جنجالسازی واشنگتن درباره اقدام عادی کشتیهای شناور ایرانی:
برخورد جدی در خلیجفارس
دنیایاقتصاد- هشدار شناورهای نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامیبه ناو جنگی آمریکایی به دلیل نزدیک شدن به حریم آبی ایران در تنگه هرمز، بهانه کاخ سفید برای جنجالآفرینی در آستانه سفر ۹روزه جورج بوش به خاورمیانه شد. با این حال به نظر میرسد این غوغای ساختگی تاثیر مورد نظر واشنگتن را در پی نداشته است؛ چراکه به عنوان نمونه قیمت نفت که نسبت به رویدادهای مهم حساس است، در پی این خبرسازی فزونی قابل توجهی نیافت و تنها روند نزولی آن که پس از شکستهشدن سد ۱۰۰دلاری آغاز شده بود، با انتشار گسترده این خبر و واکنش فوری مقامهای آمریکایی متوقف شد. روز دوشنبه منابع نظامیآمریکا اعلام کردند که پنج قایق تندرو سپاه پاسداران ایران به سه کشتی نیروی دریایی آمریکا در تنگه هرمز نزدیک شدهاند. این منابع مدعی شدهاند که شناورهای ایرانی با پیام رادیویی یکی از کشتیها را تهدید کردهاند که «به زودی منفجر خواهد شد.»
مقامهای وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) مدعی هستند، به دنبال این ماجرا ناوهای آمریکایی به وضعیت حمله درآمده و آماده شلیک میشوند، اما قایقهای ایرانی عقبنشینی کرده و از آن منطقه فاصله میگیرند.
تنگه هرمز که به گفته مقامهای آمریکایی ماجرای شنبه در آنجا رخ داده، گذرگاه باریکی (به عرض حدود ۳۴کیلومتر) بین خلیجفارس و دریای عمان است که به دلیل عبور نفتکشها از اهمیت استراتژیک فوقالعادهای برخوردار است.
حدود ۲۰درصد از کل نفت خام تولیدی جهان از طریق تنگه هرمز به نقاط مختلف میرود.
آمریکا مدعی است که ماجرای روز شنبه در آبهای بینالمللی رخ داده است. این اولین بار نیست که آبهای خلیجفارس و حضور پرشمار نیروهای نظامیدر آن به مواجهه ایران با نیروهای خارجی میانجامد.
سال گذشته میلادی دستگیری پانزده ملوان نیروی دریایی بریتانیا در خلیجفارس توسط نیروهای سپاه پاسداران ایران برای دو هفته توجه محافل خبری را به خود جلب کرد و تا آستانه ایجاد بحران در روابط دو کشور پیش رفت.
در اواخر جنگ ۸ساله ایران و عراق نیز، برخوردهای پراکندهای میان نیروهای ایرانی و نظامیان آمریکایی حاضر در خلیجفارس ایجاد شد.
واکنشها و توضیحها
دولت ایران این ماجرا را «مسالهای عادی و طبیعی» دانسته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفت که «این یک مساله عادی است که هر از گاهی برای طرفین اتفاق میافتد و بعد از شناسایی دو طرف قضیه حلوفصل میشود.»
سیدمحمدعلی حسینی همچنین تعداد شناورهای ایرانی را پنج فروند و تعداد ناو آمریکایی را یک فروند عنوان کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: نمونهای که روز شنبه اتفاق افتاده مشابه موارد گذشته و یک موضوع عادی و طبیعی است.
همچنین به گزارش العالم، یک مسوول سپاه پاسداران انقلاب اسلامینیز ادعاهای مطرح شده آمریکا درباره اقدام تحریک آمیز شناورهای ایرانی علیه ناوهای آمریکایی را رد و بر واقعیت نداشتن این ادعاها تاکید کرد.
این در حالی است که رسانههای غربی با جنجالسازی درباره این خبر سعی بر بزرگنمایی این اتفاق کردند.
به گزارش آسوشیتدپرس، مقامات آمریکایی این اقدام شناسایی را اقدامات تحریک آمیز شناورهای ایرانی خواندند و ادعا کردند که سه فروند ناو آمریکایی در تنگه هرمز مورد تهدید شناورهای ایرانی قرار گرفتهاند.
