اروپاییها ۱۴۵ میلیارد دلار هزینه میکنند
توافق برای نجات یورو
دنیای اقتصاد- به دنبال سقوط مداوم یورو در چند هفته گذشته که تدریجا به کابوسی برای ۱۶ عضو منطقه یورو تبدیل شد، رهبران این ۱۶ کشور اروپایی توافق کردند تا ۱۴۵ میلیارد دلار برای جلوگیری از این روند و مقابله با منشا این بحران یعنی کسری بودجه یونان اختصاص دهند. این بحران باعث شده است که پول مشترک ۱۶ کشور اروپایی؛ یعنی یورو که در اوج خود حتی برابری ۶/۱ دلار را نیز تجربه کرده بود در روزهای اخیر به کمتر از ۳/۱ دلار (۲۷/۱ دلار) سقوط کند.بخش عمده این سقوط در هفتههای اخیر یعنی پس از فراگیر شدن بحران یونان اتفاق افتاده است که باعث شد یورو نتواند حتی مرز ۴/۱ دلار را نیز حفظ کند.
این روند در بازار داخلی نیز به شکل کاهش بیسابقه یورو در برابر ریال بروز یافت تا حدی که یورو به حد ۱۳۱۳ تومان سقوط کرد، نرخی که اواخر پارسال در مرز ۱۴۰۰ تومان بود. در همین مدت، دلار آمریکا از مرز ۱۰۰۰ تومان به ۱۰۳۰ تومان افزایش یافته است.
پیشبینی میشد که عدم توافق اروپاییها سقوط یورو را در شیب تندتری سرعت دهد؛ چرا که سر رسید پشت سرهم بدهیهای یونان در هفتههای آینده و عدم توانایی این کشور در پرداخت این بدهیها هیچ راهی جز سقوط در برابر یورو باقی نمیگذاشت. همین هفته آینده، یونان باید ۱۲ میلیارد دلار از اقساط بدهی خود را بپردازد که چنانچه بسته ۱۴۵ میلیارد دلاری اروپاییها از راه نمیرسید، هیچ منبع پرداختی برای آن وجود نداشت.
دولت سوسیالیست یونان، در مقابل، شروط اروپاییها برای دریافت این کمک مالی بیسابقه را پذیرفته و کمربند هزینههای خود را به شدت سفت کرده است. پذیرش شروط اروپاییها برای دولت سوسیالیست یونان، البته به مفهوم بیاعتنایی این دولت به همه وعدههای رفاهی اعم از افزایش حقوقها و کاهش قیمتها است که به اعتراضات گسترده در این کشور منجر شده است.طرح ریاضت اقتصادی که سه روز پیش به تصویب پارلمان یونان رسید تا مسیر جذب کمک اروپا هموار شود، شامل عدم افزایش حقوقها، کاهش مزایای بازنشستگی و افزایش مالیاتها است. اعتصاب سراسری اخیر شبکه ترابری یونان را فلج کرده است. پروازها به یونان و از یونان به خارج، به حال تعلیق درآمده، کشتیها در بندرها مانده و فروشگاهها تعطیل است.بسیاری از شرکتکنندگان در این اعتصابات کارمندان بخش دولتی و کسانی هستند که صرفهجوییهای دولتی مستقیما آنها را فقیرتر میکند.بحران بدهیهای یونان موجب تضعیف یورو، واحد پول اتحادیه اروپا شده است. این بحران باعث شده است تا یونان از اتحادیه اروپا و صندوق بینالمللی پول تقاضای وام اضطراری کند.صندوق بینالمللی پول با اعطای وام اضطراری به دولت یونان موافقت کرده تا یونان از آن برای بازپرداخت بدهیهای خارجی خود که سررسید آنها فرا رسیده است، استفاده کند.با توجه به عضویت در حوزه پولی یورو که مستلزم تبعیت کشورهای عضو از سیاست واحد پولی این منطقه است، یونانیان توقع دارند کشورهای عمده عضو این حوزه مسوولیت نجات یونان از بحران کنونی را بر عهده بگیرند و با خرید اوراق قرضه دولتی این کشور، باعث بهبود اعتبار مالی آن شوند.رییس کمیسیون اروپا دیروز اعلام کرد که منطقه یورو هر آنچه را که در توان دارد، انجام خواهد داد تا از ثبات مالی یونان حمایت کند.رهبران منطقه یورو همچنین پیشنهادهایی را برای راهاندازی سازوکار ثبات بخشی اروپایی برای برقراری ثبات مالی در این منطقه ارائه کردهاند.آنها در بیانیهای اعلام کردند که همه نهادهای اروپایی، از جمله بانک مرکزی اروپا همه اقدامات لازم را برای تضمین ثبات مالی منطقه یورو به کار خواهند گرفت.کمک مالی اعضای منطقه یورو به یونان با این امید انجام میشود که مانع گسترش بحران از یونان به سایر کشورهای اروپا شود.رهبران اتحادیه اروپا امیدوارند بتوانند تا فردا دوشنبه که نخستین روز کاری هفته جدید است، سازوکار ثبات بخشی اروپایی را با موجودی هفتاد میلیارد یورو برقرار کنند تا به این وسیله از نگرانی بازارهای مالی و سهام بکاهند.روز جمعه؛ یعنی تنها یک روز قبل از نهایی شدن توافق اروپاییها و همزمان با نگرانی سرمایهگذاران از اثرات بحران مالی یونان بر اقتصاد جهانی، شاخص سهام بازارهای آمریکا، اروپا و آسیا ناگهان کاهش یافت. روز جمعه در آمریکا شاخص داوجونز ۳/۱ درصد سقوط کرد، شاخص بورس فرانسه ۶/۴ درصد افت کرد، شاخص FTSE بریتانیا ۶/۲ درصد کاهش یافت و شاخص Dax آلمان نیز ۳/۳ درصد تنزل کرد.شاخص نیکی ژاپن هم ۱/۴ درصد افت کرد، ارزش استرلینگ نیز با ۱/۲ درصد کاهش به ۴۶۳۳/۱ دلار آمریکا رسید.استرلینگ در مقابل یورو نیز با ۲/۲ درصد کاهش به ۱۴۷۸/۱ یورو رسید.
ارسال نظر