تدابیر تنبیهی برای فرار مالیاتی

عکس: نگار متین‌نیا

عسکری:صدور برگه مالیاتی بدون توجه به اعتراضات، برداشت از حساب بانکی بدهکاران مالیاتی و ممنوع‌الخروج کردن آنها، لغو پروانه کسب و تعطیلی برخی صنوف از جمله تدابیر تنبیهی برای فرار مالیاتی است دنیای اقتصاد- زهرا واعظ: رییس سازمان امور مالیاتی کشور دیروز در یک کنفرانس مطبوعاتی در مورد نحوه برخورد دولت با اصنافی که در اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده همکاری نکنند، تاکید کرد که سازمان متبوعش بدون توجه به اعتراض‌ها برگ پرداخت مالیات را صادر خواهد کرد و وزارت بازرگانی هم از ابزارهایی همچون لغو پروانه کسب و تعطیلی برخی صنوف استفاده خواهد کرد. وی در عین حال گفت که منتظر اعلام نظر مرکز پژوهش‌ها به کمیسیون اقتصادی مجلس برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در صنف طلا و جواهر هستیم. علی عسگری در مورد سایر ابزارهای موجود برای برخورد با فراریان مالیاتی تصریح کرد که در سال جاری ۳ هزار و ۲۴ نفر بدهکار مالیاتی ممنوع‌الخروج شده بودند که با دریافت ۶/۳۴ میلیارد تومان حدود یک‌هزار و ۱۶۵ نفر رفع ممنوع‌الخروجی شده‌اند.

استفاده از ابزارهای قانونی

عسگری با تاکید بر اینکه از ابزارهای قانونی برای تحقق درآمدهای مالیاتی استفاده می‌کنیم، گفت: یکی از این ابزارها که در سال گذشته و امسال مورد استفاده قرار گرفت، ممنوع‌الخروج کردن بدهکاران مالیاتی براساس قانون بود به نحوی که سال گذشته ۷۸ میلیارد تومان از این طریق درآمد مالیاتی کسر شد.وی با بیان اینکه در شش ماهه ابتدای امسال ۶/۳۴ میلیارد تومان از این طریق ممنوع‌الخروجی‌ها درآمد مالیاتی برای سازمان محقق شده است، تصریح کرد: در سال جاری ۳ هزار و ۲۴ نفر به دلیل عدم پرداخت مالیات ممنوع‌الخروج شدند، اما در شش ماهه ابتدای امسال ممنوع‌الخروجی یک‌هزار و ۱۶۵ نفر به واسطه پرداخت بدهی رفع شد.

برداشت از حساب‌های بانکی فراریان مالیاتی

رییس کل سازمان امور مالیاتی‌، ضبط اموال در برخی موارد‌، مسدود کردن حساب‌های بانکی، توقیف اتومبیل‌ها و قطع خطوط تلفن را از ابزارهای این سازمان برای اخذ مالیات از افرادی که نسبت به پرداخت آن اقدام نمی‌کنند و به عبارت دیگر، فرار مالیاتی دارند اشاره کرد و گفت‌: استفاده از بسیاری از این ابزارها تاکنون جواب داده است. وی در خصوص مسدود کردن حساب‌های بانکی فراریان مالیاتی گفت: اختیارات قانونی برداشت از برخی از حسا‌ب‌ها را داشته‌ایم و برداشت از حساب این افراد با هماهنگی بانک‌ها صورت گرفته است. عسگری در این زمینه به توافقات صورت گرفته با بانک مرکزی اشاره کرد و گفت‌: در بخشنامه بانک مرکزی آمده است که اگر بدهکار مالیاتی وجود دارد تا زمانی که بدهی خود را تعیین تکلیف نکند نمی‌تواند از تسهیلات بانکی استفاده کنند. عسگری خاطرنشان کرد: براساس قانون، سازمان مالیاتی این اجازه را دارد که برای دریافت مالیات‌ها از فراریان مالیاتی از نقد‌پذیرترین دارایی‌های آنها همچون برداشت از حساب‌ها استفاده کند که البته ممکن است برای برخی از مودیان خوشایند نباشد.

مرکز پژوهش‌ها مامور پاسخگویی

رییس سازمان امور مالیاتی درباره نتایج مذاکرات با طلافروشان درباره قانون مالیات بر ارزش افزوده تاکید کرد: پس از اعتراض‌های صنف طلافروشان‌، آنها حتی از مجلس شورای اسلامی درخواست کردند به سوال‌های آنها پاسخ دهد که کمیسیون اقتصادی مجلس جلسه برگزار کرد و از سازمان مالیاتی، اقتصاددانان، مرکز پژوهش‌ها و نمایندگان اتحادیه طلافروشان دعوت کرد و برای آنها مباحث کارشناسی را مطرح و در نهایت مرکز پژوهش‌ها مامور شد که به سوالات و ابهام دوستان طلافروش پاسخ دهد.

