دنیای اقتصاد- رییس جمهور بار دیگر بر موضع خود درباره نرخ سود بانکی پافشاری کرد و گفت: «اگر به خاطر تورم بالا، سود بانکی را بالا ببریم، کار اشتباهی است.» محمود احمدی نژاد با اشاره به روندی که به افزایش نرخ سود بانکی منتهی شد، افزود: «سال گذشته که چند روزی به آمریکای جنوبی رفتیم، بازار ارز را به هم ریختند و گفتند مشکل از سود بانکی است و باید بالا برود. سود بانکی افزایش یافت، اما پرسش اینجا است که آیا مشکل حل شد؟»

در این برنامه که سه‌شنبه شب با مجری‌گری مرتضی حیدری از کانال یک تلویزیون پخش شد رییس‌جمهور شایعه ارز سه هزار تومانی را جنگ روانی خواند. رییس‌جمهور با این وجود پاسخ روشنی به سرانجام تشکیل بورس ارز نداد اما از تلاش دولت برای رفع نوسانات موجود در این بازار خبر داد. وی در سخنان خود از وجود فشارهای همزمان داخلی و خارجی برای ایجاد «تنش» در بازار ارز خبر داد و در بخش دیگری از گفته‌هایش به این نکته اشاره کرد که در زمینه‌های مختلف و از جمله در زمینه اصلاح بودجه «کوتاه» نمی‌آید.
علاوه بر اینها احمدی‌نژاد در گفت‌و‌گوی تلویزیونی خود که پس از حدود 9 ماه از تصویب افزایش سود بانکی انجام می‌شد، بار دیگر بر عدم تمایلش به افزایش سود بانکی تاکید کرد. این موضع‌گیری احمدی‌نژاد به ماجرای تصمیم شورای پول و اعتبار در سال گذشته برمی گردد؛ دی ماه سال 90 در زمانی که وی در سفری خارجی به سر می‌برد شورای پول و اعتبار با هدف کنترل نقدینگی به افزایش سود بانکی رای داد. با این حال ابلاغ این مصوبه تا زمان بازگشت احمدی‌نژاد به کشور و جلب موافقتش به طول انجامید. اتفاقی که باعث ملتهب شدن بازارهای ارز و طلا و ثبت برخی رکوردهای تعجب برانگیز در این بازارها شد. در آن هنگام زمزمه‌هایی در خصوص مخالفت رییس‌جمهور با این مصوبه شنیده می‌شد، اما وی در اظهارات اخیرش صراحتا به این موضوع اشاره کرد. احمدی‌نژاد پریشب گفت: «سال گذشته چند روزی به آمریکای جنوبی رفتیم بازار ارز را به هم ریختند و گفتند که مشکل از سود بانکی است و باید بالا برود. فضا را طوری ایجاد کردند که اگر من قبول نمی‌کردم، مسوولیت همه اتفاقات به گردن من می‌افتاد. من پذیرفتم و سود بانکی افزایش یافت، اما پرسش اینجا است که آیا مشکل حل شد؟» رییس‌جمهور همچنین پیش‌بینی کرد که در نیمه دوم امسال تورم پایین خواهد آمد.
وی در این گفت‌وگوی تلویزیونی همچنین تاکید کرد که در زمینه سیاست خارجی معتقد به یکپارچگی است و از اظهارنظر برخی چهره‌ها درباره مناسبات ایران با کشورهای همسایه گلایه کرد. او گفت: «سیاست خارجی به گونه‌ای است که هر کسی نباید راه بیفتد و هرروز حرف بزند. این غلط است.»
بالا بردن سود بانکی اشتباه است
آن گونه که خبرگزاری‌های فارس و مهر و همچنین روزنامه ایران، ارگان مطبوعاتی دولت گزارش داده‌اند، رییس قوه مجریه در گفت‌وگوی تلویزیونی سه شنبه شب خود درباره افزایش نرخ سود بانکی در کشور گفت: روش بانکداری فعلی مضر به حال اقتصاد کشور است. به نظر من این روش سیستم بانکداری ما را در حلقه‌های بی‌انتها گرفتار می‌کند. وی تصریح کرد: سود ثابت ربا است. حالا فردا نگویند که چرا چیزی که شورای نگهبان تایید کرده را ربا می‌گویم! بانک‌ها با استفاده از این روش‌ها درآمدهای خود را سه برابر می‌کنند و به نظر من این اشکال دارد. امروز اموال بانک‌های خصوصی پس از یکسال سه برابر می‌شود، این سودها از کار سالم اقتصادی نیست.
