برنامه هسته‌ای ایران نظامی نیست

سلطانیه: انتظار از مدیرکل آژانس بسیار بالا است

دنیای اقتصاد- مدیرکل منتخب آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد که نشانه‌ای مبنی بر نظامی بودن ماهیت برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد. همزمان ایران و آمریکا انتخاب یوکیا آمانو را به مدیرکلی آژانس تبریک گفتند. نماینده ایران در آژانس اتمی اما افزون بر این تبریک گفته است‌:انتظار از مدیرکل آژانس بسیار بالااست. از او انتظار می‌رود دیدگاه‌ها و عملکرد مثبت آقای البرادعی به خصوص مقاومت ایشان در مقابل فشارها و دخالت چندکشور غربی و بی طرفی وی را دنبال کند.

به گزارش ایلنا به نقل از بی‌بی‌سی، یوکیا آمانو، نماینده ژاپن در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز پنج شنبه رسما توسط شورای حکام آژانس به‌عنوان مدیرکل آینده این نهاد برگزیده شد.

آمانو در صورت تایید نهایی توسط همه کشورهای عضو آژانس، ماه نوامبر (آبان ماه) سال جاری میلادی رسما جایگزین محمد البرادعی، مدیرکل فعلی آژانس خواهد شد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پنجم ژوئن(۱۰ خرداد) گذشته با انتشار گزارشی از گسترش برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران خبر داد.

آژانس همچنین ایران را متهم کرده است که برای رفع ابهام‌های موجود در مورد صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود با آژانس همکاری نمی‌کند، با این وجود تاکید کرده بود که مواد هسته‌ای اعلام شده توسط دولت ایران، برای مقاصد دیگر استفاده نشده است.

اما یوکیا آمانو روز ‌جمعه‌ در مورد این اتهام که ایران در پی دستیابی به سلاح هسته‌ای است، به خبرگزاری رویترز گفت: من در مدارک رسمی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره این موضوع چیزی ندیده‌ام. این دیپلمات ۶۲ ساله ژاپنی، همواره تاکید می‌کند که به‌عنوان شهروند ژاپن نهایت تلاش خود را انجام می‌دهد که از گسترش سلاح‌های اتمی در دنیا پیشگیری کند. ژاپن تنها کشوری است که تاکنون علیه آن از سلاح هسته‌ای استفاده شده است. وی در پاسخ به این پرسش که در برابر کشورهایی مانند سوریه یا ایران روشی «ملایم» خواهد داشت یا «سختگیرانه»، به رویترز گفت: من یک مدیرکل نرم یا سخت‌گیر نخواهم بود. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در زمان مدیرکلی البرادعی نیز همواره عدم انحراف هسته‌ای ایران را تایید کرده بود. در همین حال‌، نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکیدکرد: اجازه دخالت شورای امنیت در سازمان تخصصی آژانس بی شک حاکمیت و امنیت ملی کشورهای عضو را به خطر انداخته، عواقب وخیمی چون لطمه به اعتماد متقابل میان اعضا و نیز اعتماد بین اعضا و دبیرخانه خواهد داشت. به گزارش خبرگزاری مهر، علی اصغر سلطانیه سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل و سازمان‌های بین‌المللی در وین در شورای حکام طی سخنرانی خود به مناسبت انتخاب مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ضمن تبریک به آمانو گفت‌: یک نقد جامع و عمیق از تحولات از آغاز رقابت انتخاباتی یک نگرانی جدی و نقصان را در آژانس نشان می‌دهد که نیازمند اقدامات دقیق و مسوولانه است. وی ادامه داد‌: به عنوان یک عضو ناظر بر شورای حکام می‌توانم بگویم که عنصری که بیشترین نگرانی را ایجاد کرد، وجود گروه‌بندی و چندقطبی شدن اعضای شورای حکام متعلق به بلوک‌های شمال و جنوب و نیز شرق و غرب بود. در بعضی موارد انتظارات از یک کاندیدا که در ظرفیت شخصی خود آمادگی را برای خدمت اعلام کرده بود، تحت شعاع این بلوک‌بندی‌های سیاسی شد.

