هنوز فراخوانی اتفاق نیفتاده است

دنیای اقتصاد- زهرا واعظ: سخنگوی دولت دیروز در واکنش به خبر احضار سفرای ایران در ۲۷ کشور اتحادیه اروپا اعلام کرد که فراخوان سفرای ایران موضوعی نیست که اعلام موضع شده و تحقق یافته باشد و در واقع هنوز فراخوانی اتفاق نیفتاده است. اولین جلسه سخنگوی دولت با خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی پس از انتخابات ریاست‌جمهوری دهم محلی شد تا در آن غلامحسین الهام نخستین موضعگیری رسمی دولت در قبال وقایع اخیر را اعلام دارد. به گونه‌ای که در این جلسه سخنگوی دولت با تاکیدبر اینکه انتخابات اخیر سالم‌ترین و پاک‌ترین انتخابات بود، گفت که ما انتخابات را اتفاقی برای دسته‌بندی جامعه نمی‌دانیم بلکه انتخابات برای وحدت بر مدیریت کشور است. اگرچه واکنش ایران به احضار سفرای اتحادیه اروپا به کرات در سوالات نمایندگان رسانه‌های گروهی تکرار می‌شد، اما سخنگوی دولت نهم در این نشست همچنین به سوالاتی در خصوص موضع ایران در قبال رییس جدید آژانس انرژی اتمی،طرح اصلاح بودجه ۸۸، وضعیت طرح تحول اقتصادی، تاثیر اختلافات در مذاکرات انرژی هسته‌ای و مشروعیت دولت دهم پاسخ گفت.

برخی دولت‌ها این بار هم اشتباه کردند

وی در پاسخ به سوالی در خصوص رفتار برخی کشورها در خصوص انتخابات ایران و اینکه شنیده شده برخی کشورها سفرای خود را از ایران فراخوانده‌اند، عنوان کرد: برخی دولت‌ها که همیشه در تبیین مسائل ایران دچار اشتباه هستند این بار هم اشتباه کردند و چند دولت خاص اروپایی که البته همه اروپا نیستند، برخی تحرکات را انجام دادند و در خصوص فراخواندن سفرا نیز حرف درستی نیست و چنین اتفاقی نیفتاده است. آمارها و موضوعات نشان می‌دهد که چه کشورهایی به رییس‌جمهور ایران پیروزی در انتخابات را تبریک گفتند و البته شاید برخی دولت‌ها که خواستند خواسته‌شان را به دیگر کشورها تحمیل کنند، موفق نشدند و ملت ما ملتی سربلند، عزیز، پرقدرت و قانون‌گرا است و این مسائل در عزم او اثرگذار نخواهد بود. ما از آنها می‌خواهیم که اشتباهاتشان را تصحیح کنند و واقعیت جامعه را ببینند که به نفع آنها است.

اتحادیه اروپا نیاز جدی به جمهوری اسلامی دارد

خبرنگاری از سخنگوی دولت در خصوص اقدام دولت جمهوری اسلامی ایران در صورتی که سفرای ایران از طرف اتحادیه اروپا فراخوانده شده‌اند چه خواهد بود، سوال کرد که الهام پاسخ داد: برگشت اشتباهات اروپایی‌ها به خودشان خواهد بود. ما ملت توانمندی هستیم و سیاست خارجی خودمان را بر مبنای صلح، عدالت و امنیت عمومی و خارج از نیاز جمهوری اسلامی پیگیری می‌کنیم. این ارتباط از سر نیاز جمهوری اسلامی نیست آنها برای تامین اهدافشان نیاز جدی به جمهوری اسلامی دارند. وی افزود: برخی کشورها باید بدانند برگشت عوارض اشتباهات آنها به خودشان خواهد بود و بدانیم سیاست‌های دشمنان تغییر نکرده است و اتفاق مهمی هم نیفتاده تا درباره آنها نظر بدهیم و هنوز فراخوانی نبوده است و اینکه انگلیس و برخی کشورها خواستی ناکام داشته باشند مربوط به خودشان است و ما علاقه‌مند به تعاملات صحیح هستیم و آنها راه رفته شکست‌خورده را دوباره تجربه نکنند.

