نتیجه مکالمه یک ساعته رییسجمهور چین با اوباما
چین همچنان طرفدار مذاکره هستهای
نشست هستهای ۱+۵ هفته آینده برگزار میشود
دنیای اقتصاد- باراک اوباما در یک گفتوگوی تلفنی یک ساعته با «هوجینتائو»، رییس جمهور چین از وی خواست که به افزایش فشار علیه ایران کمک کند اما منابع خبری اعلام کردند که چین تعهدی در این زمینه به اوباما نداد. این مکالمه پس از سفر چند روز پیش سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به چین انجام شده است.
هوجینتائو رییس جمهور چین- عکس:AFP
نشست هستهای ۱+۵ هفته آینده برگزار میشود
دنیای اقتصاد- باراک اوباما در یک گفتوگوی تلفنی یک ساعته با «هوجینتائو»، رییس جمهور چین از وی خواست که به افزایش فشار علیه ایران کمک کند اما منابع خبری اعلام کردند که چین تعهدی در این زمینه به اوباما نداد. این مکالمه پس از سفر چند روز پیش سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به چین انجام شده است. نشست هستهای ۱+۵ روز دوشنبه ۲۳ فروردین ماه برگزار میشود
چین همچنان طرفدار مذاکره هستهای
وال استریت ژورنال: تهران و پکن درباره روند گفتوگوها پیرامون موضوع هستهای ایران توافق کردند
دنیای اقتصاد- در حالی که آمریکا درصدد جلب حمایت های بین المللی برای اعمال تحریمهای تازه علیهایران است، چین برمصالحه بر سر برنامه هستهای کشورمان تاکید میکند.
باراک اوباما روز جمعه گذشته گفته بود که آمریکا با حمایت جامعه بینالمللی همچنان به افزایش فشار به ایران ادامه خواهد داد. رییسجمهور آمریکا همچنین پنجشنبه در یک گفتوگوی تلفنی از همتای چینیاش خواسته بود که به افزایش فشار علیه ایران کمک کند، اما رییسجمهور چین به طور علنی نسبت به تحریمهای جدید علیه ایران متعهد نشده است. در همین حال، برخی منابع رسانهای آمریکایی با اشاره به سفر سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی به چین، از توافق تهران و پکن درباره روند گفتوگوها درباره موضوع هستهای کشورمان خبر دادهاند.
به گزارش ایسنا، باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا روز جمعه در گفتوگو با شبکه خبری سی.بی.اس. گفت: من در گذشته نیز گفتهام که ما هیچ گزینهای را از روی میز برنمیداریم و همچنان بر افزایش فشار ادامه خواهیم داد تا ببینیم آنها چگونه واکنش نشان میدهند. اما ما این کار را به همراه یک جامعه بینالمللی متحد انجام میدهیم. این کار ما را در موضع مقتدرانهتری قرار میدهد.
رییسجمهور آمریکا مدعی شد :همه شواهد نشان میدهد که ایرانیان در تلاش برای به دست آوردن توانایی تولید سلاح هستهای هستند. آنها ممکن است پس از به دست آوردن این توانایی تصمیم بگیرند که در همان لبه باقی بمانند تا تحریمهای بیشتری را به سوی خود جلب نکنند. اگر آنها به قابلیت سلاح هستهای دست یابند این امر تاثیرات بیثباتکنندهای را در منطقه به دنبال خواهد داشت و یک رقابت تسلیحاتی را در خاورمیانه به راه خواهد انداخت که برای امنیت ملی آمریکا و نیز کل جهان بد است.
وی افزود: هدف ما این است که همچنان به افزایش فشار ادامه دهیم.
به گزارش روزنامه واشنگتنپست، اوباما این اظهارات را پس از گفتوگوی تلفنی یک ساعته روز پنجشنبه با هوجینتائو، رییسجمهور چین که قرار است برای شرکت در نشست هستهای ۱۲ و ۱۳ آوریل(۲۳و ۲۴ فروردین سالجاری) به واشنگتن سفر کند، بیان کرد.
