مهلت یک هفته‌ای رییس قوه‌قضائیه برای تعیین‌تکلیف زندانیان حوادث اخیر

عکس: AFP

ماموریت هیات سه‌نفره برای بررسی وضعیت زندانیان. رییس قوه قضائیه دستور داد

تعیین تکلیف بازداشت‌شدگان ظرف یک هفته

دنیای اقتصاد- سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرد:‌ آیت ا... هاشمی شاهرودی در جلسه دیروز مسوولان عالی قضایی دستور داد ظرف مدت یک هفته نسبت به تعیین تکلیف زندانیان حوادث اخیر و آزادی افرادی که جرمشان در حدی نیست که در زندان بمانند اقدام شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا جمشیدی گفت: مسوولان عالی قضایی به ریاست‌ آیت ا... هاشمی شاهرودی صبح دوشنبه به بررسی وضعیت حوادث اخیر و روند رسیدگی به وضعیت زندانیان پرداختند و هیات سه نفره قضایی متشکل از معاون اول قوه قضائیه، دادستان کل کشور و رییس سازمان بازرسی که از سوی قوه قضائیه مامور بررسی وضعیت زندانیان و حوادث اخیر بودند گزارش خود را ارائه کردند.

وی افزود: در ادامه دادستان تهران نیز که در جلسه حضور داشت توضیحات خود را ارائه داد و سپس رییس قوه قضائیه دستورات زیر را صادر کرد:

۱ - دادستان تهران موظف است ظرف مدت یک هفته نسبت به سرعت بخشی به روند بررسی وضعیت زندانیان و تعیین تکلیف آنان اقدام کند تا تمامی کسانی که جرمشان در حدی نیست که بازداشت باشند با قرارهای مناسب آزاد شوند به گونه‌ای که بازداشتی های حوادث اخیر به حداقل ممکن برسند.

۲ - هیات سه نفره قضایی یا نمایندگان آنان موظف هستند با تمام زندانیان حوادث اخیر ملاقات و از وضعیت آنان و نیز روند بازجویی‌ها و رعایت حقوق شهروندی‌این زندانیان گزارشی تهیه و در اسرع وقت به رییس قوه قضائیه ارائه کنند.

رییس سازمان بازرسی کل کشور نیز موظف شد شرایط رعایت حقوق شهروندی زندانیان و نحوه نگهداری آنان را بررسی و گزارشی از وضعیت بازداشتگاه‌ها و بازداشتیان حوادث اخیر به رییس قوه قضائیه ارائه کند تا مشکلات مرتفع شود.

۳ - با تشکیل شعبی در دادگستری استان تهران و در صورت نیاز در دادگستری‌های سراسر کشور و نیز سازمان قضایی نیروهای مسلح شکایت تمام افراد بی‌گناهی که در حوادث اخیر مورد ضرب و شتم و تخریب اموال قرار گرفته اند یا صدمات جانی و مالی دیده اند، دریافت و به آنها رسیدگی شود.

سخنگوی قوه قضائیه با اشاره به ‌اینکه در حال حاضر ۳۰۰ نفر در ارتباط با حوادث اخیر در بازداشت به سر می برند، تاکید کرد: امیدواریم با توجه به‌این تصمیمات وضعیت‌این افراد در اسرع وقت بررسی و تعداد افراد بازداشتی به حداقل ممکن برسد.

تعطیلی یک بازداشتگاه‌ غیراستاندارد

در همین حال نماینده مقام معظم رهبری در شورای‌عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه رهبری دستور تعطیلی یک بازداشتگاه را که استانداردهای لازم برای حفظ حقوق متهمان نداشت، صادر کرده‌اند، گفت: رهبری در جریانات اخیر با حساسیت فراوان، دستورات اکید به مسوولان دستگاه‌های مختلف صادر فرموده‌اند تا خدای ناکرده به کسی ظلمی نشود و چنانچه برخلاف موازین به کسی فشاری وارد شده یا ظلمی در حق کسی رفته به دقت بررسی و پیگیری شود و ایشان به همان میزان که بر پاسداری از آرای مردم و نتایج آن تاکید داشته‌اند بر مقابله جدی با هرگونه تعرض به امنیت، جان و حقوق مردم هم تاکید فرموده‌اند.

جلیلی خاطرنشان کرد: بر اساس این دستورات صریح و تاکید مقام معظم رهبری، کمیته‌هایی در دبیرخانه شورای‌عالی امنیت ملی در حال بررسی و پیگیری است.

