رییس شورای رقابت انتقاد کرد
جای خالی مشاوران خبره در اقتصاد ایران
دانشگاه الزهرای تهران روز گذشته محلی شد برای انتقاد رییس شورای رقابت از «جای خالی مشاوران خبره در اقتصاد ایران» که به اعتقاد او به تدوین و اجرای طرحهایی همچون «تثبیت قیمتها» میانجامد. جالب آنکه در این نشست، محمد خوش چهره، نماینده مجلس هفتم و یکی از حامیان وقت طرح تثبیت قیمتها نیز حاضر بود، اما واکنشی به این سخنان جمشید پژویان نشان نداد و ترجیح داد از زاویهای دیگر، به انتقاد از اوضاع اقتصادی بپردازد. نتیجه تثبیت قیمتها را دیدیم
آن گونه که خبرگزاری مهر گزارش داده است، جمشید پژویان، رییس شورای رقابت روز چهارشنبه در نشستی که در سالن کوثر دانشگاه الزهرا برگزار شد، با بیان اینکه مشکلات اقتصادی ما جدی است و نمیتوان منکر این مشکلات شد، افزود: یکی از دلایل مهم مشکلات اقتصادی کشور ما آن است که سیاستگذاریها در جاهای مختلف انجام میشود و ما مکان و جایگاه مناسبی را برای سیاستگذاریهای اقتصادی به صورت منسجم نداریم.وی گفت: این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته شاهد فعالیت مشاوران خبره اقتصادی هستیم که در این راستا میتوان به کشورهای آلمان، ترکیه و آمریکا اشاره کرد.این اقتصاددان افزود: در این کشورها از خبرهترین کارشناسان اقتصادی استفاده میشود و آنها به طور کامل فضای اقتصادی را رصد میکنند و راهحلهای خود را به مسوولان ارشد کشوری ارائه میدهند، اما این جایگاه در اقتصاد ایران دیده نشده است، از این رو معتقدم جای مشاوران خبره اقتصادی در ایران خالی است.رییس شورای رقابت در ادامه ضمن دفاع از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها افزود: از زمانی که این قانون اجرا شده است ما با تورم زیادی روبهرو نشدیم؛ در حالی که در زمان اجرای قانون خیلیها بر این باور بودند که هدفمند شدن یارانهها باعث تورمهای زیاد میشود، اما این گونه نشد.این اقتصاددان با انتقاد از طرحهای خود اشتغالی و تثبیت قیمتها که در ادوار گذشته مجلس مورد تصویب نمایندگان قرار گرفته بود، اظهار کرد: در دورههای گذشته مجلس نمایندگان طرحهایی همچون طرح خوداشتغالی، طرح ضربتی اشتغال و تثبیت قیمتها را تصویب کردند.
ما در آن زمان تاکید کردیم که تثبیت قیمتها نمیتواند تورم را کنترل کند، اما دوستان به این توصیه گوش نکردند و تثبیت قیمتها به تصویب رسید و نتیجه آن را نیز دیدیم. وی گفت: علت مطرح شدن چنین طرحها و مسائلی فقط به خاطر نبود یک جایگاه مهم در حوزه اقتصادی ایران است.
انتقاد از ساده گرفتن مشکلات
اما محمد خوش چهره، استاد اقتصاد دانشگاه و نماینده مجلس هفتم در این نشست با بیان اینکه اقتصاد ایران نیاز به آسیب شناسی دارد، افزود: نباید واقعیتها را کتمان کرد؛ اما متاسفانه یک عده که مسوولیتهایی را نیز بر عهده دارند مدام میخواهند بعضی از واقعیتها را کتمان کنند یا بهگونهای سخن میگویند که هیچ مشکلی وجود ندارد. وی گفت: معتقدم ساده گرفتن مشکلات در نظام اقتصادی ایران یک فاجعه است. نماینده سابق مجلس تحریمها علیه ایران و تحمیل جنگ هشت ساله را دو عامل مهم در حوزه مشکلات برون زای اقتصادی دانست و درباره حوزه درونزا افزود: در زمینه حوزه درون زا در حوزه اقتصادی ما با چند عامل روبهرو هستیم که در این راستا میتوان به اشکالات ساختاری، درآمد نفت، نوع سیاستگذاریها و قانونگذاریها اشاره کرد. خوش چهره با بیان اینکه خیلی از تصمیمات قوه مجریه «شخصی» صورت میگیرد و سلایق شخصی در آن اعمال میشود، گفت: این در حالی است که در قوه مجریه باید کار کارشناسی دقیقی انجام شود، اما متاسفانه این رویکرد لحاظ نمیشود. وی با بیان اینکه آمریکا از سناریوهای نظامی خود علیه ایران ناامید شده است، افزود: با اینکه آمریکا و کشورهای غربی از سناریوهای نظامی علیه کشورمان ناامید شدهاند، اما بر حوزه دیگری متمرکز شدهاند و آن حوزه اقتصادی است.
به همین جهت میخواهند پازلهای خود را در این حوزه به خوبی کنار هم قرار دهند و ما نیاز به تدابیر لازم و مهمی داریم و نباید غفلت کنیم؛ چراکه آنها فقط منتظر غفلت و سوءتدبیر از سوی ما هستند.
ارسال نظر