مخالفت‌ چین با تشدید تحریم‌ها علیه ایران

ژانگ یسوی، نماینده چین در سازمان ملل متحد، عکس:AFP مخالفت چین با تشدید فوری تحریم‌ها علیه ایران

ژانگ یسوی، نماینده چین در سازمان ملل متحد

نماینده چین در سازمان ملل متحد گفت که شورای امنیت در ماه میلادی جاری (۱۰ دی تا ۱۰ بهمن سال جاری) تشدید تحریم‌ها علیه ایران را بررسی نخواهد کرد.

به گزارش ایلنا به نقل از بی‌بی‌سی، ژانگ یسوی، نماینده چین در سازمان ملل متحد که ریاست شورای امنیت را در ژانویه، ماه میلادی جاری بر عهده دارد، در جمع خبرنگاران گفت: اکنون زمان مناسب برای اعمال تحریم علیه ایران نیست، چرا که تلاش‌های دیپلماتیک برای حل مساله هسته‌ای این کشور همچنان ادامه دارد.

وی همچنین خواستار «زمان و صبر بیشتر» برای رفع اختلاف‌ها در مورد برنامه هسته‌ای ایران شد.

نماینده چین در سازمان ملل گفت: هنوز برای فکر کردن به تحریم‌های جدید علیه ایران به خاطر خودداری از تعلیق فعالیت هسته‌ای حساسش خیلی زود است و خواستار استفاده از دیپلماسی بیشتر در قبال تهران شد. به گزارش ایسنا، ژانگ در جمع خبرنگاران گفت‌: تلاش‌های دیپلماتیک فعلی برای یافتن راه‌حلی صلح‌آمیز «هنوز نیازمند زمان و بردباری بیشتری است» و به این ترتیب نظر وزارت خارجه چین در پکن را انعکاس داد.

نماینده چین در سازمان ملل تصریح کرد: تحریم‌ها به خودی خود «هدف نیستند» و یک راه‌حل دیپلماتیک «بهترین گزینه است».

پیش از این، جیانگ یو، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز گفته بود: ما معتقدیم که مذاکره و گفت‌وگو روش درست برای حل مساله هسته‌ای ایران است. یو افزوده بود: ما هنوز جا برای تلاش‌های دیپلماتیک داریم و امیدواریم که همه کشورهای دخیل سیاست‌های عملی‌تر و انعطاف‌پذیرتری را اتخاذ کنند تا تلاش‌های دیپلماتیک را افزایش داده و هرچه زودتر مذاکرات را از سرگیریم. به گزارش روزنامه واشنگتن پست، نماینده چین در سازمان ملل اعلام کرد که دولتش هنوز برای اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران آمادگی ندارد.

یسوئی گفت : اکنون زمان مناسب برای تحریم‌ها نیست، زیرا تلاش‌های دیپلماتیک همچنان ادامه دارد.

اظهارات چین انعکاس‌دهنده چالشی است که آمریکا در جلب حمایت‌های بین‌المللی از تلاش‌هایی برای اعمال تحریم علیه ایران در پیش دارد. دولت باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا در حال آماده کردن بسته‌ای از تحریم‌های هدفمند علیه ایران است.

فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است: اینکه چین و ‌آمریکا در زمینه به کارگیری ابزار تحریم‌ها دیدگا‌ه‌های متفاوت دارند از هیچ‌کس پوشیده نیست. مقامات آمریکایی سایر کشورها را تحت فشار قرار خواهند داد تا تحریم‌ها علیه ایران را اعمال کنند، اما افزود: ما می‌خواهیم این کار را طوری انجام دهیم که برخی عوامل خاص در داخل دولت ایران را هدف قرار دهیم و مردم ایران را که آشکارا به دنبال رابطه‌‌ای متفاوت با دولتشان هستند، تنبیه نکنیم. دیپلمات‌های آمریکایی و اروپایی اذعان دارند که چین و روسیه احتمالا تنها با تحریم‌های بسیار نرم جدید موافقت خواهند کرد. به گفته دیپلمات‌های شورای امنیت، چین که در حال گسترش روابط تجاری خود با ایران است، مقاومت خود در برابر تحریم‌ها را در ماه‌های اخیر افزایش داده است. این کشور ماه گذشته از شرکت در نشستی درباره مساله هسته‌ای ایران که آمریکا‌، روسیه‌،‌ انگلیس‌، فرانسه و ‌آلمان قصد شرکت در آن را داشتند، خودداری کرد و دلیل آن را مشکل در برنامه‌ریزی عنوان کرد.

اما یسوئی روز سه‌شنبه گفت که چین در ماه میلادی جاری با کشورهای مذکور دیدار خواهد کرد تا درباره واکنشی به خودداری ایران از پذیرش پیشنهاد ارائه شده به آن تصمیم‌گیری شود.

وی افزود‌: چنین تلاش‌هایی نیازمند زمان و بردباری بیشتری است. در همین حال، کراولی در واشنگتن گفته است که آمریکا همچنان امیدوار است چین موضع خود را تغییر دهد .