وی افزود: سال گذشته چند روزی به آمریکای جنوبی رفتیم بازار ارز را به هم ریختند و گفتند که مشکل از سود بانکی است و باید بالا برود. فضا را طوری ایجاد کردند که اگر من قبول نمی‌کردم، مسوولیت همه اتفاقات به گردن من می‌افتاد. من پذیرفتم و سود بانکی افزایش یافت، اما پرسش اینجا است که آیا مشکل حل شد؟
احمدی‌نژاد درباره رشد تورم تصریح کرد: البته رشد تورم کاهشی است و در حال بازگشتن به شرایط قبلی هستیم و البته اگر به خاطر تورم بالا سود بانکی را بالا ببریم نیز کار اشتباهی است. سال گذشته وقتی توانستیم تورم را به ۴/۱۲ درصد برسانیم به بانک‌ها گفتیم که در مقابل سود بانکی را پایین بیاورند که نپذیرفتند. به نظر من اجماعی در فعالان حوزه پولی ایجاد شده است که نرخ سود بالا باشد، چرا که این شرایط به نفع آنها است.
فشارهای دشمن و باندهای داخلی
رییس‌جمهور همچنین گفت: مشکلات اقتصادی درون کشور علاوه بر فشارهای دشمن به برخی باندهای داخلی مرتبط است که برای رسیدن به اهداف سیاسی- اقتصادی خود بازار را خراب کردند. جالب‌ترین نکته این است که این عده بعد از خراب کردن بازار به دولت هم فحش می دهند.
احمدی‌نژاد با بیان اینکه دست و بال دولت در یک و نیم سال گذشته بسته شده و تاکید بر اینکه دولت هم اکنون در حال مدیریت مشکلات مربوط به بازار ارز است، گفت: بالاخره فشارهایی از بیرون هست و وجود برخی اقدامات داخلی هم موجب تشدید فشارها می شود؛ اما ما در حال جمع و جور کردن این موضوع هستیم.
رییس‌جمهور گفت: دشمن هم با جنگ روانی و هم با بستن مسیرهای فروش نفت و بانک مرکزی، جنگ تمام‌عیار پنهانی درست کرده است ولی ما هم داریم کار می‌کنیم. فروش نفت الآن با مشکلاتی روبه‌رو است، اما ما داریم تدبیر می‌کنیم.
ارز را به کالا تبدیل نکنیم
احمدی‌نژاد در ادامه سخنانش در پاسخ به این سوال که تشکیل بازار بورس ارز می‌تواند راه‌حل مشکلات مربوط به بازار ارز باشد؟ گفت: مهم‌ترین کاری که ما باید انجام دهیم این است که التهاب را از بین ببریم. ما بالاخره عاملان خرابی اوضاع بازار را به ملت معرفی می کنیم. رییس‌جمهور افزود: البته برخی از همکاران من نیز در زمینه التهاب در بازار اشتباه کردند و خود من بارها به آنها تذکر دادم؛ اما آنها هنگامی متوجه شدند که اقتصاد کشور ضربه خورده بود.
وی با تاکید بر اینکه «دلار سه هزارتومانی» جنگ روانی است، گفت: بنده با دو نرخی شدن ارز مخالفم و معتقدم با اضافه شدن نرخ ارز بیشتر در باتلاق فرو می‌رویم. رییس‌جمهور با تاکید بر اینکه نباید وارد بحث بورس و ارز شد، افزود: آنها یک طرحی را تهیه کردند و بررسی‌های آن در حال نهایی شدن است، ما فکر می‌کنیم می‌شود این التهاب را کاهش داد و باید در حد امکان ارز را به کالا تبدیل نکنیم.
وی با بیان اینکه قیمت واقعی ارز برای ما بسیار پایین‌تر از این قیمت است، افزود: ما دارای منابع و ذخایر هستیم و درآمد هم به زودی زیاد می‌شود.
بودجه را اصلاح نمی‌کنیم
رییس‌جمهور در خصوص اینکه آیا برنامه ای برای تقدیم اصلاحیه بودجه ۹۱ به مجلس دارید، ادامه داد: فعلا برنامه‌ای برای تقدیم اصلاحیه بودجه به مجلس نداریم.
وی افزود: در مورد هزینه‌های بودجه سخت‌گیری‌هایی را آغاز کردیم و به وزرا هم اعلام کردم هر کسی اعتراض کرد بگویید احمدی‌نژاد دستور داده است. وی تصریح کرد: امیدوارم طی دو ماه آینده به یک بسته مورد توافق همه بخش‌های اداری کشور در خصوص اقتصاد برسیم.
