اختلاف در اتحادیه اروپا درباره ایران
دنیای اقتصاد- در آستانه برگزاری نشست سران گروه هشت در ایتالیا که قرار است موضوع هستهای ایران را نیز بررسی کند، رابطه ایران و غرب به واسطه ناآرامیهای تهران و در پی آن بازداشت ۹ نفر از کارکنان محلی سفارت انگلیس در تهران دچار چالش شده است. در این میان برخی از اعضای اتحادیه اروپا خواهان تحریم ایران هستند و برخی دیگر از جمله روسیه با هر گونه تحریم ایران مخالفت میکنند. همزمان رییسجمهور آمریکا نیز ابراز عقیده کرده است که جهان ایران هستهای را نمیپذیرد.
به نوشته روزنامه انگلیسی تایمز، اختلاف نظر شدیدی میان اعضای اتحادیه اروپا در مورد نحوه تعامل با ایران وجود دارد، به طوری که انگلیس و برخی از اعضا در یک سوی میدان و سوئد رییس تازه اتحادیه در سوی دیگر قرار گرفتهاند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه تایمز، انگلیس خواهان خروج تمامیسفرای کشورهای اروپایی حاضر در تهران است، اما آلمان و ایتالیا با این اقدام مخالف هستند.
در این میانجمهوری چک نیز از نقطه نظر انگلیس حمایت کرده و خواهان خروج یک باره سفیران اروپایی از ایران است تا از این طریق با آزادی کارمندان محلی بازداشت شده سفارت بریتانیا موافقت شود.
اما سوئد که از روز چهارشنبه ریاست دورهای اتحادیه اروپا را در دست گرفته مخالف دیدگاه انگلیس بوده و معتقد است که افزایش فشار بر ایران باید بصورت مرحله به مرحله باشد.
در همین رابطه، کارل بیدلت وزیر خارجه سوئد اعلام کرد: اتحادیه اروپا از ایران خواسته تا تمامیکارکنان سفارت انگلیس را که در بازداشت به سر میبرند آزاد کند و ما همچنان منتظر پاسخ تهران در این رابطه هستیم. و هماکنون برای اتخاذ این تصمیم که باید تمام سفرای خود را ایران خارج کنیم زود است. بیدلت گفت: توپ هم اکنون در زمین ایران است. هر چند که ما خواهان روابط خوب با تهران هستیم، اما اتحادیه اروپا میتواند تصمیمات سختتری علیه ایران اتخاذ کند.
در این میان آنجلا مرکل، صدراعظم آلمان معتقد است که اتحادیه اروپا باید به صورت متحد در برابر ایران ظاهر شود و گمان میکنم نشست سران جیهشت که هفته آینده در ایتالیا برگزار میشود پاسخ متحدی را به تهران ارسال کند.
این در حالی است که روز گذشته فرانکو فراتینی وزیر خارجه ایتالیا اعلام کرده بود: گروه هشت هیچ برنامهای برای اعمال تحریم علیه ایران در آینده نزدیک در دستور کار ندارد. وی افزود: گروه هشت بر اساس گفته باراک اوباما رییسجمهوری آمریکا درصدد است تا پایان سال به ایران فرصت دهد.
وزیر خارجه ایتالیا اظهار کرد: ایران باید تا آخر سالجاری (میلادی) نشان دهد که برای گفتوگو جدی است. وی خاطرنشان کرد: اگر اوباما تا ماه دسامبر دست خود را به سوی ایران دراز میکند من فکر نمیکنم که ما بتوانیم قبل از این تاریخ دست خود را پس بکشیم.
این در حالی است که باراک اوباما، رییسجمهوری آمریکا روز پنجشنبه گفت: دستیابی ایران به سلاح اتمی میتواند به یک مسابقه تسلیحاتی در خاورمیانه منجر شود.
به گزارش ایلنا به نقل از آسوشیتدپرس، اوباما در پاسخ به پرسشی درباره دستیابی ایران به سلاح اتمی در یک سال آینده گفت: نه تنها وی ایده دستیابی ایران به سلاح اتمی ایران ظرف یک سال آینده را نمیپذیرد، بلکه جامعه جهانی نیز این مساله را نمیپذیرد.
