دفاع آلمان از تحریم بنزینی ایران
دنیای اقتصاد- آلمان همچون آمریکا تلاش دارد تا ایران را به ازسرگیری مذاکرات هستهای با گروه ۱+۵ ترغیب کند. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در تازهترین اظهارات خود درباره ایران خواستار اعمال تحریمهای بیشتر علیه تهران در صورت عدم پیشرفت گفتوگوهای هستهای با آن شده است. پیش از این و طی هفتههای گذشته، مقامات ارشد آمریکا بارها اعلام کردهاند که ایران باید تا زمان برگزاری نشست سران گروه ۲۰ در ماه سپتامبر (شهریور) به دست دراز شده ما برای مذاکرات هستهای پاسخ دهد. همزمان، سنای آمریکا اوایل مرداد ماه جاری با تصویب طرحی خواستار تحریم شرکتهای تامینکننده بنزین و فرآوردههای نفتی ایران شد. حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه اما به این تعیین مهلت مقامات آمریکا پاسخ گفته است. قشقاوی تصریح کرده است: ملت ایران اهل گفتوگو و تعامل است، منتها در چارچوبی که منافع ملی ما حفظ شود. با این حال، تاکنون برنامه عملیاتی خاصی به ایران اعلام نشده است.
به گفته قشقاوی، ایران برای تعامل با دیگر کشورها و نظام بینالمللی به منظور حل مشکلات جهان نظیر خلع سلاح هستهای آماده است و در حال تدوین بسته پیشنهادی خود به گروه ۱+۵ است.
به گزارش بیبیسی، صدراعظم آلمان در مصاحبه با روزنامه فرانکفورتر آلگماینه تسایتونگ گفته است که در صورت نتیجه ندادن گفتوگوهای هستهای گروه ۱+۵ با ایران، این گروه باید تحریمهای بیشتری را علیه ایران وضع کنند. گروه ۱+۵ از پنج عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل متحد شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین و روسیه به علاوه کشور آلمان تشکیل شده است. به گفته مرکل تحریمهای جدید باید بخش انرژی ایران را هدف بگیرد. همزمان وزارت خارجه روسیه از برگزاری دور جدید گفتوگوهای گروه ۱+۵ در دوم سپتامبر، یازدهم شهریور، خبر داده است.
بر اساس بیانیهای که بر روی سایت وزارت خارجه روسیه منتشر شده است، مدیران سیاسی وزارتخانههای خارجه این گروه در این گفتوگوها شرکت خواهند کرد.
به نوشته این بیانیه، وزیران خارجه روسیه و آمریکا درباره موضوع این گفتوگوها و برنامه اتمی ایران گفتوگوی تلفنی داشتهاند.
از سوی دیگر خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتهای غربی از بازدید بازرسان بینالمللی از تاسیسات اتمی ایران خبر داده است.
بر این اساس، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمیهفته پیش پس از یک سال موفق شدند از رآکتور هستهای آب سنگین اراک که در حال تکمیل است، بازدید کنند.
ایران همچنین به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه داده است تا فعالیتهای نظارتی خود را در تاسیسات هستهای نظنز افزایش دهد.
فعالیتهای غنیسازی اورانیوم ایران در این تاسیسات انجام میشود و با توجه به گسترش این فعالیتها، بازرسان بینالمللی خواستار نظارت بیشتر بر تمام عملیات این تاسیسات هستند.
غرب ایران را متهم میکند که در پوشش برنامه هستهای خود در صدد دستیابی به تکنولوژی لازم برای ساخت بمب اتمی است. ایران این اتهام را رد میکند.
آنگلا مرکل در مصاحبه خود همچنین با اشاره به عدم پیشرفت جدی در مذاکرات هستهای با ایران گفته است: آلمان و شرکایش باید در ماه سپتامبر درباره تمهیدات جدید علیه ایران تصمیمگیری کنند.
پیشتر باراک اوباما، رییسجمهوری ایالات متحده به ایران تا زمان برگزاری اجلاس گروه ۲۰ در آمریکا که اواخر سپتامبر برگزار میشود، مهلت داد به پیشنهاد هستهای گروه ۱+۵ پاسخ دهد.
مرکل تاکید کرده است: اگر پیشرفتی حاصل نشود، باید با تحریمهای بیشتر واکنش نشان دهیم. کاملا مشخص است که نمیتوانیم به ایران که رییسجمهورش مدام موجودیت اسرائیل را زیر سوال میبرد، اجازه دهیم سلاح هستهای داشته باشد.
او درباره تحریمهای جدید مورد نظر آلمان نیز گفته است: تحریمهای اقتصادی که بخش انرژی ایران را هدف بگیرد، در دستور کار قرار دارد، ولی باید منتظر گفتوگوها بمانیم. باید با شرکایمان روسیه و چین هم صحبت کنیم.
کارشناسان میگویند در صورت عدم موافقت ایران با خواستههای گروه ۱+۵ برای توقف غنیسازی هستهای، آمریکا ممکن است در جهت تحریم صادرات بنزین به ایران حرکت کند.
ایران پنجمین صادرکننده نفت خام در جهان است، اما ۴۰درصد بنزین مورد نیاز خود را به علت پایین بودن ظرفیت پالایشگاهی وارد میکند.
محمود احمدینژاد، رییسجمهور ایران روز پنجشنبه در سخنانی در بندرعباس با رد تحریم فروش بنزین به ایران از کسانی که خواستار این اقدام هستند، به عنوان «عقبمانده سیاسی» نام برده است.
احمدینژاد گفته است: در صورت تحریم صادرات بنزین به ایران، این کشور میتواند همه بنزین مورد نیاز خود را در یک هفته تولید کند.
