مربوط به وجود اختلاف میان شش قدرت جهان درباره تقدم تعلیق غنیسازی و آغاز مذاکرات گفت: «به عقیده من همه از جمله آمریکا از تلاش خاویر سولانا برای روشن کردن موضع ایران و کاستن از ابهامات دفاع میکنند. اما همه نیز گفتهاند تا زمانی که ایران درخواستهای شورای امنیت را برآورده نکند، مذاکرات آغاز نخواهد شد.
کاندولیزا رایس نیز در گفتوگو با سی.ان.ان درباره برنامه هستهای ایران گفت که تلاش آمریکا برای اعمال تحریم علیه ایران احتمالا بر قطع دسترسی ایران به فاینانسهای بینالمللی متمرکز خواهد شد.
وزیر خارجه آمریکا با وجود مخالفت شدید کشورهای اروپایی و چین و روسیه با تحریم ایران ، گفت که کاملا یقین دارد اعضای مهم شورای امنیت سازمان ملل از جمله چین و روسیه، از تحریم ایران به خاطر امتناع از غنیسازی اورانیوم که قطعنامه سازمان ملل خواستار آن شده بود، حمایت میکنند.
وی افزود: هدف تحریمات سازمان ملل که قرار است هفته جاری در سازمان ملل درباره آنها گفتوگو شود، قطع صادرات نفت ایران نخواهد بود.
رایس تصریح کرد: ما معتقدیم که کلیه تحریمات شاید در بعد مالی است. برای قطع منابع مالی برای برنامههای ایران میتوان کارهای زیادی کرد، به طوری که ایران نتواند از مزایای سیستم مالی بینالمللی استفاده کند و مجبور به صرف درآمدهای نفتی شود.
رایس درباره عدم تمایل فرانسه، چین و روسیه برای تحریم ایران گفت: کاملا، کاملا یقین دارم که تحریمهایی علیه ایران اعمال خواهد شد و این کشور نمیتواند مسیر فعلی را ادامه دهد. وی ادعا کرد که پنج عضو دائم شورای امنیت به علاوه آلمان فهرستی از تحریمات احتمالی را تهیه کردهاند که در صورت تداوم امتناع ایران از توقف غنیسازی اورانیوم، این تحریمات به صورت مرحلهای اعمال خواهد شد.
رایس با بیان این که ما میخواهیم این تحریمات را در هر برهه زمانی، مطابق با فعالیتها و رفتار ایران اعمال کنیم، ادعا کرد: دنیا آماده اقدام است.
وزیر خارجه آمریکا ادامه داد: این درست است که برخی میخواهند راه مذاکرات باز باشد و مذاکرات هم ادامه دارد، اما ایران باید بداند - که به نظر من میداند - دنیا آماده است در مورد قطعنامهای که، شش هفته پیش تصویب کرد، وارد عمل شود.
رایس در این مصاحبه عنوان داشت که آمریکا درباره تهدیدات احتمالی ناشی از فعالیتهای هستهای ایران غلو نمیکند.
رایس گفت: آمریکا درباره این تهدید مبالغه نمیکند، این آمریکا است که میکوشد تا ائتلافی از همه کشورهایی که از مشکلساز بودن و مبهم بودن فعالیتهای هستهای ایران اطلاع دارند، تشکیل دهد.
جان بولتون، نماینده آمریکا در سازمان ملل نیز که در کنفرانسی که از سوی جوامع یهود برگزار شده بود در واشنگتن سخنرانی میکرد، گفت: ایرانیها به نشان دادن این موضوع که قصد رها کردن غنیسازی اورانیوم را ندارند، ادامه دادند. وی افزود: معتقدم که تاکتیکهایی که ایرانیها استفاده میکنند به خودشان ضربه خواهد زد. بولتون موضع منازعه جویانه آمریکا را حفظ کرد و گفت که دستیابی ایران به سلاح هستهای قابل پذیرش نیست و این به معنای آن است که برای جلوگیری از وقوع چنین امری هر آنچه را بتوانیم انجام میدهیم.
تونی اسنو، سخنگوی کاخ سفید نیز به خبرنگاران گفت: ما همچنان تلاش میکنیم موضع ایران را ارزیابی کنیم. ما با سولانا و دیگر طرفها در حال گفتوگو هستیم.
موضع روسیه و اتحادیه اروپا
سرگئی لاوروف اظهار کرد که روسیه معتقد است همچنان این امید وجود دارد که ایران به درخواستهای بینالمللی برای تعلیق فعالیتهای مربوط به غنیسازی اورانیوم پاسخ دهد.
وزیر امور خارجه روسیه در گفتوگو با روزنامه «ورمیانووستی» اظهار کرد که پاسخ ایران به مجموعه پیشنهادی پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان که برای متقاعد کردنش به توقف فعالیتهای غنیسازی به این کشور ارائه شده بود فضایی را برای گفتوگو درباره برنامه هستهای ایران باقی گذاشته است.
بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزیر امور خارجه روسیه گفت: اگرچه این پاسخ را نمیتوان کاملا رضایتبخش خواند، اما همچنان شامل امکان تداوم مباحثهای است که اجازه میدهد گفتوگو درباره مبنای پیشنهاد گروه شش آغاز شود.
