مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی انواع تهدیدات بیولوژیک و راهکارهای مقابله با آنها را بررسی کرد.

دفتر مطالعات سیاسی این مرکز با اشاره به تلاش‌هایی که برای دستیابی به معاهده‌ای پیرامون پیشگیری از به کارگیری سلاح‌های غیرمتعارف یا سلاح‌های انهدام جمعی و بیولوژیک صورت می‌گیرد، افزود: توسعه روش‌های مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی تحول عظیمی را در عرصه تهیه سلاح‌های نوین بیولوژیک ایجاد کرده و تغییر شرایط سیاسی اقتصادی جهان در قالب جهانی‌سازی و رقابت‌های خطرناک نظامی، شرایط نوینی را به وجود آورده به گونه‌ای که عرصه عوامل بیولوژیک می‌تواند به عنوان حربه مناسبی علیه اهداف اقتصادی به کار گرفته شود و در همین حال شواهد نیز نشان می‌دهند که کشورهای پیشرفته و قدرت‌های بزرگ نظامی تاکنون بیشترین استفاده را از این عوامل در شرایط جنگ و صلح علیه کشورهای در حال توسعه و ققیر به عمل آورده‌اند.

بر اساس این گزارش، احتمال انتشار مواد بیولوژیک توسط عوامل مختلفی همچون حشرات، جانوران، پرندگان مهاجر، مسافرت‌های افراد، هواپیماها، کشتی‌ها، واردات مواد غذایی و دارویی قانونی و غیرقانونی و غیره، تشخیص منشا شیوع این بیماری را بسیار مشکل کرده است و در صورت استفاده توسط دشمن، انکار آن نیز بسیار ساده خواهد بود، مانند شیوع طاعون در زمان جنگ کره توسط نظامیان آمریکا، در حالی که آمریکا هنوز هم این واقعه را انکار می‌کند و دلایلی برای شیوع طبیعی آن مطرح می‌سازد.

این گزارش افزود: در صورتی که قبلا در آن منطقه اساسا طاعون وجود نداشته است. از سوی دیگر آمریکا، اتحاد شوروی را متهم به استفاده از عوامل بیولوژیک در جریان جنگ علیه افغان‌ها می‌کرد ولی کارشناسان روسی دلایل متعددی در طبیعی بودن منشا این عوامل مطرح می‌ساختند. همچنانکه شیوع طاعون در هند صدمات جبران ناپذیری بر اقتصاد این کشور وارد کرد ولی منشا آن تاکنون مشخص نشده است.

در بخش دیگری از نتیجه بررسی کارشناسی آمده است: بحران و تهدیدات بیولوژیکی تعداد زیادی از مردم را درگیر می‌کند و مشکلات بهداشتی، کمبود مواد غذایی و آب آشامیدنی ، شیوع بیماری‌های واگیردار و امثال اینها را به دنبال می‌آورد و از آن جا که در این بحران‌ها یاری رساندن به جمعیت آسیب دیده کاملا با شرایط سیاسی موجود گره می‌خورد، لذا تخمین ابعاد فاجعه انسانی و غیرانسانی آن و همچنین ارائه خدمات مختلف به آسیب دیدگان چنین بحران‌هایی کاری بسیار سخت و دشوار خواهد بود.

در این اظهارنظر کارشناسی همچنین تاکید شده که در مدیریت بحران باید بخش‌های عملیات، لجستیک و برنامه ریزی اداری و مالی کاملا هماهنگ با هم عمل کنند تا بحران به نحو احسن مدیریت شود، زیرا هر گونه عدم هماهنگی در این بخش‌ها، باعث ایجاد اختلال در روند خدمات و امدادرسانی‌ها خواهد شد. ضمنا در شرایط بحران و جنگ لازم است جهت تداوم ارائه خدمات مراکز درمانی، منابع مالی و انسانی به طور کامل حفاظت شوند تا خللی در روند خدمات‌رسانی به وجود نیاید.