کاخ سفید اعلام کرد که دو طرف درباره اهمیت همکاری با یکدیگر درباره ایران گفتوگو کردند. یک مقام عالی رتبه آمریکایی گفت که واشنگتن امیدوار است بتواند در ماه آوریل قطعنامه تحریمها علیه ایران را به رای بگذارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اوباما از همتای چینیاش خواست که به افزایش فشار علیه ایران کمک کند، اما هو به طور علنی نسبت به تحریمهای جدید علیه ایران متعهد نشد. کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد: اوباما بر اهمیت همکاری برای اطمینان از اینکه ایران به وظایف بینالمللیاش عمل خواهد کرد، تاکید کرد.
آمریکا در حالی مساله تحریمها را مطرح میکند که چین همچنان خواستار مصالحه بر سر برنامه هستهای ایران است. در همین رابطه یانگ جیهچی، وزیر خارجه چین روز جمعه از کشور های عضو ۱+۵ درخواست کرد تا در گفت و گو با سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران «انعطاف» داشته باشند.
آمریکا و روسیه در ماههای اخیر در خصوص سانسور اینترنت، مشکل تبت و فروش تسلیحات آمریکا به تایوان با یکدیگر مشکل داشتهاند. اما گوئو ژیانگانگ، دیپلمات سابق چین در تهران گفت: فکر نمیکنم چین بخواهد اینگونه مسائل دوجانبه بر مذاکرات (درباره ایران) تاثیر بگذارد که یک مساله بینالمللی است. گوئو گفت: چین همواره متوجه بوده است که فائق آمدن آمریکا و چین بر این تنشها به زمان نیاز دارد.
یانگ از همه طرفها خواست تلاشهای دیپلماتیک را تقویت کنند و انعطاف نشان دهند و شرایطی را برای حل مساله هستهای ایران از طریق گفتوگو و مذاکرات ایجاد کنند.
تداوم شکاف در ۱+۵
این همه در حالی است که به گفته دیپلماتهای آمریکایی و اروپایی، مذاکرات درباره تحریمهای شدیدتر سازمان ملل علیه ایران در نیویورک بدون توافق روسیه یا چین درباره اقدامات احتمالی که تحت بررسی قرار دارد، آغاز خواهد شد.
به گزارش ایسنا، فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اخیرا در جمع خبرنگاران در واشنگتن ادعا کرده بود: در حالی که ما به بررسی جزئیات آنچه باید در یک قطعنامه قرار گیرد میپردازیم، چین تمایل خود را به شرکت داشتن کامل نشان داده است.
این در حالی است که تاکنون مذاکرات درباره تحریمها به دلیل خودداری چین از تصویب دور چهارم تحریمها به تعویق افتاده است. پکن معتقد است به زمان بیشتری برای رسیدن به یک توافقنامه از طریق گفتوگو نیاز است.
اگرچه مقامات چین به طور علنی حمایت خود را از اقدامات تنبیهی بیشتر علیه ایران اعلام نکردهاند، اما کراولی ادعا کرده است که چین و آمریکا «در اینجا هدف استراتژیک مشترکی دارند». در همین حال، آندرهای نسترنکو، سخنگوی وزارت خارجه روسیه اخیرا با بیان اینکه مسکو برای شرکت در گفتوگوهای شورای امنیت درباره تحریمهای جدید آماده است در عین حال بار دیگر موضع روسیه مبنی بر اینکه تحریمها به ندرت کارگر میافتد را تکرار کرد.
لی بائودانگ، نماینده چین در سازمان ملل گفت که هر دو طرف در حال کار بر روی تاریخی برای مذاکرات هستند. در ادامه این گزارش آمده است: جلب حمایت چین از تحریمها حیاتی است، زیرا این کشور دارای حق وتو و عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل است.
توافق ایران و چین؟
این در حالی است که روزنامه والاستریت ژورنال با اشاره به سفر دبیر شورای عالی امنیت ملیایران به چین، از توافق تهران و پکن درباره روند گفتوگوها پیرامون موضوع هستهای کشورمان خبر داد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه وال استریت ژورنال، جلیلی در حالی به سفر خود به چین پایان داد که هم تهران و هم پکن خواستار ادامه روند مذاکرات بینالمللی درباره موضوع هستهای ایران شدند.
به نوشته این روزنامه، توافق پکن و تهران در حالی انجام میشود که فشارهای زیادی بر چین وارد میشود تا از دور جدید تحریم ها علیه ایران حمایت کند.
