بازتاب خطبههای هاشمی رفسنجانی
صف آرایی موافقان و مخالفان خطبههای هاشمی
دنیای اقتصاد: خطبههای روز جمعه هاشمی رفسنجانی واکنش گسترده مخالفان و موافقان وی را به دنبال داشته و برخی روحانیون مانند محمد یزدی به انتقاد از هاشمی پرداختهاند و برخی دیگر چون غروی به حمایت از هاشمی برخاستهاند. هاشمی در خطبههایش برای برون رفت از شرایط فعلی برخی پیشنهادات را ارائه داده بود.
یزدی: مشروعیت حکومت اسلامی ریشه الهی دارد نه مردمی
رییس شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: سکوت طولانی مدت هاشمی رفسنجانی در مورد انتخابات، نوعی حمایت و پشتیبانی از اغتشاشگران بود.
به گزارش خبرگزاری فارس ، آیتا... یزدی عضو فقهای شورای نگهبان پیش از ظهر دیروز در جمع خبرنگاران با اشاره به سخنان آقای هاشمی رفسنجانی در خطبههای روز گذشته نماز جمعه تهران بیان داشت: ایشان در خطبه دوم موضوع بذر تردید افشاندن را مطرح کردند که باید از ایشان پرسید چه کسی برای اولین بار این بذر را در جامعه گسترش داد.
وی افزود: قبل از انتخابات چه کسی نامه نوشت و گفت «آتش فتنه را دور سازید» هنوز که انتخابات آغاز نشده بود، آیا این نامه بذر تردید نبود.
رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به مطرح شدن تشکیل کمیته صیانت از آرای مردم عنوان داشت: این امر نیز یک موضوع غیرقانونی بود که این موضوع نیز سبب ایجاد بذر تردید در جامعه شد. یزدی خاطرنشان کرد: آقای هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام است و این سخنان در خور مصلحت نظام نبود.
وی با اشاره به سخنرانی آیتا... هاشمی رفسنجانی در خطبههای نماز جمعه تهران اظهار داشت: هاشمی رفسنجانی در خطبههای اول و دوم نماز جمعه مساله زیربنایی اعتقادی که بارها بر روی آن بحث شده را با زیربنای دیگری مطرح کرده و من این مسائل را توضیح میدهم و میگویم که او اشتباه کرده و میکند.
وی گفت: در این خطبهها، به آنچه که مورد اتفاق همه فقهای اسلامی و شیعه اثنی عشری است مورد توجه واقع نشده و آن مساله این است که حق حاکمیت در نظام جمهوری اسلامی ایران ناشی از مبدا اعلی و خداوند است و نقش مردم و خداوند نقش امکان عمل و امکان استیفا را دارد و مشروعیت و مقبولیت با هم تفاوت دارد.
یزدی ادامه داد: مشروعیت حاکمیت در اسلام از طرف خدا و مقبولیت از سوی مردم است و صرف همراهی مردم مشروعیت نظام را ایجاد نمیکند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه هاشمی رفسنجانی نسبت به اصل مشروعیت نظام بیتوجهی کرده است، خاطرنشان کرد: ایشان در خطبه اول که در مورد مبعث پیامبر صحبت کردند و همچنین در خطبه دوم به گونهای بحث کردند که حکومت فقط مردمی است. این بحث را تاریخ نشان داده و برای فقها نیز ثابت شده که مساله نصب الهی وجود دارد و فقیه در زمان غیبت کبری ولی امر از سوی امام زمان(عج) است. هاشمی رفسنجانی در بیان این مساله دچار اشتباه شده است. یزدی با اشاره به سخنرانی آیتا... هاشمی رفسنجانی در خطبه دوم نماز جمعه تهران پیرامون مساله انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: هاشمی رفسنجانی در ابتدای این خطبه از حضور حداکثری مردم در انتخابات تقدیر کردند و این واقعیتی است که همه مردم این مساله را میدانند، من نیز از آحاد جامعه که در این انتخابات شرکت کرده بودند، قدردانی میکنم؛ اما ایشان اشاره کردند که در این انتخابات بذر تردید افشانده شد، من از ایشان سئوال میکنم که نخستین کسی که بذر تردید در جامعه پاشید، چه کسی بود؟ وی ادامه داد: قبل از انتخابات چه کسی به مقام معظم رهبری نامه نوشت و در آن نامه اشاره کرده بود که در خیابانها آتش فتنه برپا شد
و چنین و چنان خواهد شد؟ آیا این بذر تردید نبود که در زمینه انتخابات افشانده شد؟ آیا خود هاشمی رفسنجانی با نامه بدون سلام خود بذر تردید را نیفشانده است.