لاوروف افزود: گروه شش از ایرانیها خواست تا فعالیت مربوط به غنیسازی اورانیوم را متوقف کند و ما فکر میکنیم تلاشهای بیشتر در کارکردن با ایران اجازه رسیدن به چنین توافقی را میدهد. ما همچنان امیدواریم.
لاوروف در ادامه گفت که مباحثات با ایران« باید در شرایطی انجام گیرد که تحت آن دیگر در جامعه بینالمللی نسبت به اهداف ایران تردیدی وجود نداشته باشد.» وی در بخش دیگری از سخنانش ضمن انتقاد از ایران گفت که ممکن بود حرکات تند کمتری در اقدامات ایران انجام شود.
وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد: ما مطمئن هستیم که هیچ نفعی در موقعیتی که بر اساس آن ایران منزوی شود وجود ندارد. روسیه همواره تاکید کرده است که با تحریم ایران مخالف است. ماتی وان هانن وزیر امور خارجه فنلاند که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا را عهدهدار است نیز گفت که مذاکرات وین بسیار جدی بوده است.
موضع عنان
کوفی عنان در مواضعی مشابه گفت که رهبران خاورمیانه از بن بست جاری میان ایران و غرب بر سر برنامه هستهای تهران نگران هستند و بهترین راه برای حل این مساله از طریق مذاکره است.
دبیرکل سازمان ملل در گفتوگو با رادیوی فرانسوی «یروپ یک» بر پایان مساله هستهای ایران از طریق گفتوگو تاکید و خاطرنشان کرد که کشورهای منطقه بیم دارند اوضاع وخیمتر شده و به اقدام نظامی منجر شود. وی ادامه داد: در دیدارهایی که با بسیاری از رهبران منطقه داشتیم بیم بروز جنگ میان ایران و غرب وجود دارد، زیرا آنها وضعیت عراق را دیدهاند و بیمناک هستند.
عنان با اشاره به آغاز مذاکرات مجدد میان ایران و غرب عنوان داشت: به اعتقاد من بهترین راه حل از طریق مذاکره خواهد بود، اگر به سوی رویارویی حرکت کنیم، میترسم که مشکلات زیادی برای آنها و به ویژه منطقه خاورمیانه که بحرانهای بسیاری دارد، به وجود آید.
عنان گفت: ایران باید به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه دهد تا از تاسیسات هستهای آن بازدید کنند و برای اثبات صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران به این بازرسان آزادی حرکت بدهد.
عنان خاطر نشان کرد که اعمال تحریم علیه ایران کار سادهای نیست، زیرا طرفهای مربوط در این مورد توافق ندارند.
دبیرکل سازمان ملل گفت که نیازی نمیبیند که در شرایط فعلی به طور مستقیم وارد این مذاکرات شود. وی تصریح کرد: این کشورها میان خود مذاکره خواهند داشت و زمان ورود من به این مساله فرا نرسیده است. بنابراین آنها را تنها میگذارم و به ادامه کار تشویق میکنم.
عنان همچنین خبر داد که محمود احمدینژاد، رییسجمهوری ایران گفته است که میخواهد به زودی به سازمان ملل برود.
سخنان البرادعی در شورای حکام
محمد البرادعی در نشست دیروز شورای حکام گفت: هیچ یافته جدید دیگری درباره مواد هستهای اعلام شده در ایران وجود ندارد.
مدیرکل این آژانس در خصوص اجرای پادمانها در جمهوری اسلامی ایران گفت که در تاریخ ۳۱ژوئیه ۲۰۰۶ شورایامنیت قطعنامه ۱۶۹۶ را تصویب کرد که در آن از ایران خواسته شد گامهای مورد درخواست شورای حکام در قطعنامه ۴ فوریه ۲۰۰۶ را بردارد.
وی افزود: این گامها ضرورت تداوم کار آژانس برای روشن ساختن تمامی مسائل باقیمانده مربوط به برنامه هستهای ایران و برقراری دوباره تعلیق کامل و پایدار همه فعالیتهای مربوط به غنیسازی و بازفرآوری را شامل میشد.
البرادعی ادامه داد: همانطور که در قطعنامه ۱۶۹۶ درخواست شد، شما در برابرتان گزارشی را دارید که من در ۳۱ ماه اوت به طور موازی به شورای حکام و شورای امنیت درباره اجرای کامل مطالبات آن قطعنامه در ایران ارسال کردم. وی اضافه کرد: همانطور که در گزارش میبینید ایران فعالیتهای مربوط به غنیسازی را تعلیق نکرده است، باید خاطرنشان کنم که اگرچه یافتههای بازرسان نشان داد ساختوساز کمی و کیفی اندکی در قابلیت غنیسازی ایران در نطنز انجام گرفته است، به علت عدماجرای پروتکل الحاقی آژانس قادر نیست فعالیتهای تحقیق و توسعه مربوط به غنیسازی ایران از جمله تولید احتمالی سانتریفوژها و تجهیزات مربوطه را به طور کامل ارزیابی کند.
البرادعی همچنین گفت: همانطور که در گذشته خاطرنشان کردم همه مواد هستهای اعلام شده از سوی ایران به آژانس مورد بررسی قرار گرفته است و به غیر از مقادیر اندکی که پیشتر به شورا گزارش داد هیچ یافته جدید دیگری درباره مواد هستهای اعلام شده در ایران وجود ندارد.
ارسال نظر