وزیر امورخارجه درچین
عکس: ایرنا در دیدار صالحی با همتای چینیاش عنوان شد
تاکید بر گسترش روابط ایران و چین
علیاکبر صالحی، وزیر خارجه ایران در آستانه چهلمین سالگرد روابط ایران و چین دیروز در پکن با همتای چینی خود دیدار کرد و درباره مسائل دوجانبه و مهمترین مسائل منطقهای و بینالمللی به گفتوگو نشست.
چین یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان و دارای حق وتو در این شورا است. همچنین چین به همراه آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و آلمان (گروه ۱+۵) طی سالهای گذشته در مذاکرات با ایران حضور و مشارکت داشته است. جایگاه اقتصادی چین در چند سال گذشته و چند سال پیش رو نیز به واسطه نرخ بالای رشد اقتصادی این کشور و حضور فعال آن در بازارهای مختلف جهانی در خور توجه است.
یک دوست مطمئن برای چین
علیاکبر صالحی وزیر خارجه صبح دوشنبه با یانگ جیهچی وزیر خارجه چین دیدار و گفتوگو کرد. به گزارش ایسنا، وزیر خارجه چین در این دیدار گفت: انتظار دارم در این دیدار درباره روابط ایران و چین، مسائل منطقهای و بینالمللی با شما صحبت و گفتوگو کنیم. وی با ابراز امیدواری و با اشاره به سفر وزیر خارجه ایران به پکن ادامه داد: این سفر دستاوردهای مهمی را به همراه دارد.
صالحی نیز در این دیدار با ابراز خرسندی از سفر به پکن گفت: این سفر برای اولین بار به طور رسمی از زمان عهدهگیری این مسوولیت انجام شده است. چین و ایران دو کشور باستانی هستند که بیش از چند هزار سال تاریخ دارند و چین در شرق آسیا یک کشور اثرگذار و ایران در غرب آسیا یک کشور مهم است.
وی ادامه داد: با توجه به جایگاههای مهم ایران و چین، این دو کشور میتوانند با کمک به یکدیگر مسائل مهمی را مطرح کنند و در رابطه با مسائل بینالمللی و منطقهای صحبت کرده و رایزنی کنند.
وزیر خارجه اضافه کرد: چین به عنوان کشور نوظهور اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار است و ایران به عنوان یک کشور مستقل و دارای منابع انرژی میتواند یک دوست مطمئن برای چین باشد. پس از این اظهارات از سوی دو طرف، مذاکرات دو جانبه پشت درهای بسته بدون حضور خبرنگاران ادامه یافت.
دعوت به بازدید از تاسیسات اتمی
صالحی پس از دیدار با همتای چینی خود با حضور در موسسه مطالعات بینالمللی وزارت خارجه چین در جمع پژوهشگران و خبرنگاران و برخی از سفیران کشورهای خارجی در این کشور مانند ترکیه، افغانستان، آلبانی، قبرس، سوریه سخنرانی کرد و پس از آن به سوالات حاضران پاسخ گفت. وی در پاسخ به سوالی درباره موضوع هستهای ایران گفت: در دیدار خود با وزیر خارجه چین نیز مطرح کردم که گروهی از سازمان انرژی اتمی این کشور از تاسیسات هستهای مان بازدید کنند و با چشمان خود فعالیتهای هستهای ایران را ببینند. این یک پیشنهاد است.
امیدوارم وقتی بازدید انجام شد به ملت چین بگویند که واقعیت فعالیتهای هستهای ایران چیست. به ندرت کشوری در سطح جهان به کشورهای دیگر اجازه چنین کاری را میدهد. وی درباره غنیسازی اورانیوم اظهار کرد: ما نیز مانند دیگر کشورها به عنوان عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی حق غنیسازی داریم، اما خودمان را محدود میکنیم زیرا ما برای نیروگاه هستهای بوشهر به دنبال تولید برق هستیم. تنها برای رآکتور تحقیقاتی تهران تا ۲۰ درصد غنیسازی کردیم. این موضوع نیز در حالی است که در ابتدا به آژانس اعلام کردیم که این اورانیوم غنی شده را به ما بدهد، اما آنها به ما پاسخ مثبت ندادند و شروطی را اعلام کردند. در حالی که اگر این شروط را به هر کسی میگفتند تعجب میکرد، اما ایران با همه این شرایط این پیشنهاد را قبول کرده و در بیانیه تهران پذیرش شروط آژانس را اعلام کرد، اما آنها باز هم به ایران اورانیوم غنی شده به این میزان ندادند.
تهران - پکن مکمل یکدیگرند
صالحی همچنین یکشنبه شب در بدو ورود به پکن گفت: ایران و جمهوری خلق چین در ابعاد سیاسی و اقتصادی مکمل یکدیگرند.
به گزارش ایرنا، وزیر خارجه در گفتوگو با خبرنگاران با بیان این مطلب که ایران و چین هر دو نیازمند همکاری دوجانبه هستند، گفت: چین به عنوان یک قدرت نوظهور اقتصادی جایگاه ویژهای در جهان دارد و قرار گرفتن چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی جهان، اهمیت این کشور را برای ایران دوچندان میکند.
وی با اشاره به تحولات منطقهای در خاورمیانه و شمال آفریقا اظهار کرد: باتوجه به تحولات خاورمیانه و نیاز فزاینده چین به انرژی و جایگاه و نفوذ سیاسی جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه، قطعا چین نگاه ویژهای به ایران دارد.صالحی همچنین با اشاره به روند رو به رشد مناسبات تهران - پکن در سالهای اخیر گفت: حجم مبادلات تجاری ایران و چین نزدیک به ۳۰ میلیارد دلار است و ظرفیت برای بالابردن آن وجود دارد.
ارسال نظر