وزیر خارجه در گفتوگوی اختصاصی با «دنیای اقتصاد» دیپلماسی اقتصادی ایران را تشریح کرد
ایران در انتظار اعتراف آمریکا به شکست تحریم
دنیای اقتصاد- مجید اعزازی: منوچهرمتکی، وزیر خارجه کشورمان در گفت و گوی اختصاصی با دنیای اقتصاد به تشریح ماهیت دیپلماسی اقتصادی و نسبت آن با تحریمها پرداخت و از اعلام منشور مقاومت ملتایران در برابر تحریمها پس از بیان شکستاین سیاست از سوی آمریکا خبر داد. متکی که در راس یک هیات بلند پایه اقتصادی به گرجستان سفر کرده بود، بامداد جمعه در مسیر بازگشت ازاین کشور به سوالات دنیای اقتصاد پاسخ گفت. خبرنگار ما پرسید: در شرایطی که کشور ما طی سالهای گذشته همواره در تحریم بوده است و حلقهاین تحریمها هم هر روز تنگتر شده است، جنابعالی به عنوان وزیر خارجه بحث دیپلماسی اقتصادی را مطرح کرده و گسترش رابطه به کشورهای آفریقایی، آسیایی و آمریکای لاتین را در دستور کار وزارت خارجه قرار دادهاید.آیا دیپلماسی اقتصادی طرحی برای تقابل با تحریمها است یا طرح جداگانهای است که در دستور کار وزارت خارجه قرار دارد؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، آیا این طرح در مقابله با تحریمها موثر بوده است؟
وزیر خارجه چنین پاسخ داد: دیپلماسی اقتصادی تقریبا از آغاز دولت نهم در دستور کار دستگاه دیپلماسی قرار گرفت. بنابراین ارتباطی به بحث تحریم ندارد. اما هدف از فعال کردن دیپلماسی اقتصادی ایجاد توازن در روابط خارجی و مشخصا در دو حوزه سیاسی و اقتصادی در این روابط خارجی است. این نگرش در نخستین دیدار هیات دولت با مقام معظم رهبری در سال ۱۳۸۴ یعنی کمتر از یک ماه پس از تشکیل دولت، از سویایشان مطرح شد. ایشان فرمودند که بخشهای اقتصادی کشور با برخی از کشورها توافقات میلیاردی به عمل میآورد، در حالی که دستگاه سیاسی و دیپلماسی کشور اطلاعی از آن روابط ندارد. لازم هست با هدف تاثیر و تاثر، دو بخش سیاسی و اقتصادی کشور در روابط خارجی مرتبط با هم جلو بروند. وی افزود: براین اساس، در همان ماه نخست تشکیل دولت نهم مصوبهای را در دولت داشتیم که دستگاههای اقتصادی چگونه کارشان را با وزارت خارجه هماهنگ کنند و وزارت خارجه هم به عنوان کارگزاری که در محیط بینالملل حضور دارد، حضور دستگاههای اقتصادی را در این محیط تسهیل کند و هماهنگیهای اقتصادی را انجام دهد.
اقتصادهای میرا
وی ادامه داد: بنابراین، فکر میکنیم اقتصاد تک پایه متکی به نفت، استوار بر وارداتایران در طی بیش از یک صد سال گذشته نیازمند نوعی برون نگری و تولید ظرفیت برای نگاه به بیرون است. اقتصادهایی که امروز نگاه به بازار بینالملل نداشته باشند، توان حضور دراین بازارها را نداشته باشند، اقتصادهای میرایی هستند. ممکن است منابعی داشته باشند، امااین قدر از آن منبع برای گذران امور خود خرج کنند که تمام شود. اما بعدش چی؟ لذا ما فکر میکنیم اقتصادایران باید برون نگر باشد و باید برود بیرون. امروز مقامات عالی برخی از کشورها بیان میکنند که ما هیچ گونه تسهیلاتی به شرکتها در داخل کشور نمیدهیم و به شرکتها کمک میکنیم که به خارج از کشور بروند.
