بعضی‌ها فکر می‌کردند داور جشنواره هستند

ترلان بهنیا

نهمین دوره مسابقات ملی چاپ در حالی به روزهای اوج خود نزدیک می‌شود که هنوز اطلاع‌رسانی کافی در مورد آن صورت نگرفته است. البته حضور بخش‌های مهم این صنعت در چنین مسابقه بزرگی به تنهایی می‌تواند نویدبخش روزهای بهتری هم باشد. محسن یگانه کاری، دبیر این جشنواره به چند سوال کلیدی درباره این اتفاق صنعتی - فرهنگی پاسخ داده است.

چرا تا به حال خبر‌های زیادی از مسابقات چاپ نشنیده ایم؟اصولا این مسابقه می‌خواهد چه کاری انجام دهد؟

این مسابقات تاکنون ۸ دوره برگزار شده و این دوره نهم آن است. انگیزه اولیه برگزارکنندگان مطمئنا تاثیرگذاری در کیفیت محصولات چاپی بوده و این انگیزه کماکان باقی است.

هر مسابقه‌ای با ایجاد رقابت در شرکت‌کنندگان چنین اثری دارد. ما از دوره قبل شعار محوری مسابقات را «به سوی کیفیت» گذاشتیم و با این شعار عملا جهت‌گیری و انگیزه خود را بیان کردیم. در این دوره هم این شعار را حفظ کردیم و معتقدیم باید با همین شعار ادامه بدهیم.

چرا هنوز به این صنعت تنها به عنوان یک رقابت فرهنگی نگاه می‌شود و نه یک شاخه بزرگ تجارت؟

از آنجا که چاپ با کتاب و مطبوعات کار خود را شروع کرد و تا انقلاب صنعتی کماکان در همین حوزه فعالیت می‌کرد و از طرفی به تولید این محصولات حساسیت نشان می‌دادند، بنابراین به منظور کنترل و نظارت بر تولید کتاب و مطبوعات چاپ را نیز تحت نظارت بخش فرهنگی قرار دادند. این وضعیت در بسیاری از کشورها تغییر کرده و به مقوله چاپ به عنوان یک صنعت پرداخته می‌شود. در کشور ما هنوز این مشکل حل نشده و یکی از دلایل اصلی کندی پیشرفت آن همین است.

استقبال رسانه‌ها از این دوره به چه شکلی بوده؟

استقبال رسانه‌ها خوب بوده اما نه در حد انتظار. به هرحال این حرکت جنبه ملی دارد و پرداختن و انتشار و تبلیغ آن یک وظیفه ملی است و انتظار می‌رود حداقل رسانه‌های دولتی از جمله صدا و سیما وقت ویژه‌ای را به آن اختصاص دهند. اما متاسفانه در شرایط موجود مسوولان صدا و سیما و نشریات و رسانه‌های دولتی اخبار را با ترازوی سیاسی یا تجاری می‌سنجند. در حالی که چاپ به عنوان

یک صنعت واسطه تاثیر بسیار زیادی بر همه امور از جمله امور اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی سیاسی دارد.

تاکنون چه تعداد آثار به دبیرخانه این دوره رسیده؟ مسابقه در چند شاخه برگزار می‌شود؟

مسابقه در دو بخش«محصولات چاپی برتر» و«واحدهای چاپی برتر» برگزار می‌شود که بخش محصولات شامل ۲۸ محصول در ۸ گروه و واحدهای چاپی در ۱۰ شاخه است. تعداد آثار رسیده به دبیرخانه در حدود ۱۵۰۰ اثر است.

داوری این دوره از آثار به چه شکلی است؟

داوری این دوره مانند دوره هشتم است. برای داوری هر محصول معیارهایی توسط کارشناسان چاپ آن محصول تعیین شده و داوران بر اساس این معیارها آرای خود را در فرم‌های مخصوص می‌نویسند، سپس نظرات داوران در همان جلسه جمع‌بندی شده و نتیجه نهایی اعلام می‌شود. به این ترتیب ضمن اینکه هر داوری مستقل از سایر داوران رای خود را می‌دهد، هیچ کدام از داوران تا زمان اتمام جمع‌بندی از نتیجه نهایی مطلع نیستند.

چرا اسامی‌داوران را منتشر نکردید؟

ما برای دعوت از کارشناسان جهت تعیین معیارهای داوری جلسه توجیهی در سرای اهل قلم برگزار کردیم. بعضی از کارشناسان شرکت‌کننده در جلسه تصور کردند این دعوت برای داوری در جشنواره است. متاسفانه یکی از آنها که از روند داوری‌ها اطلاعی نداشت، در گفت وگو با یک واحد چاپی وعده حمایت از وی را در داوری‌ها داد که اگر با آن برخورد نمی‌شد، این کار اعتبار جشنواره را خدشه‌دار می‌کرد. به این دلیل و برای جلوگیری

از بروز چنین مسائلی از انتشار اسامی ‌داوران خودداری می‌کنیم.

جوایز این دوره از مسابقات چیست؟

جایزه مسابقات جشنواره تندیس جشنواره و لوح آن است.

برای سال‌های آینده چه طرحی دارید؟

با دائمی‌ شدن دبیرخانه مسابقات تخصصی اولین برنامه بعد از برگزاری مسابقه برنامه‌ریزی فعالیت آموزشی برای اقشار مختلف درگیر با بحث چاپ است، از قبیل سفارش‌دهندگان کارهای چاپی، مدیران واحدهای چاپی، سرپرستان و کارگران شاغل در واحدهای چاپی و .... برنامه دیگر اقدام برای توجیه واحدهای تولیدی برای مشارکت در جشنواره سال آینده و جمع‌آوری و جذب آثار چاپی برای جشنواره آینده از همین امسال است.