هزینههای « قبول باشه، مبارک باشه»
پلاکاردهای رنگارنگ حاوی مضامینی چون تبریک و خیرمقدم و ریسههای رنگارنگ با چراغهای چشمکزن، در و دیوار زائر خانه خدا را آذین بستهاند.
پلاکاردهای رنگارنگ حاوی مضامینی چون تبریک و خیرمقدم و ریسههای رنگارنگ با چراغهای چشمکزن، در و دیوار زائر خانه خدا را آذین بستهاند.
بوی اسپند و گل و گلاب همراه با نوای صلوات و خوشآمدگویی به فضا حالتی روحانی بخشیده است.
همه در انتظار زائر خانه خدا هستند، حتی گوسفندی که قرار است به احترام این مسافر قربانی شود. بالاخره انتظار به پایان
میرسد.
حاجی به خانهاش میآید، گوسفند ذبح میشود و از میهمانان با چای و شیرینی پذیرایی میشود.
اما این تازه اول کار است. بالاخره بعد از کلی انتظار و مشرف شدن به خانه خدا باید از بندگان خدا یک پذیرایی درست و حسابی کرد، آن هم با ولیمهای در خور یک حاجی!
ولیمه هم ولیمههای قدیمی
تا چند سال پیش (حدود 10 تا 15سال قبل) وقتی فردی به زیارت خانه خدا مشرف میشد، اهالی محل با گوسفندهای قربانی شده غذایی تهیه میکردند و در خانه شخص مورد نظر از میهمانان پذیرایی میکردند.
اما امروزه...
فردی که قصد دارد به زیارت خانه خدا برود باید قبل از عزیمت نه تنها تمام حسابوکتابهای خود را بکند و حساب خود را با مردم صاف کند، بلکه باید حساب برگزاری میهمانی پس از زیارت را نیز بکند، آن هم نه یک میهمانی ساده در خانه، بالاخره حاجی گفتند، ... مردم توقع دارند.
پس باید از میهمانان در یک سالن شیک با چند نوع غذا پذیرایی کرد. اما...
آیا خدا راضی است برای مشرف شدن به درگاهش چنین افراط و تفریطهایی صورت گیرد؟
امروزه برگزاری مراسم مختلف، از جشن نامزدی و عروسی گرفته تا میهمانی ولیمه و ... در سالنهای پذیرایی بسیار مرسوم شده است.
دیگر گذشت آن زمان که به بهانه عروسی یکی از جوانان همسایه، هممحلیها سراسر کوچه را آذین میبستند و دیگهای غذا را بار میگذاشتند.
امروزه سالنهای برگزاری جشنها تمام کارها را به سادگی انجام میدهند و در قبال انجام این امور مبالغ هنگفتی نیز دریافت میکنند.
البته این هزینه تا حدود زیادی به محل و موقعیت سالن، تعداد و نوع غذا و تاریخ برگزاری مجلس بستگی دارد.
سالنهای برگزاری مجالس برحسب خدماتی که به مشتری ارائه میدهند و همچنین براساس شاخصههای خود از مجلس، منطقه، نوع و کیفیت مواد اولیه و ... قیمتهای مختلفی دارند.
در این بین منطقه و تنوع غذاهای ارائهشده تاثیر عمدهای بر قیمت این خدمات دارد.
به عنوان مثال یک سالن در مناطق شمال شهر برای ورودی میهمانان در روزهای غیرتعطیل مبلغی حدود ۲۰۰هزار تومان دریافت میکند. در حالی که یک سالن دیگر با همین شرایط در مناطق جنوبی شهر برای ورودی مبلغی حدود ۱۰۰هزار در نظر میگیرد.
قابلذکر است مبلغ ورودی در ایام تعطیل و اعیاد حدود 100 تا 150هزار تومان افزایش مییابد.
تنوع غذایی عامل دیگری در تفاوت قیمت ارائهخدمات بین سالنهای شمال و جنوب شهر است.
مرتضی الهی صاحب یکی از سالنهای برگزاری مجالس در نقاط شمالیشهر میگوید: معمولا برای برگزاری ولیمه از یک یا دو نوع غذا که اغلب شامل زرشکپلو با مرغ و جوجه یا شیرینپلو است استفاده میشود، در حالی که برای برگزاری مجالس دیگری مانند عروسی و نامزدی تنوع غذایی به 10مدل میرسد.
به گفته وی، گاه اتفاق میافتد یک حاجی ولیمهای به میهمانان میدهد که هزینهای بالاتر از چند عروسی دارد. پس در نتیجه هزینهها تا حدودی دست خود مشتریها است.
وی معتقد است برای برگزاری یک میهمانی ولیمه در یکی از سالنهای شمال شهر با حدود 100 تا 150نفر میهمان حداقل باید مبلغی حدود 600 تا 700هزار تومان هزینه کرد.
البته این مبلغ تا حدود دو میلیون تومان نیز قابلیت افزایش دارد و این افزایش قیمت در صورتی رخ میدهد که تنوع غذایی از یک یا دو نمونه به ۷ یا ۸ مدل برسد.
