ورود به جمع «کشورهای با شاخص توسعه انسانی بالا»
ایران در جایگاه هفتادم شاخص توسعه انسانی دنیا قرار گرفت
نرخ بیکاری اعلام شده در گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد در پایینترین سطح بین سالهای ۲۰۰۰-۲۰۰۸ حداقل ۳/۸ درصد و حداکثر ۲/۳۳درصد گزارش شده است بر اساس گزارش توسعه انسانی ۲۰۱۰ سازمان ملل متحد، ایران از لحاظ شاخص توسعه انسانی در میان ۱۹۴ کشور دنیا رتبه هفتادم را تصاحب کرد و به جمع «کشورهای با شاخص توسعه انسانی بالا» وارد شد. به گزارش خبرگزاری مهر، براساس گزارش توسعه انسانی (HDI) ۲۰۱۰ برنامه توسعه سازمان ملل متحد (UNDP) که روز پنجشنبه منتشر شد، ایران از لحاظ شاخص توسعه انسانی در میان ۱۹۴ کشور از رتبه ۸۸ سال ۲۰۰۹ میلادی به رتبه ۷۰ در سال ۲۰۱۰ ارتقا یافته است. براساس این گزارش، امسال جمهوری اسلامی ایران در شمار کشورهایی با توسعه انسانی بالا قرار گرفته و نسبت به سال ۲۰۰۹ به میزان ۱۸ رتبه صعود کرده است. در گزارش توسعه انسانی ۲۰۱۰ سازمان ملل متحد نمره شاخص توسعه انسانی ایران ۷۰۲/۰ از یک اعلام شده است.
بیکاری در ایران
همچنین به گزارش ایلنا براساس این گزارش، در بررسی تعداد استخدام به جمعیت فعال در گروه سنی ۱۵ تا ۶۴ سال که در سال ۱۹۹۱ به میزان ۹/۴۵ درصد شاغل بودهاند در سال ۲۰۰۸ تنها سه درصد رشد کرده است. از کل جمعیت مشغول به کار در ایران ۸/۵۶ درصد از استخدام رسمی شدهاند که در این میان زنان نسبت به مردان کمتر استخدام رسمی شدهاند؛ به طوری که این نسبت ۷۲ به ۱۰۰ گزارش شده است. این شاخص نشان میدهد که میزان ورودی به بازار کار در این سالها نسبت با اشتغال ایجاد شده هماهنگ نبوده است. همچنین ۷/۴۲درصد از این استخدامهای انجام گرفته بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۸ اشتغال آسیبپذیر تعریف شده است. افرادی که دارای وضعیت شغلی با ثباتی نبودند جمعیت ۷/۴۲درصدی را تشکیل میدهند. این گزارش میافزاید ۹/۱ درصد از نیروی شاغل به کار در ایران با درآمدی کمتر از ۲۵/۱ دلار در روز زندگی میکنند.
نرخ بیکاری اعلام شده در گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد در پایینترین سطح بین سالهای مورد بررسی (۲۰۰۰-۲۰۰۸) حداقل ۳/۸ درصد و حداکثر ۲/۳۳درصد گزارش شده است. گزارش توسعه انسانی سازمان ملل برای گروه کودکان کار در ایران گزارش نشده است.
نابرابری درآمدی
در گزارش شاخص توسعه انسانی، در بخش ضریب جینی مورد محاسبه که اصطلاحا شاخص برابری نامیده میشود، ضریب جینی ایران ۳/۳۸ درصد گزارش شده است. نروژ با ضریب جینی ۸/۲۵، ایسلند ۳۴، هلند ۹/۳۰ و سوئد با ضریب جینی ۲۵ کمترین نابرابری درآمدی را در توزیع عادلانه ثروت در سال ۲۰۱۰ داشتهاند. ضریب جینی در ترکیه ۲/۴۱ درصد گزارش شده است.
رضایتمندی از زندگی
سازمان ملل رتبه ایران از نظر سطح رضایتمندی شهروندان در جهان را ۸۴ اعلام و رضایت مردم ایران از شغل خود ۷۱ درصد، سلامت فردی ۸۲ درصد و سطح زندگی را ۵۵ درصد برآورد کرده است. این گزارش که بر پایه آمار سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۹ تهیه شده رتبه ایران از نظر شاخص رضایت از زندگی ۶/۵ درصد اعلام شده که این موضوع نشان میدهد هرچه شاخص ارقامی بیشتر باشد رضایت از زندگی بیشتر است. در شاخص تجارب منفی رتبه ایران ۳۲ گزارش میشود.
فناوریهای اطلاعات و ارتباطات
شاخص مورد بررسی دیگر در گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد مربوط به فناوری اطلاعات و ارتباطات است که براین مبنا میزان دسترسی به خطوط تلفن همراه و ثابت در ایران بین سالهای (۲۰۰۰-۲۰۰۸) ۵۳۲ درصد رشد کرده و جمعیت تحت پوشش تلفن همراه در ایران ۹۵ درصد رسیده است. میزان دسترسی به اینترنت در سال ۲۰۰۸ به میزان ۳۲ درصد از کل جمعیت کشور گزارش شده و پنهای باند در این سال ۴/۰ درصد اعلام شده است.
۳۰ کشور اول جهان
در گزارش توسعه انسانی سازمان ملل نروژ، استرالیا و نیوزلند رتبههای اول تا سوم جهان را به خود اختصاص دادند و کشورهای نیجریه، افغانستان، سیرالئون، جمهوری آفریقای مرکزی، مالی، بورکینافاسو، کنگو، چاد، بروندی و گینه بیسائو رتبههای آخر این جدول را از آن خود کردند. نام ۳۰ کشور جهان از ۱۸۲ کشور به ترتیب بر اساس شاخص توسعه انسانی عبارتند از: نروژ، استرالیا، نیوزلند، آمریکا، ایرلند، لیختن اشتاین، هلند، کانادا، سوئد، آلمان، ژاپن، کرهجنوبی، سوئیس، فرانسه، رژیم صهیونیستی، فنلاند، ایسلند، بلژیک، دانمارک، اسپانیا، هنگ کنگ، یونان، ایتالیا، لوکزامبورگ، اتریش، انگلیس، سنگاپور، جمهوری چک، اسلونی و آندورا. شاخص توسعه انسانی نام جدولی است تناسبی که در آن کشورهای جهان براساس فاکتورهایی از جمله درآمد سرانه واقعی، نرخ باسوادی، آموزش، بهداشت، تغذیه و نیز امید به زندگی (در بدو تولد) مورد مقایسه قرار میگیرند.
ارسال نظر