یزدی با اشاره به غیرقانونی بودن کمیته صیانت از آرا گفت: قانون نظارت بر انتخابات را به شورای نگهبان و اجرای آن را به وزارت کشور محول کرده است، من نمیخواهم اسم فردی را که به دست ایشان منصوب شده است، بگویم. عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: همان شورای نگهبان و وزارت کشوری که ناظر و مجری انتخابات ریاست جمهوری دورههای گذشته بوده است، این انتخابات را نظارت و برگزار کرده است، چطور در آن زمان این بحثها نبود، اما اکنون عدهای مساله خیانت و تقلب را مطرح میکنند، آقای هاشمی، مساله خیانت و تقلب در انتخابات را چه کسی و در کجا مطرح کرده است.
وی افزود: هنوز که انتخابات به پایان نرسیده بود، برخیها سخن از خیانت در انتخابات میزدند، این چه معنایی دارد؟
وی اضافه کرد: باید با آنهایی که بذر تردید را در جامعه افشانده و کسانی که این بذر را آبیاری کردند، که این بذر سر از زمین درآورده و به خیابانها ریخته و به جان و مال مردم تجاوز کرده و دو هفته امنیت کشور را زیرسوال برده، برخورد قانونی شود.
یزدی ادامه داد: هاشمیرفسنجانی در نماز جمعه پیشنهاد میکند که بازداشتشدگان حوادث انتخابات آزاد شوند، ایشان رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند و باید به مسائل در حیطه کارشان بپردازند، کار آزاد یا بازداشتکردن دستگیرشدگان بر عهده دستگاه قضایی است.
عضو فقهای شورای نگهبان خطاب به هاشمیرفسنجانی افزود: اگر شما طرفدار حفظ قانون هستید، چرا میگویید این افراد را آزاد کنید، شما میتوانید بگویید که به پرونده دستگیرشدگان اغتشاشات اخیر رسیدگی شود؛ اما نباید از طرف دستگاههای قضایی حکم صادر کنید.
وی ادامه داد: طبیعی است که در یک فتنه عدهای دستگیر میشوند و آنهایی که مشکل ندارند آزاد میشوند و کسانی که پول میگیرند و در متن تخریب قرار میگیرند، مجازات میشوند.
یزدی اضافه کرد: اگر از من بپرسند که دستگیرشدگان را چه کار کنند، من میگویم که باید آنها را مجازات کنند، برای اینکه مملکت قانون دارد. عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: من به عنوان یک فرد از آقای هاشمی رفسنجانی میپرسم که شما چه کاره هستید که میگویید دستگیرشدگان انتخابات باید آزاد شوند، اگر خیرخواه مردم و نظام هستید، باید توجه کنید که در بررسی پرونده این افراد باید دقت بیشتری شود.
وی ادامه داد: بعد از مسائل انتخابات و فتنهها این دوره و سخنرانی مقام معظم رهبری در ۲۲ خرداد، سکوت طولانی مدت آقای هاشمی رفسنجانی یعنی چه؟ آیا این سکوت نوعی حمایت و طرفداری و پشتیبانی از مخالفان و تاییدکردن اغتشاشات اخیر نیست. یزدی تصریح کرد: من به عنوان یک دوست و همکار آقای هاشمی رفسنجانی و نایب رییس مجلس خبرگان رهبری از رییس مجلس خبرگان میپرسم که اگر خیرخواه مردم و نظام هستید، چرا در این مدت سکوت کردید؟ چرا آدمکشی و تجاوز به حقوق مردم را محکوم نکردید.
عضو فقهای مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اظهارات آیتا... هاشمی رفسنجانی در مورد فراهم کردن زمینهای برای بیان دیدگاههای نامزدهای انتخاباتی بیان داشت: اینکه گفته میشود که فضا را آماده کنید تا هر کسی میتواند حرف بزند و مردم تصمیم بگیرند، یعنی میرحسین موسوی بگوید باید انتخابات باطل شود و مردم نیز عمل کنند، این حرف چه خاصیتی دارد.
