براساس گزارش یک مجله تخصصی در آلمان، میزان تصادف‌های مرگبار در ترابری هوایی بین‌المللی به طور پیوسته در حال کاهش است. این امر بیش از همه شامل اروپا، آمریکای شمالی، شرق آسیا و استرالیا می‌شود. به گزارش مجله ایرواینترنشنال، در سال گذشته بر اثر سوانح هوایی ۷۵۱ نفر جان خود را از دست دادند. در سال ۲۰۰۶ این تعداد ۸۷۶ نفر بودند. بنابر این آمار کاهشی برابر ۱۴‌درصد را نشان می‌دهد. شاخص متوسط مرگ‌و‌میر ناشی از سوانح ترابری هوایی غیرنظامی در دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ حدود ۱۲۰۰ نفر در سال بود. بدترین سال‌ها از نظر میزان تلفات انسانی، سال‌ ۱۹۸۵ با ۱۸۰۱ کشته و سال ۱۹۹۶ با ۲۲۷۲ کشته بودند.

با این‌حال هنوز دلیلی برای خوش‌بینی و آسوده‌خیالی وجود ندارد. در سال گذشته شرکت‌های بیمه از افزایش آشکار شمار تصادف‌هایی خبر داده‌اند که در آنها صدمات وارده به هواپیماها چنان بوده که ارزش تعمیر نداشته‌اند. در سال گذشته ۵۲ مورد از چنین تصادف‌هایی ثبت شده است. برخورد یک هواپیمای ایرباس A۳۴۰-۴۰۰ شرکت هواپیمایی عربی «اتحاد» به یک دیوار و آتش گرفتن آن از جمله این تصادف‌ها است که در تولوز فرانسه رخ داد. هواپیما کاملا تخریب شد و ۱۸۰‌میلیون دلار خسارت به‌جای گذاشت. بنا برگزارش منابع معتبر، مجموع خسارت ناشی از اینگونه تصادف‌ها در سال گذشته بالغ بر ۵۰۰میلیون دلار بود.

بدترین سانحه‌ها در پنج کشور

پنج سانحه هوایی غیرنظامی که بدترین سانحه‌ها در سال ۲۰۰۷ بودند در خارج از اروپا روی داده‌اند: در برزیل، کامرون، اندونزی، تایلند و ترکیه. در ۱۷ ژوئیه، یک ایرباس A۳۲۰ متعلق به شرکت هوایی برزیلی TAM در شهر سائوپائولو از باند خارج و در یک ساختمان منفجر شد. همه ۱۸۷ سرنشین هواپیما و ۱۲ نفر بیرون از آن جان خود را از دست دادند.

در ماه مه، یک بوئینگ ۷۳۷-۸۰۰ متعلق به شرکت هوایی کنیا در شهر داولا در کامرون دچار سانحه شد. تمام ۱۱۴ سرنشین این بوئینگ که تنها ۷ ماه از عمر آن می‌گذشت، کشته شدند.

در روز نخست سال ۲۰۰۷ (اول ژانویه) یک بوئینگ ۷۳۷-۳۰۰ متعلق به شرکت آدام ایر در اندونزی در اثر یک تندباد دچار سانحه شد و به دریا سقوط کرد. در این حادثه ۱۰۲ نفر جان باختند. در ۱۶ سپتامبر در تایلند یک هواپیمای شرکت وان توگو در اثر باران تند و دید بد، کنترل خود را از دست داد. هواپیما روی دیواره‌ای روی زمین آویزان ماند و از ۱۲۳ سرنشین آن تنها ۳۲ نفر زنده ماندند. در سوم نوامبر یک هواپیمای شرکت «اطلس جت» از ترکیه به کوه برخورد کرد و ۵۷ نفر سرنشین آن کشته شدند. گفته شد علت سانحه احتمالا پرواز در ارتفاع بیش از حد پایین بوده است. از نظر سوانح هوایی، اندونزی بدترین سال را تجربه کرد. در سه ماه نخست سال ۲۰۰۷ سه هواپیما دچار حادثه شدند که جمعا ۱۲۳ نفر کشته به‌جای گذاشت. با این حوادث خطوط هوایی اندونزی به دلیل نقایص ایمنی، از اجازه فرود در فروگاه‌های اروپا محروم شد. با این‌حال ترابری هوایی اروپا به اندونزی برای برطرف کردن مشکلات خطوط هوایی خود پیشنهاد کمک ارائه داده است.

شرکت‌های اروپایی بدون حادثه مرگ‌آور

شرکت‌های بزرگ حمل‌و‌نقل هوایی اروپا در سال گذشته سانحه‌ای منجر به مرگ نداشتند. با این‌همه این شرکت‌ها نیز بدون مساله و مشکل نبودند: ارابه‌های فرود سه تا از هواپیماهای شرکت SAS هنگام نشستن درهم شکست و این شرکت اسکاندیناوی ناگزیر شد همه هواپیماهای از تیپ سانحه‌دیده را از خطوط پرواز خود خارج کند.

همچنین یک هواپیمای خطوط هوایی «ایرفرانس» به هنگام قطع عملیات «آغاز پرواز» از باند فرودگاه خارج شد و به یک خودروی سنگین برخورد کرد. راننده خودرو در دم کشته شد، اما به مسافران هواپیما آسیبی وارد نیامد. در سه کشوری که مدت‌هاست، زیر مراقبت ترابری هوایی بین‌المللی قرار دارند، پیشرفت مثبتی دیده می‌شوند: نیجریه و ایران سال گذشته را بدون سانحه مرگبار هوایی به پایان رساندند و در روسیه قربانیان سوانح حمل‌و‌نقل هوایی آشکارا کاهش یافته است.