بیانیه سران قدرت‌های بزرگ در خصوص مساله هسته‌ای ایران

سران قدرت‌های بزرگ در روز پایانی نشست «جی‌۸» در ایتالیا - عکس: AFP سران گروه هشت با صدور بیانیه‌ای در‌ایتالیا اعلام کردند

تعیین مهلت برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای

سارکوزی: حمله تل‌آویو به تاسیسات هسته‌ای ایران فاجعه‌بار است

دنیای اقتصاد- نشست سران هشت کشور صنعتی جهان با تعیین ضرب الاجل برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای‌ایران و گروه ۱+۵ تا اواخرماه سپتامبر (اواسط مهرماه)چهارشنبه هفته گذشته پایان یافت.

سران گروه هشت در پایان نشست خود در‌ایتالیا، با انتشار بیانیه‌ای اعلام کردند که به یافتن راه حلی دیپلماتیک برای وادار کردن ‌ایران به متوقف کردن غنی سازی اورانیوم و کنترل آنچه که بلندپروازی‌های هسته‌ای‌ایران خواندند، متعهد هستند.

به گزارش بی.بی.سی مقام‌های کاخ سفید گفته‌اند که گفت‌وگوها در‌ایتالیا منعکس کننده ناشکیباتر شدن غرب نسبت به دولت ‌ایران بوده و ‌این در حالی است که‌این نگرانی وجود دارد که‌ایران به طور مخفیانه در تلاش بوده جنگ افزار اتمی بسازد.

نیکولا سارکوزی، رییس جمهوری فرانسه گفته است که‌ این کشور وضعیت مربوط به‌ایران را در اواخر ماه سپتامبر بازنگری خواهد کرد.

بیانیه‌های گروه هشت درباره‌ایران و کره شمالی به طور مشترک حاکی از نگرانی کشورهای عضو از گسترش جنگ افزارهای هسته‌ای است.

سران گروه هشت همچنین با انتشار بیانیه‌ای نگرانی جدی خود را از آنچه خشونت‌های‌ایران در روزهای پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری خواندند، اعلام کرده‌اند.

این بیانیه «دخالت دولت‌ایران در فعالیت‌های رسانه‌ها» و «بازداشت غیرموجه» روزنامه نگاران و اتباع خارجی را غیرقابل قبول دانسته است.

سران هشت قدرت صنعتی جهان در پایان جلسه روز چهارشنبه ۹ ژوئیه (۱۷ تیر) خود در‌ایتالیا همچنین بر ضرورت پیدا کردن راه حل مسالمت آمیزی برای خاتمه تنش هسته‌ای با ‌ایران تاکید کردند.

این بیانیه از حکومت‌ ایران خواسته است برای پایان دادن به ‌این تنش‌ها به گفت‌وگو با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه دهد و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد را به اجرا بگذارد.

این در حالی است که رییس‌جمهوری فرانسه به مقام‌های تل‌آویو هشدار داده است که هرگونه حمله نظامی به تاسیسات هسته‌ای ایران فاجعه‌بار خواهد بود.

به گزارش ایلنا به نقل از رویترز، نیکلا سارکوزی که در حاشیه نشست سران کشورهای عضو گروه هشت صحبت می‌کرد، بر ضرورت پیگیری رویکرد دیپلماتیک برای ترغیب ایران به توقف فعالیت‌های مربوط به غنی‌سازی تاکید کرد.

سارکوزی افزود: در صورتی که ایران به پیشنهاد مذاکره هسته‌ای غرب پاسخ مثبت ندهد، با تحریم‌های بیشتری روبه‌رو می‌شود.

رییس‌جمهوری فرانسه همچنین در پایان نخستین روز از اجلاس سران گروه هشت گفته بود که گروه هشت به ایران تا ماه سپتامبر مهلت می‌دهد که مذاکره درباره برنامه‌ هسته‌ای را بپذیرد یا اینکه با تحریم‌های سخت‌تر رو‌به‌‌رو شود.

وی افزود : شرایط در نشست گروه ۲۰ (G۲۰) که ۲۴ و ۲۵ سپتامبر با حضور کشورهای صنعتی و در حال توسعه برگزار خواهد شد، بررسی می‌شود.

سارکوزی ادامه داد: چنانچه تا آن زمان پیشرفتی حاصل نشده باشد، ناگزیریم تصمیم‌هایی اتخاذ کنیم.

