طرح اصلاح ساختار بودجه‌ریزی

عکس: دنیای اقتصاد، حمید جانی‌پور

دفاع از کاهش تعرفه واردات خودرو لاریجانی برنامه‌های سال ۸۹ مجلس را تشریح کرد

طرح اصلاح ساختار بودجه‌ریزی

مجلس تعرفه واردات خودرو را متعادل کرد

در بحث یارانه‌ها سیاسی عمل نکردیم

اگر در مجمع بحث بازنگری قانون انتخابات نهایی شود مجلس هم پیگیری می‌کند

دنیای اقتصاد - علی لاریجانی ضمن دفاع کامل از عملکرد مرکز پژوهش‌های مجلس، از عزم قوه‌مقننه برای تغییر ساختار بودجه‌نویسی کشور بر اساس مطالعاتی که در مرکز پژوهش‌ها صورت گرفته است، خبر داد.

رییس مجلس در نشست خبری پایان سال خود که عصر دیروز در محل ساختمان مشروطه مجلس برگزار شد، از احتمال بازنگری قانون انتخابات پس از نهایی شدن سیاست‌های کلی انتخابات در مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز خبر داد. او همچنین از عملکرد مجلس در تصویب قانون بودجه و کاهش تعرفه واردات خودرو دفاع کرد و گفت که مجلس لایحه بودجه دولت را چندان تغییر نداده است؛ چراکه نه سقف بودجه تغییر چندانی کرده است و نه اعتبارات جاری و عمرانی دولت. به اعتقاد لاریجانی، مجلس تنها لایحه دولت را با اسناد بالادستی نظام و قوانین موضوعه کشور هماهنگ کرده است.

طرح مرکز پژوهش‌ها برای تغییر ساختار بودجه‌نویسی

رییس مجلس در پاسخ به سوالی درباره راهکار جلوگیری از تاخیر دولت در ارائه لایحه بودجه به مجلس گفت: ساختار بودجه‌نویسی باید تغییراتی یابد که البته در دولت نهم و دهم تغییراتی ایجاد شد، اما باید دقیق‌تر شود و بخش‌های تقنینی و غیر از آن جدا شود و نیاز به مقداری کار مشترک دارد. وی اضافه کرد: مرکز پژوهش‌ها در این زمینه کارهای مطالعاتی خوبی کرده که می‌تواند مبنای خوبی برای این تغییر ساختار باشد. به گفته لاریجانی، احتمالا سال آینده و بعد از بررسی برنامه پنجم در مجلس این طرح در دستور کار قرار خواهد گرفت که اگر زمینه اجرای آن فراهم شود، نظارت و اجرا تسهیل می‌شود. لاریجانی در توضیح این طرح گفت: این طرح که یک مدل بودجه‌ریزی جدید است، هم دخالت بی‌جای مجلس در امور دولت را کاهش می‌دهد و هم بعضی‌ سیاست‌ها برای حرکت امور اجرایی را اصلاح می‌کند.

دفاع از تغییرات «اندک» بودجه در مجلس

لاریجانی همچنین تغییراتی را که مجلس در لایحه بودجه سال ۸۹ کل کشور ایجاد کرده است، اندک دانست و از آنها دفاع کرد. وی گفت: البته دیر آمدن بودجه به مجلس مشکلاتی را ایجاد کرد، اما به دلیل اینکه کمیسیون‌های تخصصی دائما در فرآیند تصمیم‌گیری هستند توانستند با حضور کارشناسان مختلف و گذاشتن وقت بیشتر بودجه را بررسی کنند. لاریجانی با اشاره به روند بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق و دیگر کمیسیون‌ها، گفت: ما در این لایحه چند موضوع را مبنا قرار دادیم. اول سیاست‌های کلی کشور و همچنین برنامه پنجساله و بعضی موارد بالادستی را تکمیل کردیم و دقت شد تا این موارد مانند سیاست اصل ۴۴ قانون اساسی و برنامه پنجم در آن دیده شود. همچنین بعضی قوانینی که در مجلس تصویب می‌شود را در لایحه بودجه دیدیم. البته به سلایق مختلفی که در دولت نیز وجود داشت، احترام گذاشتیم. لاریجانی با اشاره به اینکه منابع عمومی دولت، تنها ‌٥/١ درصد و اعتبارات هزینه‌ای تنها نیم درصد در مجلس تغییر کرد، گفت: قانون هدفمند کردن یارانه‌ها هم که از قبل تصویب شده بود و مشخص بود که میان ۱۰ تا ۲۰ هزار در سال پایه برای آن درآمد در نظر گرفته می‌شود.رییس مجلس خاطر نشان کرد: مجلس در بعد نظارتی کار خود را خواهد کرد و کمیسیون‌های مختلف نیز به آن کمک می‌کنند و همین امسال تصویب شد که کمیسیون تلفیق موظف شود هر چهار ماه به صحن علنی رفته و در رابطه با عملکرد دولت در بودجه گزارش دهد و اگر تخلفی وجود داشته باشد قوه‌قضائیه رسیدگی کند.

