انتقاد احمدی نژاد از طرح‌های تابستانه ناجا

عکس: خبرگزاری مهر

نیروی انتظامی به جای آنکه سینماها و رستوران‌ها را ببندد، باید به مردم حق انتخاب دهد

ارزش‌های الهی زمانی اثر دارند که آزادانه و نه با اکراه انتخاب شوند دنیای اقتصاد- مرجان توحیدی: احمدی‌نژاد یک بار دیگر و این بار به زبانی نرم‌تر مخالفت خود را با تحرکات نیروی انتظامی در حوزه طرح ارتقای امنیت اخلاقی ابراز کرد. او اگرچه به کل طرح اشاره‌ای نکرد، اما با بیان برخی مصادیق انتقاد خود را نسبت به فعالیت‌های تابستانه نیروی انتطامی ابراز کرد. یکی از این مصادیق هم برخورد ناجا در موضوع نمایش فوتبال در سینماها و نیز پلمب برخی سفره خانه‌ها بود. رییس‌جمهور با اشاره به این موارد گفت: «نیروی انتظامی به جای آنکه سینماها و رستوران‌ها را ببندد باید به مردم حق انتخاب دهد.» او در عین حال با اشاره به آیه «لااکراه فی‌الدین» تاکید کرد: «ارزش‌های الهی زمانی اثردارند که آزادانه و نه با اکراه انتخاب شوند، زیرا در غیر این صورت به طور حتم اثر مخربی خواهد داشت.»

این اولین باری نیست که رییس‌جمهور به برخورد ناجا با مردم خرده می‌گیرد و البته هر بار هم با واکنش‌های فرماندهان ناجا روبه‌رو می‌شود. اما رییس‌جمهور موضع جدید خود را زمانی ابراز کرد که تنها یک روز از انتشار خبر پلمب تعدادی از سفره‌خانه‌ها به دلیل بد حجابی و ارائه قلیان به بانوان در رسانه‌ها گذشته بود و پیش‌تر هم طرح برخورد با کافی شاپ‌ها اجرا شده بود. نیروی انتظامی در سال جدید البته با نمایش فوتبال در سینماها هم به شدت مخالفت و آن را برای بانوان ممنوع اعلام کرد و این در حالی بود که پیش‌تر چنین موضوعی در سینماها مسبوق به سابقه بود. احمدی نژاد هم دقیقا همین موضوعات را مورد اشاره قرار داد. او البته در گذشته هم مخالفت‌های صریحی را با گشت‌های ارشاد اعلام کرده بود. هرچند که اساسا این موضوع در دولت نهم پایه‌گذاری شد. اما با این حال رییس‌جمهور در مجامع رسمی از نحوه برخورد‌ها گلایه می‌کرد. البته این گلایه‌ها بی‌پاسخ هم نمی‌ماند و جالب آن که فرمانده ناجا دست کم در یک مورد خاطرنشان کرد: «حتی جزئیات طرح (گشت‌های ارشاد)هم طی سه جلسه با حضور شخص رییس‌جمهور تشریح شده و نتیجه به صورت مصوبه‌های بسیار متقن برای اجرا به ناجا ابلاغ شده است. اما اگر دوستان فکر می‌کنند نیاز به این است که ما مستندات خود را بفرستیم، این کار را خواهیم کرد.» این اشاره احمدی‌مقدم به مخالفت‌های رییس‌جمهور با حضور گشت ارشاد در خیابان‌ها در سال‌های ۸۶ و ۸۷ باز می‌گردد. رییس‌جمهور اما یک بار دیگر و این بار با اخطار با نیروی انتظامی سخن گفت. او آخرین بار در خرداد سال ۸۹ در یک گفت‌وگوی تلویزیونی حاضر شد و درباره طرح‌های نیروی انتظامی گفت: «این طرح‌ها هیچ ربطی به دولت ندارد. ظاهرا هرچند ماه طرحی می‌گذارند و جنجال ایجاد می‌کنند و کشور را در یک ماجرایی فرو می‌برند که ما از بنیان با این مخالفیم.» وی در این گفت‌وگو بارها تاکید کرد که «این مسائل به دولت ربطی ندارد، دولت مخالف آن است و با آن مقابله خواهد کرد.» او همچنین ابراز امیدواری کرد تا این اقدامات جمع‌آوری شود و «نیاز به تذکر جدی رییس‌جمهور نداشته باشد.»