سلطانیه مشکل دیگر را مربوط به آیین‌نامه و روش انتخابات آژانس خواند و گفت: با عنایت به اینکه انتخاب مدیرکل دلمشغولی کلیه اعضا است‌، حذف بیش از صد کشور عضو که خارج از شورای حکام هستند از این فرآیند مهم انتخابات، یک نگرانی جدی است. وی افزود‌: علاوه بر آن بایست وجود تبعیض در درون اساسنامه که به تعدادی از کشورها اختیارات ویژه و کرسی دائمی در شورای حکام را داده است نیز به این نگرانی‌ها افزود. نماینده ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد‌: در طول مباحث مربوط به

چشم انداز آینده آژانس می‌بایست راهکارهای قانونی ممکن برای مثال واگذاری چنین تصمیمی صرفا به کنفرانس عمومی به عوض شورای حکام در نظر گرفته شود. اگرچه در آیین نامه فعلی، تصمیم شورای حکام به صورت فرمالیته در کنفرانس عمومی مورد تایید نیز قرار خواهد گرفت.

سلطانیه در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد‌: همان‌گونه که در طول رقابت‌های انتخاباتی در نشست‌هایی که رقبا با گروه‌های مختلف کشورها داشتند گوشزد کردم، انتظار از مدیرکل آژانس بسیار بالا است؛ در حالی که از او انتظار می‌رود دیدگاه‌ها و عملکرد مثبت آقای البرادعی به خصوص مقاومت ایشان در مقابل فشارها و دخالت چندکشور غربی و بی طرفی وی را دنبال کند، مدیرکل جدید می‌بایست در جست‌وجوی راه و روشی باشد که مشکلات فوق‌الذکر اگرچه عمدتا مسوولیت آنها بر دوش کشورهای عضو است، برطرف شود.

وی افزود: اجرای کامل محور اصلی اساسنامه یعنی همکاری‌های فنی میان کشورهای عضو بایستی جزو اصلی‌ترین و بالاترین اولویت مدیرکل قرار گیرد و نباید فعالیت‌های پادمان که از اولویت دوم برخوردار است، محور قرار گیرد. اغماض کامل خلع سلاح هسته‌ای با اغراق موضوع عدم اشاعه، تلاش‌ها برای تبدیل آژانس به سگ پاسبان سازمان ملل از طریق سیاسی کردن فعالیت‌های پادمان آژانس و نیز تحمیل محدودیت‌ها فراتر از تعهدات حقوقی با استفاده ابزاری از شورای امنیت سازمان ملل، بالاخره اجازه دخالت شورای امنیت در این سازمان تخصصی بی‌شک حاکمیت و امنیت ملی کشورهای عضو را به خطر انداخته و به عواقب وخیمی چون لطمه به اعتماد متقابل میان اعضا و نیز اعتماد بین اعضا و دبیرخانه خواهد انجامید.

نماینده ایران در آژانس گفت‌: در پایان، از طریق شما همکاری کامل کشورم با جناب آقای سفیر آمانو در مقابله با چالش‌های فوق اطمینان می‌دهم، مطمئن هستم با حسن نظر و تجربه ارزنده‌ای که ایشان دارند، حتما موفق خواهند بود. وی گفت: ضمنا خود را موظف می‌دانم از دیگر کاندیداها که خالصانه آمادگی خود را برای کمک به کشورهای عضو نیز اعلام کردند ابراز کرده و موفقیت آنان را نیز آرزو نمایم. سلطانیه همچنین گفت‌: اکنون رقابت‌های انتخاباتی و رای گیری خاتمه یافت، به‌رغم فراز و نشیب‌ها و اختلافات نظرات اظهار شده، اکنون وقت آن است که اختلافات را کنار گذاشته‌، با نگاهی به آینده با روح تفاهم‌، برای تحقق اصول مندرج در اساسنامه به ویژه گسترش همکاری‌ها برای استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌‌ای با یکدیگر همکاری نماییم. در تحولی دیگر‌، وزیر خارجه آمریکا از انتخاب دیپلمات ژاپنی در راس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی استقبال کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانسه، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا روز گذشته طی بیانیه‌ای اعلام کرد: من به یوکیا آمانو به مناسبت انتخاب به سمت مدیر کلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تبریک می‌گویم.

وی افزود: آمریکا امیدوار است به مدیر کل آینده آژانس برای مبارزه با چالش‌های بزرگ قرن ۲۱ کمک کند و وی توانایی و ابزار و روش‌های لازم را برای فعالیت در این سمت داشته باشد.