نتایج رسیدگی به تخلف اقتصادی کو؟
وی درباره برخی موضوعاتی که به دولت نسبت داده می‌شود، گفت: با وجود همه جوسازی‌ها علیه دولت در زمینه تخلف اقتصادی، ما نتیجه ای ندیدیم. به آن تخلف هم رسیدگی می‌شود که البته هنوز هم ما نفهمیده‌ایم چه شد. البته برای ما روشن است، ولی بالاخره کو؟ اینکه دولت را مدام متهم کردند و جوسازی‌ای که علیه فعالان اقتصادی شد صدبرابر آن حادثه بود.
بودجه مهر ماندگار از فروش اموال
وی در خصوص برخی اظهارنظرها درباره نامعلوم بودن بودجه طرح‌های مهر ماندگار گفت: دولت هر گاه کار خوبی را شروع کرد عده‌ای تنها آن را کوبیدند و حتی گوش نکردند که دولت چه می‌گوید. احمدی‌نژاد با بیان اینکه ما اعلام کردیم بودجه طرح‌های مهر ماندگار 170 هزار میلیارد تومان است که 60 هزار میلیارد تومان آن متعلق به امسال و سال آینده است، گفت: با این وجود عده‌ای این دو مورد را با هم ندیدند.
رییس‌جمهور با تاکید براینکه بودجه عمرانی امسال دولت از فروش اموال تامین می‌شود، تصریح کرد: امسال قصد داریم ۳ هزار و ۶۰۰ هزار میلیارد ریال از اموال اضافی دولت را بفروشیم به بانک‌ها هم دستور دادیم اموال اضافی خود را هر چه زودتر بفروشند و به فعالان اقتصادی وام بدهند.
مدیریت اقتصاد باید دست دولت باشد
احمدی‌نژاد در بخش دیگری از این گفت‌وگو با بیان اینکه مدیریت اقتصادی کشور باید در دست دولت باشد، تصریح کرد: مگر خزانه دولت می تواند از سه نقطه مدیریت شود؟ ما به قانون و قانونگذار احترام می‌گذاریم اما قانونگذار نباید وارد اجرا شود و در اجرا دخالت کند. اگر این مسیر دنبال شود، دچار مشکل می‌شویم.
رییس‌جمهور کشورمان ادامه داد: من نمی‌خواهم کسی را متهم کنم اما مدام مباحثی مطرح می شود مبنی بر اینکه چرا بانک مرکزی بر قیمت‌ها نظارت ندارد؟ اما من می‌گویم اجازه دهید بانک مرکزی مدیریت خود را اعمال کند.
انتقاد از تصمیم‌گیری «دیگران» درباره هدفمندی
رییس‌جمهور در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا فاز دوم هدفمندشدن یارانه‌ها اجرا خواهد شد، یا نه؟ گفت: براساس قانون ما ظرف 5 سال باید این قانون را اجرایی کنیم اما باز شاهد و ناظر آن هستیم که دیگران درباره اجرای آن تصمیم می‌گیرند و مدام تصمیمات خود را بیان می‌کنند.
وی گفت: ما به عنوان قوه مجریه هیچ‌گاه در قانون‌گذاری دخالت نمی‌کنیم و این انتظار را نیز داریم که دیگران در وظایف دولت دخالت نکنند و همه باید پاسخگوی مسوولیت‌های خود باشند.
احمدی‌نژاد با اعلام اینکه دولت سال گذشته 80 درصد بودجه هدفمندی را مستقیما به مردم پرداخت کردیم گفت: 20 درصد باقیمانده را نیز صرف حمایت از تولید و بخش‌های تولیدی کردیم اما یک عده باز انتقاد کردند و این را قبول نکردند.
رییس‌جمهور با بیان اینکه منتقدان گفتند که توزیع این میزان نقدینگی در میان مردم باعث تورم شده و مردم می‌گویند یارانه‌ها را پس بگیرید و قیمت‌ها را به قبل بازگردانید، خطاب به منتقدان اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها گفت: آیا اگر این هشتاد درصد را کم کرده و به ۳۰ درصد برسانیم بهتر است؟ آیا خود این موضوع بیشتر باعث تورم نمی‌شد؟ این اصلا قابل قبول نیست و خود این افراد هم به این موضوع پی بردند و نباید این گونه دولت را زیر سوال برد.