البته به این مبلغ باید حدود 15درصد نیز برای سرویس و خدمات مجلس اضافه کرد که این مبلغ در بین اکثر سالنها به یک اندازه است.
مسوول ثبت مجلس یکی از سالنهای جنوب شهر نیز در این زمینه میگوید: متاسفانه امروزه بسیاری از افراد به علت چشم و همچشمی هنگام برگزاریهای مجلس به مسایل مهمی چون کیفیت غذا، نوع سرویسدهی و پذیرایی از میهمانان و ... توجه نمیکنند و تنوع غذا و مکان سالن برای آنها از اهمیت بیشتری برخوردار است.
وی معتقد است برای برگزاری یک میهمانی ولیمه در نقاط جنوبی شهر با حدود 100 تا 150نفر میهمان حداقل باید مبلغی حدود 300 تا 400هزار تومان خرج کرد، در حالی که همین مجلس در نقاط شمالی شهر با مبلغی حدود 600هزار تومان به بالا برگزار میشود.
مسوول ثبت سفارش هتل شیان نیز در مورد هزینه برگزاری مجلس در این مکان میگوید: مبلغ ورودی در ایام عادی برای میهمانان ۲۰۰هزار تومان و در اعیاد و روزهای تعطیل ۳۰۰هزار تومان است.
برای غذا نیز با تنوع بالا (9 تا 10نوع غذا) مبلغی حدود 15هزار تومان به ازای هر نفر دریافت میشود. البته به این مبالغ 15درصد نیز برای سرویس و پذیرایی باید اضافه کنید.
حالا با یک حساب سرانگشتی میتوان متوجه شد برای برگزاری یک میهمانی در این مکان چقدر باید بپردازند.
همان طور که ملاحظه کردید اختلاف قیمت برای برگزاری مجلس در نقاط شمالی و جنوبی شهر بسیار محسوس است. اما چه نهادی روی این قیمتگذاریها نظارت میکند؟ رییس اتحادیه تالارهای پذیرایی چندی پیش در این رابطه گفته بود، همه تالارهای پذیرایی مکلف هستند در ازای خدماتی که به مشتری میدهند نرخهای معین خود را برای بررسی به اتحادیه ارسال کنند. اتحادیه نیز بر اساس شاخصههای خود از جمله منطقه، خدمات، نوع و کیفیت مواد اولیه با نظر کمیت فنی اتحادیه و بازرسی تصادفی از واحدها، رقمی برای هر یک از تالارها تعیین کند و آنها نیز موظف هستند بر اساس نرخهای مصوب اتحادیه عمل کنند و در صورت تخلف با افراد خاطی برخورد میشود. این گفته رییس اتحادیه تالارداران در حالی مطرح میشود که هنوز نگرانیهایی در این باره وجود دارد.
برخی از مردم معتقدند صاحبان تالارها برای دریافت هزینه برگزاری مراسم یک شبه، روش ویژه خود را دارند و ارائه نرخهای سلیقهای به گونهای است که دریافت هزینه یکسان و یا متناسب با ویژگیهای آن تالار به ندرت مشاهده میشود. خسرو ابراهیمی در این باره میگوید: هزینه هر واحد تالار با توجه به موقعیت، پارکینگ، پرسنل، کیفیت مواد اولیه، تخصص و از نظر کیفی با تالار دیگر متفاوت است. اما به طور معمول هزینه هر نفر نزدیک به سههزار تا ۱۵هزار تومان است.
با این حساب اگر قرار باشد مراسم خود را در یکی از سالنهای مرکزی شهر برگزار کنید و به طور متوسط تعداد میهمانان نیز 200نفر باشد باید حداقل یک و نیم میلیون و حداکثر هفت میلیون تومان هزینه کنید.
تخفیف به حاجیها
برخی از سالنداران برای برگزاری ولیمه در روزهای اول هفته به حاجیها تخفیف میدهند.
البته این تخفیف بیشتر به این علت است که روزهای اوایل هفته کسب و کار سالنداران رونق چندانی ندارد و آنها با این اقدام در صدد جلوگیری از زیان برمیآیند و معمولا حدود پنجدرصد از هزینه سرویس و پنج درصد از هزینه ورودی را کاهش میدهند.
ختم کلام
چه بخواهیم، چه نه هر چیز رسمی و آدابی دارد.
دادن ولیمه و پذیرایی از میهمانان زوار خانه خدا نیز یک رسم قدیمی است. قبول داریم با ارتقای سطح زندگی افراد جامعه، شکل و شمایل این قبیل پذیراییها فرق کرده است و باز هم قبول داریم که شاید فردی که به زیارت مشرف شده است توانایی برگزاری چنین مجالس را نداشته باشد، اما به هر حال وظیفهای است که باید انجام شود و گروهی از افراد به عنوان متولیان برگزاری این قبیل مراسم شغلی جدید یافتهاند.
ارسال نظر