انتصاب محسنی اژهای به سمت دادستان کل کشور
عکس: دنیای اقتصاد، حمید جانیپور. محسنی اژهای دادستان کل کشور شد
از وزارت تا ریاست
نفیسه زارع کهن
غلامحسین محسنی اژهای، وزیر برکنار شده محمود احمدی نژاد، روز گذشته طی حکمی از سوی صادق لاریجانی به عنوان دادستان کل کشور منصوب شد تا اخبار غیر رسمی درباره حضور او در دادستانی به اخبار رسمی تبدیل شود.
به گزارش خبرگزاریها در جلسه مشورتی عصر یکشنبه که رییس قوهقضائیه با قضات دیوان عالی کشور در محل دیوان عالی کشورداشت، به استناد اصل ۱۶۲ قانون اساسی پس از استماع اظهارات برخی قضات دیوان عالی کشور و مشورت با قضات دیوان درباره انتخاب دادستان کل و رییسدیوان عالی کشور با اکثریت قاطع اعضا غلامحسین محسنیاژهای وزیر اطلاعات دولت نهم به عنوان دادستان کل و آیتالله گرکانی امامجمعه و نماینده ولی فقیه در استان مرکزی به عنوان رییس دیوان عالی کشور انتخاب شدند و همچنین آیتالله مفید رییس سابق دیوانعالی کشور و آیتالله درینجفآبادی دادستان سابق کل کشور به سمت مشاوران عالی رییس قوه قضائیه منصوب شدند وبهاین ترتیب باید دری نجف آبادی صندلی خود را به اژهای بسپارد و در دفتر ی کنار دفتر صادق لاریجانی اقامت گزیند .
محسنی اژهای اما ،در حالی باید بر جایگاه دادستان کل کشور تکیه زند که قریب به ماهی است که از صندلی وزارت اطلاعات به دستور محمود احمدی نژاد خداحافظی کرده است، چه به گفته وی «اگر وزارت اطلاعات ماموریتش را درست انجام میداد، این آسیبها را در سطح خیابانها نداشتیم، یک تعدادی از مردم از دست رفتند.»
محمود احمدینژاد که این جملهها را در صدا و سیمای جمهوری اسلامیایران و در برنامهای که برای معرفی وزیران دولت جدیدش بر زبان راند، اگرچه گفت که مقصراصلی اژهای نیست ولی گفته قبلی خود را درباره برکناری وزیر اطلاعات و نسبت آن با حوادث اخیر را به نوعی تکذیب کرد. زیرا همزمان با برکناری محسنی اژهای از سوی وی برخی حدسها و گمانها حکایت از عدم توافق احمدی نژاد و اژهای در روند برخورد با حوادث اخیر داشت و گفته می شد که رییس دولت نهم بر سر چگونگی برخورد با بازداشت شدگان وقایع پس از انتخابات با وزیر اطلاعاتش توافق ندارد.
هرچند که پس ازاین بود که احمدینژاد در حاشیه یکی از سخنرانیهایش درباره عزل محسنیاژهای گفت: «موضوع عزل جناب آقای اژهای یک فرآیند دو ساله داشته و ربطی به مساله جاری ندارد... بهایشان دراین دو سال، با شواهد مشخص توصیه کردم دو نفر از معاونان خود را تغییر دهد، اما بهاین کار مبادرت نورزیده است... ضمن اینکه در موضوع هاله اسفندیاری هم خوب عمل نکرد و من به او گفتم که چرا رفتاری میکنید که مورد تمسخر واقع شوید؟ یک پیرزن ۷۰ساله را گرفتهاید میگویید میخواهد انقلاب مخملی راه بیندازد در حالی که عاملان انقلاب مخملی کسان دیگری هستند و باید آنها به مردم معرفی شوند. وی هم چنین به اختلاف دیگرش با اژهای در مورد پرتقالهای اسرائیلی اشاره کرده و ادامه داد: «در موضوع پرتقالهای اسرائیلی نیز با وجود اینکه عاملان اصلی این اقدام مشخص بودند، به آقای اژهای گفتم که باید با اینها برخورد شود ولی وی گفت که نمیتوانیم با آنها برخورد کنیم. هم چنین از دو هفته پیش از اغتشاشات، وزارت خارجه اطلاع داد که افراد زیادی از انگلیس بهایران میآیند واین کاملا مشکوک است اما وزارت محترم اطلاعات این موضوع را پیگیری نکرد و در اغتشاشات ضعیف عمل کرد که در برخی موارد اهمال مشهود بود.»
