دنیای اقتصاد - اولین نتایج قطعی سرشماری نفوس و مسکن سال ۹۰، دیروز به هیات دولت ارائه و بخش کوچکی از آن نیز به طور عمومی اعلام شد. بر اساس این نتایج که توسط عادل آذر، رییس مرکز آمار ایران اعلام شده است، جمعیت ایران به ۷۵ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۶۶۹ نفر رسیده که رشد جمعیت را به ۲۹/۱ درصد محدود کرده است. همچنین بُعد خانوار (تعداد افرادی که در هر خانوار زندگی می‌کنند) از ۴ نفر در سرشماری سال ۸۵ به ۵/۳ نفر در سرشماری اخیر رسیده است. نخستین نتایج قطعی سرشماری ۹۰ اعلام شد

کاهش رشد جمعیت و بُعد خانوار

جمعیت ایران در آبان ماه پارسال ۷۵ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۶۶۹ نفر بوده است

دنیای‌اقتصاد- اولین نتایج قطعی سرشماری نفوس و مسکن سال گذشته، دیروز به هیات دولت ارائه و بخش‌های کوچکی از آن نیز به طور عمومی اعلام شد: جمعیت بیش از ۷۵ میلیون نفری و رشد کمتر از ۳/۱ درصدی از مهمترین نتایج این سرشماری بود که روز گذشته از سوی عادل آذر، رییس مرکز آمار ایران به خبرنگاران اعلام شد.

سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ آبان ماه پارسال در سراسر کشور انجام و در آذرماه نیز نتایج اولیه و غیرقطعی برخی شاخص‌های آن اعلام شد. اما اینک برای اولین بار نتایج نهایی این سرشماری در مورد برخی شاخص ها اعلام شده است.

افزایش ۵ میلیون نفری جمعیت ایران

آنگونه که واحد مرکزی خبر گزارش داده است، عادل آذر در حاشیه جلسه هیات دولت، آخرین آمار جمعیت بر اساس این سرشماری را ۷۵ میلیون و ۱۴۹ هزار و ۶۶۹ نفر اعلام کرد و گفت: «این جمعیت در ۲۱ میلیون و ۱۸۵ هزار خانوار قرار دارند.» این در حالی است که جمعیت کشور در سال ۸۵، ۷۰ میلیون و ۴۹۵ هزار و ۷۸۲ نفر اعلام شده بود و بنابراین طی پنج سال منتهی به سال ۹۰، جمعیت ایران کمتر از ۵ میلیون نفر رشد داشته است.

آذر بعد خانوار، رشد جمعیت و نسبت شهرنشینان به روستانشینان را از آمارهای قابل تامل این سرشماری خواند و افزود: «بعد خانوار در سرشماری سال ۸۵ چهارنفر بود که در سرشماری سال ۹۰ متوسط جمعیت هر خانوار به ۵/۳ نفر کاهش یافت.» بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، بعد خانوار در سال ۷۵ معادل ۴/۴ نفر بود که نشان می‌دهد روند کاهشی این شاخص در سال‌های اخیر شدت بیشتری گرفته است. رییس مرکز آمار ایران گفت: «رشد جمعیت نیز از ۶۲/۱ درصد به ۲۹/۱ درصد کاهش یافت که این روند کاهشی در دوره پنج ‌ساله قابل تامل است.» مرکز آمار پیش تر برآورد کرده بود رشد جمعیت ایران در سال ۹۰ به ۴۷/۱ درصد برسد که به نظر می‌رسد نتایج سرشماری این مرکز را غافلگیر کرده باشد.

آذر افزود: «براساس نتایج این سرشماری ۷۱ درصد افراد در شهرها و ۲۹ درصد در روستاها ساکن هستند و آمار نشان‌دهنده روبه رشد بودن جمعیت شهری است.» وی گفت: «براساس نتایج دیگری از این سرشماری جمعیت کشورمان به سمت میانسالی می‌رود و امید به زندگی در کشور بالا رفته است.»

رییس مرکز آمار ایران گفت: «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۹۰ روز چهارشنبه به هیات دولت ارائه شد و مراحل دیگری از نتایج این سرشماری نیز در جلسات آینده هیات دولت ارائه می‌شود.» او البته از زمان اعلام عمومی نتایج این سرشماری سخنی نگفت.

فاصله نتایج نهایی با نتایج اولیه

نتایج قطعی برخی شاخص‌های سرشماری در حالی اعلام شده است که رییس مرکز آمار ایران آذرماه پارسال هنگامی که نتایج اولیه این سرشماری را اعلام می‌کرد، ارقامی متفاوت را بیان کرده بود که در بعضی شاخص‌ها به طور غیرهم جهت تغییر کرده‌اند.

رییس مرکز آمار ایران در آن زمان جمعیت کشور را ۷۴ میلیون و ۹۶۱ هزار و ۷۰۲ نفر و متوسط رشد جمعیت را ۳/۱ درصد اعلام کرده بود. به گفته آذر، بر اساس نتایج اولیه سرشماری، بعد خانوار (تعداد افرادی که در هر خانوار زندگی می‌کنند) ۶/۳ نفر و شمار خانوارها نیز ۲۰ میلیون و ۷۰۳ هزار و ۹۵۳ خانوار ارزیابی شده بود که در نتایج قطعی اعلام شده همه این شاخص‌ها تغییراتی را تجربه کرده‌اند.

توافق بانک مرکزی و مرکز آمار برای اعلام نرخ تورم

ایسنا نوشت: اینکه نرخ تورم را بانک مرکزی اعلام کند یا مرکز آمار موضوع جدیدی نیست. اما آنچه اهمیت دارد این است که با تصویب قانون برنامه پنجم، بر اساس ماده ۵۴، مرکز آمار مرجع رسمی اعلام نرخ تورم است. در مورد نرخ تورم، توافقی در شورای‌عالی آمار صورت گرفته مبنی بر اینکه تا زمانی که سال پایه و سبد کالا در تعیین نرخ تورم، بین مرکز آمار و بانک مرکزی یکسان نشود، این نرخ را بانک مرکزی اعلام کند.