نظر دولت درباره دبیرکل جدید آژانس انرژی اتمی

الهام در بخش دیگری ازسخنانش در پاسخ به سوالی درباره انتخاب دبیرکل جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اینکه نظر دولت درباره این انتخاب چیست، خاطرنشان کرد: رویکرد تقویت جایگاه آژانس برای انجام ماموریت‌های قانونی این ارگان مستقل از نهادهای دیگر بوده و آژانس باید بتواند به ماموریت‌های خود عمل کند.وی افزود: آژانس باید بتواند به ماموریت‌های خود در پرهیز از نظامی شدن بحث هسته‌ای و در عین حال استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای و تلاش برای خلع سلاح هسته‌ای بدون تبعیض عمل کند؛ لذا امیدواریم دبیرکل جدید آژانس بتواند در این چارچوب مسوولیت‌های خود را ادامه دهد.سخنگوی دولت ادامه داد:

جهت گیری‌های ایران قانونمند است و به طور خاص نیست و همکاری‌های ما با آژانس ادامه خواهد داشت. وی همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را حقوقی و قانونمند دانست و تصریح کرد: ما مطالبه خاصی نداریم، بلکه همواره در چارچوب حقوقی و قانونی از استقلال آژانس حمایت کرده‌ایم و امیدواریم دبیر جدید آژانس هم بتواند در این چارچوب ماموریت خود را انجام دهد.

نگرانی دولت از کسری بودجه جدید

الهام همچنین در پاسخ به سوالی درباره اصلاحیه لایحه بودجه توسط نمایندگان مجلس گفت: مادامی که طرح و لایحه‌ای به تصویب نهایی مجلس نرسد در شورای نگهبان مطرح نمی‌شود و این طرح هنوز در مجلس است.وی با اشاره به لایحه بودجه تصریح کرد: مشکل در این خصوص از آنجایی ایجاد شد که مقداری تغییرات در لایحه بودجه دولت به‌وجود آمد و با تغییراتی مواجه شد به گونه‌ای که به طور آشکار با کسری بودجه ۸۵۰۰‌میلیاردی مواجه شدیم و مجلس، دولت را موظف کرد مجددا این کسری بودجه را از اعتبار همه دستگاه‌ها کسر کند و نتیجتا مقداری تاخیر در این خصوص ایجاد شد.

سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: هم اکنون دوباره مجلس با این اصلاحیه می‌خواهد تغییری در کسری بودجه ۸۵۰۰‌میلیاردی ایجاد کند و البته این امر به صورت طرح است و کارشناسی‌های دولت پشت سر آن نیست، لذا ما معتقدیم چون لایحه بودجه در قالب لایحه است اگر این کار از طریق لایحه انجام شود واقعی تر و کارآمد‌تر خواهد بود.الهام اضافه کرد: دولت با یک کار کارشناسی می‌تواند با ارائه یک لایحه اصلاحی مشکلات دستگاه‌ها را حل کند و معتقدیم نیاز است که مجلس از کارشناسی دولت در این لایحه استفاده کند. وی همچنین گفت: دو نگرانی کسری‌های جدید و خلل در برخی پرداخت‌های کارکنان با وجود بررسی این اصلاحیه از سوی مجلس وجود دارد.

سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: مدیریت کسری بودجه مطابق طرح مجلس مدتی زمان برد، اگر بخواهند دوباره این موضوع را بررسی کنند، زمان بر خواهد بود و تاخیر در اجرای بودجه به‌خصوص در فصل کار ممکن است اشکالاتی را ایجاد کند. این موضوع در حد ارتباط دولت و مجلس است که باید با رویکردهای قانونی دنبال شود و ارتباطی به شورای نگهبان ندارد.

دولت پیگیر طرح یارانه‌ها

الهام همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره طرح هدفمند کردن یارانه‌ها و اینکه آیا دولت آن را به همان شکل گذشته پیگیری خواهد کرد یا خیر، تصریح کرد: دولت پیگیر طرح هدفمند کردن یارانه‌ها است واین طرح باید دراین فضای جدید و با کارشناسی‌های مشترک دولت و مجلس پیش برود.

برنامه پنجم پیشرفت و عدالت

وی در بخش دیگری از سخنانش در ارائه گزارش از تصمیمات اخیر دولت، به تصویب برنامه پنجم که در جلسات دولت بررسی آن آغاز شده و مورد تصویب کلی قرار گرفته است اشاره کرد و گفت: فصل‌هایی از این برنامه در خصوص فرهنگ آمایش سرزمینی و محیط زیست بوده است که به تصویب هیات‌وزیران رسیده است. سخنگوی دولت افزود: با توجه به رویکردی که در دهه چهارم انقلاب باید داشته باشیم، با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب که این دهه را دهه پیشرفت و عدالت نامیده‌اند عنوان برنامه از این پس برنامه پنجم پیشرفت و عدالت خواهد بود که جایگزین عنوان توسعه شده است. وی تصریح کرد: برنامه پنجم نگاه نقادانه‌ای به برنامه چهارم خواهد داشت تا شاهد رشد روزافزون در شتاب برای رسیدن به چشم‌انداز باشیم.

