مرجان توحیدی - موضع‌گیری علی لاریجانی نسبت به عملکرد شورای نگهبان، ناآرامی‌های اخیر و تشکیل کمیته حقیقت‌یاب توسط وی در مجلس نارضایتی و انتقاد شدید نمایندگان حامی دولت را در پی داشت. علی لاریجانی، علاوه بر آن که پس از بروز ناآرامی‌ها در خیابان‌ها و حمله لباس شخصی‌ها به کوی دانشگاه و کوی سبحان کمیته‌ای را برای بررسی این موضوعات در مجلس تشکیل داد در اظهاراتش نیز از تحرکات صورت گرفته انتقاد کرد و وزیر کشور را پاسخگوی این اقدامات دانست. لاریجانی اما به این بسنده نکرد و در یک گفت‌و‌گوی تلویزیونی با شبکه دو سیما بی‌طرفی شورای نگهبان را به سبب حمایت برخی از اعضای آن از احمدی‌نژاد مورد تردید قرار داد.

همین مواضع و اظهارات و اقدامات لاریجانی به مذاق حامیان دولت در مجلس خوش نیامده است و انتقاد شدید آنها را از آنچه آن را عملکرد «لیبرالیستی» لاریجانی می‌دانند، در پی دارد. به طوری که برخی چهره‌های شاخص آنها چون روح‌الله حسینیان و حمیدرسایی در نطق‌های خود نسبت به این اقدامات لاریجانی قبل و بعد از انتخابات خرده گرفته‌اند.

چه اگر چند روز پیش روح‌الله حسینیان از این که لاریجانی به عنوان رییس فراکسیون اکثریت برای صدور بیانیه حمایتی از احمدی‌نژاد راضی نمی‌شد انتقاد می‌کرد، حمید رسایی هم روز گذشته در حالی که پشت تریبون بر صفحات نطق خود خیمه زده بود در پایان وقت خود دقیقا گفت‌وگوی لاریجانی در بخش گفت‌و‌گوی ویژه اخبار شبکه دو سیما را مورد توجه قرار داد و گفت که «در پایان نطق خود انتقادات محکمی به نطق لاریجانی در شبکه دوم دارم...» که در این هنگام صدای گسترده اعتراض نمایندگان با فریادهای «دو دو» که به معنای مخالفت است تمام صحن علنی را پر کرد و رسایی هم فریاد کشید و با کنایه گفت: «درست فهمیدید، منظور من شبکه دو بود» در این هنگام میکروفن رسایی قطع شد و وی همچنان در حال صحبت بود که باهنر که ریاست جلسه را برعهده داشت، خطاب به وی گفت: «میکروفن قطع است، برگشت نداریم.»

علاوه بر نطق‌های انتقادآمیز اما این تعداد در گفت‌و‌گوهای خود نیز از اظهارات لاریجانی و البته تشکیل کمیته حقیقت‌یاب گلایه می‌کنند. این عده از نمایندگان می‌گویند که این اقدامات لاریجانی مقدمه‌سازی وی برای انتخابات ریاست‌جمهوری آینده است. حامیان دولت مواضع لاریجانی را «لیبرالیستی» خوانده که با مواضع مقام معظم رهبری سازگاری ندارد. این عده پا را از این هم فراتر گذاشته و می‌گویند که چیزی به عنوان کمیته حقیقت‌یاب وجود ندارد و لاریجانی برای اطلاع شخصی خود از حوادث این کمیته را تشکیل داده است.

لاریجانی در این ماجرا فریب خورده است

ستار هدایت خواه، نماینده کهکیلویه و بویر احمد از چهره‌های حامی دولت در مجلس است که روز گذشته طی یک گفت‌وگو شدیدترین انتقادات خود را خطاب به لاریجانی مطرح کرد. هدایت‌خواه لاریجانی را شخصی فریب‌خورده در این ماجرای اخیر دانست و گفت: لاریجانی مشغول برنامه‌ریزی برای چهار سال بعد خود است و به این دلیل می‌خواهد خود را به عنوان یک نیروی مصلحت‌طلب که نگاه لیبرالی به این مساله دارد، مطرح کند.

هدایت‌خواه افزود: مواضع لاریجانی با مقام معظم رهبری سازگاری ندارد و دلیلی ندارد که مجلسی که مردم انتظار دارند پایگاه دفاع مردم باشد بخواهد به عنوان «ستون پنجم» برخی از جریان‌های سیاسی عمل کند.