بر اساس این گزارش، یک مقام رسمیپنتاگون که خواست نامش فاش نشود در این باره گفت که نیروهای آمریکایی با نزدیک شدن شناورهای ایرانی در آستانه حمله بودهاند.
وی این اقدام را که گفته میشود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه به طول انجامیده است یکی از تحریکآمیزترین اقدامات در نوع خود خواند. برخی مقامهای پنتاگون این رویداد را «برخوردی جدی» توصیف کردند.
همچنین گوردون جاندروئه، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت که این کشور از ایرانیان میخواهد که در آینده از چنین اقدمات تحریکآمیزی که میتواند به حوادث خطرناکی منجر شود، خودداری کنند.
مقامهای آمریکایی با بیان این که این حادثه حدود ساعت ۵ بامداد روز یکشنبه به وقت محلی اتفاق افتاد، تعداد ناوها را سه ناو یو.اس.اس پورت رویال، یو اس.اس.هاپر و یو.اس.اس اینگراهام ذکر کرده که در مسیر خود در خلیجفارس بودهاند که شناورهای ایرانی به انداختن بستههایی مقابل آنها در آب اقدام میکنند.
به گزارش ایسنا، این مقام آمریکایی گفت که از مکالمات رد و بدل شده بین دو طرف اطلاع کامل ندارد، اما ایرانیها پیامهای حاکی از هشدار دادهاند.
از سوی دیگر شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با بیان این که از این که اعتراضی رسمیبه این اقدام صورت گیرد اطلاعی ندارد به خبرنگاران گفت: با هرگونه اقدام مخربی از سوی ایران علیه آمریکا، دوستان یا متحدانش در منطقه مقابله خواهد شد.
به گفته مقامات آمریکایی، پنتاگون با وزارت امور خارجه آمریکا و شورای امنیت ملی این کشور برای چگونگی واکنش به این اقدام در تماس بوده است.
کاندولیزا رایس نیز این حادثه را خطرناک و تحریک آمیز خوانده و اعلام کرد: آمریکا منافعی جدی در خلیجفارس دارد.
وزیر امور خارجه آمریکا گفت که آمریکا به دفاع از منافع خود و متحدانش در خلیجفارس ادامه خواهد داد و این مساله برای آمریکا و منطقه خلیجفارس به چندین دهه قبل باز میگردد.
به گزارش شبکه خبری ای.بی.سی، رایس از ایران خواست به یاد داشته باشد که آمریکا منافعی جدی در خلیجفارس دارد.
وی ادامه داد: فکر نمیکنم هیچ کس نسبت به تعهد آمریکا برای دفاع از منافعش و دفاع از منافع متحدینش دچار ابهام باشد.
همچنین وزیر امور خارجه آمریکا در گفتوگو با روزنامه اورشلیم پست در این باره گفت: ایران نباید به چنین تحریکاتی دست بزند. این چیزی است که رخ داده و باید متوقف شود.
وی در ادامه ایران را «تنها تهدید بزرگ برای خاورمیانهای که ما همگی میخواهیم داشته باشیم» خواند و افزود که آمریکا به دفاع از امنیت رژیم صهیونیستی که آن را بسیار جدی در نظر میگیرد، متعهد است.
انگیزه جنجالآفرینی
این در حالی است که جوزف سیرنیسیونی، از کارشناسان سیاسی در واشنگتن، احتمال اینکه دولت آمریکا رو در رویی کشتیهای آمریکایی با قایقهای تندروی سپاه را بزرگ جلوه داده باشد، رد نمیکند. او که از منتقدان جورج بوش است، در مصاحبهای با بیبیسی گفت: این احتمال وجود دارد که در آستانه آغاز سفر خاورمیانهای جورج بوش، کاخ سفید میخواهد از این رویداد برای اثبات «خطرناک» بودن ایران برای منطقه استفاده کند.
جورج بوش که پس از انتشار برآورد اطلاعاتی آمریکا درباره برنامه هستهای ایران، بهانه خود را برای اقدام یکجانبه علیه ایران از دست داده است، طی این مدت به شدت از سوی محافل و کانونهای قدرت نزدیک به تلآویو تحتفشار بوده است. برخی گزارشهای نیمهرسمی منتشر شده حاکی از آن است که اسرائیل دولت رو به پایان بوش را به دلیل آنچه سستی سیاسی آن توصیف میکند، غیرقابل اتکا میداند.