سر از کار طلافروشان در نمی‌آوریم

عسگری در مورد جلسه کمیسیون اقتصادی و ابهام طلافروشان مبنی بر اخذ مالیات از سود و کارمزد یا اینکه از پایه طلا به علاوه سود و کارمزد باشد، گفت: کمیسیون اقتصادی قبلا این مورد را بحث کرده و در جلسه با طلافروشان مقرر شد طلافروشان ویترینی روند و مطابق آنچه قانون گفته است ۳ درصد مالیات بر ارزش افزوده را از اجرت ساخت‌، اجرت فروش و پایه طلا به عنوان مالیات پرداخت کنند.

عسگری افزود: درباره ابهامی که اتحادیه طلافروش در مورد بنکداران و آب شده فروشان و کیفی‌ها داشت، مقرر شد ظرف یک ماه در کمیسیون اقتصادی مشخص شود که البته درخواست طلافروشان باعث شد کار سازمان مالیاتی جلوتر افتد. وی ادامه داد‌: من نمی‌دانم ابهام آنها در چه هست که هیچ‌کس در اقتصاد متوجه نمی‌شود و کسی سر از کار آنها در نمی‌آورد.

آهن‌فروشان مشکلی ندارند

رییس سازمان امور مالیاتی در ادامه در پاسخ به دنیای اقتصاد درباره مالیات بر ارزش افزوده آهن‌فروشان افزود: آهن‌فروشان و طلافروشان دو گروهی بودند که از ابتدا توافق را امضا نکردند‌، اما آهن‌فروشان در حال حاضر مشکلی برای اجرای قانون ندارند و بعد از توضیحات لازم و رایزنی با آقای آزاد رییس اتحادیه آهن‌فروشان مشکل حل شد و آنها نیز امضا کردند که قانون را اجرا کنند‌. وی افزود: اکنون ابهامات برای این صنف رفع شده است.

عسگری افزود: سال گذشته ۲۵۰ هزار میلیارد تومان از تولید ناخالص داخلی کشور در قالب مالیات ارزش افزوده رصد شد و هنوز حدود ۳۸۰ هزار میلیارد تومان از این رقم در قالب مالیات ارزش افزوده مشمول نمی‌شود.

عسگری با بیان اینکه دغدغه‌ طلافروشان مالیات بر عملکردشان است، نه مالیات بر ارزش افزوده گفت: اگر درآمدها شفاف شود تا ۵ سال قبل از آن را هم می‌توانیم مالیات دریافت کنیم و متمم مالیاتی بگیریم، اما با طلافروشان توافق شد که آن ۵ سال را مالیات نگیریم. وی افزود‌: مالیات بر ارزش افزوده را مردم می‌دهند، اما طلافروشان می‌ترسند که اگر درآمدها واقعی شود، ضرایب مالیاتی آنها بالا برود؛ ولی ما به آنها قول دادیم این ضریب را نیز تعدیل کنیم، در غیر این صورت می‌توانیم مالیات پنج سال را از متخلفان بگیریم و برای آنها برگه‌ متمم صادر کنیم.

تحریک اذهان توسط طلافروشان

رییس سازمان امور مالیاتی کشور در رابطه با تحریک اذعان عمومی توسط طلا فروشان بیان کرد: ۲۵ هزار میلیارد تومان از GDP اقتصاد در قالب مالیات بر ارزش افزوده رصد شده است. اجرای قانون فراگیر است و اگر طلا فروشان بخواهند مردم را تشویق کنند که مالیات ندهند، باید این را بدانند که قانون شامل همه‌ کالاها می‌شود و طلا فقط یک نوع کالا است و این مالیات به خود مردم تعلق دارد که ۵/۱ درصد به خزانه‌ دولت و ۵/۱ درصد به شهرداری برای بهبود وضع شهروندان داده می‌شود.

اجرای طرح جامع مالیاتی

عسگری درباره طرح جامع مالیاتی اظهار کرد: با تاخیرات چند ساله از اردیبهشت امسال طرح جامع مالیاتی را با یک شرکت فرانسوی آغاز کرده‌ایم. ما دو برج ۱۰ طبقه را به این کار اختصاص داده‌ایم و تمام اجزای طرح را در آن ساختمان مستقر کرده‌ایم. مشاوران، همکاران و خارجیان در آن ساختمان مستقر شده‌اند، بحث IDS نرم‌افزار در کنار پروژه‌های دیگر پیشرفته و استانداردسازی فرآیندها نیز اجرا شده و از امروز وارد مرحله‌ جدیدی به نام طراحی وضع مطلوب شده‌ایم. این مرحله‌ شش‌ماه طول می‌کشد و بعد از آن اختصاصی‌سازی و فارسی‌سازی را برای سیستم مالیاتی کشور شروع می‌کنیم. عسگری در مورد اجرای مالیات بر ارزش افزوده در شرایط تحریم و همزمانی با هدفمندی یارانه‌ها گفت: بسیاری از سیاست‌ها در شرایط بحرانی جواب می‌دهد و بسیاری از کشورها توسعه خود را مرهون شوک‌ها و بحران‌ها بوده‌اند‌. مالیات بر ارزش افزوده مرحله به مرحله اجرا می‌شود و۵۰ درصد کالای ضروری مردم مشمول مالیات نیست.