وی خطاب به هاشمی رفسنجانی اضافه کرد: آقای هاشمی شما با همه سوابقی که داشتهاید و دارید، مصلحت کشور این طور ایجاب میکند همه دلسوزان نظام به ایشان توصیه کرده بودند که این نماز جمعه باید وحدتآفرین باشد، شما با بیان این سخنان خود ایجاد اختلاف کردهاید.
یزدی اضافه کرد: جریانات اخیر برای مردم روشن کرد که اقداماتی قبل از انتخابات طراحی شده بود که به دنبال براندازی و واژگون کردن حکومت و ساقط کردن رهبری بودند و خوشبختانه پولهای آمریکا و تدبیرهای شیاطین در این مورد برای مردم رو شد. عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: آیا این مصلحت کشور بود که عدهای جوانان فریبخورده به خیابانها بریزند و سوت و کف بزنند و پارچههای سبز ببندند و بگویند که اسلام را میخواهند، مگر اکثریت مردم اسلام را نمیخواهند.
یزدی گفت: مقام معظم رهبری خطر اغتشاشات را برطرف کردند ولی آقای هاشمی مجددا دنبال این است که خطر را دامن بزند، من توقع ندارم که ایشان به آن اندازهای که مقام معظم رهبری از او تمجید کردند ایشان هم همین کار را بکنند. کشور در سایه رهبری امنیت و اقتدار دارد و برای آقای هاشمی هم مثل روز روشن است که اگر رهبری نباشد کشور اداره نمیشود. وی مطالب ارائه شده از سوی هاشمی رفسنجانی در خطبههای نماز جمعه تهران را دور از انتظار توصیف کرد و افزود: اگر شورای نگهبان صحت انتخابات ریاست جمهوری را تائید کرد آقای هاشمی رفسنجانی دیگر نباید حرفهای غیرقانونی مطرح کند، من از شخص هاشمی رفسنجانی میخواهم که به قانون جمهوری اسلامی پایبندی داشته باشند و احترام شورای نگهبان و مقام معظم رهبری را حفظ کنند.
سکوت طولانی هاشمی حمایت از اغتشاشگران بود
آقای هاشمی! شما چهکاره هستید که میگویید دستگیرشدگان انتخابات باید آزاد شوند
اگر از من بپرسند که دستگیرشدگان را چه کار کنند، من میگویم که باید آنها را مجازات کنند
مشروعیت حاکمیت در اسلام از طرف خدا و مقبولیت از سوی مردم است و صرف همراهی مردم مشروعیت نظام را ایجاد نمیکند
آیا خود هاشمی رفسنجانی با نامه بدون سلام خود بذر تردید را نیفشانده است
آیا این مصلحت کشور بود که عدهای جوانان فریبخورده به خیابانها بریزند و سوت و کف بزنند و پارچههای سبز ببندند و بگویند که اسلام را میخواهند، مگر اکثریت مردم اسلام را نمیخواهند
غروی: سخنان هاشمیحکیمانه و بر اساس آرمانهای انقلاب و امام (ره) بود
عضو ارشد جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به راهکارهایهاشمیرفسنجانی برای برونرفت از وضعیت فعلی، گفت: مسوولین باید این رهنمودها را جدی گرفته و در عملی کردن آن سریع اقدام کنند.
حجتالاسلام محمد غروی در گفتوگو با ایلنا، در تحلیل خود از خطبههای روز گذشته نماز جمعه تهران گفت: صحبتهای آقایهاشمیرفسنجانی در خطبههای روز گذشته نماز جمعه تهران بسیار حکیمانه و بر اساس آرمانهای انقلاب و سیاستهای راهبردی
امام خمینی و مقام معظم رهبری بود.
وی ادامه داد: خطیب نماز جمعه تهران بر نکات جالبی از جمله تکیه بر نقش مردم در حکومت، توجه به جمهوریت و اسلامیت نظام و وظیفه مسوولان در ایجاد اعتمادسازی و همدردی با کسانی که در این التهابات متضرر شدند و بیان ایدهها و دیدگاهها در چارچوب قانون تاکید کرد که باید مورد توجه قرار گیرد.
