گفتوگو - دکتر فتحی پور، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس:
لایحه با اقبال مجلس مواجه میشود
دلیل اصلی پنجساله تعیین شدن اجرای لایحه، احتیاط مجلس در خصوص ابعاد احتمالی تورمیلایحه به ویژه با ملاحظه شرایط فعلی که دارای نرخ تورم دورقمی میباشیم. ضمن اینکه دیدن سیستم جامع تامین اجتماعی نیز، اگر چه به لحاظ ماهیت با کارکرد نظام یارانهها متفاوت است لیکن به عنوان یک هدف مهم اقتصاد کلان اهمیت دارد. نظام یارانهها هدف نیست، بلکه یک خاصیت ابزاری تعادل بخش دارد تامینکننده است.
*تاثیر اجرای لایحه هدفمند کردن طی پنج سال را چگونه ارزیابی میکنید ؟
دلیل اصلی پنجساله تعیین شدن اجرای لایحه، احتیاط مجلس در خصوص ابعاد احتمالی تورمیلایحه به ویژه با ملاحظه شرایط فعلی که دارای نرخ تورم دورقمی میباشیم. ضمن اینکه دیدن سیستم جامع تامین اجتماعی نیز، اگر چه به لحاظ ماهیت با کارکرد نظام یارانهها متفاوت است لیکن به عنوان یک هدف مهم اقتصاد کلان اهمیت دارد. نظام یارانهها هدف نیست، بلکه یک خاصیت ابزاری تعادل بخش دارد تامینکننده است. *عده ای از صاحبنظران معتقدند اجرای آن با تورم همراه خواهد بود، نظر شما چیست؟
تورم اولیه ناشی از اجرای لایحه، یک امر اجتنابناپذیر است، زیرا ماهیت هدفمند نمودن یارانهها تورم زا میباشد، اما قابل کنترل بودن آن چیزی نیست که سختتر از سایر عوامل تورمزا باشد، بنابراین باید تمام مجراهای مهار تورم که معطوف به افزایش بازدهی و بهرهوری است، تجهیز شود.
* رویکرد مجلس با این لایحه را چگونه ارزیابی میکنید؟
این لایحه، قطعا مورد استقبال مجلس قرار خواهد گرفت، چرا که این لایحه، منشاء یک تحول اساسی و ساختاری در اقتصاد کشور میباشد. اجرای این لایحه، روند حرکت و فعالیتهای اقتصاد کشور را بهینهسازی و فعالیتها را با روند حرکت اقتصاد دنیا، همساز و همگرا مینماید که یک کار اساسی است.
* تاخیر در اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها چه عواقبی را به دنبال دارد؟
هر چقدر ما در اجرای این لایحه تاخیر داشته باشیم، روند رشد و توسعه اقتصاد کشور را به عقب میاندازیم. به هر میزان که ما فرصت را نسوزانیم و وارد مراحل اجرایی آن شویم، به اقتصاد کشور خدمت کردهایم. لذا تاخیر در اجرای آن، با عنایت به سرعت بالای حرکت اقتصاد دنیا، یک هزینه اجتماعی بر کشور تحمیل میکند.
* تاثیر اجرای آن در تولید ، صادرات و واردات چه خواهد بود؟
هدف اصلی در هدفمند نمودن یارانهها، رشد تولید و سرعت بخشیدن به روند آن است و لذا تاثیر آن بر تولید غیرقابل انکار میباشد. اجرای این طرح، همچنین منجر به رشد تجارت کشور خواهد شد، چرا که مقوله هدفمندی متکی بر بهینهسازی و حداکثر تعامل با دنیای خارج میباشد و لذا اجرای این طرح اثر مستقیم و مثبت بر رشد تجارت خارجی
خواهد داشت.
*عدهای معتقد هستند که دولت برای جبران بخشی از درآمدهایش به ویژه کسری بودجه در سال جاری، در پی اجرای این لایحه است. نظر شما در این باره چیست؟
واقعیت آن است که اگر تا حداکثر ظرفیت این لایحه، به بودجه دولت کمک نماید و بخشهایی از بودجه دولت را پوشش دهد، مطلوب خواهد بود، چون یکی از مشکلات اصلی دولت همواره عدم تقارن درآمدها و هزینهها بوده است. امروزه دیگر تفکر صادرات خوب و واردات بد، منسوخ شده است، بلکه حجم تجارت (صادرات + واردات) مهم است. لذا حتی رشد واردات اگر هدفمند و مدیریت شده باشد، خیلی هم مطلوب است اجرای این طرح، این مقوله را در بر دارد و حجم تجارت را رشد میدهد.
* نظارت مجلس بر قیمت کالاهای یارانه ای چگونه خواهد بود؟
مجلس قطعا جایگاه نظارتی خود را محفوظ میدارد و بر اجرای قانون، نظارت و بازرسی مینماید. اما در مورد سازگاری نرخ قیمتها با متوسط جهانی، باید متکی بر نظریههای کارشناسی بود و نه انطباق کامل بر نرخهای جهانی، مجلس شورای اسلامیبا نرخهایی که براساس مطالعه کارشناسی و با عنایت به واقعیات بخشهای مختلف و واقعیات اقتصاد ملی تعیین شده باشند، موافق است و موارد انحراف را اصلاح خواهد کرد.
*عدهای معتقدند حقوق و درآمدها در ایران هیچ تناسبی با حقوق و درآمدهای مردم در کشورهای دیگر ندارد، چگونه انتظار میرود که قیمت انرژی براساس قیمت جهانی از مردم دریافت شود؟
نه حقوق و دستمزد باید صد در صد منطبق بر متوسط دیگر کشورها باشد و نه قیمتهای انرژی، بلکه این دو باید منطبق بر شرایط تعادلی و واقعی آنها در کشور خودمان باشند. آنچه که با دیگر کشورها، باید همگرا باشد، فقط مسیر و مجرای اصلاح آن میباشد، که آن هم بهینهسازی، آزادسازی و انطباق آنها بر مکانیزم بازار و توجه به بهرهوری است.
ارسال نظر