توضیح درباره چگونگی واگذاری سهام مخابرات

مجلس از توضیحات وزیر اقتصاد درباره واگذاری سهام مخابرات قانع شد

دنیای اقتصاد- سومین حضور وزیر اقتصاد در مجلس طی هفته‌های اخیر، باز هم به پاسخ دادن به سوالی درباره نحوه اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی مربوط بود که برای سومین بار شمس‌الدین حسینی موفق شد با توضیحات خود نمایندگان را قانع کند. وزیر اقتصاد دیروز برای دومین بار در مورد واگذاری سهام شرکت مخابرات مورد سوال واقع شده بود و با وجود آنکه الیاس نادران، احمد توکلی و امین حسین رحیمی (سوال‌کنندگان اصلی) پاسخ حسینی را قانع‌کننده ندانستند، نمایندگان در مجموع پاسخ وی را قانع‌کننده تشخیص دادند. مجلس با ۱۱۳ رای موافق، ۷۱ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع پاسخ شمس‌الدین حسینی را قانع‌کننده دانست تا باز هم سخنگوی اقتصادی دولت از قدرت سخنوری خود در اقناع نمایندگان مجلس مطمئن شود. او هفته گذشته هنگامی‌که برای پاسخ دادن به سوالی درباره اعمال نفوذ دولت در شرکت‌های سهام عدالت به مجلس رفته بود، الیاس نادران را چنان قانع کرد که او ترجیح داد سوال خود را از وزرای دیگر دولت پیگیری کند.

حسینی: اصل ۴۴ نگفته انحصار را واگذار نکنید

حسینی در ابتدای توضیحات خود در جلسه علنی دیروز مجلس گفت: ۵۰ درصد سهام به علاوه یک سهم مخابرات، براساس مصوبه هیات واگذاری که وزیر اقتصاد رییس آن است، واگذار شده است.

وی در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با علت عدم عرضه سهام مخابرات در سطح بین‌المللی، اظهار داشت: ما بنا داشتیم بازاریابی بین‌المللی انجام دهیم. اما به دلایل و ملاحظات بین‌المللی، اعلام شد که از گرفتن شریک خارجی اجتناب شود. این درحالی است که بورس کشور ما نیز هنوز بین‌المللی نشده است و هیچ کدام از سهام ما به شکل بین‌المللی عرضه نشده است. وزیر اقتصاد همچنین در ارتباط با علت رد صلاحیت یکی از رقبا در زمان فروش سهام مخابرات گفت: در حوزه‌هایی که نهادهای امنیتی مباحثی را مطرح می‌کنند و کتبا به ما می‌نویسند، ما اجرای امر خواهیم کرد. در مورد سهام مخابرات نیز به درخواست یکی از نهادهای امنیتی، یکی از رقبا از عرصه رقابت حذف شد. به گفته حسینی، ارزش کل سهام واگذار شده مخابرات هفت هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بوده است که ۲۰ درصد آن، معادل ۱۵۶۲ میلیارد تومان در تاریخ مورد توافق به شکل نقد واریز شده و به خزانه رفته است.

به اعتقاد وزیر اقتصاد، سهام مخابرات نه به ستاد اجرایی فرمان امام و نه به سپاه فروخته نشده؛ بلکه به شرکت‌های تابعه آنها فروخته شده که مجاز به فعالیت اقتصادی هستند. وزیر اقتصاد با بیان این‌که ملاحظات و احتیاط‌های لازم در عرضه سهام مخابرات صورت گرفت، خاطرنشان کرد: شورای رقابت هم بعد از چهار ماه رسیدگی به این موضوع رسما اعلام کرد که در واگذاری سهام هیچ رویه‌ رقابتی زیر پا گذاشته نشده است.

حسینی اضافه کرد: سوال من اینجا است که کجای قانون اصل ۴۴ آمده که اگر در بخشی انحصار وجود داشته باشد، نباید انحصار را واگذار کرد. به هر حال انحصار طبیعی قابل شکستن نیست و مخابرات هم از مصادیق انحصار طبیعی است. اگر انتقاد شما مبنی براین است ‌که‌این شرکت‌ها توان مالی ندارند پاسخ این است که آنها قسط اول و دوم خرید سهامشان را داده‌اند، اما اگر می‌گویید این شرکت‌ها نباید در معاملات شرکت کنند بگویید منع قانونی آنها چیست؟ اینها در اقتصاد ایران فعالیت می‌کنند و وقتی می‌خواهند به صورت شفاف در بورس حضور پیدا کنند آیا می‌خواهیم با آنها برخورد کنیم؟

وزیر امور اقتصادی با انتقاد نسبت به عدم پذیرش نظر شورای رقابت در خصوص واگذاری سهام مخابرات خاطرنشان کرد: اگر نظر مجلس این است که بنیاد تعاون سپاه و ستاد اجرایی در اقتصاد شرکت نکنند و یک نهاد عمومی غیردولتی باشند، باید گفت که این نیاز به قانون‌گذاری دارد.

