دیواره‌های «قلعه دختر» را حجاری می‌کنم

احمد نادعلیان در اعتراض به تجاوز غیر قانونی نسبت به حریم طبیعت در منطقه پلور، گفت: دوست دارم سرنوشت آثارم با سرنوشت طبیعت و میراث تاریخی فرهنگی گره بخورد، به‌همین دلیل برای اعتراض به تخریب کوه «قلعه دختر» دیواره‌های شرقی آن را حجاری خواهم کرد، شاید این صدا روزی شنیده شود. نادعلیان اضافه کرد: تعدادی از آثارم پیش از این در حریم تاریخی «قلعه دختر» پنهان شده است و گروه‌های دوستدار طبیعت به دفعات از من خواسته‌اند که در کنار اماکن خاص و طبیعی آثار هنری انجام دهم، به همین دلیل برای اعتراض به تخریب کوه «قلعه دختر» دیواره‌های شرقی آن را حجاری خواهم کرد. این هنرمند محیطی که چند سالی است پایگاه هنر محیطی را در منطقه پلور راه‌اندازی کرده است، ادامه داد: شاید هر مسافری که از جاده هراز عبور می‌کند، چشمه قلعه دختر را دیده باشد. در نزدیکی این چشمه کوه سنگی وجود دارد که در بالای آن ویرانه‌های یک بنای تاریخی دیده می‌شود. در نزدیکی این ویرانه‌ها در داخل صخره‌ای، سوراخی وجود دارد که نشان می‌دهد روزگاری آب از کنار این ویرانه عبور می‌کرده است.

وی افزود: به عنوان یک مدرس تاریخ هنر ایران، می‌توانم بگویم که کلیه شواهد و مستندات نشان می‌دهد که اینجا یک مکان تاریخی برای مراسم‌های آئینی بوده و نمونه مشابه چنین مکانی، «قلعه دختر» در مسیر شیراز به فیروزآباد است که در پایین کوه آن چشمه‌ای وجود دارد و در بالای آن بنایی به نام «قلعه دختر» دیده می‌شود.

او در ادامه با اشاره به تخریب‌های انجام گرفته در حریم این منطقه، عنوان کرد: تاکنون حریم پیرامون قلعه و ۶۰درصد از کوهی که در بالای آن مکان تاریخی وجود دارد، تخریب شده و بیل مکانیکی و لودر تا چهارمتری ویرانه‌های قلعه بالای آن پیش رفته‌اند. متاسفانه ریاست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان آمل، بدون در نظر گرفتن اهمیت تاریخی‌، فرهنگی و طبیعی این مکان مجوز مسطح کردن آن را در تاریخ ۲۲ فروردین سال جاری صادر کرده است. نادعلیان با تاکید بر پیشینه این تخریب‌ها متذکر شد: چند سال قبل چشمه مجاور این کوه به بهانه احداث آب معدنی تخریب شد و بسیاری از آثار من در این منطقه تکه تکه شدند. البته این که چرا آثار من در کنار چنین اماکنی وجود دارند، آگاهانه است. گروه‌های دوستدار طبیعت به دفعات از من خواسته‌اند که در کنار اماکن خاص آثار هنری انجام دهم. من نیز دوست دارم سرنوشت آثار من با سرنوشت طبیعت و میراث‌های تاریخی فرهنگی گره بخورد. مثلا در حریم معبد پیش از این پیکره‌هایی را پنهان کردم. تخریب صد در صد این معبد آثار من را نیز تخریب خواهد کرد.

او ادامه داد: این روزها هنرمندان محیطی، گروه‌های کوهنوردی و دوستدار طبیعت در روستای پلور تلاش می‌کنند تا از تخریب حریم تاریخی قلعه دختر جلوگیری کنند.در فرآیند تخریب از مکان بازدید کردم و نمونه‌های متعدد سفالینه‌های ساده و لعاب‌دار و شیشه‌های آبگینه از محل به دست آمد. یکی از مسوولان تشکل کوهنوردی مستقر در پلور نیز نمونه‌های بیشتری در اختیار من قرار داد. بسیاری از این سفالینه‌ها دارای نقش هستند و در فرآیند تخریب این کوه ویران می‌شوند. یکی از کارکنان اداره راه که مقر آنها مجاور این کوه است به من گفت ما با میراث فرهنگی تماس گرفته‌ایم و متاسفانه آنها نسبت به آن بی‌اعتنا بودند. این هنرمند محیطی تصریح کرد: از آنجا که حفظ میراث تاریخی‌، فرهنگی و طبیعی مطابق با قانون یک وظیفه عمومی تلقی می‌شود، هنرمندان محیطی ایران و گروه هنری «حجم سبز» در مخالفت با تخریب این مکان تاریخی طبیعی طی بیانیه‌ای، واگذاری این مکان را از طرف اداره منابع طبیعی آمل غیر قانونی اعلام کردند و نسبت به ادامه این روند اعتراض دارند.