رویداد - مشاور اطلاعرسانی نخستوزیر عراق خبرداد
آغازمذاکرات ایران و عراق درباره مسائل مرزی به زودی
دولت عراق اعلام کرد که به دنبال جو مثبت حاکم در روابط با ایران نسبت به حل اختلافات فیمابین درباره مالکیت چاههای نفتی فکه خوشبین است و بهزودی کارشناسان دو طرف مذاکراتی را به منظور مسائل مرزی آغاز خواهند کرد. به گزارش ایسنا، علی الموسوی مشاور اطلاعرسانی نخستوزیر عراق در گفتوگو با روزنامه الحیات چاپ لندن گفت: بحران چاه فکه بعد از توافق طرفین عراقی و ایرانی در حل مسالمتآمیز و دیپلماتیک مساله، بهزودی حل خواهد شد.
وی با بیان این که این چاه در حال حاضر تحت کنترل مسوولان عراقی است، افزود: عقبنشینی نیروهای ایرانی از اطراف این چاه بنا به درخواست عراق بود که این مساله فضا را برای شروع مذاکرات درباره برخی مسائل مرزی موجود آماده کرد.
الموسوی ادامه داد: در این مذاکرات مساله ترسیم مرزهای خشکی و دریایی و علامتگذاری مرزها مورد بررسی قرار خواهد گرفت؛ همچنین کمیتههای مشترک که قبلا تشکیل شدند بهزودی نشستهایشان را آغاز خواهند کرد.
همچنین روزنامه الحیات به نقل از مقامات عراقی مدعی شد: اختلاف با ایران بر سر مالکیت چاههای نفتی فکه به دلیل اختلافات مرزی و تلاش تهران برای مجبور کردن بغداد برای به رسمیت شناختن توافقنامه الجزایر است.
این روزنامه چاپ لندن در ادامه به نقل از هوشیار زیباری وزیر خارجه عراق که در جلسه غیرعلنی پارلمان این کشور سخنرانی کرد، افزود: ما از سال ۲۰۰۳ مشکلاتی با ایران در زمینههایی چون پیامدهای جنگ، مرزها، آبها، مینها، گذرگاههای مرزی، توافقنامههای قبلی و هواپیماها داریم.
بر اساس توافقنامه الجزایر که ششم مارس ۱۹۷۵ بین صدام و شاه ایران با نظارت رییسجمهور الجزایر امضا شد، خط القعر (تالوگ) به عنوان مرز دو کشور شناخته شد که بعد از سقوط نظام شاهنشاهی در ایران، صدام این توافقنامه را در سال ۱۹۸۰ ملغی اعلام کرد.
به نوشته الحیات زیباری گفت: مواضع آنها (ایرانیها) این بود که تا زمانیکه این توافقنامه به رسمیت شناخته نشود، وارد مذاکره نخواهند شد. معتقدم بزرگترین پرونده موجود در وزارت خارجه پرونده ایران است.
او ادامه داد: «ایرانیها میگویند که اگر توافقنامه الجزایر را به رسمیت نشناسید با شما در هیچ مشکلی همکاری نخواهیم کرد». به گزارش ایسنا، منوچهر متکی وزیر خارجه کشورمان پیش از این نیز با اشاره به قرارداد ۱۹۷۵ ایران و عراق گفته بود: نقاط صفر مرزی در مرزهای خاکی دو کشور و میلهگذاریها در سالهای گذشته از بین رفته است که باید بازسازی شود، اما این کار انجام نشده است.
وی با اشاره به این که این موضوع در سه سال گذشته همراه با مسوولان عراقی پیگیری و با قرارداد ۱۹۷۵ انطباق داده شده است، گفت: خوشبختانه در دو نوبت برای مشخص کردن نقطه صفر مرزی این کار انجام شد و گروههای فنی نقطه صفر مرزی را بر مبنای این قرارداد مشخص کردند.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: معاون حقوقی وزارت خارجه دراین باره گفتوگوهای مفصلی انجام داده است و در یکسال گذشته توافقاتی انجام شد، اما به علت مسائل داخلی عراقی تعللی دراین باره صورت گرفت.
متکی گفت: نیروهای عراقی در منطقه فکه در ارتفاعات قرار دارند و در ۵ ماه گذشته به نزدیکی چاه نفت آمدند و سنگر کوچکی درست کردند که خلاف بود و نباید صورت میگرفت.
او افزود: به آنها تذکر داده شد و بر اساس گفتوگوهایی که بین دو طرف انجام شد آنها به موضع خود برگشتند.
متکی گفت: مدتی قبل اینکار دوباره انجام شد و طبیعی بود که باید رفع مزاحمت میشد که نیروهای ایرانی اینکار را انجام دادند و دوباره در جای خود مستقر شدند.
ارسال نظر