نادران: زیر پای سپاه پوست خربزه گذاشته‌اند

اما الیاس نادران که به نمایندگی از سه نماینده سوال کننده در جلسه دیروز مجلس سخن می‌گفت، در توضیح سوال خود تصریح کرد: قبل از ورود به‌این بحث باید خطاب به آنهایی که می‌خواهند از‌این موضوع برداشت سیاسی یا صنفی کنند بگویم بیش از ۹ سال از بهترین‌ ایام عمرم را در سپاه گذرانده‌ام و از ‌این بابت خرسندم و به آن افتخار می‌کنم. اما از مرداد ماه سال گذشته (زمان فروش سهام مخابرات) پوست خربزه‌ای زیر پای سپاه و ستاد اجرایی فرمان امام گذاشته شده که باید مراقب آن بود.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به سخنان حسینی که گفته بود در معامله مخابرات نباید شریک خارجی گرفته شود، گفت: ایرانسل نیز به همین شکل واگذار شد و این شرکت که در حوزه مخابرات مشغول است و مسائل امنیتی نیز دارد، شریک خارجی داشته است. در نتیجه چنین منعی برای عدم وجود شریک خارجی وجود نداشته است. این نماینده مجلس افزود: اینکه ۵۰ درصد سهام مخابرات کشور را بدون حضور رقیب، به یک شرکت واگذار کنیم و بعد بگوییم به شکل رقابتی و در بورس واگذار شده است، خنده‌دار است.

نادران افزود: دولت در اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ عزم خود را نشان نداده است و هنوز یک شرکت اجازه رقابت با شرکت‌های دولتی را پیدا نکرده است و در واگذاری‌ها نیز شرایطی به وجود آمده که ناامنی ایجاد می‌کند. این عضو فراکسیون اصولگرایان خطاب به حسینی که معامله مخابرات را انحصاری ندانسته بود، گفت: مگر انحصار شاخ و دم دارد؟ اینکه کسی بدون استناد علمی این معامله را انحصاری نداند، درست نیست. وی ادامه داد: ۵۰ درصد سهام مخابرات کشور را به یک کنسرسیوم داده‌اید؛ این درحالی است که اعضای هیات‌مدیره آن طی یکسال عوض نشده که گویا‌ این عدم تغییر جزو شروط ضمن عقد بوده است!

نادران گفت: هنگامی که شرکت‌های خریدار سهام مخابرات، مستقیما به فرماندهی سپاه و ستاد اجرایی فرمان امام متصل هستند؛ نمی‌توان گفت که این شرکت‌ها غیردولتی هستند. چون با این کار شرایطی فراهم شده که سرمایه‌گذاری خصوصی در حوزه مخابرات به معنای واقعی صورت نخواهد گرفت؛ چرا که سرمایه‌گذاران احساس امنیت نمی‌کنند.

نماینده تهران از درخواست خود از وزیر اقتصاد برای اعلام میزان مالیات پرداختی این شرکت‌ها در سال‌های ۸۳، ۸۵ و ۸۶ یاد کرد و گفت: قصد داشتیم بدانیم که این شرکت‌ها چقدر گردش مالی دارند. اما وقتی سوال شد، گفتند که این شرکت‌ها به جایی متصل هستند که منابع مالی فراوان دارند! اما اطلاعات مالیاتی آنها جزو اسرار شرکت‌ها است و نمی‌توانیم آنها را فاش کنیم.

وی با اشاره به بررسی‌های کمیسیون ویژه نظارت بر اصل ۴۴ مجلس خاطرنشان کرد: این کمیسیون معامله سهام مخابرات را «صوری» تلقی کرده، که یک رقابت میان بنیاد تعاون سپاه و بنیاد تعاون بسیج بوده است. وی ادامه داد: ۵۰ درصد سهام مخابرات به کنسرسیومی ارائه داده شده که از لحاظ سیاسی قدرتمند است و مشخص نیست که چگونه می‌خواهید بر آن حاکمیت داشته

باشید.

نادران نیز تدبیر رهبری را در مورد سیاست‌های کلی اصل ۴۴ عدم تبدیل انحصار دولتی به غیر دولتی دانست و گفت: شما ترکیبی از بنیاد تعاون سپاه و ستاد اجرایی فرمان امام درست کرده‌اید که رقابت را حذف می‌کند. وی از حسینی پرسید: قصد دارید مسائل امنیتی را تا چه سطحی از تصدی‌گری داخل کنید؟ من با فعالیت‌های اقتصادی سپاه و ستاد اجرایی فرمان امام مخالف نیستم، اما شما در واگذاری سهام ایجاد ناامنی کرده‌اید. نادران در پایان گفت: با توجه به پاسخ‌های داده شده در کمیسیون و مشورت با دیگر سوال‌کنندگان (توکلی و رحیمی)، پاسخ وزیر را قانع‌کننده نمی‌دانم. با‌ این حال، پس از اظهارات نادران، پاسخ وزیر به رای گذاشته شد که نمایندگان پاسخ وی را قانع‌کننده دانستند.