سایه سنگین این دیدگاه و فشارهای ناشی از آن به روشنی در مصاحبههای اخیر بوش در آستانه سفر ۹روزهاش به منطقه نمود یافته است. گرچه محور اصلی این سفر، تلاشها برای ایجاد صلح در منطقه در ادامه کنفرانس آناپولیس است، بوش در چند مصاحبه به شکلی منفعلانه تلاش کرده است از برآورد اطلاعاتی آمریکا این گونه نتیجه بگیرد که ایران همچنان خطرناک محسوب میشود. وی که چندی بود از عبارت «همه گزینهها» استفاده نمیکرد، در گفتوگو با رسانههای صهیونیستی باز هم از مدنظر قرار داشتن همه گزینهها برای برخورد با ایران سخن گفت و تاکید کرد که در سفر خود به منطقه به «دوستان آمریکا» درباره برآورد اطلاعاتی توضیح خواهد داد.
شورای اطلاعاتی آمریکا در گزارشی که اجماع نظر ۱۶ آژانس اطلاعات جاسوسی این کشور بود با تاکید بر اینکه ایران در حال حاضر به دنبال سلاح هستهای نیست، مدعی شد که تهران در سال ۲۰۰۳ برنامه نظامی هستهای خود را متوقف کرده است و این با برآورد همین نهاد در سال ۲۰۰۵ در تناقض آشکار بود؛ چراکه در آن سال ادعا شده بود ایران به دنبال سلاح هستهای است.
یک مقام وزارت جنگ صهیونیستی روز دوشنبه گفت که این رژیم از جورج بوش، رییسجمهوری آمریکا درخواست خواهد کرد در نتیجهگیری آمریکا مبنیبر اینکه ایران در سال ۲۰۰۳ تلاش برای تولید سلاح هستهای را متوقف کرده، تجدیدنظر کند.
انتظار میرود ایهود باراک، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به جورج بوش بگوید که تحلیلگران اطلاعاتی رژیم متبوعش نتیجه گرفتهاند که ایران همچنان به دنبال تولید سلاح هستهای است، این اظهارات یکی از مقامات رژیم صهیونیستی بود که خواست به نامش اشارهای نشود.
در چنین شرایطی، رییسجمهوری آمریکا در گفتوگو با شبکه تلویزیونی العربیه بر ضرورت اتخاذ دیپلماسی در قبال ایران تاکید کرد و در عین حال گفت که همه گزینهها از جمله گزینه نظامی را روی میز نگاه خواهد داشت تا از تاثیرگذاری گزینه دیپلماتیک اطمینان حاصل کند.
جورج بوش روز شنبه در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه تلویزیونی العربیه مبنیبر اینکه «شما دقیقا خواستار چه چیزی از کشورهای حاشیه خلیجفارس در قبال ایران هستید و آیا خواستار همکاری آنها در صورت اتخاذ یک اقدام نظامی خواهید شد؟» گفت: من اول از همه به کشورهای حاشیه خلیجفارس اطمینانخاطر خواهم داد که معتقدم میتوانیم این مساله را به طور دیپلماتیک حل کنیم. تقاضای آنها از من بیشتر از تقاضای من از آنها خواهد بود. آنها مطمئنا از من درباره گزارش سازمانهای اطلاعاتی سوال خواهند کرد.
وی در ادامه با اشاره به برآورد اطلاعات ملی آمریکا درباره برنامه هستهای ایران، با تکرار ادعاهای خصمانه آمریکا علیه کشورمان ضمن خطرناک خواندن ایران مدعی شد: من به آنها خواهم گفت که در کنفرانس خبریام هنگامی که درباره این برآورد توضیح میدادم، گفتم که ایران خطرناک بوده، هست و در صورت داشتن اجازه غنیسازی اورانیوم همچنان خطرناک خواهد بود؛ زیرا آنها میتوانند از دانش چگونگی غنیسازی استفاده کرده و آن را به یک برنامه پنهانی تبدیل کنند. اگر آنها زمانی دارای چنین برنامهای بودند، میتوانند به راحتی آن را آغاز کنند. به همین دلیل من دولت ایران را خطرناک تلقی میکنم.
ارسال نظر