بازتاب تور هسته‌ای ایران

عکس: ‌خبرگزاری مهر، رئوف محسنی بازتاب سفر دیپلمات‌های هسته‌ای به ایران

سخنگوی وزارت خارجه تور هسته‌ای تبلیغات غرب را خنثی کرد

دنیای اقتصاد- تور هسته‌ای ایران برای سفرا و نمایندگانی که از سوی ۱۲۰ کشور جهان به ایران آمدند بازتاب گسترده‌‌ای در رسانه‌های جهانی داشته است.

طی روزهای شنبه و یکشنبه هشت دیپلمات و سفیر ارشد کشورهای کوبا، مصر، ونزوئلا و گروه ۷۷ به دعوت ایران از تاسیسات هسته‌ای نطنز و اراک بازدید کردند. بازدیدی که در آستانه مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ انجام شد. قرار است ایران و گروه ۱+۵ روزهای اول و دوم بهمن ماه در استانبول مذاکرات هسته‌ای انجام دهند.

رامین مهمانپرست‌، سخنگوی وزارت خارجه دیروز در برنامه گفت‌و‌گوی ویژه «صبح بخیر ایران» درباره دعوت از سفیران خارجی برای بازدید از تاسیسات هسته‌ای ایران، با بیان اینکه همیشه اعلام کرده‌ایم که فعالیت‌هایمان شفاف و در اوج همکاری با آژانس است، گفت: ما جزو استثنایی‌ترین کشورهایی هستیم که اجازه بازدید از تاسیسات هسته‌ای خود را به غیر از بازرسان آژانس داده‌ایم و این نشان دهنده اعتماد و باور به عملکرد صحیحی است که در این زمینه داشته‌ایم.

مهمانپرست با اشاره به اتهامات غرب مبنی بر اینکه فعالیت‌های هسته‌ای ایران به سمت اهداف نظامی انحراف دارد، افزود: این در حالی است که هیچ یک از گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی این حرف‌ها را تایید نکرد. وی ابتکار ایران در دعوت از سفیران و نمایندگان تشکل‌ها و سازمان‌های بین‌المللی برای بازدید از تاسیسات هسته‌ای را فرصت و گامی اعتمادساز از سوی کشورمان خواند که با استقبال نمایندگان تشکل‌های بزرگ از جمله جنبش عدم تعهد، گروه ۷۷ و اتحادیه عرب روبه‌رو شد و افزود: فرصت بسیار خوبی برای آنها فراهم شد. ما از اتحادیه اروپا و همچنین از گروه ۱+۵ نمایندگانی را دعوت کرده بودیم که ظاهرا این بازدید برای آنها نتایج مطلوبی نداشت و همه برنامه‌های تبلیغاتی آنها را خنثی می‌کرد و سعی کردند بهانه‌هایی را بیاورند.

مذاکرات استانبول ربطی به فعالیت‌های هسته‌ای ایران ندارد

وی در خصوص عدم حضور نمایندگان روسیه و چین در تور هسته‌ای و اینکه آیا این نشانگر غرض‌ورزی از سوی آنها است و آیا افق مثبتی را در مذاکرات استانبول در اول و دوم بهمن ماه سال‌جاری خواهیم دید، گفت: آنچه در نشست استانبول ملاک خواهد بود توافقی است که در اجلاس ژنو ۳ با گروه ۱+۵ داشتیم. در آن نشست به این نتیجه رسیدیم که گفت‌و‌گوها ادامه یابد، رویکرد آن همکاری و اهدافش، یافتن زمینه‌های مشترک برای ادامه همکاری باشد. همه چیز را باید در اجلاس استانبول ارزیابی کنیم که آیا واقعا بر سر توافقی که کردند، هستند.

مهمانپرست با بیان اینکه خوشبین هستیم، افزود: اگر این رویه را دنبال کنند، آمادگی کامل را برای همکاری داریم.

فرصتی برای آشنایی با عملکرد هسته‌ای ایران

وی با تاکید بر اینکه نشست استانبول ارتباطی با فعالیت‌های هسته‌ای ایران ندارد، اظهار کرد: فعالیت‌های ما در چارچوب مقررات آژانس و جزو حقوق ما است و اصلا قرار نیست راجع به فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان صحبت کنیم. این یک حرکت و فرصت برای کشورهای مختلفی بود که مایل هستند از نزدیک با عملکرد ما آشنا بشوند.

وی افزود: کشورهای غربی سیاستی را دنبال و فکر می‌کردند که اگر هنگام گفت‌‌وگو فشار‌هایی را وارد و جو سنگینی را ایجاد کنند، گفت‌وگوها به نفع آنها تمام خواهد شد. اگر با این نیت وارد بحث شوند، ما این حرکت را اشتباه و رو به بن بست تلقی می‌کنیم.

مهمانپرست اضافه کرد: توصیه می‌کنیم اگر واقعا‌ به دنبال گفت‌وگوی سازنده هستند، به این مسائل فکر نکنند.

وی اضافه کرد: از نماینده اتحادیه اروپا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که سوئدی اصل است و همچنین نماینده ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا که در حال حاضر مجارستان است برای بازدید از تاسیسات هسته‌ای دعوت به عمل آورده‌ بودیم.

مهمانپرست با بیان ‌اینکه قرار نبود نمایندگان همه کشورها در این بازدید حضور داشته باشند، افزود: به عنوان مثال جنبش عدم تعهد دارای ۱۱۸ عضو است که قبل از عزیمت نمایندگان آن به ایران نشستی را برگزار و تاکید کردند که تروئیکای جنبش عدم تعهد یعنی ایران، مصر و کوبا که قرار است در این برنامه شرکت کنند، به نمایندگی از این گروه حضور می‌‌یابند. الجزایر که ریاست گروه ۷۷ را بر عهده دارد به نمایندگی از این گروه حضور یافت و نماینده اتحادیه عرب نیز به نمایندگی از این سازمان که در آژانس حضور دارند، شرکت می‌کند. قرار بود از اتحادیه اروپا نیز نماینده‌ای به نیابت از همه کشورها حضور یابد و چین و روسیه نیز به نمایندگی از گروه ۱+۵ دعوت شده بودند.

توضیحات صالحی

رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان گفت: در آینده بازدیدهای دیگری نیز از تاسیسات هسته‌ای کشورمان خواهیم داشت و بازدید انجام شده آخرین بازدید نخواهد بود.

به گزارش ایسنا، علی اکبر صالحی با تاکید بر اینکه بازدید از تاسیسات هسته‌ای کشورمان در راستای شفاف‌سازی فعالیت‌های هسته‌ای ایران انجام می‌شود، افزود: متاسفانه طرف مقابل به جای اینکه مسبب این حرکت باشد سعی می‌کند افکار عمومی جهان را به انحراف بکشاند و این نشان دهنده حقانیت ماست.

او ادامه داد: با این بازدیدها وجدان عمومی دنیا بیدار می‌شود و نسبت به حقانیت فعالیت ما مطمئن‌تر می‌شود.

صالحی با بیان اینکه در نهایت حق ظاهر خواهد شد، تصریح کرد: آنها از ظهور حق نگرانند و نگران هستند که جمهوری اسلامی ایران صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای خود را بار دیگر به رخ جهان می‌کشاند.