وی با بیان این که آمریکا و چین دیدگاه‌های متفاوتی در این زمینه دارند با اشاره به یک «روند مداوم» گفت‌وگو افزود: در هر صورت ما به کار کردن بر روی این مساله ادامه خواهیم داد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه اظهاراتش افزوده است: گاهی در یک مقطع زمانی خاص کشوری ممکن است ایده‌ای را خوب بداند یا بد بداند ما به گفت‌وگوهای خود ادامه خواهیم داد و انتظار داریم که در هفته‌های آینده در این زمینه به پیشرفت دست یابیم. هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا نیز روز دوشنبه گفته بود : دولت باراک اوباما در مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران را همچنان باز نگه داشته است. وی در جمع خبرنگاران در وزارت خارجه این کشور افزوده بود: کاملا مشخص است که تلاش‌های دولت باراک اوباما رییس‌جمهوری آمریکا برای تعامل با ایران با هدف متقاعد کردن ایران به تعلیق فعالیت‌های هسته‌ای‌اش پیش از سال ۲۰۰۹ به شکست انجامیده است. دولت اوباما در حال مشورت با سایر کشورها درباره تحریم‌های جدید است، اما تاکید کرد که این به این مفهوم نیست که واشنگتن تلاش‌های خود را برای آغاز مذاکرات با ایران رها کرده است. وزیر خارجه آمریکا همچنین اظهار کرده بود که هیچ ضرب‌الاجل غیرقابل تغییر و سفت و سختی برای پاسخگویی ایران تعیین نشده است. ما از به کار گرفتن کلمه «ضرب‌الاجل» خودداری کرده‌ایم. این کلمه‌ای نیست که ما استفاده کرده‌ایم؛ زیرا می‌خواهیم در مذاکرات را باز نگه داریم، اما ما علاوه بر آن با صراحت اعلام کرده‌ایم که نمی‌توانیم همچنان منتظر بمانیم و در حالی که خود ایرانیان درباره افزایش تولید اورانیوم با غنای بالا صحبت می‌کنند ما دست روی دست بگذاریم.

وزیر خارجه آمریکا افزوده بود: من اکنون نمی‌توانم به طور مناسبی درباره جزییات این مذاکرات اظهارنظر کنم، جز این‌که بگویم هدف ما فشار آوردن به دولت ایران است، بدون این‌که به درد و رنج ایرانیان عادی اضافه کنیم.

وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به تحریم‌ها گفت: ما مذاکرات با شرکای خود و کشورهای همفکرمان را درباره تحریم‌ها و اعمال فشار آغاز کرده‌ایم.

بیل برتون، سخنگوی کاخ سفید نیز روز دوشنبه گفته بود: برای اینکه ایران کار درست را انجام دهد و به وظایف بین‌المللی خود عمل کند در همچنان باز است.

وی با بیان این که «ما روند مناسب را در پیش می‌گیریم تا آنها را به میز مذاکرات بکشانیم و متقاعدشان کنیم که آنچه را که باید انجام دهند» افزوده بود که تیم امنیت ملی اوباما و سایر مشاوران عالی‌رتبه وی قرار است این هفته با یکدیگر دیدار کنند تا درباره اینکه «گام‌های بعدی چه باید باشد» تصمیم‌گیری کنند.

به گزارش ایسنا، آمریکا تا پیش از روز دوشنبه از ایران خواسته بود تا پایان سال ۲۰۰۹ به پیشنهاد مبادله سوخت که بر اساس آن ایران بخش اعظم اورانیوم خود با غنای پایین را به خارج از کشور می‌فرستد و در ازای آن سوخت لازم برای رآکتور تحقیقاتی تهران را دریافت کند پاسخ دهد. در این بین ایران اعلام کرده است: در صورتی که تا پایان ژانویه سال جاری طرح پیشنهادی پیرامون سوخت مورد نیاز رآکتور تهران نهایی نشود ایران سوخت ۲۰ درصد را تولید خواهد کرد.

رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز روز سه‌شنبه در این‌باره گفته بود: ایران یک ماه دیگر برای دستیابی به تفاهم با طرف‌های ذی‌ربط هسته‌ای صبر می‌کند.

مهمانپرست افزوده بود: برابر مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با طرف‌های ذی‌ربط قرار شده بود که سوخت رآکتور تحقیقاتی جمهوری اسلامی ایران تامین شود و چنانچه این امر محقق نشود، این کشور خود سوخت را تولید کند. در این میان برخی از طرف‌ها از جمهوری اسلامی ایران خواستند که ایران دو ماه برای تفاهم صبر کند که از سوی کشورمان با این موضوع موافقت شد. اینک یک ماه از دو ماه به پایان رسیده و یک ماه دیگر فرصت باقی مانده است تا چنانچه این امر اجرا نشود جمهوری اسلامی ایران تصمیم مقتضی را اتخاذ کند.