به گفته وی، در زمینه تحرکات درایام پیش از انتخابات، وزارت اطلاعات حتی یک برگ گزارش به من نداد، حتی از برخی بزرگان هم پرسیدم که آیا وزارت به شما دراین زمینه گزارشی داده است؟ که گفتند گزارشی دریافت نکرده بودند. در حالیکه مخالفین، یک برنامهریزی چندین ساله برایاین انتخابات کرده بودند.
واین چنین بود که محسنی اژهای برکنار شد و پس از آن زمزمههایی مبنی بر حضور وی به عنوان رییس قوهقضائیه مطرح شد واکنون پس از رد تمام گمانه زنیها او از فردا به عنوان دادستان کل کشور به دادستانی می رود تا شاید خاطره تلخ وزارت ناتمامش را از یاد ببرد.
نگاهی به پرونده کاری محسنی اژهای
اما محسنی اژهای ۵۳ ساله از هم دوره ایهای روح الله حسینیان، غلامحسین کرباسچی و مصطفی پورمحمدی در مدرسه حقانی و از شاگردان مطهری، قدوسی، مصباح یزدی و... بوده است و پس از پایان سطح عالی، چهار سال در درس «خارج» در حوزه علمیه قم شرکت و در جلسات تدریس آیتا... مصلحی اراکی، سید حسن طاهری خرم آبادی، محمدی گیلانی، محمد علی گرامی، احمد جنتی، انصاری شیرازی، خزعلی و... حاضر بوده است. البته او نیز مانند بسیاری از روحانیون، پس از انقلاب علاوه بر تحصیلات حوزوی، کارشناسی ارشد حقوق بین الملل خصوصی را از دانشگاه آزاد تهران گرفت.
محسنى اژه اى اما پس از انقلاب بیش از چهارده سال سمتهاى متفاوت قضایى و اطلاعاتى را در اختیار داشته است و عناوینی هم چون: «مسوول گزینش وزارت اطلاعات در سالهاى ۶۳ و۶۴، نماینده قوه قضائیه در وزارت اطلاعات از نیمه دوم سال ۶۴ تا ۶۷، مسوول دادسراى امور اقتصادى تهران در سالهاى ۶۸ و ۶۹، نماینده قوه قضائیه در سالهاى ۷۰ تا ۷۳، در وزارت اطلاعات و بعضى از حراستها، دادستان ویژه روحانیت تهران از سال ۷۴ تا ۷۶، از مسوولیتهاى اوتا قبل از دوره اصلاحات بوده است.
در دوره هشت ساله دولت خاتمى، اژهاى علاوه بر دادستانى کل ویژه روحانیت، در سالهاى ۷۷ تا ۸۱ مسوول مجتمع قضایى ویژه رسیدگى به جرایم کارکنان دولت بود و در دورههای اخیر هیات نظارت بر مطبوعات، وى به نمایندگى از دستگاه قضایى در این هیات هم عضویت داشت.نام وی درسال ۷۶ در کنار «على یونسى» و «على رازینى» در ابتدا به «محمد خاتمى» پیشنهاد شد هرچند که در ابتدا «قربانعلى درى نجف آبادى» و پس از استعفاى دُرى، «على یونسى» به عنوان وزیر اطلاعات منصوب شد .محسنی اژهای
هم چنین در بهار سال ۷۷ قضاوت دادگاه «غلامحسین کرباسچى» را برعهده داشت و در اواخر این سال به سمت دادستان کل ویژه روحانیت هم برگزیده شد.
پس از دوران اصلاحات نیز او از سوی محمود احمدی نژاد به عنوان وزیر اطلاعات معرفی شد و در دوم شهریورماه سال ۸۴، با کسب ۲۱۷ رأی موافق، ۵۱ رأی مخالف و سیزده رأی ممتنع، به کابینه دولت نهم راه یافت و در طول فعالیت دولت نهم تا دو، سه ماه مانده به پایان عمر دولت هم چنان وزیر بود تااین که قرعه به نام وی و صفار هرندی وزیر ارشاد افتاد و در آخرین روزهای عمر دولت نهم آنها نیز هم چون ۱۱ وزیر پیشین به دستور محمود احمدینژاد برکنار شده و از همراهی با دولت اصولگرا جا ماندند.
عکس: دنیای اقتصاد
ارسال نظر