لاریجانی در عین حال درباره سیاسی دانستن مصوبات مجلس در زمینه بودجه و سایر مصوبات اقتصادی گفت: اینکه هر اقدامی سیاسی تلقی شود، از نظر ما درست نیست. مثلا در بحث هدفمند کردن یارانه‌ها، مجلس یک نوع نگاه تخصصی داشت و کار آن اصلا از جنس سیاسی نبود. هر چند که هر نظری نقاط قوت و ضعفی دارد؛ اما مشرب مجلس ورود به نزاعات فردی نیست. لاریجانی همچنین از عملکرد مرکز پژوهش‌های مجلس در زمینه بودجه دفاع کرد و گزارش‌های این مرکز را دقیق، کارشناسانه، منصفانه و مستقل دانست.

کاهش تعرفه واردات خودرو با منطق تعادلی

خبرنگاری درباره انتقاد رییس‌جمهور از افزایش تعرفه واردات محصولات کشاورزی و کاهش تعرفه خودرو که از لاریجانی سوال کرد که رییس مجلس پاسخ داد: این دو موضوع باید دارای یک منطق باشد؛ این سوال مطرح است که چرا ما برای خودرو تعرفه می‌گذاریم؟ جواب مشخص است؛ علت این کار حمایت از خودروسازان داخلی است. همین طور در خصوص تعرفه محصولات کشاورزی که چهار درصد بوده است، هدف تشویق تولیدکنندگان داخلی است. اگر واردات میوه‌جات ارزان باشد، تولید‌کننده بخش کشاورزی قطعا متضرر می‌شود.

وی با یادآوری اینکه تعرفه خودرو هم۷۰ درصد تعیین شده که چندان کم نیست، گفت: نباید این بحث مطرح شود که این تعرفه کم است، مجلس این تعرفه‌ها را متعادل کرد. ضمن اینکه با این نگاه مجلس قطعا دست دولت بسته نیست؛ کما اینکه طبق مصوبه مجلس هم در شرایطی که برای مصرف‌کننده مشکلی به وجود آید، این تعرفه‌ها می‌تواند تغییر کند.

لاریجانی در واقع پاسخ آن بخش از سخنان محمود احمدی‌نژاد را داد که دو روز قبل گفته بود: «من اهل گله‌گذاری نیستم؛ اما بسیار بد است که برای محصولات ضروری که مردم به آنها نیاز دارند در زمینه کشاورزی عوارض چهار برابر وضع می‌شود، ولی برای خودرو که تولید داخلی داریم این عوارض کاهش می‌یابد.»

احتمال بازنگری قانون انتخابات در مجلس

رییس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی در مورد قانون انتخابات و بازنگری در آن نیز با یادآوری این نکته که قانون انتخابات ایران در موارد زیادی تغییر یافته و تغییر در آن بر حسب شرایط امری متعارف است، خاطرنشان کرد: در مجمع تشخیص مصلحت نظام سیاست‌های کلی در این خصوص در حال تدوین است که می‌تواند به شکل ثابتی دنبال شود و اگر در مجمع این موضوع نهایی شود، مجلس نیز آن را به دنبال می‌کند. وی به احتمال بازنگری قانون انتخابات در مجلس اشاره و اضافه کرد: البته مرکز پژوهش‌های مجلس کار دقیقی در این خصوص صورت داده که می‌تواند به مجمع کمک کند.

خبرنگار دیگری از رییس مجلس، موضع وی درباره اظهار نظر برخی نمایندگان را که به دنبال محاکمه فرزندان آیت‌ا...‌هاشمی رفسنجانی هستند، جویا شد که وی پاسخ داد: به طور طبیعی مجلس جای این‌گونه بحث‌ها است. پارلمانی که افکار مختلف در آن حضور دارند، طبیعتا نگاه‌های مختلفی هم دارد، اما در کل طرح این موضوعات باید توسط قوه‌قضائیه مورد رسیدگی قرار گیرد تا برای مردم چیزی مبهم باقی نماند.

به گفته لاریجانی، هر کس در هر جایی که قرار دارد اگر نسبت به او سوال و شبهه‌ای به وجود آمده قوه‌قضائیه موظف است این مساله را برای شفاف‌سازی افکار عمومی رسیدگی کند.خبرنگار دیگری با اشاره به اعلام اخیر رییس قوه‌قضائیه مبنی بر کشف یک باند تبهکار در مسائل اقتصادی از لاریجانی پرسید که آیا شما اخیرا در این زمینه نامه‌ای نوشته‌اید؟ رییس مجلس پاسخ داد: من نامه‌ای در این زمینه ننوشتم؛ اما نمایندگان مجلس طی نامه‌ای از این موضع قوه‌قضائیه حمایت کردند؛ چراکه نمایندگان روی مبارزه با فساد و رسیدگی ریشه‌ای به این موضوع جدی و پیگیر هستند و هر کس در هر مقامی که باشد باید در این زمینه به خوبی پاسخگویی کند. قوه‌قضائیه هم اعلام کرده که مساله را ریشه‌ای حل می‌کند و ما نیز از این موضع حمایت کردیم.

عکس: حمید جانی‌پور