گزارش مرتضوی به نمایندگان

همچنین سخنگوی کمیته‌ امنیت، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس برای بررسی مسائل مربوط به بازداشت شدگان جریانات اخیر، با اشاره به دیدار اعضای کمیته‌ پیگیری‌کننده مسائل مربوط به بازداشت شدگان با دادستان تهران گفت: در این جلسه دادستان تهران گزارشی از چگونگی شکل‌گیری جریانات اخیر بازداشتی‌ها، پرونده‌های آن‌ها، نحوه نگهداری و نوع اتهامات آن‌ها ارائه کرد. به گزارش ایسنا، کاظم جلالی گفت: مرتضوی اعلام کرده است کسانی که هم‌اینک در بازداشت هستند به دو دوسته تقسیم می‌شوند که به گفته دادستان تهران یک دسته به شکل سیاسی فعالیت کردند و به نظر دادستان تهران آن‌ها اساسا اتاق فکر اغتشاشات و جریانات اخیر بودند و با برنامه‌ریزی کار کرده بودند که سیر کارشان انجام می‌شود و دسته دیگر نقش میدانی در اغتشاشات داشتند یا در تخریب اموال عمومی نقش داشتند و حتی برخی از آن‌ها دارای سلاح گرم و سرد بودند. وی با بیان این‌که به ادعای دادستان تهران اسناد کاملی از حضور آن‌ها در اغتشاشات وجود دارد، گفت: دادستان تهران تاکید کرد کسانی که الان در زندان هستند، جزو معترضین نیستند، بلکه جزو اغتشاشگران هستند و اسناد و مدارک کافی وجود دارد که در تخریب اموال عمومی و ایجاد التهاب نقش داشتند. نماینده شاهرود در ادامه به نقطه نظرات مطرح شده از سوی کمیته‌ ۱۰ نفره در دیدار با دادستان تهران اشاره و تصریح کرد: مقرر شد با کسانی که متنبه شدند یا جرم و اتهامشان سنگین نیست، با رافت و رحمت اسلامی برخورد شود. به گفته جلالی، مرتضوی درباره مرگ روح‌الامینی و کامرانی اعلام کرده آنها دچار بیماری مننژیت بودند و پرونده‌های بالینی آن‌ها در اختیار هیات مجلس قرار خواهد گرفت.

دلیل مرگ روح‌الامینی وکامرانی مننژیت اعلام شد

مدیر کل زندان‌های استان تهران با بیان این‌که محسن روح‌الامینی و محمد کامرانی مننژیت داشتند، گفت که بعد از این اتفاق، تمام زندانیان اوین واکسن مننژیت زدند. سهراب سلیمانی در گفت‌و‌گو با ایسنا، گفت: بعید می‌دانم کسی ادعا کند که این افراد در مجموعه زندان مورد ضرب و شتم قرار گرفته باشند. مدیرکل زندان‌های استان تهران درباره‌ علت فوت محسن روح‌الامینی گفت: روح‌الامینی به قسمت بازداشتگاه اوین تحویل نشده بود و قبل از تحویل به بازداشتگاه اوین مننژیت داشته است. وی در ادامه گفت: روح‌الامینی و محمد کامرانی جزو یک مجموعه بودند که باید تحویل اوین می‌شدند. روح‌الامینی در مسیر زندان و در خودروی اعزام حالش بد می‌شود و توسط عوامل و نیروهای امنیتی به بیمارستان منتقل شد و آقای کامرانی دو یا سه ساعت بعد از روح‌الامینی در زندان حالش به هم خورد. سلیمانی گفت: محمد کامرانی از نظر ظاهری مشکلی نداشته و ساعت ۵ بعد از ظهر از خودروی اعزام پیاده می‌شود و در صف پذیرش زندان حالش به هم می‌خورد و سریعا او را به بیمارستان زندان منتقل می‌کنند و پزشک آنجا تشخیص می‌دهد که او را به بیمارستان لقمان منتقل کنند و قبل از فوت، نامه آزادی او صادر شده بود و وقتی زنده بود شبانه تحویل خانواده‌اش شد و روز بعد فوت کرده و تمام پزشکان بیمارستان و پزشک قانونی تایید کردند که وی مننژیت داشته است. سلیمانی درباره‌ وضعیت سعید حجاریان گفت: ما امکانات درمانی خیلی خوبی در زندان داریم و اگر موضوعی باشد فورا پیگیری و درمان می‌کنیم.