زوایای دیپلماسی اقتصادی
متکی در تشریح دیدگاهش از دیپلماسی اقتصادی گفت: دیپلماسی اقتصادی یعنی کمک به مهاجرت قطب اقتصادی کشور با تولید و تکیه گاهش که در داخل کشور است به محیط بینالملل.این دیپلماسی اقتصادی است از نگاه ما. فکر میکنیم اگر امروز برای نخستین بار شما در خارج از کشور اتومبیل و تراکتور تولید میکنید، اکتشاف و استخراج نفت میکنید، در حوزه زمین شناسی باکشورها همکاری میکنید، نیروگاه و سد میسازید، در زیر اقیانوس هند خط لوله میزنید برای انتقال انرژی، این گویای ارتقای جایگاه شرکتها، پیمانکاران و سرمایهگذاران ایرانی در مقیاس و استانداردهای بینالمللی است. ما اینها را زوایای دیپلماسی اقتصادی میفهمیم. وی افزود: ما زمانی که اقتصادایران بتواند تنه به تنه اقتصادهای مطرح در دنیا بزند، در مناقصههای بینالمللی با کیفیت بالا و قیمتهای رقابتی برنده شود، آن قدر سابقه داشته باشد که کشورهای متقاضی فاینانسهای بینالمللی بگیرند و بدهند به آنها پروژههایشان را اجرا کنند، آن موقع است که اقتصادایران میتواند تنفس راحتی را برای شکوفایی خودش داشته باشد. این دیپلماسی اقتصادی است.
تحریمها مانع نیستند
وزیر خارجه درباره مقابله با تحریمها نیز گفت: ما فکر میکنیم که آنهایی که روی بحث تمرکز کرده اند، میدانند که تحریم ادبیات سال ۶۰ و ۷۰ است، امروز ساده ترین کار در دنیا تجارت است. اقتصادی مثل اقتصادایران که بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار ترنوور تجاری اش است، با نشاط دارد کارخود را انجام میدهد. اینها موانع نیستند.وی افزود: البته ما طراحی و تدبیر کردیم، این طراحیها و تدابیر و اقداماتی را که در طول پنج سال گذشته انجام دادیم و ادامه میدهیم به یک منشور دارد تبدیل میشود که الان جزییاتاین منشور را بیان نمیکنیم. تا روزی که دوره گردان خزانه داری آمریکا، شکست ماموریتهایشان را به کاخ سفید اعلام کنند که ما به سراسر جهان سرزدیم، نه تنها به دولتها بلکه به تک تک شرکتها مراجعه کردیم، به دولتهای ایالتها مراجعه کردیم و حتی به افراد مراجعه کردیم، اما امروز گزارش میدهیم که هیچ دستاوردی نداشتیم، آن موقع ما منشور مقاومت ملتایران را منتشر میکنیم که چگونه توانست با پیروی از رهنمودهای رهبری تحریمها را دور بزند. وی با بیاناین که تحریم مانع بسیار بسیار کوچکی در پیش پای ملتایران است که به راحتی آن را بر میدارد، اظهار کرد: ما چالشهای بزرگ تری را به نفع ملتها در دنیا داریم رقم میزنیم و آن شکست سیاستهای آمریکا در مناطق مختلف جهان بوده است.ما فکر میکنیم تحولات بزرگی پیش روی است که در مقایسه آن تحولات، تحریم بخش بسیار جزیی وایپسیلونیاین تحولات است.
