رییس مجلس کارنامه «برنامه چهارم» را ارزیابی کرد
تحلیل لاریجانی از وضع اقتصاد
دنیای اقتصاد- در آخرین روزها از سال پایانی برنامه چهارم و در حالی که هنوز تکلیف سال آینده از نظر تمدید برنامه چهارم یا شروع برنامه پنجم مشخص نشده است، علی لاریجانی با انتقاد از عدم تحقق برخی از اهداف مهم برنامه چهارم تاکید کرد که باید نقاط ضعف را شناسایی کرد تا در برنامه پنجم به کار بسته شود. به گفته رییس مجلس، در پایان برنامه چهارم، نرخ تورم باید تک رقمی میشد که هم اکنون ۵/۱۵درصد است و در رشد نقدینگی باید شاهد نرخ متوسط ۲۰درصدی بودیم که عملکرد آن حول و حوش ۳۳درصد است و یکی از عوامل اصلی رشد تورم در کشور محسوب میشود. رییس مجلس میگوید بر اساس برنامه چهارم رشد سرمایهگذاری باید به ۲/۱۲درصد میرسید که امروز شاهد نرخ ۸/۴درصدی هستیم و رشد اقتصادی هدف در برنامه که ۸درصد بود نیز در سطح ۲/۶تحقق یافته است. انتقاد رییس مجلس از عدم تحقق اهداف برنامه چهارم
در پایان برنامه چهارم باید نرخ تورم به ۹/۹ درصد میرسید که با ارزیابی عملکرد فعلی این رقم ۵/۱۵ درصد است. در رشد نقدینگی باید شاهد متوسط ۲۰ درصد میبودیم که پس از ارزیابی عملکرد رشد نقدینگی فعلی در کشور حدود ۳۳ درصد است که این خود عامل رشد تورم در کشور است
رییس مجلس شورای اسلامی با انتقاد از محقق نشدن برخی اهداف برنامه چهارم توسعه بر ضرورت تصویب برنامه پنجم با در نظر گرفتن میزان اجرای برنامه چهارم تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، علی لاریجانی که به استان مرکزی سفر کرده است، در جلسه شورای اداری استان مرکزی، از مسوولان این استان خواست تا برای انجام کاری بهتر در برنامه پنجم تراز طرح آمایش سرزمین به صورت علمی و دقیق در این استان صورت گیرد و اظهار داشت: برای داشتن برنامهای دقیق و متناسب با سیاستهای سند چشمانداز ۲۰ ساله توسعه کشور این موضوعی راهگشا است.
لاریجانی تاکید کرد که ما منابع کمی در برنامه چهارم نداشتیم، اما ارزیابی کلان از پارامترهای اصلی این برنامه قبل از تدوین میتوانست خروجی بهتری برای ما به همراه داشته باشد. وی با قرائت گزارشی بر مبنای گزارش دیوان محاسبات، دولت، بانک مرکزی و مرکز پژوهشهای مجلس در سخنان خود خاطرنشان کرد: در طول برنامه چهارم پیشبینیهایی شده بود که اگر به این شاخصها میرسیدیم موتور اقتصاد کشور به حرکت در میآمد، لذا باید پیش از تنظیم و تصویب برنامه پنجم ارزیابی کرد و دید که نقاط ضعف در برنامه چهارم کجا بوده و آن را در برنامه پنجم به کار بست.
لاریجانی با مقایسه آنچه باید در برنامه چهارم توسعه به آن میرسیدیم و آمارهای فعلی در برخی پارامترهای اقتصادی گفت: در پایان برنامه چهارم باید نرخ تورم به ۹/۹ درصد میرسید که با ارزیابی عملکرد فعلی این رقم ۵/۱۵ درصد است. در رشد نقدینگی باید شاهد متوسط ۲۰ درصد میبودیم که پس از ارزیابی عملکرد رشد نقدینگی فعلی در کشور حدود ۳۳ درصد است که این خود عامل رشد تورم در کشور است.