الهام با اشاره به آغاز روند تدوین برنامه پنجم در دولت از ۲ سال قبل گفت:‌ برای این کار ۶ کارگروه مشترک، ۴۲ کارگروه تخصصی و یک کمیسیون، سازماندهی کار را آغاز کردند که تاکنون ۲۳۰‌هزار نفر ساعت در آنها کار انجام شده و ۱۳۵ بسته اجرایی در موضوعات مهم که به عنوان موضوعات کلیدی باید برای آن تصمیم‌گیری شود، تدوین شده است. سخنگوی دولت با بیان اینکه برنامه پنجم نقطه عطفی در برنامه‌ریزی بر اساس الگوی ایرانی اسلامی خواهد بود، گفت: توجه دقیق به عادلانه‌تر بودن رویکردها، استفاده از کارشناسان حوزه و دانشگاه، توجه به فرهنگ، تقویت قانون‌گرایی، رشد خودباوری، توجه به الگوی درست مصرف و پیشرفت متوازن کشور از جمله رویکردهای برنامه پنجم پیشرفت و عدالت است.

وی تصریح کرد: در برنامه پنجم تلاش شده احکامی وجود داشته باشد که ماهیت برنامه‌ای دارند و در این برنامه، قانونگذاری‌های غیربرنامه‌ای وجود نداشته باشد و فقط در حد ضرورت، احکام لازم در کنار جداول تدارک دیده خواهد شد.

منتقدین هم خدشه‌ای به انتخابات ندارند

الهام در پاسخ به سوالی درخصوص برخی اعتراضات خیابانی و ارتباط آن با مشروعیت دولت نهم اظهار کرد: برگزارکننده انتخابات، مردم بودند و مردم از آن راضی هستند و مشروعیت مبتنی بر رای مردم در انتخابات است و این از وضعیت جامعه و مردم احساس می‌شود و هیچ خدشه‌ای بر مشروعیت انتخابات و منتخب مردم وجود ندارد. وی افزود: تلاش‌هایی در راستای خدشه به آرای ملت صورت گرفته؛ اما موجب هیچ آسیبی به آن نشد و تقسیم‌بندی که برخی در انتخابات گمان آن را می‌کردند تقسیم‌بندی غلطی است و ۵/۲۴‌میلیون رای مردم منتخب بسیار بالایی است و با فاصله بسیار زیادی که منتخب مردم از نفر بعدی دارد بی‌سابقه است و خود آنهایی که رای دادند نتیجه این فرآیند قانونی را پذیرفتند و منتقدین هم خدشه‌ای به انتخابات ندارند و آنها بعد از انتخابات حرف‌هایی در خصوص پیش از انتخابات می‌زنند و ۸۵‌درصد مشارکت مردم را قبول دارند و این توهم نیست و البته کسی نیز به نتیجه این انتخابات خدشه وارد نکرده است.

از طریق دوئل خیابانی نتیجه انتخابات نقض نمی‌شود

الهام اضافه کرد: باید پذیرفت که ۲۵ بیشتر از ۱۳ است و آن که رای نمی‌آورد حذف نمی‌شود و البته برخی کارها بعد از انتخابات درست نبود و باید بدانیم اینها ۱۳میلیون نفر نبودند، برخی آسیب زدند و برخی عامل قتل و جرح شدند و اینها را نباید ۱۰‌میلیون تلقی کرد و آنهایی که این مسائل را مدیریت کردند از چارچوب قانون خارج شدند و اگر بناست از طریق دوئل خیابانی کارها را به پیش برد و نتیجه انتخابات را نقض کرد، غیر‌قانونی است.

مشکوک بودن قتل ندا آقا سلطان علت نامه احمدی‌نژاد

سخنگوی دولت درباره اینکه چرا دولت برای ندا آقاسلطان و رکسانا صابری نامه پیگیری می‌نویسد، ولی برای کشته شدگان خیابان‌ها اقدامی مطلوب انجام نمی‌دهد، بیان کرد: حرف‌هایی در جامعه و در عرصه رسانه وجود دارد، اما آنچه ملت ما می‌خواهد امنیت و قانونگرایی است و دولت نیز بر اساس همین انتظار عمومی مسائل را پیگیری می‌کند و در حوزه برخورد با عوامل آشوب‌ها، برخورد بر عهده دولت نیست و با قوه‌قضائیه است، اما در بخش‌های امنیتی دستگاه‌های نظامی وامنیتی موضوع را پیگیری می‌کند، ولی اگر تصمیمات قضایی را دولت بگیرد، خلاف قانون خواهد بود.

الهام گفت: البته برخی مسائل به عنوان نقد و برخی به عنوان مطالبات مردمی مطرح می‌شود که می‌تواند خواست ملت نیز باشد، اما در برخی مسائل نظیر موضوع قتل ندا آقاسلطان چون موضوع مشکوک بود و قرائن نشانگر سناریویی تعریف شده و اجرایی شده بود و به اسبابی برای تحقیر ملت و دولت تبدیل شده بود و چون به کلیت حاکمیت بازمی‌گشت، رییس‌جمهور لازم دانست در نامه‌ای به قوه‌قضائیه خواستار پیگیری موضوع شود.