وی افزود: با توجه به این که جامعه جهانی هم خواستار ایران بدون سلاح اتمیاست، این که چگونه از نقطهای که قرار داریم به نقطه مطلوب در مورد ایران برسیم، خود چالش بزرگی است.
رییسجمهوری آمریکا که با آسوشیتدپرس مصاحبه میکرد، با اشاره به رویدادهای پس از انتخابات در ایران و تلاش برای جلوگیری از دستیابی این کشور به سلاح هستهای مدعی شد: در واقع با رویدادهای پس از انتخابات در ایران این مساله دشوارتر شده است.
اوباما همچنین با اشاره به مواضع کشورهای دیگر در قبال برنامه هستهای ایران گفت: باید توجه داشت که این مساله فقط موضع آمریکا نیست و نگرانی این نیست که ایران فقط تهدیدی برای ما و برای متحدینی همچون اسرائیل یا برای همسایگانش در منطقه است، بلکه نگرانی عمده و واقعی مجهز شدن ایران به سلاح هستهای در واقع مسابقات تسلیحاتی را در منطقه راه میاندازد و کشورهایی چون مصر، عربستان سعودی و ترکیه ناگهان فکر میکنند که باید در این راه گام بگذارند.
رییسجمهوری آمریکا تصریح کرد: اگر شما در یکی از حساسترین نقاط جهان شاهد این باشید که همه خود را تا دندان مسلح به سلاح هستهای کنند، در واقع شرایطی را برای یک فاجعه بالقوه فراهم میسازید.
اوباما روز شنبه (امروز) به مسکو سفر خواهد کرد تا با همتای روسی خود درباره مسائل مهمیاز جمله مساله ایران گفتوگو کند.
در همین رابطه کاخ سفید اعلام کرده است: گفتوگو درباره ایران محور اصلی سفر رییسجمهوری آمریکا به روسیه است.
به گزارش ایلنا به نقل از بیبیسی، مقامهای کاخ سفید با اشاره به سفر اوباما به روسیه و همچنین شرکت در اجلاس گروه هشت (G۸) که قرار است این هفته در ایتالیا برگزار شود، وقایع اخیر و برنامه هستهای ایران را موضوع اصلی گفتوگوهای وی عنوان کردند. از دیگر موضوعهای مورد بحث اوباما با دیمیتری مدودف، رییسجمهوری روسیه کاستن از زرادخانههای هستهای دو کشور است.
اوباما همچنین در پی جلب حمایت روسیه از تلاشهای این کشور در افغانستان است.
دنیس مک دانا، از دستیاران ارشد اوباما در سیاست خارجی، در آستانه سفرهای رییسجمهوری آمریکا به خبرنگاران گفت: موضوع ایران در صدر و مرکز توجه هر کدام از این دو سفر قرار خواهد داشت.
مک دانا افزود: محور گفتوگوها بر پایه بیانیه صادر شده گروه هشت درباره ایران خواهد بود.
این بیانیه هفته گذشته در دیدار وزیران خارجه این گروه در ایتالیا صادر شد.
این مقام آمریکایی گفت: باراک اوباما از نقشی که روسیه در تهیه این بیانیه داشته، راضی است.
تازهترین اظهارات مقامهای آمریکایی درباره ایران در شرایطی بیان شدهاند که رییس اتحادیه اروپا نیز اعلام کرده است: در صورتی که ایران کارکنان سفارت انگلیس را که هنوز در تهران زندانی هستند آزاد نکند این اتحادیه آماده اتخاذ اقداماتی خواهد بود.
به گزارش ایسنا، کارل بیلت، وزیر خارجه سوئد که کشورش ریاست دورهای اتحادیه اروپا را برعهده دارد، در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه گفت: در صورتی که از جانب دولت ایران پاسخی دریافت نکنیم دست به اقداماتی خواهیم زد.
طبق گفتههای دولت انگلیس، ۷ نفر از ۹ نفر کارکنان سفارت انگلیس در تهران که در ابتدا دستگیر شده بودند، اکنون آزاد شدهاند. گزارشها حاکی از این است که یکی از دو نفری که باقیمانده بودند نیز آزاد شدهاند.
این ۹ کارمند سفارت انگلیس توسط ایران در ۲۸ ژوئن (هفتم تیر ماه) دستگیر شدهاند.
