محسن پرویز، معاون فرهنگی وزیر ارشاد در قسمتی از گفت‌وگوی بلندش با خبرگزاری مهر به بحث جنجال‌برانگیز جوایز ادبی پرداخته که در زیر می‌خوانید. او برای اولین بار به طور مشروح دلایل مخالفتش با برخی جوایز ادبی را توضیح می‌دهد.

وی درباره موضع‌گیری‌های رسانه‌ای‌اش نسبت به برخی جوایز خصوصی ضمن رد تقسیم‌بندی جوایز به خصوصی و دولتی گفت: من یکبار به صراحت گفته‌ام که ما جوایز ایرانی داریم و جوایزی که در خدمت بیگانگان است. جوایز ایرانی هم می‌توانند خصوصی باشند و هم می‌توانند جوایزی باشند که دولت از آنها حمایت می‌کند.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد اضافه کرد: آنچه که مورد انتقاد بنده بوده و هست و من بر سر آن هستم که باید همه با آن مخالفت کنند، جوایزی است که منشاء ایرانی ندارند. جوایزی که ممکن است به دست افرادی ایرانی برگزار شود، اما به لحاظ اهداف در خدمت بیگانگانند. به لحاظ بودجه، منبع مالی آنها معلوم نیست، شیوه قضاوت و داور‌شان هم نامشخص است.

منبع مالی جایزه‌‌تان را شفاف اعلام کنید

پرویز در این باره ادامه داد: سوال می‌شود که مثلا منبع مالی جایزه جلال کجاست، داوری‌ها چگونه بوده یا سوالاتی از این دست. ما هم عین همه این سوال را از جوایز دیگری که دارند برگزار می‌شوند، می‌پرسیم. یعنی می‌گوییم که منبع مالی‌تان را شفاف اعلام کنید.

وی با ذکر مثالی افزود: کسی جایزه‌ای راه انداخته بود که من نمی‌شناختم. من تعداد زیادی از اهالی فرهنگ و ادب را حداقل به اسم می‌شناسم، اما این شخص را نمی‌شناختم. به همین خاطر از حدود ۲۰ نفر از اهل فرهنگ سوال کردم که آیا او را می‌شناسند؟ گفتند نه، بعد دیدم او در رسانه‌ها دارد برای خودش تبلیغ می‌کند.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد سخنانش را درباره این‌گونه جوایز ادبی چنین پی گرفت: مبارزه نظامی و جاسوسی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران در آمریکا بودجه سری دارد و از گذشته‌ها هم وجود داشته است. الان سه چهار سالی است که کنگره آمریکا مبلغی را برای مبارزه با نظام ما تصویب می‌کند. آیا شما تا به حال از میلیون‌ها دلاری که تصویب می‌شود یک دلار پیدا کرده‌اید که ببینید کجا دارد هزینه می‌شود؟

ارتباط برخی جوایز با آمریکا

پرویز اضافه کرد: سوال من این است که چه کسی این بودجه را که در کنگره آمریکا تصویب می‌شود هزینه می‌کند و به چه شکل؟ فکر می‌کنم این موضوع گویاست و پاسخ برخی مسائل درباره برخی جوایز ادبی را مشخص می‌کند.

وی با یادآوری سخنان اولیه‌اش در این باره گفت: همان‌طور که گفتم جوایز یا ایرانی‌اند و به شکل خصوصی برگزار می‌شوند و ممکن است در خدمت اهداف نظام و آرمان‌های مردم ما باشند یا جوایزی‌اند که با حمایت دولت برگزار می‌شوند مثل جایزه جلال آل‌احمد، کتاب سال و جایزه پروین اعتصامی. یکسری جوایز هم ایرانی نیستند و به لحاظ عملکرد و اهداف در خدمت بیگانگان‌ هستند که باید حساب آنها را جدا کرد.