لاریجانی: صحت نگاه ایران ثابت شد
باهنر: بیانیه تهران تصمیم نظام بود.
دنیای اقتصاد- علی لاریجانی، رییس مجلس با بیان اینکه ایران به هیچ وجه زیر بار اجرای گزینشی بیانیه تهران نخواهد رفت، تاکید کرد: در مساله اخیر اتمی مشاهده نمودیم بعد از اینکه آمریکایی‌ها کتبا از ترکیه تقاضا کردند که وساطت نماید و ترکیه و برزیل را برای بازکردن مسیری در بحث هسته‌ای وارد صحنه کردند و ایران به احترام ترکیه و برزیل که دو کشور دوست ایران هستند، بحث تبادل سوخت را با شرایطی پذیرفت که در بیانیه تهران منعکس است؛ یکباره دست به فریبکاری زدند و با هیاهوی زیاد مجددا به سوی قطعنامه روی آوردند. به گفته لاریجانی، پشتیبانی مجلس از بیانیه تهران منوط به رعایت همه شروط است و چنانچه آمریکا چه در سطح شورای امنیت و چه در سطح کنگره‌ دست به ماجراجویی بزند، کلا این مسیر به کنار خواهد رفت.

باهنر در نشست ماهانه جامعه اسلامی مهندسین:
بیانیه تهران تصمیم نظام بود
لاریجانی: آمریکا ماجراجویی کند مسیر بیانیه تهران به کنار خواهد رفت
دنیای اقتصاد- محمدرضا باهنر، نایب‌ رییس مجلس بیانیه تهران را حاصل تصمیم‌گیری نظام دانسته و همزمان علی لاریجانی رییس مجلس هم تاکید کرده ایران به هیچ وجه زیر بار اجرای گزینشی بیانیه تهران نخواهد رفت. باهنر در جلسه شنبه شب جامعه اسلامی مهندسین اظهار نظر می‌کرد و لاریجانی هم دیروز در آغاز جلسه علنی مجلس.
لاریجانی در نطق پیش از دستور خود، با اشاره به بیانیه تهران، تاکید کرد: در مساله اخیر اتمی مشاهده نمودیم بعد از این‌که آمریکایی‌ها کتبا از ترکیه تقاضا کردند که وساطت نماید و ترکیه و برزیل را برای بازکردن مسیری در بحث هسته‌ای وارد صحنه کردند و ایران به احترام ترکیه و برزیل که دو کشور دوست ایران هستند، بحث تبادل سوخت را با شرایطی پذیرفت که در بیانیه تهران منعکس است؛ یکباره دست به فریبکاری زدند و با هیاهوی زیاد مجددا به سوی قطعنامه روی آوردند. به گزارش ایسنا، لاریجانی خطاب به آمریکایی‌ها گفت: اگر شما واقعا دنبال چنین مسیری بودید، چرا دو دولت مهم برزیل و ترکیه را دچار تمسخر کردید؟ ایران که از ابتدا به دوستان ترکیه و برزیل گفته بود، ما به آمریکایی‌ها اعتماد نداریم و به همین دلیل با سپردن اورانیوم غنی‌شده در ترکیه موافق نیستیم. حالا صحت نگاه ایران برای همگان اثبات شد. شاید آمریکا و چند کشور اروپایی در این خیال هستند با چنین قیل‌وقالی اجرای بیانیه تهران را گزینشی دنبال کنند. وی افزود: مجلس شورای اسلامی صراحتا اعلام می‌کند همان‌گونه که در بیانیه‌ مجلس منعکس شد، دولت ایران صرفا با میانجیگری ترکیه و برزیل می‌تواند در قالب تحقق تمام مفاد بیانیه تهران گام بردارد و نه اقدام گزینشی و پشتیبانی مجلس از بیانیه تهران منوط به رعایت همه شروط است. رییس مجلس ادامه داد: چنانچه آمریکا چه در سطح شورای امنیت و چه در سطح کنگره‌ دست به ماجراجویی بزند، همه تلاش‌های کشورهای ترکیه و برزیل را مخدوش کرده و کلا این مسیر به کنار خواهد رفت و در آن شرایط مجلس شورای اسلامی در مورد نحوه همکاری ایران و آژانس تصمیمات دیگری خواهد گرفت.
سخنان باهنر
همچنین، محمدرضا باهنر دبیر کل جامعه اسلامی مهندسین شنبه شب در نشست ماهانه این تشکل اظهار کرد: در صورتی که قطعنامه جدیدی علیه ایران در شورای امنیت تصویب شود، تعهداتی که ما در بیانیه تهران داده‌ایم منتفی می‌شود و ممکن است تصمیمات دیگری نیز اتخاذ شود.به گزارش ایسنا، باهنر با اشاره به برگزاری اجلاس گروه ۱۵ در تهران گفت: اجلاس خوبی بود و در کنار آن بیانیه مشترکی بین ایران، برزیل و ترکیه به تصویب رسید. البته در محافل خصوصی این بحث مطرح بود که آیا تصمیم دولت با مقامات بالا و با شورای عالی امنیت ملی هماهنگ شده یا نه؟ چرا که قبلا بحث سر این بود که مبادله سوخت در تهران صورت بگیرد، ولی در بیانیه صحبت از این بود که در ترکیه این مبادله سوخت انجام شود. وی افزود: این تصمیم، تصمیم نظام بوده است و در این ارتباط هماهنگی وجود داشته است. باهنر با بیان اینکه در این بیانیه، جمهوری اسلامی ایران چندین خواسته را بیان کرده است، گفت: این خواسته‌ها از یکدیگر تفکیک‌ناپذیر هستند و اینکه بخشی از این خواسته‌ها اجرا شود و بخشی دیگر اجرا نشود برای ما قابل قبول نیست.وی با بیان اینکه با بیانیه تهران ضرری متوجه جمهوری اسلامی نمی‌شود، گفت: از آن طرف ما نباید کار را خیلی بزرگ جلوه دهیم. برزیل و ترکیه دو کشور مهم هستند، البته نقش میانجی‌گری را ایفا کردند ولی طرف مذاکره نیستند. آنها دو عضو غیر دایم شورای امنیت هستند و باید در همین حدی که هستند به آنها وزن بدهیم.وی با اشاره به اینکه آمریکا با متحدانش درصدد این هستند که قطعنامه جدیدی علیه ایران در شورای امنیت به تصویب برسانند، گفت: احتمال دارد که این قطعنامه صادر و در دو سه هفته آینده نهایی شود. البته با کارهایی که چین کرد و مقداری نیز روسیه؛ مفاد قطعنامه نسبت به آ‌نچه که آمریکا می‌خواست مقداری تعدیل شده است.وی با بیان اینکه ما با صدور بیانیه تهران نشان دادیم که با تاکید بر دفاع از حق خودمان اهل گفت‌وگو هستیم، افزود: ممکن است که این قطعنامه صادر شود گرچه ممکن است با بیانیه تهران این صدور مدتی به تاخیر بیافتد. باهنر عنوان کرد: ما صدور بیانیه تهران را یک تاکتیک می‌دانیم، البته در حال حاضر دو عضو غیردائم شورای امنیت وکیل مدافع ما هستند و آنها از بیانیه تهران دفاع می‌کنند. آقای اردوغان مذاکراتی را در ارتباط با بیانیه تهران با کشورهای مختلف انجام داده است، به آمریکایی‌ها گفته است که شما خود نامه مکتوب داده‌اید که ما بیاییم میانجی‌گری کنیم و در واقع اقدام آمریکا در جهت صدور قطعنامه علیه ایران عدم پایبندی آنها را به صحبت‌هایشان نشان می‌دهد، در حالی که آنها از ترکیه درخواست کرده‌ بودند که در این ارتباط میانجی‌گری کنند. نماینده مردم تهران گفت: مجلس و دولت همکاری‌های تنگاتنگی انجام می‌دهند و برای سناریوهای مختلف برنامه‌ریزی می‌کنیم. در صورتی که قطعنامه علیه ایران صادر شود تعهداتی که ما در بیانیه داده بودیم منتفی می‌شود و ما به شرایط قبل از بیانیه برمی‌گردیم و ممکن است تصمیمات دیگری اتخاذ شود.