رییس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: رشد سرمایهگذاری متوسط پس از پایان برنامه چهارم توسعه باید ۲/۱۲ درصد میبود که آنچه امروز پس از ارزیابی برنامه شاهد آن هستیم ۸/۴ درصد است. در بهرهوری باید پس از پایان برنامه چهارم شاهد ۵/۳ درصد بهرهوری میبودیم که پس از ارزیابی عملکرد این رقم ۱/۶ درصد است. در رشد داخلی باید پس از برنامه چهارم رقمی معادل ۸ را شاهد میبودیم که ارزیابی عملکرد نشان میدهد رقم رشد داخلی ۲۵/۶ درصد در شرایط فعلی است. لاریجانی با بیان اینکه آمار ذکر شده نشان میدهد که مجلس و دولت باید در زمینه برخی آمارها پس از آسیبشناسی نسبت به تصویب برنامه پنجم اقدام کنند، گفت: هزینههای جاری باید پس از پایان برنامه چهارم توسعه ۱۰ درصد میبود که متاسفانه اختلاف هزینههای جاری که بعضا ۹۷ تا ۱۶۰ درصد رشد داشته است به عنوان مثال در سال ۸۳ بودجهای معادل ۲۰ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده بود که این رقم به ۴۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
با اقتصاد سوسیالیستی نمیشود
نماینده قم در خانه ملت با بیان اینکه با اقتصاد سوسیالیستی نمیتوانیم مشکل اقتصاد و اشتغال را در کشور حل کنیم، گفت: در سیاستهای اصل ۴۴ طبقه بندی لازم صورت گرفته است و از آنجایی که قانون اساسی اجازه داده این کار باید به درستی انجام میشد، اما وقتی هزینههای جاری فربه میشود فضایی برای رشد اقتصادی فراهم نمیشود.
وی با بیان اینکه در نظام برنامهنویسی و بودجهریزی باید دقت کافی را برای تطبیق این برنامهها با اسناد بالادستی اختصاص داد، گفت: در یک فضای توهمی نمیتوان برنامهریزی درستی را صورت داد. باید در نظام برنامه و بودجهریزی انضباط را لحاظ کرد؛ چرا که اگر انضباط لحاظ شود و کشور هم منضبط عمل کند به شاخصهای مورد نظر میرسیم. لاریجانی با بیان اینکه از ۲۹۰ آییننامه و دستورالعملی که در برنامه چهارم نوشته شده بود ۱۱۷ فقره یعنی حدود ۴۰ درصد تا پایان سال ۸۷ نوشته شده و مابقی آن تحقق نیافته است، اظهار داشت: وقتی این دستورالعملها نوشته و محقق نمیشود قانون فقط یک کاغذ است.
رییس مجلس ادامه داد: از ۶۴۳ حکمی که برابر با گزارش دیوان محاسبات و مرکز پژوهشهای مجلس در برنامه چهارم آمده بود تنها ۱۲۳ مورد تحقق یافته و ۴۴۹ مورد آن غیرقابل ارزیابی است، گفت: تحقق ۱۹ درصد و محقق نشدن ۷۱ درصد از احکام پیشبینی شده نمیتواند ما را به شاخصها و ملاکهای مورد نظرمان برساند، بنابراین باید در برنامه پنجم انضباط را لحاظ کرده و اهداف را به درستی ترسیم کنیم.
همه باید یارانه بگیرند
رییس مجلس شورای اسلامی همچنین در جمع مردم شازند تصریح کرد: براساس مصوبه مجلس، همه افراد متناسب با شرایطشان باید از کمکهای پیش بینی شده در راستای اجرای لایحه هدفمند کردن یارانهها برخوردار شوند. لاریجانی گفت: نگاه مجلس این بوده که همه مردم تحت پوشش این لایحه قرار بگیرند و چه از کمکهای پیشبینی شده در مورد آب و برق، گاز و چه بحث بیمه و بهداشت
استفاده کنند. لاریجانی با اشاره به حذف دهکها از لایحه پیشنهادی دولت گفت: با این کار همه افراد متناسب با شرایطی که دولت برایشان تنظیم میکند از یارانهها استفاده میکنند؛ ضمن این که برای صنایع و کشاورزان نیز پشتیبانیهای خاصی در نظر گرفتهایم. به گفته لاریجانی، ۳۰ درصد ظرفیت این کمکها باید صرف صنایع و کشاورزان شود تا هدف لایحه که تولید و راندمان بیشتر است صورت گیرد که نیازمند دقت در اجرای این کار است. وی گفت: امیدواریم این کار به درستی صورت گیرد تا دولت بتواند تحولی را در کشور ایجاد کند.
ارسال نظر