رییس‌جمهوری فرانسه همچنین گفت: طی نشست سران گروه هشت در‌ایتالیا «وحدتی بزرگ» بین شرکت‌کنندگان در رابطه با‌ایران حاصل شد.

آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نیز گفته است که ایران با توجه به آمادگی آمریکا برای مذاکره از شانسی تاریخی برخوردار است.

به گزارش ایلنا به نقل از دویچه‌وله، مرکل در حاشیه‌این اجلاس تاکید کرد: گروه هشت ادامه مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای ایران را خواستار است؛ چرا که تحریم را در مقایسه با مذاکره گزینه مناسبی نمی‌داند.

صدراعظم آلمان همچنین با اعلام اینکه باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا آمادگی خود را برای مذاکره درباره برنامه هسته‌ای ایران نشان داده است، گفت: تهران در حال‌حاضر از شانسی تاریخی برخوردار است.

مرکل افزود: فرصت‌ دادن به تهران تا ماه سپتامبر آینده به این دلیل است که گروه هشت منتظر روند آتی تحولات در‌ایران بعد از وقایع اخیر این کشور است.

در همین رابطه گوردون براون نخست‌وزیر انگلیس نیز گفته است که کشورش به‌عنوان بخشی از برنامه خلع‌سلاح جهانی، آماده است تعداد زرادخانه‌های هسته‌ای خود را کاهش دهد تا به این ترتیب ایران را قانع کند که از ادامه برنامه هسته‌ای صرف‌نظر کند.

به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، براون در حاشیه نشست سران گروه هشت (G۸) تاکید کرد: برای منصرف کردن ایران از ادامه فعالیت‌های هسته‌ای نیاز به «اقدام جمعی» است و رویکردهای یک‌جانبه روشی کارساز نیست.

وی مدعی شد: ایران به‌دنبال دستیابی به سلاح هسته‌‌ای است؛ باید نشان دهیم که می‌توانیم با اقدامی جمعی با این چالش روبه‌رو شویم.

براون ادامه داد: معتقدیم که اقدام یک‌جانبه توسط انگلیس، بهترین روش نیست.آنچه به آن نیاز داریم اقدامی مشترک توسط قدرت‌های هسته‌ای است تا طی آن اعلام کنیم که برای کاهش تسلیحات هسته‌ای خود آمادگی داریم؛ اما از طرف دیگر لازم است کشورهای دیگر نیز اطمینان‌خاطر دهند که اقدامی در راستای افزایش قدرت هسته‌ای خود انجام نمی‌دهند.

در تحولی دیگر، سران روسیه و انگلیس درباره ایران و دیگر مسائل مهم بین‌المللی با یکدیگر گفت‌و‌گو کردند.

به گزارش ایسنا،‌ دیمیتری مدودف، رییس‌جمهور فدراسیون روسیه و گوردون براون، نخست‌وزیر انگلیس در چارچوب اجلاس سران گروه هشت که در آکویلای ایتالیا برگزار شد، با یکدیگر دیدار کردند.

یک منبع آگاه در هیات روسیه در پایان این دیدار گفت: دو طرف تعاملات در زمینه انرژی و همچنین مشکلات بین‌المللی، از جمله موضوعات ایران و کره شمالی را بررسی کردند.

به گزارش خبرگزاری نووستی، منبع یاد شده گفت: سران دوکشور روابط دوجانبه را از جمله در بخش اقتصادی بررسی کرده و به طور مشروح پیرامون همکاری‌های اقتصادی، از جمله در بخش پژوهش منابع جایگزین انرژی گفت‌وگو کردند. مدودف و براون هم‌چنین مشکلات بین‌المللی، از جمله مساله منع گسترش تسلیحات هسته‌ای ایران و کره شمالی را مورد بررسی قرار دادند.

او افزود: طرفین از مباحث انجام شده به هنگام صرف شام کاری که در طول آن سران گروه هشت تبادل نظرات صریحی در رابطه با مسائل دستور کاری بین‌المللی داشتند، ابراز رضایت کردند. ‌این در حالی است که روسیه اعلام کرده است که بر ادامه گفت‌و‌گو با ایران در مسائل هسته‌ای اصرار می‌ورزد.

به گزارش ایسنا، سرگئی پریخودکو، دستیار رییس‌جمهور روسیه اعلام کرد که روسیه ضمن رعایت کلیه تعهدات بین‌المللی، بر ادامه گفت‌و‌گو با ایران در مسائل هسته‌ای اصرار می‌ورزد.

