تاثیر 6/15درصدی بودجه 87 بر تورم
با توجه به اهداف برنامه چهارم توسعه و جهت‌گیری‌های کشور و سند چشم‌انداز 20‌ساله سهم وابستگی بودجه عمومی 87 به درآمدهای نفتی مانند امسال کاهش یافت. از سوی دیگر سهم درآمدهای مالیاتی کشور در تامین بودجه عمومی کشور نیز افزایش یافته است.

به گزارش ایسنا، علی عسگری، معاون اقتصادی معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری، در نشستی خبری به تفاوت چارچوب‌های کلی لایحه بودجه ۸۷ با تغییراتی که در آن صورت گرفته، پرداخت.
عسگری با اشاره به ویژگی‌های لایحه بودجه 87 سرفصل‌های آن را مورد توجه قرار داد و گفت: انقباضی بودن در بخش هزینه‌های جاری یکی از این ویژگی‌ها است؛ به طوری که محدودیت‌هایی برای سقف اعتبارات و بهره‌مندی در منابع دستگاه‌های اجرایی و رشد هزینه‌های جاری در نظر گرفته شده است تا بهره‌وری بیشتری حاصل شود و صرفه‌جویی‌های لازم در هزینه‌های دستگاه‌های اجرایی حاصل شود.
وی به حذف تبصره‌های لایحه بودجه ۸۷ به عنوان یکی از ویژگی‌های مهم آن اشاره کرد و افزود: در بودجه ۸۷، تبصره‌ای وجود ندارد و فقط شامل ماده واحده‌ای با شش بند است.
لایحه‌ای با یک ماده و 6 بند
او ادامه داد: لایحه‌ای که قبلا به مجلس تقدیم شده بود و در کمیسیون ویژه قرار داشت، قرار بود به قانون تنظیم مقررات مالی دولت الحاق شود که رای نیاورد، اما به دلیل آنکه برخی تبصره‌های آن در ماده واحده بودجه نیز لحاظ شده است، ماهیت آن در قالب تکالیف بودجه‌ای حفظ شده است. بر اساس درآمدها و شرح عناوین، این درآمدهای قابل کسر و هزینه کردن است. به این ترتیب از این نظر مشکلی در بودجه ۸۷ وجود نخواهد داشت.
معاون اقتصادی معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهوری با بیان اینکه ردیف‌های متفرقه لایحه کاهش یافته است، تاکید کرد: مسوولیت‌پذیری دستگاه‌های اصلی نیز متمرکز خواهد شد؛ به طوری که در قالب دستگاه‌های زیر مجموعه دستگاه‌های اصلی بودجه مورد مصرف و ساماندهی قرار می‌گیرد.
به گفته او تمرکززدایی و تفویض اختیار بیشتر به استان‌ها نیز در لایحه دنبال می‌شود؛ به طوری که رشد اعتبارات استان‌ها به اعتبارات ملی بیشتر شده است.
وی ادامه داد: به این ترتیب 1600‌میلیارد تومان از اعتبارات عمرانی به استان‌ها منتقل شده است.
وی با بیان اینکه کل لایحه بودجه عمومی کشور در سال ۸۷، حدود ۷۲‌هزار میلیارد تومان است، تصریح کرد: از این مبلغ از حیث منابع و مصارف ۴۱‌هزار میلیارد تومان اعتبارات جاری در نظر گرفته شده که نسبت به پیش‌بینی عملکرد اگر اصلاحیه مجلس منظور شود ۴/۵درصد رشد خواهد یافت، اگر نسبت به مصوب ۸۶ مقایسه شود، ۹/۱۲درصد رشد دارد.
عسگری اعتبارات عمرانی (با وصف اینکه اعتبارات حمل‌ونقل عمومی سه هزار میلیارد تومان علاوه‌بر اعتبارات شهری است) را 24‌هزار میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: این رقم نسبت به مصوب 86، 9/30درصد رشد داشته و پیش‌بینی می‌شود نسبت به عملکرد امسال 58‌درصد رشد یابد.
وی در بخش دیگری از این نشست خبری به سوالات خبرنگاران درباره لایحه بودجه ۸۷ پاسخ گفت. وی در پاسخ به این سوال که بودجه ۸۷ به چه میزان در تورم تاثیرگذار خواهد بود، تصریح کرد: بودجه ۸۷ انقباضی پیش‌بینی شده و نظارت‌های بیشتری بر آن صورت می‌گیرد، به این ترتیب بودجه‌ سال آینده ۶/۱۵‌درصد در اقتصاد رشد تورمی خواهد داشت. وی در پاسخ به سوال دیگری درباره افزایش حقوق کارکنان دولت توضیح داد: افزایش حقوق کارکنان دولت باید از دو بعد دیده شود؛ یکی اینکه در بودجه چه رشدی برای هزینه‌های جاری و چه رشدی برای حقوق در نظر گرفته شده است.