این استاد حوزه علمیه روح حاکم بر صحبتهای هاشمیرفسنجانی را دلسوزی به نظام دانست و گفت: بحث ایشان معطوف به آسیب شناسی انقلاب بود با اینکه میدانیم خود هاشمیرفسنجانی دراین وقایع آسیب دیدند، اما اگر به خطبهها دقت میشد متوجه میشدیم که وی خارج از این مسائل است و این امر نشانگر تقوای بالای هاشمیبود.
غروی با اشاره به حضور طیفهای مختلف در نماز جمعه روز گذشته تهران اظهار داشت: روز گذشته طیفهای مختلفی در نماز جمعه تهران حضور یافتند که چه بسا ممکن بود اگر سخنان مدیریت نشود مشکلات جدی برای نظام بوجود بیاید، اما هاشمیرفسنجانی با درایت و کیاست خاصی، جمع را مدیریت کرد که
قابل تقدیر است.
وی تصریح کرد: خطیب نماز جمعه تهران در سخنان خود راهکارهایی را مطرح کرد و این راهکارها از سوی فردی بود که از اول با انقلاب بوده و شاید بیشترین هزینه را پرداخت کرده است. به همین دلیل مسوولین باید این رهنمودها را جدی گرفته و در عملی کردن آن سریع اقدام کنند. عضو مجمع مدرسین حوزه علمیه قم به بیان روایتی از سوی هاشمیرفسنجانی در خطبههای نماز جمعه اشاره کرد و گفت: منظور هاشمیرفسنجانی از روایتی که در مورد ولایت امیرالمومنین خواند، این بود که تا حضور و قبول مردم نباشد چنین وظیفهای بر ولی امر نیست و ممکن است سوءتفاهمی پیش بیاید. منظور ایشان این بود که امیرالمومنین شئون مختلفی دارد که یکی از آنها حاکمیت است.
وی با بیان اینکه حاکمیت دو جنبه دارد، اظهار داشت: یکی از جنبههای حاکمیت شرط قبول مردم و اجماع نسبی بر ولی امر است تا بتواند والی وظایف خود را انجام دهد و این نکته را باید توجه داشت که شان ائمه معصومین که دارای ولایت هستند تنها حاکمیت نیست.
غروی تصریح کرد: ولایت فقیه تنزیلی از شان حاکمیت ائمه معصومین است که اگر بخواهد مقبولیت داشته باشد منوط به حضور و قبول مردم است که گاهی این مسائل با هم درآمیخته و خلط میشود و ممکن است کسانی نسبت به سخنان ایشان به بیان شبهات بپردازند که باید توجه کرد منظور ایشان این است والی زمانی که مردم بخواهند و با وی بیعت کنند وظیفه بر او تعلق مییابد.
این عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به پیشنهاد آزادی زندانیان از سوی هاشمیرفسنجانی اشاره کرد و گفت: این پیشنهاد قاعدتا ناظر به کسانی است که دستشان به جنایت آلوده نیست؛ بلکه بیشتر متوجه زندانیان سیاسی است.
تحلیل محتوایی روزنامه جمهوری اسلامی از خطبههایهاشمی
روزنامه جمهوری اسلامیدر سرمقاله دیروز خود به تحلیل محتوایی سخنان هاشمیرفسنجانی در خطبههای نماز جمعه پرداخت و نوشت: نماز جمعه تهران از چهار سو مورد توجه بود؛ موافقان نتایج اعلام شده انتخابات ریاست جمهوری، معترضان به نتایج اعلام شده، در داخل، دوستان انقلاب و دشمنان انقلاب در خارج از کشور.
دشمنان تفرقه میخواستند ولی خطیب هوشیار جمعه از نیاز شدید کشور و نظام جمهوری اسلامیبه وحدت سخن گفت. شاید کسانی انتظار داشتند خطیب جمعه سخنان تندی در حمایت از آنها بگوید و دیگرانی هم بودند که نگران بودند شماتتها و سرزنشهایی را از جایگاه خطبه جمعه به خاطر عملکرد خود بشنوند. عدهای هم با نوعی محاسبه که چندان هم دور از طبع آدمیزاد نیست گمان میکردند خطیباین جمعه با استفاده از فرصتی که به دست آورده از جفاهایی که بر خود او رفت و تهمتهایی که به او زده شد و نسبتهای ناروایی که از رسانه ملی و در فراگیرترین برنامهها به او داده شد بگوید و گله کند و از خود دفاع نماید...
