نقد کتاب «ادبیات چیست؟» برگزار شد

ایسنا - نشست نقد و بررسی کتاب «ادبیات چیست؟» نوشته ژان پل سارتر عصر روز گذشته (سه‌شنبه، ۱۵ دی‌ماه) در شهر کتاب مرکزی برگزار شد. ابوالحسن نجفی - مترجم کتاب - در این نشست، با اشاره به این موضوع که سارتر در این کتاب به انگیزه انسان برای نوشتن می‌پردازد، گفت: او معتقد است که مهم‌ترین انگیزه برای خلق اثر، بخشش به دیگران است. کسی برای خودش نمی‌نویسد؛ اگر دیگران نبودند، کسی به دنبال نوشتن شعر، ساختن مجسمه و خلق اثر هنری نبود. او افزود: به عقیده سارتر، وقتی کسی یک چیز زیبا آفرید و آن را عرضه کرد، چیزی در جهان ما تغییر می‌کند.

به این معنا با خلق هر اثر هنری و ادبی، چیز زیبایی به جهان ما اضافه می‌شود. ضیاء موحد - شاعر و پژوهشگر فلسفه - نیز به چارچوب فلسفی سارتر پرداخت و گفت: فلسفه سارتر با کتاب «ادبیات چیست؟» ارتباط نزدیکی دارد؛ این‌که تکیه‌ بر آزادی و تعهد نویسنده از کجا می‌آید و بر اساس چه بنیادی است. این نویسنده درباره اساس فلسفه سارتر گفت: سارتر با آشنا شدن با فنومولوژی هوسرل به فلسفه علاقه‌مند شد و به دنبال فلسفه رفت.

موحد اساس پدیدارشناسی هوسرل را بر حیث التفاتی دانست و گفت: این به این معنا است که آگاهی به معنای آگاهی از چیزی است که به این می‌گویند موضوع آگاهی و ما از چیزی که آگاهی داریم، آگاهی به پدیدارها است. آگاهی وارد ذهن می‌شود و پدیده خارج از ذهن در پرانتز گذاشته می‌شود و به پدیده در ذهن تامل می‌کنیم.