قانون اساسی را نخوانده‌اند
رییس‌جمهور در بخش دیگری از این برنامه در پاسخ به این سوال که چرا در سال آخر دولت هیات نظارت بر قانون اساسی تشکیل شد، اظهار کرد: من در ابتدا تصورم بر این بود که نیازی به تشکیل این هیات نیست و می‌توان مسائل را با تفاهم حل کرد اما دیدم برخی که از شخصیت‌های شاخص کشور هستند، مواردی را بیان کردند که اصلا منطبق با قانون اساسی نبود و این نشان داد که آنها یکبار قانون اساسی را هم نخواندند.
احمدی‌نژاد با بیان اینکه نمایندگان مجلس قابل احترام هستند، افزود: نمایندگان مجلس نیز رای ملت را دارند اما نماینده کل ملت فقط رییس‌جمهور است تنها کسی که نماد تصمیم ملت است رییس‌جمهور است. رییس‌جمهور هرجا چیزی بر خلاف قانون دید باید واکنش نشان دهد. وی ادامه داد: موقعی که من این خلاف‌ها را دیدم، نمی‌توانم سکوت کنم؛ اما می‌بینیم که یک عده مدام واکنش نشان می‌دهند و می‌گویند رییس‌جمهور خلاف قانون عمل می‌کند. چگونه من می‌توانم چیزی را امضا کنم که کلا بر خلاف قانون اساسی است؟
احمدی‌نژاد اظهار کرد: این هیات تلاش می‌کند موارد مهم را استخراج کند و آنها را به رییس‌جمهور ارائه دهد تا رییس قوه مجریه مکاتبات را برای اجرای هر چه بهتر قانون انجام دهد. رییس‌جمهور براساس وظایفی که برعهده دارد باید براساس قانون عمل کند و می‌تواند براساس همین قانون تذکراتی را ارائه دهد. من تذکر دادم اما یک عده مسخره کردند.
از کجا می‌دانید سال پایانی دولت است؟
وی با تاکید بر اینکه دولت به دنبال قدرت نیست، گفت: ما حزب، گروه و جلسه‌ای نداریم؛ به خدا قسم هیچ کس در دولت فراماسونر یا حجتیه یا بهایی یا «خطر بزرگ بعد از صدر اسلام» نیست و نه منحرف و نه خائن است. دولت پاک است و ما روی اصول خود ایستاده‌ایم و اصولی که سال اول گفته‌ایم محکم پای آن هستیم.
رییس‌جمهور در پاسخ به این سوال که آیا هنوز هم اسامی‌ای که در سال 84 مطرح کردید در جیب دارید، گفت: من یک بار اسامی را به قوه قضائیه داده‌ام. احمدی‌نژاد در واکنش به این سوال که در سال پایانی دولت، آیا این اسامی را اعلام نمی‌کنید، گفت: از کجا می‌دانید سال پایانی دولت است؟ دولت برای ملت است و ملت هم تا همیشه ماندگار است.
به مکه نمی‌رفتم برخی به ایران نمی‌آمدند
وی در خصوص اجلاس سران غیرمتعهدها و سفرش به عربستان نیز گفت: ما از لحاظ تبلیغات بین‌المللی در نامناسب‌‌ترین حالات خود قرار داشتیم و حتی برخی تردید داشتند که بیایند، اما با سفر من به مکه و مطرح شدن برخی گفت‌وگوها و تحلیل ایران از برخی وقایع منطقه بسیاری متوجه شدند که باید به ایران بیایند.
احمدی‌نژاد با اشاره به ضرورت سفر خود به عربستان برای اجلاس مکه و انتقاد برخی از این مساله گفت: اولین نکته اینجا است که سیاست خارجی نمی‌تواند تکه و پاره باشد و هر کسی در مورد آن حرف بزند. دولت مسوول این کار است و آن را دنبال می‌کند؛ نه اینکه هر کس تریبون پیدا کرد یک نیش به همسایه‌ها بزند و دولت این را قبول ندارد.
هزینه‌های اجلاس اشرافی‌گری نبود
احمدی‌نژاد همچنین گفت: عده‌ای مدام انتقاد کردند که چرا برای برگزاری این اجلاس خرج‌های هنگفت کردید، چرا از ماشین‌های مجلل استفاده کردید؟ اگر ما می‌خواهیم طراز کشورمان را جهانی کنیم، باید هزینه‌هایش را بپردازیم. این گونه اظهارات لوس بازی است. احمدی‌نژاد ادامه داد: این انتقادات موقعی درست بود که ما مسوولان اشرافی می‌شدیم و از این ماشین‌ها استفاده می‌کردیم.
عکس: President.ir