خطیب جمعه اما روحی بسیار بزرگتر از آن داشت که در چنین مقطع مهم و حساس تاریخی به مسائل شخصی بپردازد و گلایههایی را که از مدتها پیش دارد به زبان بیاورد. او بهرغم نادیده گرفته شدن حق قانونی و انکارناپذیری که برای پاسخگویی به اتهامات از طریق رسانه ملی دارد و از او دریغ میشود خود و حقوق شرعی و قانونی خود را نادیده گرفت و از مردم گفت. نه فقط از مردم معترض بلکه همه مردم که با شرکت در انتخابات ریاست جمهوری وفاداری خود را به انقلاب در 30 سالگی آن نشان دادند واین مشارکت عظیم و تاریخی را هنر اسلام و پیامبر گرامیآن دانست که واسطه میان خدا و مردم بود و هرگز در برابر مردم از زور و قدرت استفاده نکرد و راه قلدری حکومتهای قبل از اسلام و دوران ظهور اسلام را بست و به مردم رسمیت داد و اصالت مردم را به رسمیت شناخت.
او شعار نداد بلکه راهکار ارائه داد. باید جامعه ما از شرایط کنونی عبور کند و اعتمادها برگردد. دلسوزی برای نظام جمهوری اسلامی برخلاف کسانی که با چوب تکفیر و برچسبهای نفاق و وابستگی به بیگانگان بر پیشانیاین و آن چسباندن همه را طرد میکنند بهاینست که همه به حساب آورده شوند، سخن آنها شنیده شود، مطالبات آنها بررسی گردد و با تکیه بر راهکارهای عقلانی به آنها پاسخ قانع کننده داده شود. رمی و طرد و دشنام دادن و محارب دانستن و توصیه به اعمال اشد مجازات نسبت به معترضین راهکار حکیمانهای نیست که قابل طرح در منبر نماز جمعه و رسانهها باشد.این رسانه بزرگ دینی و سایر رسانههایی که به برکت انقلاب و نظام اسلامیدر اختیار مسوولان و کارگزاران این نظام و سخنوران و قلم به دستان این جامعه اسلامی قرار دادند امانتهایی هستند برای آنکه در جهت تکریم انسانها به کار گرفته شوند و راهی برای حل مشکلات پیش پای مردم و مسوولان قرار دهند.
تکیه بر قانون و طی طریق برای مشکلات فقط در چارچوبهای قانونی
ایجاد فضایی برای اینکه همه امکان مطرح ساختن نقطه نظرهای خود را داشته باشند.
بالا بردن آستانه تحمل توسط همه نیروها
آزاد ساختن زندانیان برای گرفتن بهانه تبلیغاتی از دشمنان
همدردی با آسیب دیدگان و تفقد از آنها
ایجاد فضای مناسب جهت فعالیتهای مطبوعاتی در چارچوب قانون
ایکاش وضعیتی پیش نمیآمد که نیازی به چنین راهکارهایی احساس میشد اما اکنون که شرایط حساس است باید شیوه مرضیه پیامبر اکرم را در پیش گرفت که رافت و رحمت و ملاطفت با مردم و به نظر آنها اهمیت دادن است. خطیب جمعه تهران که لحظه لحظه عمر خود را با نهضت امام خمینی و انقلاب اسلامی سپری کرده و از استوانههای نظام جمهوری اسلامیاست عمیق و دقیق و حکیمانه سخن گفت و راهکار ارائه کرد.
آیت ا... هاشمیرفسنجانی نه فقط به عنوان رییس مجلس خبرگان رهبری و نه فقط به عنوان رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام بلکه با توجه به اینکه جان او با جان این نظام و این انقلاب گره خورده است و شناسنامه انقلاب است، در این خطبه حساس جمعه یکبار دیگر نشان داد که انقلاب اسلامی و نظام برآمده از آن را از جان و حیثیت و همه چیز خود بیشتر دوست دارد و برای حفظ آن که یادگار اسلام وامام است با تمام وجود به صحنه میآید و از آبروی خود مایه میگذارد. خدا به کسانی که سالها تلاش کردند چهرهاین روحانی مجاهد فداکار را به گونهای دیگر نشان دهند انصاف عطا فرماید و کسانی را که فریب این بیانصافها را خوردهاند، از نعمت بصیرت بینصیب نفرماید.
ارسال نظر