یکی از محورهای سوال از رییس‌جمهور

ناجا اگرچه این انتقادها را برنتافت و بر اجرای طرح‌های خود تاکید کرد، اما همین انتقادات کار دست احمدی‌نژاد داد و سبب شد تا برخی نمایندگان مجلس از نگاه او به موضوعات فرهنگی گلایه کنند. این گلایه‌ها هم منحصر به منتقدان او در مجلس نبود و دامنه آن به نمایندگان حامی دولت هم رسیده بود. در این میان شاید شاخص‌ترین چهره منتقد مجلس هشتم علی مطهری نماینده تهران بود که معتقد بود رویکرد احمدی‌نژاد در مباحث فرهنگی و بحث عفاف و حجاب لیبرالیستی است. این موضوع تا آنجا پیش رفت که مطهری، طراح اصلی سوال از رییس‌جمهور این موضوع را به عنوان یکی از سوال‌های ده‌گانه از رییس‌جمهور گنجاند. احمدی‌نژاد هم در جواب به این سوال پاسخی را ارائه داد که معلوم بود چندان از مواضع خود در قبال این سوال کوتاه نیامده است. او در صحن علنی مجلس گفت: «چرا هر زمان که نام فرهنگ می‌آید، ما مردم را متهم می‌کنیم و شروع می‌کنیم به برخورد با مردم، همین ملت شما را سر کار آورده‌اند و ما فقط می‌گوییم با این مردم خوب برخورد کنید و به آنها توهین نکنید. بگذارید اکنون که شب عید هم است، یک شوخی هم با هم بکنیم؛ مگر می‌شود هر زمان که انتخابات و ۲۲ بهمن است، ما دوربین را به روی همه تیپ‌ها ببریم و همه را جلو بیاوریم، اما به محض اینکه این دوران گذشت همین تیپ‌ها را در آن طرف یقه‌شان را بگیریم؛ این یک تناقض است و تناقض یک روز کار دست انسان خواهد داد.»

به رغم این انتقادات نه تنها از فعالیت‌های نیروی انتظامی کاسته نشد بلکه به دامنه آن نیز اضافه شد. به ویژه در سال جاری و با آغاز فصل گرما نیروی انتظامی طرح‌های مختلفی را از قبیل طرح ارتقای امنیت اخلاقی در پارک‌ها و تفرجگاه‌ها، کوهستان‌ها ،کافه‌ها و سفره‌خانه‌ها و البته مکان برگزاری برخی کنسرت‌ها به مورد اجرا گذاشت.

فرزندان این سرزمین باید تمرین آزادی کنند

بر همین اساس و با وسعت گرفتن فعالیت‌های ناجا احمدی‌نژاد یک بار دیگر زبان به گلایه گشود و تاکید کرد که فرزندان این سرزمین باید تمرین آزادی کنند و در بستر آزادی دست به انتخاب بزنند. او این سخنان را در مراسم رونمایی از کتاب‌های جدیدالتالیف پایه دوم و ششم ابتدایی که در مرکز همایش‌های رازی برگزار شد، به زبان راند و با بیان اینکه نیروی انتظامی به جای آنکه سینماها و رستوران‌ها را ببندد باید به مردم حق انتخاب دهد، افزود: اگر مراسم‌ها، آداب، رسوم، سنت‌ها، غذاهای ایرانی و فرهنگ بومی و ملی ما در کتاب‌های دانش‌آموزان گنجانده شود، قطعا آنها حق انتخاب داشته و دیگر شاهد نخواهیم بود که نیروی انتظامی فلان سالن غذاخوری، سینما یا مراسم‌هایی را ببندد. به گفته احمدی‌نژاد اگر آموزش‌های لازم به مردم داده شود، قطعا آنها حق انتخاب داشته و اولویت آنها فرهنگ و آداب ایرانی خواهد بود. به گزارش خبرگزاری مهر، رییس‌جمهور تصریح کرد: چه اشکال دارد که آداب غذا خوردن یا اهمیت غذای حلال در کتب مدارس آورده شده و به عنوان بخشی از تعلیم و تربیت دیده شود. در چند سال گذشته تلاش ما این بوده که دانش‌آموزان را به سمت کنکور و دانشگاه بفرستیم، پس در این میان کمال انسان چه می‌شود. البته همه باید تحصیلات عالیه داشته باشند، اما ورود به دانشگاه شرط رسیدن به کمال نیست.