جهش در روابط ایران- گرجستان
ایران و گرجستان تفاهمنامه لغو روادید امضا کردند
دنیای اقتصاد - امضای یادداشت تفاهم لغو روادید میانایران و گرجستان و بازگشایی سرکنسولگری ایران در شهر بندری با تومی دو دستاورد سفر منوچهر متکی، وزیر خارجه کشورمان به گرجستان در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته است. متکی که در راس یک هیات بلند پایه اقتصادی متشکل از بخشهای دولتی و خصوصی به تفلیس سفر کرده بود، شامگاه چهارشنبه در بدو ورود به این کشور در حضور نمایندگان رسانهها یادداشت تفاهم لغو روادید میان دو کشور را همراه با گریگور واشادزه همتای گرجی خود امضا کرد. گریگور واشادزه وزیر امور خارجه گرجستان در این نشست خبری با تاکید براینکه روابط همکاری اقتصادی دو کشور در ماههای اخیر پیشرفت خوبی داشته است، گفت: تبادلات تجاری بینایران و گرجستان ۶۳ درصد افزایش پیدا کرده است که این آغازی برای انجام همکاریهای آینده خواهد بود. متکی نیز با اشاره به مذاکرات خصوصی خود و همتای گرجیاش گفت: در مذاکرات خصوصی تصمیم گرفتیم که همکاریهای اقتصادی دو کشور را با جهشی جدی مواجه کنیم. همانگونه که در یک سال اخیر شاهد ارقام چندین برابری در مناسبات تجاری دو کشور بودیم، نیز در آینده حجم مبادلات تجاری بین دو کشور را افزایش خواهیم داد.وزیر خارجهایران به بخشهای خصوصی دو کشور توصیه کرد که وارد میدان شوند. وی با اشاره به تصمیم دومی که در مذاکرات خصوصی بین وزرای خارجه دو کشور اتخاد شده است، گفت: اما حادثه دومیکه بین دو کشور اتفاق خواهد افتاد، بازگشایی کنسولگری ایران در شهر بندری باتومی بعد از یک دوره هفتادو چند ساله است. بر اساس این گزارش، سرکنسولگری ایران در شهربندری باتومی نیز پنجشنبه با حضور متکی، رامین مهمانپرست دستیار ویژه وزیر خارجه، مجید صابر سفیرایران در گرجستان، الکساندر نعل بندف معاون وزیر امورخارجه گرجستان و لوان وارشولومیدزه رییس دولت خودمختار منطقه آجارا افتتاح شد.متکی در این مراسم، پیام افتتاح سرکنسولگریایران در باتومی را وارد شدن تهران و تفلیس در فاز جدید همکاریها عنوان کرد و افزود: این اقدام یک تحول جدید در روابط بین دو کشور است، به گفته وی تعداد توریستهای بین دو کشور از ۲۰۰ و چند نفر هم اکنون به ۵ هزار نفر رسیده است که در آیندهای نزدیک این رقم به دهها هزار نفر توریست خواهد رسید.
ساکاشویلی: ایران غرور ملی ما است
وزیرخارجه کشورمان در ادامه سفر خود به باتومی بعد از ظهر پنجشنبه با میخاییل ساکاشویلی رییس جمهور گرجستان در این شهر ملاقات کرد. وی در این دیدار بر تمایل مسوولان عالیرتبه دو کشور ایران و گرجستان در جهت افزایش همکاریها تاکید کرد.ساکاشویلی نیز در این دیدار گفت:ایران برای ما فقط یک کشور قانونی و همسایه نیست، بلکه کشوری بسیار مهم و تاثیر گذار است. ایران بخشی از غرور ملی ما و فرهنگ امروز ما است و ما نسبت به همه موضوعات مربوط بهایران حساس هستیم.ساکاشویلی در بخشی از سخنانش با اشاره به اهمیت جایگاه زبان فارسی و علاقهمندی مردم گرجستان به آن، درخواست کرد ایران با اعزام اساتید زبان فارسی از تدریس آن در دانشگاههای گرجستان حمایت کند.شامگاه پنجشنبه نیز همایش اقتصادی مدیران بخشهای دولتی و خصوصی دوکشور با حضور متکی و واشادزه در تفلیس برگزار شد.
ارسال نظر