هدایت‌خواه همچنین اظهار کرد که چیزی به عنوان کمیته حقیقت‌یاب وجود ندارد و این کمیته صرفا کمیته اطلاع‌رسانی است، نه چیز دیگر. هدایت‌خواه در عین حال مدعی شد که لاریجانی چنین حق و جایگاهی ندارد چرا که به گفته مقام معظم رهبری همه امور باید از مجاری قانونی خود طی شود و مجلس نمی‌تواند خارج از جایگاه قانونی خود دست به اقدامی بزند. وی افزود که این کمیته جایگاه قانونی ندارد و تشکیل آن دروغ محض است و برای اطلاع‌رسانی شخصی لاریجانی تشکیل شده است.

وی در توجیه این سخن خود تصریح کرد که این کمیته را باید نمایندگان مجلس تشکیل می‌دادند اما این کار شخصی لاریجانی است و ربطی به مجلس ندارد.

لاریجانی در تلاش فرونشاندن بحران است

این اظهارات هدایت‌خواه از آنجا نشات می‌گرفت که پیش‌تر وقتی کمیته حقیقت یاب مجلس دو گزارش خود از حمله به کوی دانشگاه و کوی سبحان را در صحن غیرعلنی مجلس قرائت کرد، برخی حامیان دولت این گزارش را بی‌طرفانه ندانسته و به ایجاد درگیری در صحن غیرعلنی پرداخته بودند. با این حال غلامرضا مصباحی مقدم، نماینده تهران نظر دیگری داشته و با به کار بردن لفظ «بحران» تاکید کرد که لاریجانی موضع خوبی در مقابل این بحران داشته است.

به باور وی، لاریجانی باید با دو طرف گفت‌وگو کند و هم رفتار حامیان موسوی را تعدیل کند و هم برخورد با این رفتارها را تعدیل کند؛ این موضع حکیمانه‌ای است برای فروکش کردن این بحران. به اعتقاد مصباحی مقدم، رییس مجلس

حق دارد به عنوان سخنگوی نمایندگان راه‌حلی را عنوان کند که با حفظ موضع بی‌طرفی مجلس به سمت حل مسائل حرکت کند که این التهابات فروکش کند.

ما رییس نداریم

بیژن نوباوه، از نمایندگان حامی دولت اما نظر دیگری راجع به نقش رییس مجلس به عنوان سخنگوی نمایندگان دارد. این نماینده تهران موضع‌گیری‌های لاریجانی را «دوپهلو» خوانده و معتقد است که «ما رییس نداریم.» لاریجانی به عنوان سخنگوی نمایندگان نطق‌هایش باید بیانگر نظرات مجلس باشد، ولی اظهارات لاریجانی متفاوت از اکثریت مجلس است.

دو دستگی میان حامیان دولت

مواضع لاریجانی اما ظاهرا باعث پدید آمدن دو دستگی در بین حامیان دولت هم شده است. چه در میان برخی از این چهره‌‌های حامی دولت نمایندگانی هم هستند که موضع‌ متفاوتی نسبت به طیف هم فکر خود در مجلس پیدا کرده‌اند. به عنوان نمونه ولی اسماعیلی، نماینده گرمی که از حامیان دولت محسوب می‌شود، ضمن اعلام حمایت از مواضع لاریجانی اظهار کرد که مواضع و اظهارات لاریجانی قانونی و مقتدرانه است. وی درباره انتقادهای تند هم فکری‌های خود به لاریجانی هم به این نکته اشاره کرد که شاید «دلخوری‌هایی» وجود داشته باشد.

مجلس را اداره‌ای برای دولت می‌خواهند

با این وجود دیگر نمایندگان چون حمیدرضا کاتوزیان و حسن ونایی نیز از مواضع لاریجانی حمایت کردند. حسن ونایی، نماینده ملایر انتقادات حامیان دولت را «انتقاد چند نفری در مجلس دانست که می‌خواهند مجلس را در حد یک اداره برای دولت تبدیل کنند.»

ونایی مواضع لاریجانی را آب بر روی آتش دانست و خاطرنشان کرد که لاریجانی با رایزنی در حال تلطیف کدورت‌های به وجود آمده است. کاتوزیان هم در این باره اظهار کرد که «تک و توک» نمایندگانی هستند که چنین اظهاراتی را مطرح می‌کنند ولی ما به عنوان نماینده مردم وظایفی داریم که در چارچوب قانون اساسی و ولایت فقیه آن را پیگیری می‌کنیم. وی افزود: لاریجانی از افراد نخبه و ارزشمند انقلاب است که امور را به خوبی در مجلس به پیش می‌برد.

از این اظهارات چنین بر می‌آید که انتقادهای هرچند شدید حامیان دولت در مجلس به سبب آنکه از نظر کمیت به اکثریت مجلس نمی‌رسد، از وزن و تاثیر چندانی در برابر اراده لاریجانی و اقداماتی که وی بنا دارد درباره انتخابات و حوادث پس از آن انجام دهد، برخوردار نیست.

