رویترز به نقل از موسسه «پترولاجستیکس» مطرح کرد
پیشبینی افزایش واردات نفت چین، هند و تایوان از ایران
خبرگزاری رویترز با اشاره به افزایش واردات نفت سه کشور از ایران در ماه ژوئن (۱۰ خرداد تا ۱۱ تیر) پیشبینی کرد: واردات نفت چین، هند و تایوان از ایران در نخستین ماه اجرای تحریمهای نفتی اروپا و آمریکا به ترتیب با رشد ۵۴ درصدی، ۲۷ درصدی و ۲۱۶ درصدی روبهرو خواهد شد. تحریمهای نفتی یکجانبه آمریکا و اروپا به ترتیب از ۸ و ۱۱ تیرماه سالجاری اجرایی شدهاند. پیش از آن، آمریکا و اروپا به ترتیب در پنجم دیماه و سوم بهمنماه ۱۳۹۰ به اعمال تحریمهای نفتی و بانکی علیه کشورمان در تاریخهای یادشده رای داده بودند.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، موسسه پترولاجستیکس اعلام کرد: چین با افزایش قابل توجه واردات نفت از ایران به بزرگترین خریدار نفت ایران در ماه جولای (۱۱ تیر تا ۱۱ مرداد) تبدیل خواهد شد.
براساس این گزارش، انتظار میرود چین با دریافت تخفیفهایی واردات خود را از این کشور از ۴۳۰ هزار بشکه در روز در ماه ژوئن به روزانه ۸۹۰ هزار بشکه در ماه جولای افزایش دهد که این میزان برابر با ۵۴ درصد کل صادرات نفت ایران خواهد بود.
میزان واردات چین از ایران در سال ۲۰۱۱ به طور متوسط برابر با ۴۸۰ هزار بشکه در روز بوده است.
بر اساس این گزارش، اگر اطلاعات نهایی گمرک چین این ارقام را تایید کند، این اقدام چین دهن کجی بزرگی به آمریکا خواهد بود.
همچنین انتظار میرود، خریدهای نفتی هند از ایران از ۲۶۴ هزار بشکه در روز در ماه ژوئن به ۳۳۵ هزار بشکه در روز در ماه جولای افزایش یابد و این میزان از متوسط واردات سال گذشته این کشور از ایران برابر با ۳۲۶ هزار بشکه نفت در روز بیشتر خواهد بود. به این ترتیب واردات نفت هند از ایران نیز در ماه جولای با رشد ۲۷ درصدی روبهرو خواهد شد.
پالایشگاه خصوصی عصار مسبب این افزایشها است، چراکه محدودیتهای قوانین کشتیرانی و بیمه دولت هند شامل این پالایشگاه نمیشود. در ادامه گزارش رویترز آمده است: تایوان نیز محمولهای برابر با ۶۵ هزار بشکه در روز از ایران وارد خواهد کرد که این محموله نیز از متوسط واردات این کشور از ایران در سال ۲۰۱۱ برابر با ۳۰ هزار بشکه افزایش بیش از ۲ برابری خواهد داشت.
به نوشته این گزارش، افزایش واردات چین و هند، ۲ واردکننده بزرگ آسیا در سال گذشته، بر خلاف ژاپن و کرهجنوبی بوده است. انتظار می رود ژاپن در ماه جاری میلادی ۹۸ هزار بشکه در روز نفت از ایران وارد کند که بیش از یک سوم نسبت به سال گذشته کمتر است و کرهجنوبی نیز به علت مشکلات بیمه توانایی واردات نفت را ندارد.
افزایش خرید نفتی ژاپن، چین و مالزی
همزمان با انتشار گزارش تحلیلی رویترز مبنی بر افزایش خرید نفت از ایران توسط چین، هند و تایوان در نخستین ماه اجرایی شدن تحریمهای آمریکا و اروپا، علی علیلو، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس از افزایش واردات نفتی ژاپن، چین و مالزی از ایران خبر داد و افزود: با قطع صادرات نفت ایران به برخی کشورها قیمت جهانی و نیز قیمت نفت ایران به زودی به مرز ۱۲۰ دلار در هر بشکه میرسد.
علیلو در گفتوگو با ایسنا گفت: اولین کشورهایی که از ناحیه تحریم نفتی ایران آسیب دیدند کشورهای همپیمان آمریکا هستند. نیاز کشورهای واردکننده نفت و ناتوانی عربستان از پوشش کسری نفت ایران موجب گرانتر شدن نفت در بازارهای بورس شده است.
نماینده مردم شبستر از افزایش خرید نفتی از سوی کشورهای ژاپن، چین و مالزی از جمهوری اسلامی ایران خبر داد و افزود: ۱۹ کشور خود را از تحریمهای نفتی غرب معاف کرده و برخی از آنها رسما اعلام کردهاند نفت بیشتری از ایران خواهند خرید. وزیر نفت نیز رسما اعلام کرده است با روشهای جدیدی که برای فروش نفت به اجرا گذاشته شده است اثر تحریمهای نفتی از بین خواهد رفت.
واکنش تهران به تحریمها
اجرایی شدن تحریمهای یکجانبه آمریکا و اروپا در روزهای ۸ و ۱۱ تیرماه انتقاد شدید مقامات سیاسی و نظامی کشورمان را در پی داشت. در صریحترین اظهارات، برخی از مقامات شاخص تهران و همچنین تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از بستن تنگه هرمز برای مقابله با تحریمها سخن به میان آوردهاند. علیاکبر صالحی، وزیر خارجه اما گفته است: «ایران هرگز در دفاع از حقوق و حاکمیتش درنگ نخواهد کرد.» وی در عین حال تاکید کرده بود: «ما به دنبال تعامل هستیم و از تقابل استقبال نمیکنیم.»
رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز اظهار کرده بود: «آنها در قبال این اقدام غیرمسوولانه خود باید پاسخگوی سیاستها و مواضعی باشند که بر بحران اقتصادی دنیا تاثیرگذار خواهد بود.»
امنیت انرژی را تهدید کردهاند
رامین مهمانپرست گفته بود: آمریکا و اتحادیه اروپایی با تداوم رویکرد فشار از طریق تحریمهای اخیر، عملا امنیت انرژی و تعادل بازار جهانی انرژی را در سطح بینالمللی تهدید کردهاند.
به گزارش ایسنا، وی افزوده بود: آنها در قبال این اقدام غیرمسوولانه خود باید پاسخگوی سیاستها و مواضعی باشند که بر بحران اقتصادی دنیا تاثیرگذار خواهد بود؛ چرا که امنیت عرضه، بخش تفکیکناپذیری از امنیت بازار جهانی انرژی است.
وی تحریمهای یکجانبه آمریکا و اروپا را فاقد مشروعیت و مغایر قوانین بینالمللی از جمله اصول تجارت آزاد دانسته و افزوده بود: آمریکا و اتحادیه اروپا علاوه بر پیامدهای سیاسی و دیپلماتیک این اقدام، باید آماده رویارویی با مشکلاتی چون تشدید بحران مالی و اقتصادی و گسترش اعتراضهای اجتماعی باشند. وی تصریح کرده بود: این اقدام نشان داد که آنها نهتنها روندی سازنده را در رابطه با کشورمان دنبال نمیکنند، بلکه به دنبال تنشآفرینی هستند و این اقدام غیرسازنده در شرایطی است که در روند مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ تاکید بر اعتمادسازی دوطرفه است.
ارسال نظر