وزیر راه و ترابری از آمادگی این وزارتخانه برای واگذاری شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در راستای اجرای اصل ۴۴ خبر داد. به‌گفته محمد رحمتی، درصورتی که خریدار وجود داشته باشد، آمادگی فروش سهام هما نیز در کشور وجود دارد. وزیر راه:اگر خریدار باشد، هما را می‌فروشیم

وزیر راه و ترابری از آمادگی این وزارتخانه برای واگذاری شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در راستای اجرای اصل ۴۴ خبر داد.

محمد رحمتی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: ما فروشنده سهام هما هستیم و درصورتی که خریدار وجود داشته باشد، آمادگی فروش سهام آن نیز در کشور وجود دارد.

وزیر راه و ترابری در ادامه افزود: نحوه واگذاری سهام شرکت هواپیمایی ایران ایر به سازمان خصوصی‌سازی محول شده و جزئیات آن نیز توسط این سازمان اعلام خواهد شد.

وی تاکید کرد: شرکت هواپیمایی ایران ایر یک شرکت سودده به لحاظ اقتصادی محسوب می‌شود و کسی نمی‌تواند بگوید این شرکت سودده نیست. رحمتی تصریح کرد: شرکت‌های هواپیمایی در حال حاضر در شرایط سوددهی قرار دارند.

به گفته وی، تعداد هواپیماهای هما هم اکنون به بالای ۴۵ فروند رسیده است و البته اگر با شرکت‌های تابعه محاسبه شود، این تعداد بالای ۵۵ فروند خواهد بود که در طول تاریخ عمرش بی نظیر است. ۴۴ فروند از این هواپیماها ملکی هستند و تنها یک عدد از هواپیماهای هما غیرملکی است.

سال ۸۹؛ افتتاح فاز چهار تهران-شمال

مجری ساخت آزادراه هم در گفت‌و‌گویی درباره وضعیت آزادراه تهران ـ شمال گفت: در حال حاضر در منطقه چهار این آزاد راه وضعیت نسبتا مطلوبی داریم، اما مهمترین مشکلی که در این منطقه داریم، باقی مانده تملک اراضی است.

محمدرضا منتظری در گفت‌وگو با ایسنا افزود: طول این منطقه ۲۰کیلومتر است. امیدواریم تا پایان سال ۸۸ منطقه چهار این آزاد راه به بهره‌برداری برسد.

وی با اشاره به اینکه در منطقه یک با پیمانکار چینی قرارداد منعقد شده است، خاطرنشان کرد: پیش پرداخت و تجهیز کارگاه انجام شده و پیمانکار مستقر و مشاوره انتخاب شده است. اما مهمترین مشکلی که در این منطقه داریم علاوه بر تامین سیمان، ادامه روند تملک اراضی است. از سوی دیگر هنوز مشکلات در جاری شدن فاینانس وجود دارد.

مجری ساخت و توسعه آزادراه‌های کشور گفت: ‌اگر مشکل فاینانس منطقه یک رفع شود، می‌توانم بگویم در حدود سه سال و نیم این بخش به بهره‌برداری برسد.

منتظری ادامه داد: در منطقه دو آزاد راه

تهران ـ شمال سال گذشته مناقصه برگزار و برنده آن پیمانکار چینی شد.

مجری ساخت و توسعه آزادراه‌های کشور گفت: قرارداد اولیه در منطقه دو با چینی‌ها امضا شده است و به دنبال کارهای اداری، مالی و بانکی آن و اخذ مجوزهای مربوط هستیم اما این کارها نیز به کندی پیش می‌رود.

منتظری ادامه داد: مطالعات منطقه سه این آزاد‌راه (قطعی شدن مسیر) سال گذشته تکمیل و اسناد مناقصه تهیه شد.

وی افزود: فراخوان برای جذب سرمایه‌گذار در این منطقه منتشر شد، اما به دلیل تغییر و تحولات در مدیریت آزادراه تهران ـ شمال که آقای مهندس آب‌بر، جانشین آقای مهندس میری شدند امور گذشته در حال بررسی است تا تصمیمات جدید در باره ادامه کار اتخاذ شود، بر این اساس فکر می‌کنم تا خردادماه این روند مشخص شود.

مجری ساخت و توسعه آزادراه‌های کشور در خصوص میزان اعتباری که صرف احداث آزاد راه تهران ـ شمال شده است، تصریح کرد: سال ۸۵ دولت اعتباری بالغ بر ۴۲‌میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان اختصاص داد و در سال ۸۶، اعتباری بالغ بر ۷۵‌میلیارد تومان تامین کرد.

در سال‌جاری نیز از محل بودجه عمومی ۲۰‌میلیارد تومان در نظر گرفته شده است و امیدواریم کسری آن را بتوانیم از محل لایحه مدیریت مصرف سوخت تامین کنیم.

بهره‌برداری ۲ آزاد‌راه

مجری ساخت و توسعه آزادراه‌های کشور گفت: امسال دو آزادراه قزوین - رشت به طول ۱۲۷کیلومتر و باقیمانده اتوبان تهران - تبریز به طول ۲۳کیلومتر به بهره‌برداری می‌رسند.

امسال نیز احداث قطعه دوم آزادراه ساوه ـ همدان به طول ۸۵ کیلومتر و آزادراه اصفهان ـ شیراز به طول ۲۱۰کیلومتر آغاز خواهد شد.

منتظری با اشاره به اینکه احداث آزادراه اصفهان ـ شیراز در طول پنج سال پیش‌بینی شده است، خاطرنشان کرد: این آزادراه با مشارکت شرکت ساخت و توسعه زیربناهای کشور، سازمان تامین‌اجتماعی و سازمان بازنشستگی کشور ساخته خواهد شد.

وی افزود: احداث آزادراه اصفهان ـ شیراز موجب می‌شود فاصله اصفهان تا شیراز ۱۳۰کیلومتر کوتاه شود و صرفه‌جویی بسیاری در سوخت خواهیم داشت.

مجری ساخت و توسعه آزادراه‌های کشور با اشاره به اینکه مطالعات احداث این آزادراه به‌زودی تکمیل می‌شود، گفت:‌ در حال حاضر تملک اراضی آغاز شده و حدود ۱۰۰ کیلومتر از مسیر آزادسازی شده است.

وی درباره‌ وضعیت احداث آزاد راه خرم آباد ـ پل زال، تصریح کرد: این آزاد راه یکی از مهمترین و مشکل‌ترین آزادراه‌های در حال ساخت است؛ چراکه در طول مسیر در باند رفت و برگشت این آزاد راه در حدود ۲۳کیلومتر تونل باید ایجاد شود.

منتظری خاطرنشان کرد: بهره‌برداری از آزاد راه خرم آباد ـ پل زال تا پایان سال ۸۸ پیش‌بینی شده است و تاکنون نیز در حدود ۵۰درصد ساخت آن پیشرفت فیزیکی داشته است.