تحلیل حامیان دولت از رفتار لاریجانی

روزنامه وطن امروز متعلق به مهرداد بذرپاش به انتقاد از لاریجانی پرداخت و گفت که او در اردوگاه هاشمی رفسنجانی قرار دارد‌. وطن امروز در گزارش اصلی دیروز خود نوشت‌: لاریجانی سال گذشته در دو نوبت با برگزاری همایش ۳۰ سال قانونگذاری و نیز حذف بند هدفمند شدن یارانه‌ها شائبه تضعیف جایگاه انتخاباتی احمدی‌نژاد و همراهی خود با هاشمی رفسنجانی و حضور در «اردوگاهی دیگر» را در اذهان ایجاد کرد. به نظر می‌رسد این بار نیز لاریجانی عهده‌دار نقش دیگری در راستای تضعیف احمدی‌نژاد شده و نمود عینی آن در اظهارات غیرمسوولانه وی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شنبه‌شب آشکار شد.

لاریجانی در این گفت‌وگو تمامی ادعاهای موسوی، کروبی، رضایی، باراک اوباما، دیوید میلیبند، آنگلا مرکل، ایهود باراک، شیمون پرز، بنیامین نتانیاهو، سی‌ان‌ان، بی‌بی‌سی فارسی، VOA و‌... را از تلویزیون جمهوری اسلامی ایران و از جایگاه ریاست مجلس شورای اسلامی علیه دولت، شورای نگهبان، سپاه و بسیج تکرار کرد!!

لاریجانی در این گفت‌وگو در راستای اظهارات موسوی که شورای نگهبان را حامی احمدی‌نژاد و فاقد وجاهت قانونی معرفی می‌کند، اعضای این شورا را تلویحا متهم به جانبداری از یک کاندیدا کرد؛ به‌رغم گزارشات نهادهای امنیتی منکر حضور دنباله‌های منافقین در آشوب‌های خیابانی شد؛ تشابه آشوب‌های عصر شنبه، ۳۰ خرداد با آشوب منافقین در ۳۰ خرداد ۶۰ در حمایت از بنی‌صدر را بشدت تقبیح کرد، از همه تاسف‌انگیزتر نتیجه انتخابات را برای «توده» مردم «غیرمترقبه» خواند و تلویحا ماجرای حمله عناصر مشکوک به کوی دانشگاه را منتسب به بسیج کرد! همچنانکه گفته شد، میرحسین موسوی به واسطه فقدان ادله محکمه پسند برای زیر سوال بردن انتخابات، در مرحله سقوط فجیع افتاده و هیچ عاملی نمی‌تواند وی را از این ورطه خارج سازد جز تکرار ادعاهای غیرقابل اثبات او از یک جایگاه قانونی و تاثیرگذار.

به عقیده برخی آگاهان سیاسی، لاریجانی در واقع سعی داشت موسوی (جبهه ضد احمدی‌نژاد) را از وضعیت نامطلوب در افکار عمومی تا حدودی نجات دهد یعنی اینکه اظهارات لاریجانی که ریاست مجلس شورای اسلامی را بر عهده دارد، تلاشی بود در جهت تقویت جبهه مخالف احمدی‌نژاد و تقویت ادعاهای موسوی که در روزهای اخیر هزینه‌های هنگفتی را به نظام تحمیل کرده و مغایرتی آشکار با بیانات و رهنمودهای رهبری در نمازجمعه اخیر تهران دارد. حمله لاریجانی به شورای نگهبان که پاسدار آرای مردم است و در شرایط فعلی تعیین میزان اعتبار انتخابات را بر‌عهده دارد، نیز بسیار قابل تامل است.

شاید لاریجانی به بهترین نحو طرح اتاق فرمان را اجرا کرده ‌باشد و به همین خاطر روز گذشته بر صفحات نخست تمامی روزنامه‌های مخالف احمدی‌نژاد قرار گرفت تا برای افکار عمومی به طور غیر مستقیم اینگونه القا شد که رییس‌ مجلس نیز موافق ایده «تقلب» در انتخابات است. هرچند لاریجانی هیچ‌گاه چنین ادعایی را مطرح نکرده، اما جملات دو پهلوی او این زمینه را به خوبی مهیا کرد.

رسانه‌های حامی جریان اصلاح‌طلبی که در روزهای اخیر به واسطه فقر ادله موسوی، اقدام به حرکات خنده‌داری از جمله دادن شماره تلفن و شماره فکس برای مخاطبان در جهت کسب اطلاعات از چگونگی برگزاری انتخابات و گزارش تخلفات پس از ۱۰ روز از برگزاری انتخابات و با وجود داشتن بیش از ۵۵‌هزار ناظر اصلاح‌طلب پای صندوق‌های رای می‌کنند اینک برای مانور بر ادعای تقلب در انتخابات، به اظهارات لاریجانی استناد می‌کنند!

صفحه اول روز گذشته روزنامه وطن امروز