گفت‌وگوی تلفنی احمدی‌نژاد با اردوغان

محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور ایران و رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه در مکالمه تلفنی، آخرین تحولات و رایزنی‌های انجام شده درباره بیانیه تهران و تبادل سوخت هسته‌ای را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند. به گزارش ایسنا، احمدی‌نژاد در این تماس تلفنی ، بیانیه تهران را گامی بلند، بسیار قوی و مستدل دانست و گفت: این بیانیه آغاز دوران جدیدی در معادلات سیاسی و بین‌المللی به شمار می‌رود و فرصت مناسبی را برای حرکت در مسیر تعامل و گفت‌وگو برای همه به‌وجود آورده است. رییس‌جمهور، نقش ترکیه و برزیل را در نتیجه نهایی بیانیه تهران مهم و تعیین کننده دانست و گفت: تهران با استمرار روند تعامل و همکاری با کشورهای دوست و برادر خود، به‌دنبال این است که فضای جدیدی بر اساس همکاری سازنده و عادلانه در مناسبات جهانی شکل بگیرد. احمدی‌نژاد تصریح کرد: در مسیر تعاملات بین‌المللی باید به جایی برسیم که همه کشورها بتوانند از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای استفاده کنند و هیچ کس در دنیا سلاح اتمی در اختیار نداشته باشد. اردوغان نیز در تماس تلفنی خود گزارشی از روند رایزنی‌ها و اقدامات انجام شده در زمینه بیانیه تهران ارائه کرد و ادامه این‌گونه رایزنی‌ها و استمرار هماهنگی با مسوولان جمهوری اسلامی ایران تا حصول نتیجه مطلوب را مورد تاکید قرار داد. وی گفت: ترکیه تمام تلاش خود را برای جلب حمایت جهانی از این بیانیه به‌کار خواهد گرفت تا به‌عنوان یک فرصت ارزشمند، مورد توجه و اقبال جامعه جهانی قرار بگیرد.اردوغان همچنین در کنفرانس خبری با بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل در استانبول گفت: انتقادهای برخی کشورها از ایران به علت ادامه غنی‌سازی برای مصارف صلح آمیز صحیح نیست.به گزارش ایرنا از آنکارا، نخست‌وزیر ترکیه با تاکید بر اینکه هر کشوری حق غنی‌سازی برای استفاده در مصارف صلح‌آمیز را دارد، گفت: انتقاد از این مساله و بر زبان آوردن سخنانی از قبیل اینکه، این غنی‌سازی اگر 10 و یا 20 باشد، این‌گونه و یا آن‌گونه خواهد شد، صحیح نیست.