بر اساس این گزارش، مقامات ایرانی میگویند که سفارت انگلیس کارمندان خود را به میان تظاهرات و ناآرامیهای اخیر که در اعتراض به نتایج انتخابات ریاستجمهوری ایران شکل گرفت، فرستاد تا دردسر ایجاد کنند.
آیرینا بوسیک، سخنگوی وزیر خارجه سوئد ابراز امیدواری کرد که انسداد روابط دیپلماتیک با تهران الزامینباشد.
بوسیک گفت: ما به حفظ روابط با ایران علاقهمندیم و انتظار تماسهای بیشتر از جانب آنها را در زمینه کارمندان سفارت انگلیس میکشیم. ما مسائل را گام به گام بررسی کرده و منتظر واکنش ایران هستیم.
در حالی که بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا تمایلی به بیرون کشیدن سفرای خود از تهران ندارند امیدوارند که فشار دیپلماتیک بتواند به آزادی همه کارمندان سفارت انگلیس بینجامد.
نشست دو روزه مقامات عالیرتبه وزارتخانههای خارجه کشورهای اتحادیه اروپایی که روز پنجشنبه در استکهلم آغاز شد بر واکنش اتحادیه اروپا به حوادث اخیر در ایران متمرکز بود.
فردریک رینفلت، نخستوزیر سوئد که کشورش روز چهارشنبه ریاست اتحادیه اروپا را برعهده گرفت از شرکایش خواست که از خود خویشتنداری نشان دهند.
وی هشدار داد که اروپا باید از قرار دادن ایران در برابر سایر کشورهای جهان اجتناب کند.
در همین رابطه سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرده است: مسکو مخالف اعمال تحریم علیه ایران به خاطر برخی ناآرامیهای داخلی اخیر که پس از انتخابات ریاستجمهوری به وجود آمده، است.
به گزارش ایسنا، آندرئی نسترنکو، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز پنجشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی هفتگی گفت: ما معتقدیم اعمال تحریم علیه ایران به خاطر مشکلات داخلی سیاسیاش غیرقانونی بوده و تاثیرات معکوس خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری شینهوا، وی افزود: چنین اقدامیموجب به وجود آمدن اتفاقات نامطلوبی در این کشور و منطقه خواهد شد و هر گونه مناقشهای باید از طریق ابزار قانونی حل شود.
سیلویو برلوسکنی، نخستوزیر ایتالیا پیش از این گفته بود که در نشست آینده سران گروه هشت در ایتالیا درباره اعمال تحریمها علیه ایران به خاطر آنچه سرکوبی معترضان به نتیجه انتخابات ریاستجمهوری خوانده شد، صحبت خواهد شد. با وجود این سخنان نخست وزیر ایتالیا، وزیر خارجه این کشور اعلام کرده است که تحریمیدر دستور کار نخواهد بود.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، برلوسکنی در واکنش به تحولات داخلی ایران اعلام کرده بود که گروه هشت در نشست سران از ۸ تا ۱۰ جولای( چهارشنبه و پنجشنبه هفته جاری) خود در صدد اعمال تحریمهای سختی علیه ایران است.
وی ادعا کرد: در مکالمه تلفنی که من با دیگر رهبران داشتم فکر میکنم که ما در مسیر تحریم حرکت خواهیم کرد؛ اما فرانکو فراتینی روز پنجشنبه با رد اظهارات نخست وزیر ایتالیا، چشم انداز تحریمهای آتی علیه ایران را در نشست سران گروه هشت کشور صنعتی رد کرد.
فراتینی در این زمینه گفت: گروه هشت هیچ برنامهای برای اعمال تحریم علیه ایران در آینده نزدیک در دستور کار ندارد.وی افزود: گروه هشت بر اساس گفته باراک اوباما، رییسجمهوری آمریکا درصدد است تا پایان سال به ایران فرصت دهد.
وزیر خارجه ایتالیا اظهار کرد: ایران باید تا آخر سال جاری (میلادی) نشان دهد که برای گفتوگو جدی است. وی خاطر نشان کرد: اگر اوباما تا ماه دسامبر دست خود را به سوی ایران دراز میکند من فکر نمیکنم که ما بتوانیم قبل از این تاریخ دست خود را پس بکشیم.
ارسال نظر