وی که روز پنج‌شنبه با خبرنگاران صحبت می‌کرد، گفت: ما معتقدیم که باید کار با ایران را ضمن رعایت تعهدات بین‌المللی ادامه داد.

به گفته پریخودکو، مباحث اجلاس «گروه‌هشت» در مورد مساله ایران بسیار مشروح و با‌محتوا بوده است.

وزارت خارجه فدراسیون روسیه نیز پیش‌تر اعلام کرده بود که مسکو به برداشتن گام‌های عملی از سوی تهران برای همکاری با ۱+۵ (روسیه، چین، انگلیس، فرانسه، آمریکا به علاوه آلمان) در حل مساله هسته‌ای ایران امیدوار است.

دفتر اطلاع‌رسانی و مطبوعات وزارت خارجه روسیه اطلاع داد: امیدواریم که اعلامیه‌های اخیر ایران درباره آمادگی برای تعامل با گروه ۱+۵ به شکل گام‌های عملی تحقق یافته و ایران به نفع حل هرچه سریع‌تر مشکل از امکانات موجود استفاده کرده و بدون تعویق‌های آتی پاسخی مشخص به پیشنهادهای ۱+۵ درباره ورود به مذاکرات دهد.

وزارت خارجه روسیه خاطرنشان کرده است که اعلامیه اخیر باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا درباره آمادگی برای انجام گفت‌و‌گوی مستقیم با ایران بدون پیش شرط و بر اساس احترام متقابل، انگیزه‌ای برای کار فعال‌تر ۱+۵ با تهران در راستای مذاکرات است.

همچنین اعلام شد: اکنون همه شرایط لازم برای آغاز مرحله مذاکرات با ایران بر اساس بسته پیشنهادی ۱+۵ برای همکاری، از جمله نمودار ورود مرحله به مرحله به مذاکرات و فرمول تعلیق در ازای تعلیق (ایران فعالیت‌های جدید هسته‌ای را آغاز نمی‌کند و ۱+۵ تحریم‌های جدید تصویب نمی‌کند) برای راه یافتن به مرحله اولیه مذاکرات وجود دارد.

اولویت روسیه؛ ثبات ایران

رییس جمهور روسیه تاکید کرد: «ایران شریک مهم روسیه است و ما به ارتباط با ایران، به عنوان همسایه و شریک‌مان در سیاست خارجی ادامه خواهیم داد.» به گزارش ایسنا، دیمیتری مدودف، رییس جمهور فدراسیون روسیه اعلام کرد که ایران شریک مهم روسیه است و با داخلی خواندن اوضاع پس از انتخابات در ایران تاکید کرد که مهم باثبات بودن ایران است. به گزارش خبرگزاری نووستی، رییس جمهور روسیه در مصاحبه‌ای با رسانه‌های ایتالیایی در رابطه با مسائل اخیر در داخل ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد که خود ایرانی‌ها باید این مشکل را حل کنند. موضع ما ساده است، بگذارید خود ایرانی‌ها در رابطه با آنچه که رخ می‌دهد، تصمیم بگیرند، این موضوع امور داخلی آنان است. برای ما مهم این است که ایران کشوری باثبات باشد که با آن بتوان امور بین‌المللی را متحقق کرد. این از همه چیز با ارزش‌تر است. مدودف همچنین خاطر نشان کرد: ایران، شریک مهم ما است، ما با آن ارتباط داریم، ما طیفی از مشکلات مشترک را داریم که در رابطه با آنها تعاملی کاملا مثمر‌ثمر داریم. من اکنون حتی درباره روابط اقتصادی صحبت نمی‌کنم. ما با چالش‌هایی مواجهیم که به طور مشترک به آنها واکنش نشان می‌دهیم، این شامل گردش مواد مخدر و تهدید تروریسم است و ما به ارتباط با ایران، به عنوان همسایه ما و شریک ما در سیاست خارجی ادامه خواهیم داد.

رییس جمهور روسیه در رابطه با برنامه هسته‌ای ایران نیز گفت: موضع ما همانند سایر شرکت کنندگان در باشگاه هسته‌ای و کلا آنانی است که این مشکل را بررسی می‌کنند. برنامه هسته‌ای ایران تنها تحت حمایت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی‌می‌تواند صلح‌آمیز باشد. در رابطه با تسلیحات هسته‌ای نیز باید گفت که این تهدیدی برای همه کشورهای همجوار است و در این راستا مسلما ما با نهایت دقت پیگیر روندهایی از این دست خواهیم بود.

عکس: AFP