دور جدید خشونتهای فرقهای در مصر
دنیای اقتصاد- در دور جدیدی از درگیریها میان مسلمانان و مسیحیان قبطی در مصر یک نفر دیگر جان خود را از دست داد. در چند روز گذشته شهرهای مختلف مصر شاهد درگیریهای متعددی میان شهروندان مسلمان و مسیحی کشور بودهاست. به گزارش دویچهوله، در درگیریهایی که روز یکشنبه در برابر «کاتدرال سن مارکوس»، کلیسای جامع قاهره، روی داد، یک نفر جان خود را از دست داد و نزدیک به ۳۰ نفر زخمی شدند. پلیس برای پراکنده کردن مردم از گاز اشکآور استفاده کرد.
در کلیسای بزرگ قاهره در محله عباسیه، عدهای از مسیحیان برای سوگواری در مرگ چهار نفر از همکیشان خود تجمع کردهبودند که روز جمعه به قتل رسیدند.
دنیای اقتصاد- در دور جدیدی از درگیریها میان مسلمانان و مسیحیان قبطی در مصر یک نفر دیگر جان خود را از دست داد. در چند روز گذشته شهرهای مختلف مصر شاهد درگیریهای متعددی میان شهروندان مسلمان و مسیحی کشور بودهاست. به گزارش دویچهوله، در درگیریهایی که روز یکشنبه در برابر «کاتدرال سن مارکوس»، کلیسای جامع قاهره، روی داد، یک نفر جان خود را از دست داد و نزدیک به ۳۰ نفر زخمی شدند. پلیس برای پراکنده کردن مردم از گاز اشکآور استفاده کرد.
در کلیسای بزرگ قاهره در محله عباسیه، عدهای از مسیحیان برای سوگواری در مرگ چهار نفر از همکیشان خود تجمع کردهبودند که روز جمعه به قتل رسیدند.درباره انگیزه این درگیری گفته میشود مسیحیانی که در کلیسا تجمع کرده بودند، علیه حاکمیت اسلامگرایان در مصر شعار دادند و خواهان سرنگونی حکومت محمد مرسی شدند. این موضوع در گزارشی زنده از تلویزیون پخش شد که در پی آن خشم و اعتراض مسلمانان را برانگیخت.
در گزارشی دیگر آمده است که گروه سوگواران قصد داشتند از کلیسا به سوی مقر ریاستجمهوری مصر راهپیمایی کنند که در مسیر خود با مقابله نیروهای امنیتی و گروهی از مسلمانان متعصب روبهرو شدند.بنا به گزارش خبرگزاری فرانسه، نیروهای انتظامی با گاز اشکآور به سوگواران مسیحی حمله کردند، شرایطی که گروهی از مسلمانان متعصب، اشیایی مانند سنگ، بطری و مواد آتشزا به سوی آنها پرتاب میکردند. به باور برخی از شاهدان، نیروهای انتظامی به جای حمایت از مسیحیان قبطی، مهاجمان مسلمان را در پناه خود گرفته بود.
وزارت کشور مصر این گزارشها را «ادعاهای بیپایه» دانسته و گفتهاست که این جماعت سوگوار بودند که پس از خروج از کلیسا در خیابان آشوب به پا کردند و خودروهای مردم را به آتش کشیدند. این موضوع «باعث درگیری آنها با اهالی محل شد.»
درگیریهای پیاپی
در درگیریهایی که روز شنبه پیش آمد، در قاهره و شهرهای دیگر مصر بیش از ۸ نفر زخمی شدند.
روز شنبه عدهای از مخالفان دولت، علیه حکومت محمد مرسی، که از جانب «اخوان المسلمین» حمایت میشود، به خیابان رفتند. در تظاهراتی که در قاهره در برابر دیوان عالی مصر روی داد، جمعیت خشمگین چرخ خودروها را آتش زدند و به ماشینهای زرهی پلیس حمله کردند. ماموران نیز با استفاده از گاز اشکآور کوشیدند جمعیت را متفرق کنند که در نتیجه عدهای زخمی شدند.در شهر «محله» معترضان به یک پاسگاه کلانتری حملهور شدند. از شهر اسکندریه نیز درگیریهایی میان پلیس و مخالفان دولت محمد مرسی گزارش شده است.
درگیریهای جدید مذهبی میان مسلمانان و مسیحیان مصر
پرتلفاتترین درگیریها روز پیش از آن، یعنی شامگاه جمعه ۵ آوریل، در حومه قاهره پیش آمد که در جریان آن پنج نفر، یک جوان مسلمان و چهار مسیحی، کشته شدند. گفته میشود که پیروان دو مذهب به روی هم تیراندازی کردند.
گزارشها حاکی است درگیری زمانی رخ داد که یک فرد مسلمان به نوجوانان مسیحی به دلیل کشیدن صلیب بر دیوار یک مسجد اعتراض کرد. به دنبال آن عده بیشتری در دفاع از همکیشان خود وارد نزاع شدند. بنا به گزارش خبرگزاریها، تحقیقات نشان میدهد که قربانیان حادثه به ضرب گلوله کشته شدهاند.
اعتراض به گسترش خشونت
به گزارش رسانههای جمعی مصر، محافل دولتی درگیریهای دینی و فرقهای را محکوم کردهاند. جمعیت قدرتمند «اخوان المسلمین» که از حکومت حمایت میکند، و همچنین مراجع بانفوذ «الازهر» به گسترش خشونت اعتراض کرده، مسیحیان و مسلمانان را به آشتی و دوستی فرا خواندند.
محمد مرسی، رییسجمهوری مصر، در مکالمه تلفنی با پیشوای دینی مسیحیان قبطی مصر، وعده داده است که دولت با تمام قدرت از حمله به کلیساها جلوگیری خواهد کرد.
جبهه مخالفان سکولار
انگیزه اصلی کشمکشهای اخیر، پنجمین سالگرد فعالیت «جنبش ۶ آوریل» بودهاست. این جنبش انقلابی در سرنگونی رژیم حسنی مبارک، آخرین دیکتاتور مصر، نقش فعالی ایفا کرد و امروزه به جبهه مخالفان حکومت اسلامگرای محمد مرسی پیوستهاست.
همچنین درگیریهای اخیر با سفر کاترین اشتون، مسوول امور خارجی اتحادیه اروپا، به مصر همزمان شدهاست. خانم اشتون شامگاه شنبه و پس از مذاکرات هستهای ایران با گروه ۱+۵ که در آلماتی قزاقستان برگزار شد، به قاهره سفر کرد.
کاترین اشتون قصد دارد علاوه بر مقامات دولتی، با برخی از چهرههای اصلی مخالف رژیم اسلامگرای مصر، مانند عمرو موسی، محمد البرادعی و حمدین صباحی دیدار کند. این در شرایطی است که اتحادیه اروپا اعلام کردهبود که تنشهای مذهبی در مصر را با نگرانی دنبال میکند.
در مصر حدود ۸ میلیون مسیحی قبطی زندگی میکنند که ۱۰ درصد جمعیت را تشکیل میدهند. تنشهای دینی در مصر موضوع تازهای نیست، اما در سالهای اخیر شدت گرفته است.
در اکتبر ۲۰۱۱ میان پیروان دو مذهب درگیریهای شدیدی در قاهره روی داد که طی آن ۲۶ نفر کشته شدند که بیشتر آنها مسیحی بودند.
ارسال نظر