این همه در حالی است که جدیدترین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره پرونده هستهای ایران هفته آینده منتشر میشود.
به گزارش ایلنا به نقل از شینهوا، ۱۵۰ کشور عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی، هفته آینده آخرین گزارش این نهاد را درباره فعالیتهای هستهای ایران دریافت میکنند.
این در حالی است که روزنامه اسرائیلی هاآرتص چهارشنبه گزارش داد که تلآویو، آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به پنهان کردن مدارکی که حاکی از تلاش ایران برای دستیابی به سلاح هستهای است، متهم میکند.
این روزنامه به نقل از مقامهای ناشناس رژیم اسرائیل نوشت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی از انتشار اطلاعاتی که طی چند ماه اخیر بهدست آمده است و نشان میدهد که ایران بهدنبال فعالیتهای تسلیحاتی بوده و برنامه هستهای نظامی را دنبال میکند، خودداری کرده است.
محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که ماه دسامبر این سمت را ترک میکند، اعلام کرده است که آژانس نشانهای مبنی بر نظامی بودن فعالیتهای هستهای ایران در دست ندارد.
با این وجود، مقامهای اسرائیل گفته اند که مدارک جدید در ضمیمهای طبقهبندی شده و توسط بازرسان آژانس نوشته شده و گفته میشود که به امضای رییس تیم بازرسان در ایران نیز رسیده و تحویل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شده است.
هاآرتص همچنین نوشت که مقامهای رسمی ارشد انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا، البرادعی را برای منتشر کردن این اطلاعات تحت فشار قرار دادهاند. تلآویو در گذشته البرادعی را به اهمال در قبال ایران متهم کرده و در سال ۲۰۰۷ میلادی خواستار برکناری وی شده بود.
سخنگوی دولت رژیم اسرائیل هنوز درباره این گزارش اظهارنظری نکرده است.
اسرائیل که احتمال میرود تنها دارنده قدرت تسلیحات هستهای در خاورمیانه باشد، ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای متهم میکند، ولی مقامهای ایران همواره بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای خود تاکید کردهاند.
در تحولی دیگر، قدرتهای غربی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستهاند تا همه اطلاعاتی را که درباره پرونده هسته ای ایران در اختیار دارد را فاش کند.
به گزارش ایسنا، دیپلماتهای غربی اعلام کردند که آمریکا، روسیه، فرانسه و آلمان قصد دارند ماه آینده در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک مذاکراتی در سطوح عالی را درباره برنامه هستهای ایران با روسیه و چین داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، به گفته این دیپلماتها این چهار قدرت غربی در نشست مذکور تلاش خواهند کرد، مسکو و پکن را به لزوم اعمال دور چهارم تحریمهای سازمان ملل علیه بخش انرژی ایران متقاعد کنند، روسیه و چین که هر دو روابط تجاری قوی با ایران دارند تاکنون با این ایده مخالفت کردهاند.
به گفته دیپلماتها، چهار قدرت غربی از محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که بهزودی از این سمت بازنشسته خواهد شد، خواستهاند اطلاعاتی را که درباره ایران در اختیار دارد و به گفته آنان میتوانند چین و روسیه را متقاعد به همکاری کند، در آخرین گزارش فصلی خود درباره پرونده هستهای ایران فاش کند.
رومن نادال، سخنگوی وزارت خارجه فرانسه نیز روز چهارشنبه گفت که فرانسه خواستار این است که گزارش جدید آژانس درباره ایران تا حد ممکن جامع باشد.
نادال گفت: برخی سوالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهایی با جنبههای نظامی همچنان بدون پاسخ مانده است. ما خواستار این هستیم که گزارش بعدی آژانس تا حد امکان جامع بوده و شامل این جنبه (نظامی) باشد.
این دیپلماتها در عینحال اعتراف کردند که آژانس هیچگونه مدرک مستدلی که بدون شک ثابت کند که ایران خواستار بمب اتمی است در اختیار ندارد. با این وجود برخی از آنها گفتهاند که آژانس اطلاعات معتبری در دست دارد که حاکی از این است که برآورد اطلاعات جاسوسی آمریکا مبنی بر این که ایران در سال ۲۰۰۳ به یک برنامه هستهای تسلیحاتی پایان داد، نادرست است.
این در حالی است که یک دیپلمات نزدیک به آژانس در وین با عصبانیت پیشنهاد این که آژانس، اطلاعاتی را پیش خود نگه داشته و افشا نکرده است، رد کرد.
این دیپلمات با بیان این که «خیلی نگرانکننده است که برخی ادعاهای بیاساس و بدخواهانه مطرح شده است»، افزوده است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی به یک «روند مستقل، بیطرف و جامع راستیآزمایی و بررسی و تحقیق» متکی است.
در تحولی دیگر، یکی از اعضای ارشد حزب جمهوریخواه کنگره آمریکا از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواست تا مدارک محرمانه مربوط به آنچه وی فعالیتهای هستهای نظامی ایران نامید را منتشر کند.
به گزارش ایلنا به نقل از بیبیسی، ایلیانا راس لیتینن، یکی از نمایندگان جمهوریخواه ایالت فلوریدا در مجلس نمایندگان آمریکا آژانس را متهم کرد که بهطور فزایندهای بر اساس ملاحظات سیاسی رفتار میکند.
راس لیتینن که کوباییالاصل و عضو کمیته روابط خارجه مجلس نمایندگان است، از تشدید تحریمها علیه ایران حمایت میکند. وی با صدور بیانیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به پنهانکردن مدارک مربوط به گسترش سلاحهای هستهای توسط ایران متهم کرد.
ارسال نظر