خبرگزاری فارس به نقل از بانک مرکزی گزارش داد
نرخ بیکاری ۸۹؛ حداقل ۹/۱۱ درصد
دنیای اقتصاد- خبرگزاری فارس با استناد به گزارشی که ظاهرا بانک مرکزی آن را منتشر کرده نرخ بیکاری سال ۸۹ را حداقل ۹/۱۱ درصد برآورد کرده است. بنا بر این گزارش، تازهترین برآورد رسمی از نرخ بیکاری حاکی است، بهرغم ایجاد ۶/۱ میلیون شغل در سال گذشته که ۵۰۰ هزار آن مربوط به مسکن مهر بوده است، نرخ بیکاری در سال ۸۹ کاهش نیافته و این نرخ کمتر از نرخ بیکاری ۹/۱۱ درصدی سال ۸۸ نخواهد بود. این در حالی است که مرجع اعلام نرخ بیکاری مرکز آمار ایران است که نرخ دقیق بیکاری سال ۸۹ را اعلام نکرده است. به عبارت دیگر پس از نرخ بیکاری ۶/۱۴ درصدی بهار ۸۹ تاکنون هیچگونه گزارش رسمیاز سوی مرکز آمار ایران ارائه نشده یا دست کم جزئیات آن منتشر نشده است. تنها آماری که به غیر از فصل بهار از نرخ بیکاری سال ۸۹ اعلام شد، مربوط به فصل زمستان سال گذشته بود که ۱۱درصد اعلام شد، آن هم نه به صورت رسمی بلکه به صورت غیررسمی. در حقیقت اواسط فروردین سال جاری بود که یکی از اعضای شورای عالی اشتغال که حتی به نام وی اشارهای شد در خبری اعلام کرد که طی صحبتهایی که وی با مسوولان مرکز آمار کشور داشته، نرخ بیکاری در پایان فصل زمستان ۱۱ درصد اعلام شده است.
اعلام نرخ بیکاری فصل زمستان در شرایطی است که مقامات مرکز آمار همچنان سیاست سکوت را در مورد نرخ بیکاری اتخاذ کردهاند و از سوی وزارت کار نیز تاکنون مسوولی نرخ بیکاری دقیق کشور را اعلام نکرده است. البته وزیر کار و امور اجتماعی پیش از این، نرخ بیکاری را در حد همان ۱۰ درصدی دانسته بود که توسط رییس جمهور به آن اشاره کرده بود.
هرچند به رغم گزارش بانک مرکزی، معاون وزارت کار ضمن تاکید بر اینکه مرجع رسمیاعلام نرخ بیکاری مرکز آمار است اظهار کرده که نرخ بیکاری در شرایط فعلی روند کاهندهای را طی میکند.
دلایل افزایش نرخ بیکاری از نگاه بانک مرکزی
به گزارش فارس اما بر اساس گزارش جدیدی که بانک مرکزی از تحولات بازار کار منتشر کرده است، یکی از دلایل پیشبینی عدم کاهش نرخ بیکاری از سوی دولت در سال ۸۹ بهرغم ایجاد ۶/۱ میلیون شغل، رشد آمار دانشجویان در سالهای گذشته اعلام شده است، به طوری که تنها در سال ۸۶ آمار دانشجویان رشد ۱۲۰ درصدی داشته است.
بنابراین گزارش، بررسی جمعیت فعال در سهماهه اول سال ۱۳۸۹ موید افزایش ۵/۱ درصدی نسبت به میانگین سال ۱۳۸۸ میباشد. بررسی وضعیت جمعیت فعال از سال ۱۳۸۳ نشان دهنده روند فزاینده آن در سالهای گذشته میباشد. همچنین بررسی هرم سنی در دو مقطع زمانی ۱۳۸۵ و ۱۳۹۰ نشان میدهد سهم بالایی از جمعیت در محدوده سنی ۲۵-۱۵ سال قرار دارند، بنابراین میتوان افزایش جمعیت فعال را در سال ۱۳۹۰ انتظار داشت. ضمن اینکه تعداد دانشجویان و دانشآموزان در مقطع پیشدانشگاهی نیز در سالهای اخیر با رشد قابل ملاحظهای روبهرو بوده است که انتظار میرود پس از اتمام تحصیل وارد بازار کار شوند.
افزایش نرخ مشارکت به مفهوم افزایش جمعیت فعال و به عبارت دیگر کاهش جمعیت غیرفعال میباشد. به علاوه تغییرات ساختار جمعیتی به گونهای بوده است که کشور با شوک عرضه نیروی کار همراه است و با سیاستگذاریهای معمولی اقتصادی نمیتوان تعادل در بازار کار را فراهم نمود.
از سوی دیگر با توجه به تعداد جمعیت ۱۰ساله و بیشتر، یک درصد افزایش در نرخ مشارکت به فعال شدن حدود ۶۰۰ هزار نفر منجر میگردد این میزان رشد جمعیت فعال در صورت عدم اشتغال منجر به رشد نرخ بیکاری حدود ۵/۲ واحد درصد خواهد شد.
معاون وزیر: نرخ بیکاری نزولی است
این گزارش در شرایطی منتشر شد که معاون وزیر کار با اعلام ورود ظرفیتهای خالی اقتصاد به اشتغالزایی و ایجاد فرصتهای شغلی، گفت: در شرایط فعلی نرخ بیکاری روند کاهندهای را طی میکند.
محمدحسین فروزان مهر در گفتوگو با مهر تاکید کرد: فضایی که هم اکنون در پیش روی اقتصاد کشور قرار گرفته است با سال گذشته متفاوت است و ما با حجم پروژههای نیمه تمام در حوزه سرمایهگذاری مواجه هستیم.
این مقام مسوول در وزارت کار ادامه داد: در حال حاضر قسمتی از ظرفیتهای کشور در بخشهای اقتصادی همچنان خالی است و اگر بتوانیم این حوزهها را فعال کنیم میتوانیم به اهداف اشتغالزایی پیشبینی شده نیز دسترسی داشته باشیم.
فروزان مهر تصریح کرد: در شرایط فعلی پروژههای را داریم که بهرغم اتمام، با کمی اعتبار و سرمایه در گردش میتوانند به مرحله بهره برداری قطعی برسند و اینها آن ظرفیتهایی است که در درون اقتصاد کشور نهفته است.
ارسال نظر