در همین رابطه، دیروز جمعه سعید جلیلی دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران در پکن خطاب به خبرنگاران گفت: ما توافق کردیم که تحریمها به عنوان یک ابزار دیگر تاثیرگذاری خود را از دست دادهاند. توافقایران و چین در حالی به دست آمده که در هفته گذشته مقامات و رسانههای غربی شایعات زیادی را درباره موافقت چین برای آغاز مذاکرات به منظور اعمال دور جدید تحریم ها علیهایران منتشر کردند.
به گزارش ایسنا، جلیلی همچنین در جمع شماری از محققان و صاحبنظران سیاسی در موسسه تحقیقات بینالمللی چین در پکن، با تشریح روند فعالیتهای هستهای ایران و همکاریهای گسترده و فراتر از مقررات بینالمللی تهران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اعتمادسازی، گفت: نظام بینالملل باید در کنار تعیین و تعریف تکالیف کشورها در موضوع هستهای حامی و تامینکننده منافع ملتها هم باشد.
جلیلی افزود: اعمال بیش از ۳۰۰۰ نفر - روز بازرسی از تاسیسات هستهای ایران و نظارت کامل آژانس بر فعالیتهای ایران و ۲۱ بار اذعان مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تایید صلحآمیز بودن و انحراف نداشتن برنامههای هستهای ایران، ثابت میکند که تهران به تکالیف خود در اعتمادسازی و رعایت مقررات بینالمللی کاملا عمل کرده است و آژانس بین المللی انرژی اتمی وظیفه دارد از حقوق ملت ایران در این زمینه حمایت کند. جلیلی با تاکید بر بیاثر بودن تهدیدها برای اعمال فشار و تحریم ایران، علت مخالفت تهران با پیشنهاد آمریکا، روسیه و فرانسه مبنی بر تبادل سوخت را ناعادلانه و غیرمنطفی بودن روشهای آنها اعلام کرد.
وی تاکید کرد: تا هنگامی که منطق صحیح و عادلانه بر مناسبات بینالمللی حاکم نشود، مشکلاتی نظیر موضوع هستهای برای همه ملتها وجود خواهد داشت.
تشویق پاکستان و هند به خودداری از معامله با ایران
یک مقام عالی رتبه آمریکایی خبر داده است: واشنگتن در حالی که درگیر گفتوگوهای حساس با تهران درباره برنامه هستهایاش است، در حال تشویق پاکستان و هند به انجام ندادن معاملات تجاری همچون پروژه خط لوله گاز با ایران است.
به گزارش ایسنا، رابرت بلیک، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور آسیای جنوبی و مرکزی درباره سفر اخیرش به هند، افغانستان و پاکستان گفت: آمریکا دوستانمان در دولت پاکستان را تشویق کرده است که درصدد یافتن گزینههای دیگری برآیند. به گزارش روزنامه تایمز آو ایندیا، بلیک در پاسخ به اینکه آیا مساله امضای قراردادی با ایران توسط پاکستان درباره خط لوله گاز در گفتوگو با اسلامآباد مطرح شده است، گفت که به همتای پاکستانیاش گفته است که «مردم مدتهاست که درباره این خط لوله صحبت میکنند، اما من فکر میکنم چالشهایی همچنان برای ساخت این خط لوله وجود دارد.» بلیک افزود: در هر صورت ما دوستانمان را تشویق کردهایم که به دنبال گزینههای دیگری برآیند. نگرانیهای ما درباره دولت ایران بر هیچکس پوشیده نیست. این مقام آمریکایی مدعی شد: با توجه به عدم تمایل ایران به عمل به وظایف بینالمللیاش و رفع نگرانیهای بینالمللی درباره برنامه هستهایاش، به عقیده ما اکنون زمان مناسبی برای انجام چنین معاملاتی با ایران نیست. معاون وزیر خارجه آمریکا در امور آسیای جنوبی و مرکزی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره قصد هند به از سرگیری مذاکرات با تهران درباره خط لوله ایران - پاکستان - هند پس از سه سال گفت که همین مساله درباره دهلینو نیز صدق میکند. بلیک گفت: اکنون زمان بسیار حساسی در مذاکرات با ایران است و ما ترجیح میدهیم همه کشورها در حال حاضر به خاطر دلایلی که مطرح کردم با ایران چنین تعاملاتی نداشته باشند.
ارسال نظر