انتخاب آزادانه و نه با اکراه

همچنین به گزارش ایلنا، احمدی‌نژاد لازمه به کمال رسیدن انسان را در آزادی دانست و افزود: این ویژگی انسان است که هر جا احساس کند امری بر او تحمیل شده است در یک فرصت مناسب آن را جبران خواهد کرد و نسبت به آن عکس‌العمل نشان می‌دهد. فرزندان ملت باید تمرین آزادی کنند زیرا در آزادی است که آنها می‌توانند انتخاب کنند. رییس‌جمهور با اشاره به اینکه ارزش‌های الهی زمانی اثردارند که آزادانه و نه با اکراه انتخاب شوند، گفت: زیرا در غیر این صورت به طور حتم اثر مخربی خواهد داشت. وی با اشاره به آیه لااکراه فی‌الدین تصریح کرد: در اصل دین نیز این مساله صدق می‌کند و آیه‌ای با این مضمون داریم که نمی‌توانیم آن را چپ و راست کنیم و همانند بعضی اصول قانون اساسی نیست که تفسیرش ضد خودش است.

احمدی‌نژاد با تاکید براینکه نباید به دنبال کارهای سطحی برویم، افزود: اگر پایه را درست کنیم که همه یاد بگیرند روزی حلال بخورند، دیگر لزومی ندارد در خیابان‌ها شاهد برخورد باشیم.

احمدی نژاد سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را عبور ملت ایران از نقطه عطف دانست و گفت: این سند مهم‌ترین و پرافتخارترین کاری است که جامعه فرهنگی و شورای عالی انقلاب فرهنگی آن را به سرانجام رسانده و امروز خوشحالیم که آموزش و پرورش صاحب سندی برای نسل‌های آینده است. وی با بیان اینکه دانش آموزان هدیه الهی هستند، افزود: اگر در کتب درسی و روش‌های آموزشی و تربیتی کوچک‌ترین حرف یا رفتاری که کرامت الهی را مخدوش کند وجود داشته باشد باید حذف شود چراکه انسان تحقیر شده انسان مرده است و نباید دانش آموزان به عنوان هدیه الهی تحقیر شوند. وی اظهار کرد: چه دلیلی دارد دانش آموزان را به یک یا دو یا سه رشته تحصیلی محدود کنیم و باید در این حوزه نیز عدالت رعایت شود.

احمدی‌نژاد با انتقاد از برنامه‌های اوقات فراغت گفت: اوقات فراغت متعلق به ادبیات نظام سرمایه‌داری است که به انسان به عنوان یک موجود کاری نگاه می‌کند و سایر جنبه‌های آن را نادیده می‌گیرد. این در حالی است که اوقات فراغت باید به یکی از بخش‌های اصلی زندگی هر فرد یا دانش آموزی در بیاید، نه آنکه اوقاتی را به اسم اوقات فراغت نامگذاری کنیم.

عده‌ای عقده‌های خود علیه دولت را خالی می‌کنند

رییس‌جمهور در ادامه صحبت‌های خود به شرایط سخت دولت اشاره کرد و گفت: دولت امروز در چند جبهه در حال جنگیدن است و عده‌ای فرصت را غنیمت شمرده تا عقده‌های خود را خالی کنند. نه دولت و نه شما فرهنگیان به این حرف‌ها و حدیث‌ها توجه نکرده و امروز باید متمرکز روی تعلیم و تربیت نسل‌های آینده باشیم چراکه با تعلیم و تربیت می‌توان یک ملت را زنده نگه داشت.