به گفته او میزان رشد حقوق کارکنان دولت در سال آینده شش درصد خواهد بود و هزینه‌های جاری نیز 4/5درصد رشد می‌یابند.
وی متذکر شد: اگر قرار بود قانون برنامه چهارم توسعه در نظر گرفته شود، هزینه‌های جاری باید ۲۹‌هزار میلیارد تومان تعیین می‌شد که در حال حاضر ۴۱‌هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است.
معاون اقتصادی برقعی درباره خارج از شمول‌ها توضیح داد: ماده واحده بودجه شامل خارج از شمول‌ها است که در اعتبارات هزینه‌ای پنج درصد در اعتبارات عمرانی یک درصد، در اعتبارات هزینه‌ای 25‌درصد، در اعتبارات سرمایه‌ای شرکت‌های دولتی پنج درصد و در اعتبارات مربوط به پژوهش و تحقیقات نیز 50‌درصد است. اعتبارات مربوط به پژوهش‌ها در حال حاضر در دست هیات امناها است.
به گفته او در بند «الف» ماده واحده پیشنهاد شده به مجلس، خارج از مشمول‌ها کمتر از امسال است، به طوری که از ۱۰۰‌درصد به ۵۰‌درصد کاهش یافته است. مابقی اعداد همانند امسال است.
عسگری درباره سهم نفت در منابع بودجه کل کشور گفت: سهم نفت در کل منابع حدود 44‌درصد است حدود 30‌درصد آن مالیات و مابقی سایر منابع است.
وی درباره عیدی پایان سال کارمندان دولت گفت: هر سال قبل از اینکه عیدی پایان سال در قالب بودجه سالانه مشخص شود از سوی هیات‌وزیران تعیین می‌شود، امسال و سال آینده نیز عیدی از سوی هیات‌وزیران تعیین تکلیف می‌شود.
وی عیدی پیشنهادی در بودجه 86 را 200‌هزار تومان و در بودجه 87 را 250‌هزار تومان مطرح کرد.
عسگری نسبت به افزایش حقوق بازنشستگان توضیح داد: افزایش حقوق بازنشستگان نیز در سال آینده همانند کارمندان شش درصد خواهد بود. البته بخشی از بدهی‌های صندوق بازنشستگی در قالب بودجه امسال و اصلاحیه پرداخت می‌شود.
وی ادامه داد: یک هزار میلیارد تومان از صندوق لشگری و کشوری پرداخت می‌شود.
متوسط قیمت فروش نفت ۵۵‌دلار
وی پیش‌بینی متوسط قیمت فروش نفت را در لایحه بودجه 87، 55‌دلار عنوان کرد و افزود: در سال آینده محاسبات براساس این رقم صورت می‌گیرد.
به گفته او مصرف ارزی بودجه نیز حدود ۷/۳۹‌دلار خواهد بود.
عسگری اضافه کرد: در سال آینده 912‌میلیون بشکه نفت صادر خواهد شد که در مابه‌التفاوت 55 و 7/39‌دلار ضرب می‌شود و موجودی حساب ذخیره ارزی حاصل می‌شود. وی ادامه داد: فروش شرکت‌های دولتی امسال هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده بود که رد دیون چهار هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شد که از طریق توزیع سهام تامین می‌شود.
وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد از سه هزار میلیارد تومان، یک هزار میلیارد تومان محقق شود. اگر فولاد، مخابرات و سایر شرکت‌ها نیز به فروش بروند، تا پایان سال امید است عدد فروش شرکت‌های دولتی افزایش یابد.
وی موجودی فعلی حساب ذخیره‌ارزی را براساس اطلاعات 5/1ماه گذشته خود، 10‌میلیارد دلار عنوان کرد و گفت:‌ موجودی این حساب سیال است و معادل تمام LC‌هایی که در بانک‌ها قرار دارد و مورد تفاهم بانک قرار می‌گیرد، بانک مرکزی آن را مسدود می‌کند امسال نرخ ترجیهات، حداقل لایبور شده و سه درصد نیز حذف شده است.